https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest lekkie, puszyste i po prostu smakuje rewelacyjnie. Dodatek mleka w proszku sprawia, że masa
Di gotujehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Bardzo łatwe i smaczne ciasto na zimno, które zawsze się udaje i ładnie wygląda
Di gotujemojprzepisna.pl | Knedliczki z frużeliną truskawkową Co to są te całe Knedliczki – ano coś co zawsze jedliśmy z mięsnym sosem będąc w Czechach lub na Słowacji
moj przepis naPrzepis autorski (mój). Deser można przygotować w formie ciasta/torciku - w niewielkiej tortownicy (o średnicy max 18 cm). Dość sztywna konsystencja pozwala na łatwe krojenie mniejszych kawałków. Przypomina lekki sernik na zimno - jest puszysty, delikatny i idealnie komponuje się z subtelnym oraz orzeźwiającym smakiem mango. (3-4 porcje) Masa serowo-jogurtowa: 400g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego; może być grecki(...)twarogu (zmielonego) 100 ml mleka 5 łyżek cukru kilka kropel aromatu waniliowego 2-3 łyżeczki żelatyny (płaskie) Mus z mango: 200g zmiksowanego mango (około 1 średni i mocno dojrzały owoc ) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru (lub wg gustu; w zależności jak słodkie jest mango) 1 łyżeczka żelatyny (płaska) Dodatkowo: 50g okrągłych biszkoptów Biszkopty przełamać
Di gotujeborówki amerykańskie, więc jakoś trzeba ja wykorzystać. A, że do kawy coś słodkiego być musi to zrobiłam pyszny sernik. Sernik palce lizać. Jest puszysty, delikatny i orzeźwiający. Sernik podany na Porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Platin. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)twarogu z wiaderka 1 szkl cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1,5 szkl wody 5 łyżeczek żelatyny Ale-raj 0,5 l kremówki 30% Galaretka: 2 galaretki leśne owoce jeżyny borówki amerykańskie Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać
Ala piecze i gotujeDrożdżówki to chyba przysmak wszystkich, a zwłaszcza dzieci. U mnie na Śląsku mówi się na nie „kołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz. Z podanego ciasta
Smakowy Rajnich wymyślić. Na straganach jeszcze pełno borówek i to właśnie dzięki nim przyszedł mi do głowy pomysł na sernik na zimno. Cóż więcej mówić… to chyba najlepszy sernik na zimno jaki jadłam w życiu! Musicie go spróbować. Dodatkowym jego atutem jest to, że jeden kawałek zawiera jedynie 166kcal! Czy to nie brzmi cudownie? Do dzieła! Przepis(...)równomiernie umyte borówki i zalewamy TYLKO połową galaretki, by borówki nie wypłynęły na wierzch, schładzamy w lodówce. Gdy galaretka na serniku stężeje, zalewamy całość pozostałą galaretką i schładzamy do stężenia. Podajemy z listkami mięty. Smacznego! Artykuł Skyrnik – sernik za zimno ze skyrów na spodzie z płatków owsianych z borówkami FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongczas temu moja serdeczna znajoma poczęstowała mnie przepysznym ciastem. Doskonale wie, że mam swoje ulubione serniki ale tym razem pokusiła się by przekonać mnie do jej pomysłu na sernik w innej odsłonie. Z racji tego, ze nigdy nie piekłam sero - maku wiedziałam, że to moment kiedy warto się przełamać i spróbować takiego wypieku. Cóż, nie będę ukrywać(...)minut. Masa makowa: jabłka i gruszkę obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do rondla i podduszamy do miękkości. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do przestudzonych owoców dodajemy masę makową i bułkę tartą - mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę delikatnie łącząc z masa makową. Powstałą masę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMakowce pieczone są głównie w okresie wielkanocnym. Obok serników są kolejną wizytówką tychże świąt. Ciasto makowa bonanza Oczywiście nigdzie nie jest powiedziane, iż poza świętami nie możemy tych ciast upiec Mak tak naprawdę używam tylko do ciast. Nie robię z niego innych dań. Bułki drożdżowe z makiem, mazurki i rogaliki to wszystkie słodkości jakie przygotowywuję z dodatkiem maku. Nie chciałam(...)ciasto, które piekłam na weekendzie było standardowe. Postawiłam zatem na połączenie owoców i jogurtu z biszkoptem makowym właśnie. Sięgnełam po morele. Teraz mamy ich wysyp. Były słodkie, miękkie i pyszne. Użyłam ich do kremu. W sumie wyszło mi ciasto palce lizać Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam
mecooksKlasyczne połączenie sernika i brownie zawiera sporą ilość cukru i masła. Fit wersja jest dużo mniej kaloryczna. Spód został przygotowany na bazie czerwonej fasoli i posłodzony bananami, natomiast masa serowa zawiera jedynie 2 łyżki ksylitolu. Ostatecznie możecie zastąpić go cukrem. Fasola w smaku jest niewyczuwalna, a dzięki niej ciasto nie ma mąki, więc jest także bezglutenowe i zawiera sporą(...)ilość białka. Dodatkowo na wierzch dałam sezonowe owoce dla przełamania smaku. U mnie są to truskawki, możecie użyć także malin, wiśni czy borówek, ewentualnie je całkowicie pominąć. Składniki na foremkę 20x20cm: Spód: 1 puszka czerwonej fasoli 2 banany 2 jajka 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opcjonalnie słodzidło do smaku Masa serowa: 250g twarogu
Fabryka pomysłówprzetwory. TALIZMAN - to odmian szkocka. Szeroko rozpowszechniona i ceniona w Polsce za dużą plenność. Owoce duże, stożkowate, barwy jasnoczerwonej. Miąższ jest różowy, słodki, mało aromatyczny, smaczny. Owoce przede wszystkim deserowe, ale nadają się także na przetwory. Za gorsze gatunki uznawane są ananasówki i kartoflanki . Są mniej aromatyczne, z charakterystycznym zielonym lub białym koniuszkiem. Mają też mniej soku(...)zjadania na surowo. Przykładowe przepisy z wykorzystaniem truskawek: Chlebek truskawkowy Deser jogurtowy z mascarpone z truskawkami Puszysty placek z truskawkami Racuszki budyniowo - jogurtowe z truskawkami i bitą śmietaną Sernik na zimno z truskawkami Tarta z masą waniliową i truskawkami Tarta z truskawkami i pianką waniliową Muffiny kakaowe z truskawkami Truskawkowy drink bez alkoholowy Truskawkowe smoothie
Ciastka - domowe słodkościmnie na blogu jest. - Jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną. Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności… Rolada biszkoptowa. Babka z bakaliami, czy bez? - Bez. Czy lubisz owoce morza? - Nie. Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to… Riva del Garda - Włochy. Najlepszy sposób na wypoczynek…- Sen. Twoja ulubiona zupa. - Pieczarkowa. Potrawy z grilla, czy z piekarnika? - Z grilla(...)www.miastamaniak.pl www.mloda-matka.blogspot.com www.inapinkenvelope.blogspot.com www.patricia-bakes.blogspot.com www.chochelka.blox.pl www.cookplease.blogspot.com www.cook-land.blogspot.com www.cupcakefactory.pl www.beniova.blogspot.com www.kulinarnezapiskiolki.blogspot.com www.przykuchni.blogspot.com A oto moje pytania do nominowanych: 1. Miasto na świecie, które chcesz odwiedzić. 2. Biel czy czerń? 3. Sernik z rodzynkami czy bez? 4. Czekolada biała czy gorzka? 5. Ulubione ciasto. 6. Pies czy kot? 7. Z czego czerpiesz inspiracje blogowe? 8. Ulubiona książka (niekoniecznie kulinarna). 9. Ulubione
Mania WypiekaniaSezon na jagody właśnie się rozpoczyna. Owoce te smakują świetnie zarówno na zimno jak i na ciepło. Tutaj, mój sposób na sos jagodowy, który dodać można do ciasta, naleśników, deserów. W zależności od preferencji i tego, do czego ma zostać dodany, można go zrobić słodszym lub kwaśniejszym. Z podanego przepisu otrzymacie miseczkę sosu. Proporcje można dowolnie zwiększyć, aby zrobić(...)więcej. Jest to mój ulubiony dodatek do naleśników z serem, sernika lub lodów waniliowych. Zapraszam do spróbowania :) Składniki: Szklanka świeżych jagód (można zastąpić mrożonymi) 3 łyżki cukru (lub więcej, jeżeli ma być bardziej słodki) 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu woda 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (7 min): Jagody wrzucamy razem z cukrem do małego garnka, dolewamy łyżkę
PastelFoodstopnia zestalenia, aby nie było możliwości jej rozlania się po bokach wypieku. Gdy osiągniemy pożądany stopień zastygnięcia galaretki na wierzchu sernika układamy pokrojone plasterki limonki i zalewamy nią sernik, który odstawiamy do lodówki na 0,5-1h w celu uzyskania gładkiej powierzchni i zwartej konsystencji górnej warstwy deseru. Następnie wyjmujemy z lodówki i bezpiecznie zdejmujemy obręcz formy(...)moim przypadku) miodem i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Miód można zastąpić wieloma składnikami takimi jak: śmietana, dżem, czekolada, lukier, lub karmel, a wiórki kokosowe np. orzechami, bezą, kakao lub wszelakimi owocami - wedle gustów smakowych, jednak z takim duetem naprawdę komponuje się idealnie. Ilość masy serowej przeliczyła moje oczekiwania i było jej zbyt dużo na formę o średnicy 21cm dlatego
Symfonia Smaków