sernik z makiem - 1079 przepisów (strona:63/72)

CIASTO MIESZANE WIDELCEM Z RABARBAREM 177

 Smaczne , puszyste ciasto do którego nie potrzebujemy miksera ,wystarczy dobry widelec lub trzepaczka.Ciasto szybko i łatwo się robi ,i długo jest miękkie jeśli trzymamy pod

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
JOGURTOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z MALINAMI I ERYTRYTOLEM 444

    Był śmietanowiec na mące orkiszowej z ksylitolem , następny był śmietanowiec z ksylitolem i stewią , teraz przyszła kolej na jogurtowiec (gdyż zamiast śmietany użyłam jogurt

Smaczne Zdrowe
Ciasto Pijak 77

mąki ziemniaczanej 500 ml mleka 6 żółtek 250 g masła 80 g cukru 1 łyżka pasty waniliowej Ciasto makowe: 6 białek 150 g wiórek kokosowych 150 g maku 200 g cukru Polewa: 80 g masła 2,5 czubatej łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietanki 36% Dodatkowo: 400 g dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni ok. 15 okrągłych(...)makowe Białka ubij na sztywno, a następnie dodaj do nich cukier i miksuj przez kilka minut, aby dobrze się rozpuścił. Kiedy białka będą błyszczące, zacznij dodawać do nich partiami mak oraz wiórki kokosowe, mieszając całość ostrożnie przy pomocy szpatułki. Blaszkę o takim samym wymiarze, jak ta w której piekł się biszkopt, wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przełóż do niej masę

okolicepalnika.pl
Szybkie ciasto bananowe 195

Ciasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makowiec 120

roztopionego 80 g cukru pudru 700 g własnej lub gotowej masy makowej z bakaliami, u mnie HELIO (puszka ma 850 g, więc z reszty masy można przygotować kluski z makiem ) SKŁADNIKI NA POLEWĘ: szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny lub 3 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: Do większego kubka kruszę drożdże, dodaję łyżkę cukru i letnie mleko, mieszam dokładnie(...)keksy oraz pierniki – smacznego! Keks czekoladowo-bananowy Keks makowy Keks z bakaliami i płatkami migdałów Ciasto piernikowe Pain d’épices Piernik bez jajek oraz wiele przepisów na serniki, które znajdziesz na moim blogu – udanych wypieków nie tylko w święta

Zasmakuj Kuchni
Seromakowiec 208

Pyszne połączenie sera z makiem . Zrobiło furorę podczas świątecznych spotkań rodzinnych , a wyszło przez zupełny przypadek :) W ostatnim poście podawałam przepis na roladę makową  Makowiec zawijany  z której miały wyjść 3 a mi powstały 2 ;) Stąd pozostałości masy makowej ;) Szukałam wśród Seromakowców i znalazłam na stronie  Kwestiasmaku  . Seromakowiec wyszedł wilgotny , aromatyczny , zrobię go jeszcze(...)tortownicę folią aluminiową. W przepisie jest napisane , że w ten sposób piec 40 minut. Ja po takim czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze jakieś 20 minut. Nie należy wyjmować sernika z piekarnika dopóki nie ostygnie. ( przy otwartych drzwiczkach ) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Ciasto Madagaskar 54

pieczenia 4 dkg kakao 1/2 łyżeczka soli Biszkopt makowy: 4 białka “L” 12 dkg cukru kryształu 2 dkg mąki ziemniaczanej 3 dkg mąki pszennej 4 dkg suchego maku szczypta soli Krem budyniowy: 600 ml mleka 4 żółtka 35 dkg masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 15 dkg cukru kryształu 6 dkg mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 40 dkg zielonego winogrona(...)wlać białka, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Kolejno, mniejszymi porcjami dodać cukier kryształ, cały czas ubijając. Do ubitych z cukrem białek wsypać przesiane przez sitko mąki oraz mak, delikatnie wmieszać je łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30-35 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Krem budyniowy

MeCooks
Rodzaje biszkoptów 190

Ciasto biszkoptowe to lekkie, puszyste ciasto idealny fundament do zrobienia pysznego tortu, ciast z galaretką, rolad czy biszkoptów. Robiąc ciasto biszkoptowe musimy pamiętać o jednej ważnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą 164

Mazurek jest jednym z najbardziej lubianych i tradycyjnych wypieków, które goszczą na wielkanocnych stołach. Oprócz serników i babek cieszy się ogromną popularnością. To niziutkie ciasto jest nie tylko wyjątkowo pyszne, ale też proste do przygotowania. Dzisiaj przygotowałam mazurek z masłem orzechowym , lekko posiekanymi fistaszkami, suszonymi daktylami i polewą czekoladową. Pycha! Po inne wielkanocne przepisy zapraszam tutaj Składniki: Kruche ciasto(...)mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Studzimy i polewamy wierzch mazurka. Schładzamy. Smacznego To też może Cię zainteresować: → Mazurek czekoladowo – orzechowy → Mazurek czekoladowo – marcepanowy → Mazurek z makiem i bakaliami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Tort piernikowy – prezent na 33 urodziny :) 179

Tort piernikowy to był jeden z kilku prezentów Madzi na moje 33 urodziny :) Ale warto było na niego czekać, był delikatny w smaku, bardzo kremowy i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
3 bit z krakersami 115

przygotowuję oczywiście pozostałe masy. Krok 2. Przygotowuję masę budyniową. Oddzielam białko od żółtek z 2 średnich jajek. Do miski wrzucam 2 żółtka, wlewam pół szklanki mleka (125ml), wsypuję 45g maki ziemniaczanej oraz 40g mąki pszennej. Wsypuję 150g cukru. Całość mieszam dokładnie, aby nie było żadnych grudek. Pozostałe 1,5 szklanki (375ml) mleka zagotowuję w garnku. Gdy mleko się zagotuje, zmniejszam(...)Ciasto musi przede wszystkim kilka godzin (najlepiej minimum 12h) poleżeć w lodówce. Przed podaniem możesz także dodatkowo oprószyć 3 bit startą czekoladą. Smacznego! Zobacz także inne ciasto bez pieczenia: Sernik Bounty bez pieczenia Artykuł 3 bit z krakersami pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny

Ania gotuje
ŚWIĄTECZNA TARTA SEROWO-MAKOWA – TARTA ZEBRA 66

Strasznie żałuję, że po takie makowo-migdałowe smaki sięgamy najczęściej tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia! A przecież składniki dostępne są cały, calusieńki rok. Dziś, zainspirowana

Ostra na Słodko
Drożdżówka z marmoladą 62

Jakoś nigdy nie przepadałam za ciastami drożdżowymi. Wolałam jakieś bardziej kombinowane ciasta, przekładane masami, warstwowe, albo serniki. Może to jednak była wina tego, że nigdy nie jadłam dobrego ciasta drożdżowego. Z uwagi na to, że za ciastem drożdżowym nie przepadałam, to również się nie porywałam za jego pieczenie. Ale jak wiadomo, smaki się zmieniają z biegiem lat. Poza(...)stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce i pokroiłam na kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na wypieki drożdżowe np.: drożdżówki z makiem (link do przepisu:  Waniliowe Improwizacje: Drożdżówki z makiem ), drożdżówki z serem (link:  Waniliowe Improwizacje: Drożdżówki z serem ), drożdżówki z dżemem (link:  Waniliowe Improwizacje: Drożdżówki z dżemem

Waniliowe Improwizacje
Pyszny kotlet schabowy 154

Ten kotlet schabowy w wykonaniu Madzi to istna poezja. Delikatny w smaku, z rumianą panierką, kruchym i wilgotnym mięsem. Pyszności… Możecie go podać z ziemniakami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Obwarzanki 167

dziecię obudziło się na nowo z donośnym płaczem. Na szczęście zasnęło, po dwugodzinnym wędrowaniu po domu, bajkach, przytulankach i dodatkowej porcji mleka na koniec. Czyli była prawie północ. Sernik musi poczekać, może w końcu go upiekę rankiem, a ja zabrałam się za obiecany wpis dla Was. No bo jak mi się spacer nie należy, to Wam przynajmniej należy się(...)szklanka wody 1 jajko 25g świeżych drożdży 3 pełne łyżki miękkiego masła 3½ szklanki mąki 1 łyżeczka cukru 1½ łyżeczka soli Dodatkowo: 1 małe jajko Ziarna sezamu, mak i czarnuszka Sposób przygotowania: Ciepłą wodę (ok 30⁰C) mieszamy z pozostałymi składnikami za pomocą miksera z założonym hakiem. Wyrobione ciasto pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok 1 godzinę

Kuchnia w czekoladzie