Smaczne , puszyste ciasto do którego nie potrzebujemy miksera ,wystarczy dobry widelec lub trzepaczka.Ciasto szybko i łatwo się robi ,i długo jest miękkie jeśli trzymamy pod
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBył śmietanowiec na mące orkiszowej z ksylitolem , następny był śmietanowiec z ksylitolem i stewią , teraz przyszła kolej na jogurtowiec (gdyż zamiast śmietany użyłam jogurt
Smaczne Zdrowemąki ziemniaczanej 500 ml mleka 6 żółtek 250 g masła 80 g cukru 1 łyżka pasty waniliowej Ciasto makowe: 6 białek 150 g wiórek kokosowych 150 g maku 200 g cukru Polewa: 80 g masła 2,5 czubatej łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietanki 36% Dodatkowo: 400 g dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni ok. 15 okrągłych(...)makowe Białka ubij na sztywno, a następnie dodaj do nich cukier i miksuj przez kilka minut, aby dobrze się rozpuścił. Kiedy białka będą błyszczące, zacznij dodawać do nich partiami mak oraz wiórki kokosowe, mieszając całość ostrożnie przy pomocy szpatułki. Blaszkę o takim samym wymiarze, jak ta w której piekł się biszkopt, wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przełóż do niej masę
okolicepalnika.plCiasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!roztopionego 80 g cukru pudru 700 g własnej lub gotowej masy makowej z bakaliami, u mnie HELIO (puszka ma 850 g, więc z reszty masy można przygotować kluski z makiem ) SKŁADNIKI NA POLEWĘ: szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny lub 3 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: Do większego kubka kruszę drożdże, dodaję łyżkę cukru i letnie mleko, mieszam dokładnie(...)keksy oraz pierniki – smacznego! Keks czekoladowo-bananowy Keks makowy Keks z bakaliami i płatkami migdałów Ciasto piernikowe Pain d’épices Piernik bez jajek oraz wiele przepisów na serniki, które znajdziesz na moim blogu – udanych wypieków nie tylko w święta
Zasmakuj KuchniPyszne połączenie sera z makiem . Zrobiło furorę podczas świątecznych spotkań rodzinnych , a wyszło przez zupełny przypadek :) W ostatnim poście podawałam przepis na roladę makową Makowiec zawijany z której miały wyjść 3 a mi powstały 2 ;) Stąd pozostałości masy makowej ;) Szukałam wśród Seromakowców i znalazłam na stronie Kwestiasmaku . Seromakowiec wyszedł wilgotny , aromatyczny , zrobię go jeszcze(...)tortownicę folią aluminiową. W przepisie jest napisane , że w ten sposób piec 40 minut. Ja po takim czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze jakieś 20 minut. Nie należy wyjmować sernika z piekarnika dopóki nie ostygnie. ( przy otwartych drzwiczkach ) Smacznego
Różne smaki w kuchnipieczenia 4 dkg kakao 1/2 łyżeczka soli Biszkopt makowy: 4 białka “L” 12 dkg cukru kryształu 2 dkg mąki ziemniaczanej 3 dkg mąki pszennej 4 dkg suchego maku szczypta soli Krem budyniowy: 600 ml mleka 4 żółtka 35 dkg masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 15 dkg cukru kryształu 6 dkg mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 40 dkg zielonego winogrona(...)wlać białka, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Kolejno, mniejszymi porcjami dodać cukier kryształ, cały czas ubijając. Do ubitych z cukrem białek wsypać przesiane przez sitko mąki oraz mak, delikatnie wmieszać je łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30-35 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Krem budyniowy
MeCooksCiasto biszkoptowe to lekkie, puszyste ciasto idealny fundament do zrobienia pysznego tortu, ciast z galaretką, rolad czy biszkoptów. Robiąc ciasto biszkoptowe musimy pamiętać o jednej ważnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mazurek jest jednym z najbardziej lubianych i tradycyjnych wypieków, które goszczą na wielkanocnych stołach. Oprócz serników i babek cieszy się ogromną popularnością. To niziutkie ciasto jest nie tylko wyjątkowo pyszne, ale też proste do przygotowania. Dzisiaj przygotowałam mazurek z masłem orzechowym , lekko posiekanymi fistaszkami, suszonymi daktylami i polewą czekoladową. Pycha! Po inne wielkanocne przepisy zapraszam tutaj Składniki: Kruche ciasto(...)mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Studzimy i polewamy wierzch mazurka. Schładzamy. Smacznego To też może Cię zainteresować: → Mazurek czekoladowo – orzechowy → Mazurek czekoladowo – marcepanowy → Mazurek z makiem i bakaliami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakTort piernikowy to był jeden z kilku prezentów Madzi na moje 33 urodziny :) Ale warto było na niego czekać, był delikatny w smaku, bardzo kremowy i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotowuję oczywiście pozostałe masy. Krok 2. Przygotowuję masę budyniową. Oddzielam białko od żółtek z 2 średnich jajek. Do miski wrzucam 2 żółtka, wlewam pół szklanki mleka (125ml), wsypuję 45g maki ziemniaczanej oraz 40g mąki pszennej. Wsypuję 150g cukru. Całość mieszam dokładnie, aby nie było żadnych grudek. Pozostałe 1,5 szklanki (375ml) mleka zagotowuję w garnku. Gdy mleko się zagotuje, zmniejszam(...)Ciasto musi przede wszystkim kilka godzin (najlepiej minimum 12h) poleżeć w lodówce. Przed podaniem możesz także dodatkowo oprószyć 3 bit startą czekoladą. Smacznego! Zobacz także inne ciasto bez pieczenia: Sernik Bounty bez pieczenia Artykuł 3 bit z krakersami pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny
Ania gotujeStrasznie żałuję, że po takie makowo-migdałowe smaki sięgamy najczęściej tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia! A przecież składniki dostępne są cały, calusieńki rok. Dziś, zainspirowana
Ostra na SłodkoJakoś nigdy nie przepadałam za ciastami drożdżowymi. Wolałam jakieś bardziej kombinowane ciasta, przekładane masami, warstwowe, albo serniki. Może to jednak była wina tego, że nigdy nie jadłam dobrego ciasta drożdżowego. Z uwagi na to, że za ciastem drożdżowym nie przepadałam, to również się nie porywałam za jego pieczenie. Ale jak wiadomo, smaki się zmieniają z biegiem lat. Poza(...)stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce i pokroiłam na kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na wypieki drożdżowe np.: drożdżówki z makiem (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Drożdżówki z makiem ), drożdżówki z serem (link: Waniliowe Improwizacje: Drożdżówki z serem ), drożdżówki z dżemem (link: Waniliowe Improwizacje: Drożdżówki z dżemem
Waniliowe ImprowizacjeTen kotlet schabowy w wykonaniu Madzi to istna poezja. Delikatny w smaku, z rumianą panierką, kruchym i wilgotnym mięsem. Pyszności… Możecie go podać z ziemniakami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dziecię obudziło się na nowo z donośnym płaczem. Na szczęście zasnęło, po dwugodzinnym wędrowaniu po domu, bajkach, przytulankach i dodatkowej porcji mleka na koniec. Czyli była prawie północ. Sernik musi poczekać, może w końcu go upiekę rankiem, a ja zabrałam się za obiecany wpis dla Was. No bo jak mi się spacer nie należy, to Wam przynajmniej należy się(...)szklanka wody 1 jajko 25g świeżych drożdży 3 pełne łyżki miękkiego masła 3½ szklanki mąki 1 łyżeczka cukru 1½ łyżeczka soli Dodatkowo: 1 małe jajko Ziarna sezamu, mak i czarnuszka Sposób przygotowania: Ciepłą wodę (ok 30⁰C) mieszamy z pozostałymi składnikami za pomocą miksera z założonym hakiem. Wyrobione ciasto pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok 1 godzinę
Kuchnia w czekoladzie