Mój pierwszy z przepisów świątecznych to połączenia sernika i makowca, dla wszystkich, którzy nie mogą się zdecydować, który z nich wybrać :) Składniki: ciasto - 125 g cukru pudru - 125 g margaryny - 3 żółtka - 140 g mąki pszennej- 1 i 1/2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia mak - 300g maku ( dwukrotnie mielimy) - 1/2 olejku migdałowego - 1 łyżka wódki(...)pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Kolejną warstwę stanowi masa makowa. Mak dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, olejek migdałowy, wódkę oraz mak. Dobrze ucieramy całość. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z makiem. Ostatnim etapem jest przygotowanie masy serowej. Ser dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo żółtka
Zainspirowana w kuchnibardziej mam ochotę... Efekt? Oceńcie sami. :) SERNIK MAKOWY ze ŚLIWKAMI i KRUSZONKĄ Składniki: śliwki około 10 sztuk ciasto: 225 g mąki 125 g masła 1 jajko 60 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczeni a masa serowa: 400 g sera 150 g maku 2 jajka 100 g śmietany 150 g cukru
Bon appetit mon amiePiernik, sernik, makowiec, czy keks – to ciasta, które często królują na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Które z nich koniecznie powinny się znaleźć na naszym talerzu i dlaczego ? Co mówi o tym tradycja? Piernik świąteczny Tradycja pieczenia pierników sięga starożytnej Grecji. Już wtedy Grecy zajadali się podczas uroczystości korzenno-miodowymi wypiekami. Z kolei w Polsce umiejętność pieczenia piernika(...)sięgnij po szybki przepis na piernik świąteczny. Sernik na święta Historia sernika, podobnie jak piernika, zaczyna się w Grecji. Do Polski przywędrował on za sprawą Jana Sobieskiego III, a dziś, jako ciasto wilgotne, aromatyczne, z dodatkiem np. skórki pomarańczowej, z powodzeniem króluje na wigilijnym stole. Szczególnie pyszne jest w połączeniu z makiem i orzechami. Jeśli nie próbowałeś nigdy
Słodkie okruszkiwypieki? Co planujecie w tym roku zaserwować? Jakieś mazurki, serniki, a może jeszcze bardziej tradycyjne - babki? Macie swoje typy? Jeżeli mogę Wam zaproponować jeden ze świątecznych wypieków, proponuję Wam dzisiejszą babkę. Jest wilgotna, z wierzchu krucha, no i bardzo aromatyczna dzięki dodaniu kawy. Aby przełamać smak dorzuciłam do niej mak, który sprawia, że przyjemnie się chrupie. Skuście się
Słodkie PrzyjemnościOto absolutny top świątecznych ciast w moim rodzinnym domu 🙂 Ciasto makowo-orzechowe Sernik Babci Marysi Fale Dunaju Sernik gotowany Ciasto Japoniec Kora Rolada biszkoptowa
czarrna od kuchniKto lubi figi?! ja całkiem niedawno odkryłam zastosowanie tego wyjątkowego smaku. Dziś zapraszam na babeczki z figami! Składniki na ciasto; 3 jajka 180 g maki
Radość kipiąca uśmiechem.można nazwać to ciasto sernikiem, bo nie ma w nim sera, ale jest śmietana, która tworzy taką jakby serową warstwę. Serniczek jest wilgotny i kwaskowaty dzięki dodatkowi dżemu mirabelkowego . Jeśli nie macie w spiżarce takie dżemu to możecie użyć innego kwaskowatego (polecam wiśniowy). Dla kogo: dla tych, którym zalega w spiżarni puszka maku dla fanów ciekawych smaków dla chcących spróbować(...)rozsmarować delikatnie na masie makowej. Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta posmarować dżemem mirabelkowym. Przepis znalazłam w gazetce "Pieczemy - wyśmienite serniki" i wprowadziłam w nim lekkie zmiany. Wersję tradycyjną opracowałam sama
Mania Wypiekaniamalinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki – ciasto robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być – po prostu jest pyszne! Składniki 120g maki pszennej 100g gorzkiej czekolady 120g masła 2 łyżki kakao
Pink Envelopemalinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki - ciasto robi się bardzo szybko a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być - po prostu jest pyszne! Składniki 120g maki pszennej 100g gorzkiej czekolady 120g masła 2 łyżki kakao
pink envelopeparmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik
Kulinarne przygody Gatityczekoladowy z nutą wanilii... Składniki na blaszkę 22cm Masa czekoladowa: - 500g sera białego z wiaderka - 100g cukru pudru - 1 duże jajko - 1 duża łyżka kakao - 1 duża płaska łyżka maki ziemniaczanej Masa biała: - 250g serka Mascarpone - 250ml śmietanki 30% - 80g cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego Spód: - 8 herbatników maślanych Sposób wykonania: Piekarnik nagrzać na 180 stopni, na środkowej półce(...)składników, wylać masę na herbatniki i wstawić blaszkę z ciastem do blaszki z wodą, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 120 stopni i pieczemy godzinę, wyłączamy i uchylamy drzwiczki aby sernik się ostudził. Zimny sernik wstawiamy do lodówki na ok 2 godzin, po tym czasie mieszamy Mascarpone z cukrem i olejkiem waniliowym, ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę i mieszamy delikatnie
Wypieki Rene