temperaturze 180ºC przez 12-15 minut. Przygotować masę makową. 2 żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem i konfiturą z pomarańczy (lub miodem) na puszystą masę. Dodać wystudzony mak, posiekane orzechy lub migdały oraz posiekane w kostkę suszone morele (ewentualnie rodzynki). Następnie dodać rum amaretto (lub ekstrakt migdałowy) oraz roztopione (lekko palone) masło, zmiksować. Na koniec ubić pianę(...)fot.4) , wierzch przykryć szczelnie folią aluminiową (fot.5) i umieścić formę w piekarniku rozgrzanym do 175 ºC. Po około 50 minutach pieczenia ciasta (kiedy po ściągnięciu folii sernik jest ścięty w dotyku) ubić bezę. W razie konieczności przedłużyć trochę czas pieczenia. Cztery białka (dokładnie oddzielone od żółtek) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. (Nie ubijać dłużej niż
Świat Ciastadarów. Czasami idziemy całą rodzinką na jeżynobranie, jesteśmy cali poharatani przez kolczaste krzewy, ale szczęśliwi, bo z pełnymi wiaderkami jeżyn. Kolejny pomysł na wykorzystanie jeżyn. Jeżynianki. Wcześniej zaprezentowałam już Sernik z musem jeżynowym . Cenię te bułeczki za ich prostotę, łatwo dostępne składniki i smak. Jeżynianki są pyszne, puszyste, równie smacznego następnego dnia (o ile szczelnie owiniemy je w folię(...)pochodzi ze strony Moje Wypieki , ja na swoje potrzeby go zmodyfikowałam. Składniki na 15 dużych bułeczek: 300 g mąki pszennej poznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn
moj przepis nadarów. Czasami idziemy całą rodzinką na jeżynobranie, jesteśmy cali poharatani przez kolczaste krzewy, ale szczęśliwi, bo z pełnymi wiaderkami jeżyn. Kolejny pomysł na wykorzystanie jeżyn. Jeżynianki. Wcześniej zaprezentowałam już Sernik z musem jeżynowym . Cenię te bułeczki za ich prostotę, łatwo dostępne składniki i smak. Jeżynianki są pyszne, puszyste, równie smacznego następnego dnia (o ile szczelnie owiniemy je w folię(...)pochodzi ze strony Moje Wypieki , ja na swoje potrzeby go zmodyfikowałam. Składniki na 15 dużych bułeczek: 300 g mąki pszennej poznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn
moj przepis nadarów. Czasami idziemy całą rodzinką na jeżynobranie, jesteśmy cali poharatani przez kolczaste krzewy, ale szczęśliwi, bo z pełnymi wiaderkami jeżyn. Kolejny pomysł na wykorzystanie jeżyn. Jeżynianki. Wcześniej zaprezentowałam już Sernik z musem jeżynowym . Cenię te bułeczki za ich prostotę, łatwo dostępne składniki i smak. Jeżynianki są pyszne, puszyste, równie smacznego następnego dnia (o ile szczelnie owiniemy je w folię(...)pochodzi ze strony Moje Wypieki , ja na swoje potrzeby go zmodyfikowałam. Składniki na 15 dużych bułeczek: 300 g mąki pszennej poznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn
moj przepis naZazwyczaj już drugiego dnia Świąt nie mogę dłużej patrzeć na pierogi, na barszcz, na paszteciki i sernik. Wówczas przychodzi mi ochota na coś mocno wytrawnego, lekkiego i zupełnie nieprzypominającego jedną z tych świątecznych potraw, które doskonale wszyscy znamy. Pierników w Święta w ogóle nie mam ochoty jeść bo wcinam je od połowy listopada aż przez cały grudzień, zatem Wigilia(...)jedyny dzień w roku kiedy rzeczywiście są ostatnim produktem, który bym zjadła. Jedynie makowiec nie nudzi mi się bo cały rok czekam na ten jeden kawałek a mak lubię, w sumie. Zatem czas po Świętach to zdecydowanie moment na wymyślanie nowych, smacznych potraw o jakich nie śniło się nikomu a o jakich marzy każdy. Właściwie pomysł na szafranowo - kokosowe
Mango Papajarazem mam dla Was przepis na pyszny sernik na kruchym cieście. Taki niby klasyczny, a zarazem jeden z lepszych serników jakie jadłam. Niesamowicie delikatny, rozpływający się w ustach. Sernik , do którego powracać będziecie z wielką przyjemnością! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( duża blacha ok. 30x 24 ) CIASTO: * mąka – 500 g * cukier puder – 200 g * żółtko(...)MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony ( może być z wiaderka, ale gęsty, bardzo dobrej jakości ) – 1 kg * cukier puder – 250 g * budyń śmietankowy – 1 op * maka ziemniaczana – 2 łyżki * śmietana gęsta kwaśna – 1 szkl / 250 ml * cukier waniliowy – 1 łyżka * białko – 8 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO
Ostra na Słodkowielbicieli serników i ciast orzechowych. Ciasto prezentuje się i smakuje wyśmienicie.Zarówno biszkopt orzechowy jak i sernik puszysty i wilgotny. Idealnie pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Polecam wypróbować. Składniki: Ciasto orzechowe: 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 6 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego(...)łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto serowe: 1 szkl. cukru pudru 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos) 125 g margaryny 6 jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej
Różne smaki w kuchnidarów. Czasami idziemy całą rodzinką na jeżynobranie, jesteśmy cali poharatani przez kolczaste krzewy, ale szczęśliwi, bo z pełnymi wiaderkami jeżyn. Kolejny pomysł na wykorzystanie jeżyn. Jeżynianki. Wcześniej zaprezentowałam już Sernik z musem jeżynowym . Cenię te bułeczki za ich prostotę, łatwo dostępne składniki i smak. Jeżynianki są pyszne, puszyste, równie smacznego następnego dnia (o ile szczelnie owiniemy je w folię(...)pochodzi ze strony Moje Wypieki , ja na swoje potrzeby go zmodyfikowałam. Składniki na 15 dużych bułeczek: 300 g mąki pszennej poznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn
moj przepis nawielbicieli serników i ciast orzechowych. Ciasto prezentuje się i smakuje wyśmienicie.Zarówno biszkopt orzechowy jak i sernik puszysty i wilgotny. Idealnie pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Polecam wypróbować. Składniki: Ciasto orzechowe: 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 6 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego(...)łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto serowe: 1 szkl. cukru pudru 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos) 125 g margaryny 6 jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia
Słodkości i nie tylkoTo co dobre szybko się kończy! i tak skończył się właśnie mój urlop i cudowna domowa sielanka, jutro czeka mnie nerwówka, tydzień pełen wyzwań, obym go
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćAdresowany do miłośników bardzo czekol adowych, wytrawnych wypieków. Sernik na pewno zaspokoi apetyt na czekoladę nawet najbardziej wymagających czekoholików J Dla mnie idealne połączenie: czekolada plus wiśnie… SERNIK CZEKOLADOWY Z MASĄ WIŚNIOWĄ Składniki: Masa sernikowa: · 500 g twarogu sernikowego(...)można da więcej jeśli wiśnie są bardzo kwaśne) · 50 ml wody · 1 łyżka maki ziemniaczanej Przygotowanie: Mieszamy mąkę razem z cukrami. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem, do połączenia się składników Dodajemy rozmącone jajko i szybko zagniatamy. Ciasto wstawiamy
Mania GotowaniaCześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne, świąteczne ciasto-połączenia sernika i makowca-czyli seromakowiec. Pyszne, wilgotne, idealne na Boże Narodzenie. Zapraszam Tradycyjnie zapraszam też na film SKŁADNIKI ***proporcje na dużą blaszkę około 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml CIASTO -3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -3 żółtka (białka do masy(...)waniliowego -0,5 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g miękkiego masła lub margaryny MASA MAKOWA -350g suchego maku -3/4 szkl cukru pudru -3 jajka -3 łyżki bułki tartej MASA SEROWA -1200g sera białego półtłustego lub tłustego -4 jajka -3 białka (z ciasta
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubrzegi zaczęły się złocić. Wyjęłam blaszkę z piekarnika i wtedy mnie olśniło, że popełniłam gafę :) bo ciasto mi urosło troche do góry. No ale pierwszy raz robiłam sernik na spodzie więc zapomniałam, że trzeba dać obciążenie. Nie mniej jednak wyszło całkiem super :). MASA MAKOWA Użyłam gotowca z puszki- sprawdził się rewelacyjnie. Na kruche ciasto wyłożyłam ładnie masę makową. MASA(...)łyżki cukru waniliowego (tak, można taki kupić i to bez problemu w markecie) PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki zmiksowałam w mikserze (thermomix) na najwyższych obrotach przez 30 sekund. Zalałam masą, mak. Jako, że miałam jeszcze w lodówce małą puszkę kajmaku to to rozpuściłam ją w kąpieli wodnej i zmieszałam z masą serową. Potem pozostało już tylko pieczenie. Tak przygotowane ciasto
ClauditteMissCookingwiadomo jak to bedzie tym razem. Sa ciasta, ktorych za nic w swiecie nie upieke, bo wiem, ze z gory skazane sa na niepowodzenie, jednym z takich ciast jest sernik. Z innymi ciagle eksperymentuje i pewnie jeszcze dlugo tak bedzie, bo moj wymarzony remony kuchni i zakup nowych sprzetow oddalil sie na czas nieokreslony. Co sie zas tyczy dzisiejszego(...)Bardzo wilgotne i owocowe, idealne na lato. Owocowe ciasto na jogurcie skladniki: 600g moreli 100g borowek 125g masla 4 jajka 250g jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 250g cukru 250g maki 0,5 opakowania malego proszku do pieczenia wykonanie: Borowki umyc i osuszyc. Morele przekroic na pol, usunac pestki i zalac wrzatkiem. Po 2 minutach przelac zimna woda, osuszyc i sciagnac
Przysmaki Karolki