SERNIK WANILIOWY: 600 g serków homogenizowanych 80 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka krystaliczna o smaku truskawka-wanilia Dr.Oetker BISZKOPT KAKAOWY: 3 jajka 95g cukru 65g mąki pszennej 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT KAKAOWY: 1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. 2. Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru. 3. Cały czas(...)odrobinę gorącej wody, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. 3. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 3 łyżki musu i mieszamy. 4. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do reszty musu cały czas mieszając. SERNIK WANILIOWY: 1.Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, następnie studzimy. 2. Serki miksujemy z cukrem. 3. Do masy serowej wlewamy przestudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy. SKŁADANIE DESERU: Szklanki
Marcepanowa kuchniauwierzycie jak napiszę, że nie użyłam do przyrządzenia tego deseru cukru? To prawda :) Ale sernik jest bardzo słodki a to za sprawą pysznego miodu, słodkiego banana i dobrej jakości czekolady która chociaż jest gorzka to wprowadza do deseru dużo słodyczy. Do tego rozpływające się w ustach wiśnie zamarynowane wcześniej w miodzie pitnym. Jednym słowem kulinarna rozkosz. Wszystko z wysokiej(...)podkarpackiego miodu spadziowego łyżka skrobi ziemniaczanej 2 jajka 100 g dobrej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% łyżka mleka łyżka masła 2 szklanki wypestkowanych wiśni nadwiślanka 50 ml miodu pitnego Dwójniak Wypestkowane wiśnie zalewamy miodem pitnym Dwójniak i odstawiamy na czas przygotowania sernika. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie a następnie we wrzątku. Zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy
Mienta blogjajka 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 60 g budyniu waniliowego 30 g mąki kartoflanej 1 puszka brzoskwiń Opis przygotowania: Ciasto czekoladowe: 1.Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotujemy na małym ogniu, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Ubijamy pianę z 4 białek ze szczyptą soli. 3. Do masy dodajemy żółtka, mieszamy drewnianą łyżką. Następnie(...)tłuszczem, wykładamy spód papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wyrównujemy łyżką. Masa serowa: 1.Twaróg z wiaderka miksujemy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, budyniem oraz mąką kartoflaną. 2. Wylewamy sernik delikatnie na ciasto. *Sernik ma dość płynną konsystencję, nie należy się tym przejmować, pod wpływem pieczenia ciasto urośnie, zgęstnieje, a co najważniejsze po upieczeniu niewiele opadnie. 3. Wyrównujemy
Marcepanowa kuchniaklasyczne :-) Dziś mam dla Was przepis na sernik, który mnie zachwycił. sernik zrobiony z jogurtów greckich. Jest lekki, puszysty i cudownie kremowy. Polecam SKŁADNIKI *przepis na duża blaszkę Ciasto -100g margaryny -2 jajka -cukier waniliowy -0,5 szklanki cukru -2 łyżki kakao -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka śmietany(...)szklanki oleju -1 łyżka cukru waniliowego -3/4 szklanki cukru -7 jajek Margarynę cukier cukier waniliowy oraz jajka miksujemy w malakserze, lub mikserem. następnie dodajemy śmietanę oraz kakao Po zmiksowaniu masę dodajemy do miski, w której znajduje się mąka. wszystko, dodajemy proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy mąką. Pięknie się zarobi. Ciastem wyklejamy dno blaszki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudzięki dodatkowi śmietanki kremówki jest tak kremowa i delikatna, że rozpływa się w ustach. Sernik, wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany w wykonaniu i z pewnością uda się każdemu! Idealny na święta i nie tylko.... Składniki: Spód: 200 g biszkoptów 2 łyżki kakao 70 g masła Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera (może być z wiaderka(...)się przyrumieni, możemy przykryć go folią aluminiową. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy z łyżeczką masła w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią wierzch ostudzonego sernika. Zamiast polewy sernik możemy oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenynutą cytrusów. Zawsze mam wrażenie, że pomarańcze i czekolada, choć osobno wyśmienite, dopiero razem dostarczają niezapomnianych doznań smakowych. U mnie połączyły się w prostym deserze wegańskim, stworzonym na wzór sernika – na bazie kaszy jaglanej i nerkowców. Namocz z wyprzedzeniem orzechy, poświęć kwadrans na ugotowanie kaszy, zblenduj dokładnie składniki, żeby zamknąć całość w małych słoiczkach i cieszyć się wspaniałym deserem(...)pomarańczy + drobno otarta skórka ze średniego owocu 1 łyżka soku z cytryny około 30 g posiekanej czekolady z min. 70% zawartością kakao, bez białego cukru /można również użyć czekolady na bazie karobu lub kruszonego ziarna kakao + odrobina roztopionej czekolady do polania gotowego deseru (opcjonalnie) po szczypcie soli, kurkumy, imbiru i wanilii Nerkowce zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny
Even Better Fooddomu jeszczce całe kandyzowane pomarańcze do użycia, więc długo się nie zastanawiałam:) Dla mnie sernik idealny...musicie go spróbować... Składniki: 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka drobnego cukru, 150 g zimnego masła, 2 jajka, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kopiate kakao, 700 g sera twarogowego, 170 ml śmietany kremówki 36 %, 150 g cukru pudru, 2 łyżeczki(...)nastawiamy na 160 stopni, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. na 140 stopni i pieczemy jeszzce 40 minut, upieczony sernik zostawiamy w piekarniku na około 20 minut, wkładamy do lodówki, rano dekorujemy;) /żródło MojeTworyPrzetwory
Anioły w kuchnidomu jeszczce całe kandyzowane pomarańcze do użycia, więc długo się nie zastanawiałam:)Dla mnie sernik idealny...musicie go spróbować... Składniki: 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka drobnego cukru, 150 g zimnego masła, 2 jajka, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kopiate kakao, 700 g sera twarogowego, 170 ml śmietany kremówki 36 %, 150 g cukru pudru, 2 łyżeczki(...)nastawiamy na 160 stopni, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. na 140 stopni i pieczemy jeszzce 40 minut, upieczony sernik zostawiamy w piekarniku na około 20 minut, wkładamy do lodówki, rano dekorujemy;) /żródło MojeTworyPrzetwory/ /Kandyzowane pomarańcze od Skworcu
Anioły w kuchnidodałam do smaku przyprawę do piernika. Świetnie się to skomponowało smakowo. Ogólnie sernik bardzo polecam, ja jestem pozytywnie zaskoczona. Mam nadzieję, że i was smak zaskoczy. Porcelana Bogucice z kolekcji Weronica Platin i Gemis . Składniki: Spód: 250 g herbatników 130 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do pierników Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego(suchy)* 1 szkl(...)herbatnikowy spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem(góra-dół) na 170 stopni i piec około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik jeszcze około godziny w piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz z tortownicy i ostudzić. Najlepiej całą noc. * Twaróg do sernika musi być raczej suchy nie mokry
Ala piecze i gotujezapominamy o jego polskim odpowiedniku, który niegdyś królował na stołach wraz z sernikami, makowcami czy szarlotkami. Na myśli mam oczywiście murzynka. Pyszne, puszyste ciasto, które idealnie pasuje do kawy czy herbaty. Murzynek Składniki: kostka margaryny 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 5 łyżek kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder do posypania Margarynę roztapiamy
PatiGotujewody 2 łyżki oleju na masę serową: 1 kg sera na sernik z wiaderka (użyłam pomarańczowego) skórka otarta z 1 pomarańczy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 szklanka śmietanki 30% 2 opakowania budyniu waniliowego na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 125 g masła 2 łyżki kakao 2-3 łyżki wrzątku Najpierw upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej(...)chwili ucierania śmietankę i proszek budyniowy. Na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na pianę. Od razu przygotować polewę: masło rozpuścić na małym ogniu, dodać cukier puder i kakao, rozmieszać a następnie wlać wrzątek. Mieszać aż będzie jednolita (jeśli się zwarzy to dolać jeszcze wrzątki i mieszać energicznie rózgą, po chwili na pewno się naprawi). Przestudzić. Blaszkę, w której
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapuszysty w dodatku polany masą kajmakową. Jeżeli szukacie pysznego przepisu na sernik to ten właśnie taki jest. SKŁADNIKI NA CIASTO : 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego kakao 1/4 szklanka mleka(...)PRZYGOTOWANIE : Ciasto - margarynę, mleko, cukier, kakao, przełożyć do garnka i mieszając zagotować. Masę odłożyć do ostygnięcia. Do zimnej masy kajmakowej dodać 5 żółtek i miksować mikserem, następnie wsypywać mąkę z proszkiem i dalej miksować aż składniki się połącza. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 40/25 wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto
Kulinarne Fantazje Mariolijest to ten w stylu angielskim, nowojorskim, czy nasz Polski Krakowski. Serniki kocham miłością wieczną. Ten dzisiejszy jest wyśmienity. Szybki do zrobienia o pięknym pomarańczowym kolorze, i bogatym smaku. Sezon na dynie w pełni, więc to doskonały czas na upieczenie sernika dyniowego. Spód sernika jest z mielonych migdałów i czekolady. Bardzo ciekawe połączenia. Polecam(...)przesiać. Zmiksować tylko do połączenia produktów (nie mieszajcie za długo, spowoduje to napowietrzenie sernika i urośnie on, a następnie opadnie i popęka) Wymieszaną masę przelać na podpieczony spód, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160-170 stopni przez około 50-60 minut. Upieczony sernik powinien być sprężysty na środku. Posypcie cukrem pudrem, lub ozdóbcie według uznania. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-GarkotłukTwaróg na sernik - 1 kg masło - 25 dag cukier - 2,5 szkl jajka - 5 szt cukier waniliowy - 2 op żelatyna spożywcza - 12 łyżeczek mleko - 1 szkl kakao ciemne - 5 łyżeczek bałwanki czekoladowe ozdoby cukiernicze Żelatynę namoczyć w 1 szklance wody. Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. wszystko razem dobrze utrzeć, następnie dodawać po łyżce
Camilla w kuchniSernik na zimno na biszkopcie Składniki : Biszkopt jajka- 3 szt cukier- 0,5 szklanka mąka -0,5 szklanki proszek do pieczenia -0,5 łyżeczki kakao -2 łyżki Masa serowa : jogurt grecki - 250 ml ser biały - 1 kg żelatyna - 5 łyżeczek woda gotowana gorąca - 7 łyżek cukier puder - 1 szkl Dodatkowo : polewa czekoladowa - 1 opak herbatniki - 17 szt Przygotowanie
Kuchnia DanusiSkładniki: 3 szklanki mąki 200 g masła 2/3 szklanki cukru 1 jajko 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg półtłustego twarogu
magiczna kuchnia Kasisłodkiego być musi to zrobiłam pyszny sernik. Sernik palce lizać. Jest puszysty, delikatny i orzeźwiający. Sernik podany na Porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Platin. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl cukru pudru
Ala piecze i gotujeSezon na jagody:) i desery :) Jagodowy sernik na zimno SKŁADNIKI: spód : 150 g mąki 0,5 op. proszku do pieczenia 70 g cukru 1 jajko 75 g masła 1 łyżka kakao masa jagodowa: 3 szklanki jagód umytych i osączonych 40 g żelatyny 1/3 szklanki wody 330 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 300 ml serka homogenizowanego
MarciochaKucharzySernik, truskawki i pyszny spód kakaowy o smaku szyszki, to mój sposób na oryginalny sernik na zimno z musem truskawkowym. Spód: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 3 łyżki płynnego miodu 250 g masła 40 g ryżu preparowanego 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu w wiaderku 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka jogurtu greckiego 1/2 kg truskawek
Ciasteczkowy Potwórminut, następnie obniżyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 50 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Zimny sernik polać czekoladą. Można podawać od razu po ostudzeniu, ale schłodzenie w lodówce też dobrze mu zrobi. Polewa czekoladowa: 80 g czekolady min. 70% kakao 4 łyżki mleka 1 łyżeczka masła Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do metalowej miseczki z pozostałymi
Pełny talerzwymieszać.Mąkę z proszkiem i kakao , dodawać stopniowo i mieszać mikserem . Białka ubić ze szczyptą soli , dodawać stopniowo do ciasta i mieszać łyżką.Blaszkę o wymiarach 30/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia .Przelać ciasto .Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około 25 minut.Składniki na sernik :800 g sera białego półtłustego mielonego1 szkl
Sama słodycz i szczypta chili