Składniki na sernik:½ kg białego półtłustego sera1 kostka masła1 szklanka cukru2 żółtka1 czubata łyżka kakao35 szt. herbatników typu "petit beurre"Składniki na polewę:½ szklanki cukru½ kostki masła1 łyżka wody3 łyżki kakaoTo jest bardzo ciekawy przepis z mojego starego zeszytu z przepisami. Ciasto jest mięciutkie, dosyć słodkie i rozpływające się w ustach.Biały ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Masło
Świat CiastaSezon na maliny w pełni i trzeba z niego korzystać! Robimy z nich dżemy … przetwory … serniki … drożdżówki … ucierane ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę!Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie!Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego
Ostra na SłodkoCappuccino Ten smak przywodzi mi na myśl zeszłoroczne wakacje spędzone w Rzymie. Piękne zakątki … wąskie uliczki … i przytulne , zatłoczone kawiarenki , z których wydobywał się
Ostra na SłodkoSurówka z marchewki i pora „- ” Surówka z selera „( zrobione przez Mamę i Ewelinę )- „Leniwa baba z żurawiną i chrupiącą kruszonką”- i „Królewski sernik z brzoskwiniami , bezą i bitą śmietaną”Czyż nie brzmi smakowicie?Przyznajcie się : komu ślinka cieknie ?Te kilka godzin zleciało w tempie błyskawicznym , a krzątaninę zakończyliśmy delektowaniem się przyrządzonymi smakołykami
Ostra na SłodkoJak wiecie jestem ogromną wielbicielką kawy!Latte … z karmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą –
Ostra na SłodkoDyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy czy też zupy co roku goszczą na moim stole.Nie mogę się doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się po brzegi przepięknymi dyniami.Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kopytka!Podsmażone na maśle z odrobiną szałwii i podane z kolorowym pieprzem są fantastycznym pomysłem na jesienny obiad.Polecam! SKŁADNIKI:* miąższ z dyni
Ostra na SłodkoDyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy …. makarony czy też kotlety co roku goszczą na moim stole.Nie mogę się zwykle doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się po brzegi przepięknymi dyniami.Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kluseczki!Podane z cukrem są fantastycznym pomysłem na słodki, jesienny obiad, albo podwieczorek dla dzieci!Polecam! SKŁADNIKI:* miąższ z dyni
Ostra na SłodkoŚwięta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce!Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa.Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej.Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka
Ostra na Słodkosklepie.W tradycyjne, znane nam dania wpleciona często jest oryginalność, która sprawia , że z wielką przyjemnością ma się ochotę wypróbować ( ja wypróbuję! ) kilka z nich.Suflet czekoladowy …lawendowe ciasteczka …sernik taksówkarza …nadziewane piersi z kurczaka …naleśniki … zapiekane ziemniaki …i wiele wiele innych kuszących przepisów , wśród których z całą pewnością każdy znajdzie coś dla siebie! Minus
Ostra na Słodkokajmaku).Mam nadzieję, że zachęciłem Was choć trochę do hiszpańskich specjałów i że pojawią się na Waszych wielkanocnych stołach; oczywiście jako nowy dodatek, bo jak wiadomo polskie baby, serniki i mazurki nie mają sobie równych ;).Dla niewtajemniczonych jest to wielkanocny zajączek (niezwykle precyzyjnie odwzorowany xD)Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii znajdziesz tu: Dulces de Semana Santa
Food Squarerazem propozycja na pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Delikatne, puszyste, wilgotne placuszki, w smaku przypominające sernik. Podaję je z sosem truskawkowym i cukrem pudrem, ale świetnie pasowałby też gorący sos czekoladowy lub konfitura z dowolnych owoców. Składniki:250g twarogu2 jajka1/2 laski wanilii25g cukru pudru50g mąki pszennejolej do smażeniaPrzygotowanie:Ser wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka z jajek
Smakowity Blog Kulinarnyraczej coś - z resztek.Kiedy rozmrażałam twaróg na sernik, który pokazałam wczoraj, po prostu wyciągnęłam pierwszy z brzegu kawałek stwierdzając, że powinno starczyć. Starczyło, a nawet więcej - trochę zostało. Zamrozić drugi raz nie da rady, wyrzucić nie można, bo to grzech niemalże śmiertelny, coś więc trzeba wykombinować. Tylko co...? Myślałam i myślałam, aż w końcu doszłam do wniosku
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieć tyle szczęścia. Choć nic tak naprawdę się nie stało, potrzebuję dłuższej chwili, żeby dojść do siebie.W ramach odstresowania, żeby zająć czymś myśli, upiekłam dziś pierwszy w życiu sernik dyniowy, ugotowałam też dyniową zupę. A później zrobiłam sobie kakao z kawą, żeby rozgrzać się od środka, gdyż mimo rozgrzanego piekarnika i zapalonych świeczek, dłonie mam lodowate.Taka wersja kakao jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekoladę, no i potrzebowałam naprawdę słodkiej bazy. Później przyszły mi na myśl serniczki z żurawiną i białą czekoladą - na zdjęciach wyglądają tak kusząco... Ale przecież dopiero co upiekłam sernik! A wiadomo, że co za dużo, to niezdrowo... I wtedy mnie olśniło - a jakby to połączyć...? Biała czekolada plus ciężkie, słodkie ciasto - blondies jak nic! Najlepszy przepis znalazłam
Pożeraczka, czyli raz adobrze