wystawne przyjęcia oraz wszelkiego rodzaju imprezy i święta, jeśli oczywiście - jak ja, kochacie serniki. Cudownie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej ... Dzisiejszy sernik jest moją wersją Sernika Szwarcwaldzkiego. Zamiast wiśni znalazły się w nim maliny, zyskał również dodatkową warstwę w postaci bezy. Zapraszam ... Sernik powstał na bazie twarogu półtłustego, który zmieliłam dwukrotnie. Wiele razy(...)Twaróg, żółtka, jajka, cukier (zwykły), mąkę i śmietanę wyłożyć do misy miksera, dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Masy nie należy mieszać zbyt długo - napowietrzy się zbyt mocno, a sernik najpierw mocno wyrośnie, a następnie upadnie. W tym czasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach czekoladę. Wyłożyć połowę masy na spód z ciasteczek. Na niej ułożyć połowę
Garniec Magalieśmietanką bardzo przypomina w smaku serniki na zimno przygotowywane z twarogu, więc i nazwa sernik jak najbardziej pasuje do tego smakołyku. Jak przystało na klasyczną stracciatellę, wnętrze sernika najeżone jest drobinkami czekolady, która z racji, że jest rozdrobniona, nie narzuca się swoim smakiem, jest za to idealnym dodatkiem, tzw. "kropką nad i" tego deseru. Swój serniczek przygotowałam(...)dekoracji zetrzeć na grube wiórki (ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowałam ją na gładkiej powierzchni, schłodziłam w lodówce, a po zastygnięciu ścięłam na grube wiórki) - przed podaniem sernik udekorować na wierzchu wiórkami czekolady Sernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, zachowa swoją świeżość przez kilka
Smakołyki BerenikiZachciało mi się sernika. Tylko że jakoś nie po drodze było mi do piekarnika... A to za ciepło, a to po pracy nic się nie chce, a to lepiej pójść na spacer z C. i psą... Aż w końcu zmotywował mnie Walter, który przy krojeniu jakiegoś paskudztwa stwierdził, że ma ochotę na sernik (nie, nie mam aż tak dziwnych(...)moich książek (kucharskich i wszystkich innych) ciągle zamknięta jest w pudłach, zamiast próbować się do nich dostać, zaczęłam przeglądać internet. Na Everyday cooking zobaczyłam przeboski, jagodowy sernik. Ja wiem, że nie sezon jeszcze, ale powiedzcie sami - czy można się oprzeć temu kolorowi...? Ja nie mogłam. Chociaż, prawdę pisząc, nawet się specjalnie opierać nie starałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzenamiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście. Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich podniebieniach. Jest więc kardamon i konfitura z róży, które(...)przez około 1/2 minuty - owoce mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ułożyć figi na serniku. Do gorącego sosu dodać kremówkę, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Sos przelać do garnuszka, polewać nim kawałki ciasta na talerzykach. Smacznego! Ostatnio w ogóle stawiam na serniki (nie tylko z figami). Uwielbiam je jeść, a jeszcze bardziej piec - możliwości wariacji smakowych przyprawiają
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedyś dla mnie ciasto tego typu było nie do przebrnięcia. Alergicznie na mnie działały wszelkie dania z żelatyną. Za to teraz doceniam sernik na zimno. Szczególnie pasuje mi on do lata, kiedy to do galaretki możemy dodać masę sezonowych owoców. Przepisów na sernik na zimno jest masa. Ja nie lubię takich galaretowatych serników. Ten jest delikatny, dzięki zawartości(...)razem nie miałam zbyt dużo truskawek, więc ratowałam się bananem. Spód to tradycyjnie pokruszone herbatniki wymieszane z rozpuszczonym masłem. Ostatnio jakoś nie chce mi się robić spodów do serników, a te herbatniki sprawdzają się jako spód idealnie. Jeśli nie macie masła lub herbatników, tortownicę wystarczy wyłożyć biszkoptami. Aby nieco urozmaicić ich smak, możecie przed ułożeniem na spodzie blaszki, namoczyć
Mieszam w Garnkuzapachy... Krzątam się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie Wam polecam takie zestawienie smaków. Dodatkowym atutem tego przepisu jest(...)fakt, że sernik uda się nawet z dość wilgotnego sera z wiaderka. Ileż to razy kupiłam ser, otwarłam go i załamana stwierdziłam, że jest zbyt wilgotny. Stosując ten przepis nie będziecie musieli biec do sklepu po nowy ser. Sernik wychodzi puszysty i naprawdę smaczny. Spróbujcie. Składniki: 1 kg sera z wiaderka 4 żółtka z jaj klasy
Słodkie okruszkiTrudno jest mi wyobrazić święta bez seromaku, czyli seromakowaca, lub sernika z makiem. Seromak, to pyszny sernik składający się z trzech warstw: pierwsza warstwa to kruchy spód korzenny, druga, to masa makowa i trzecia to masa serowa. Całość smakuje wyśmienicie! Seromakowiec jest mięciutki, delikatny, łagodny w smaku, w miarę zbity, jednym słowem jest po prostu idealny! Jest to ciasto(...)wierzch maku wylewamy masę serową i równamy. Pieczemy sernik w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min, aż masa serowa się zetnie. Po upieczeniu, sernik studzimy i chłodzimy w lodówce przez najlepiej 5-6 godzin. Wtedy smaki się połączą i będzie smakował najlepiej! Smacznego
Kuchnia ŁukaszaSernik Bounty okazał się takim hitem, że postawnowiłam lekko go modyfikując stworzyć całkiem nowy smak - i tak powstał sernik Snickers: pyszna serowo-kajmakowa warstwa, pokryta orzeszkami w karmelu i mleczną czekoladą. Palce lizać! SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) SPÓD: 25-30 dag ciastek maślanych (najlepiej kakaowych)* 2 łyżki masła MASA SEROWA: 1 kg twarogu(...)masę kajmakową ze śmietanką - cały czas miksując. 4. Całość wylać na spód z ciastek, piec ok 60 min w 180*C, przy czym tak jak przy innych sernikach polecam na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnioną do połowy wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie z parującą
Kto ugości moich gości?banany, które domagały się natychmiastowego spożycia. Mam też jeszcze kilka słoiczków wiśni od Mamy. W gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2012 znalazłam przepis, łączący oba składniki. W dodatku w serniku, nie mogłam się więc oprzeć. Szczególnie, że C. wyraził żywe zainteresowanie bananowym sernikiem.Do masy zamiast nektaru dałam rozgniecione banany. Plasterkami z dwóch owoców przełożyłam masę, dzięki czemu ich smak jest(...)Kwaśny dodatek świetnie równoważy słodycz z bananów, sprawia, że całość nie jest mdła. Muszę powiedzieć, że banany i wiśnie to zaskakująco udane połączenie. Jeśli jeszcze nie znacie - spróbujcie koniecznie.Bananowy sernik z wiśniami (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:7 listków żelatyny600 g serka kremowego300 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaglądała na bogi i portale kulinarne w poszukiwaniu gotowych przepisów. Dlatego dziś wychodzę z inicjatywą :) przygotowałam zestawienie kilku serników, które na blogu cieszą się ogromnym zainteresowaniem (i u nas w domu również!;)) To nie są wszystkie serniki, jakie znajdziecie na blogu, dlatego zapraszam też do pełnej kategorii S E R N I K I . Niebawem kolejne zestawienie! :) zgadniecie(...)jakie? ;) TOP 6 serników na Kolorowym Przepisowniku ;) - aby wejść w przepis wystarczy kliknąć w jego tytuł lub zdjęcie. Sernik truflowy Przekładaniec sernikowo-migdałowy Sernik kawowy Sernik z bezą i brzoskwiniami Sernik żurawinowy Sernik mediolański Mam nadzieję, że takie zestawienie przyda się Wam w tym przedświątecznym czasie, pełnym przygotowań do Świąt. I oczywiście
Kolorowy Przepisownikbardzo łatwy w przygotowaniu, bo wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki w jednej misce. Mokry, delikatny i kremowy w smaku, czyli taki jak większość z nas lubi. Składniki na sernik: 1kg sera na sernik ( u mnie z wiaderka ) 6 jajek 120 g masła 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej szklanka drobnego cukru do wypieków(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego Przygotowanie sernika: Na początek włączamy piekarnik na 180st. Ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijmy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Po dodaniu wszystkich jajek, stopniowo dodajemy ser, ciągle ucierając masę. Wsypujemy obie mąki i dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę przelewamy do tortownicy ( śr. 24cm ), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Sernik
NiePieprz.plTęskniłam za sernikiem! Od ostatniego wegańskiego sernika na blogu minęło trochę czasu… A w tym czasie zdążyłam z diety wyeliminować soję. Ciężki był to czas, bo zdążyłam pokochać tofucznicę, tofurnik i wędzone tofu. Niestety, soja mi nie służy, a że jest genetycznie modyfikowana, to obawiam się że nie tylko mi. Sernik robiłam już z nerkowców, nie zdążył doczekać(...)nią dodam niebawem! Jeżeli będziecie używać tej kupnej, pamiętajcie by sprawdzić skład i wybierzcie tę bez syropu glukozowego. Smacznego sernikowania! Obiecuję, że mój jagielnik nie pójdzie Wam w boczki! Sernik jaglany, chałwowy na ciasteczkowym spodzie Składniki na małą tortownicę na spód 100g bezglutenowych herbatników* 3 kopiaste łyżeczki masła orzechowego 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 6 daktyli
Fill The Bowlartykułach naukowych, śledzę różne badania i doniesienia żywieniowe. Postanowiłam jednak na chwilę odpocząć od tych wszystkich publikacji i napisać coś swojego. Dla osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych(...)składniki aż powstanie konsystencja mokrego pisaku. Wykładamy tą mieszanką tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnie i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ważne by nie robić tego zbyt długo gdyż napowietrzony mocno sernik bardzo urośnie w trakcie pieczenia, a potem nagle
Przysmaki KarolkiSernik zawsze zwiastuje pyszną ucztę. Nie ważne czy jest w wersji klasycznej na kruchym spodzie z puszystą i wilgotną masą serową, czy nowoczesnej wariacji w stylu kuchni fusion, łączącej to co z tradycji najlepsze z niebanalnym dodatkiem i ciekawą formą. Pieczenie to nie tylko aptekarska dokładność, ale także okazja do puszczenia wodzy fantazji. Jeszcze do niedawna uważałam(...)wypiekami sobie nie radzę. Mój pierwszy sernik powstał zaledwie kilka miesięcy temu, ale utwierdził mnie w przekonaniu, że warto próbować. Od tego czasu na blogu pojawiło się kilka serników i trudno mi się zdecydować który jest moim ulubionym. Chyba wszystkie. Dziś proponuję Wam sernik waniliowy z jagodami, długo pieczony, bo aż 3 godziny. Koniecznie nastawcie timer gdy wstawicie
Smakowity Blog KulinarnyKiedyś nie lubiłam sernika, a teraz mogłabym go jeść codziennie. Niezależnie od tego czy jest smakowy, ze spodem kruchym, delikatnym, czy bez. Grunt to to żeby cały sernik po ostudzeniu był delikatny, a ser nie był suchy. Suche serniki to nie na moją głowę :). Pamiętam kiedy pierwszy raz piekłam sernik i od razu po wyjęciu z piekarnika(...)rozkroiłam go żeby zobaczyć czy się udał. Byłam załamana- bo w środku sernik pływał. Zadzwoniłam do mamy, żeby pożalić się jak bardzo mi się nie udało wykorzystać wiejskiego twarożku, który od niej dostałam. Mama wybuchła śmiechem i kazała mi wystawić sernik do ostudzenia na 2-3 godziny. Po tym czasie, mój sernik był nie dość że zbity
KreatywnePiny