serniki i szarlotki. Sernik w połączeniu z czekoladą smakuje obłędnie. Czekoladą otrzymałam od Cukieteria.pl Sernik czekoladowy Składniki: Ciasto: margaryna -0,5 kost kakao(...)jajka - 10 szt + 2 białka margaryna - 1,5 kost mąka -6 łyżek mąka ziemniaczana -3 łyżki czekolada deserowa - 0,5 tabliczki cukier - 1,5 szkl Dodatkowo do polania sernika : czekolada gorzka czekolada deserowa biała wiórki z białej, mlecznej czekolady Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć
Kuchnia Danusinapęcznieje. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce. Pół szklanki kremówki zagotować i wlać do czekolady. Odstawić na ok 2 minuty. Kiedy czekolada zmięknie, delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Żelatynę rozpuścić i przestudzoną wlać do ciepłej czekolady. Pozostałą kremówkę (1 szklankę) ubić na sztywną pianę i delikatnie w co najmniej trzech etapach dodawać do przestudzonej czekolady. Gotowy mus przełożyć(...)sernik i wyrównać. Kiedy zacznie tężeć ozdobić dekoracjami cukierniczymi od Delecty. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: czekolada , kremówka , maliny , twaróg , żelatyna
https:KKuchniaMniamtwarogu zmielonego 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 200 g czekolady białej 1/3 szklanki cukru 2 szklanki śmietanki kremowej 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody DEKORACJA: 100 g ciasta czekoladowego 1 łyżka likieru czekoladowego 50 g czekolady gorzkiej wiórki kokosowe czekolada gorzka temperowana Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao(...)urośnie. Ważne, żeby blaty miały taką samą grubość. Z reszty ciasta przygotować dekorację. Rozdrobnione okruchy połączyć z likierem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Część kulek obtoczyć w wiórkach kokosowych, a część w temperowanej czekoladzie. Sernik dyniowy. Dynię hokkaido oczyścić i pokroić w małą kostkę usuwając wcześniej pestki. Dyni nie ma potrzeby obierania. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem
https:KKuchniaMniamgęsty pudding ( deser ), trochę jak gęste lody czekoladowe u góry lekko przypieczone. Dla smakoszy czekoladowych ciast, będzie rarytasem. Część ciasta mam zamiar zamrozić i podać później jako lodowy sernik, będzie pyszne. To wymyślił mój mąż Biszkopty utłuc za pomocą tłuczka lub zmielić blenderem, dodać miękkie masło i wymieszać. Rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę przygnieść i wstawić(...)włożyć połamane, pokruszone czekolady. Zmniejszyć gaz i podgrzewać czekolady, cały czas mieszając. Wlać trochę masy serowej, żeby czekolada się lepiej roztopiła. Letnią rozpuszczoną czekoladę dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. wylać masę na pokruszone biszkopty i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 C i piec 1 godzinę i 10 minut. po wskazanym czasie, nie wyciągać sernika z piekarnika tylko wyłączyć
Kuchnia Pokoleńuwagi skąd pochodziły truskawki do sernika...Sernik truskawkowy jest bardzo intensywny w smaku. Truskawki dodałam do masy serowej, a sernik udekorowałam truskawkowym musem i truskawkami w białej czekoladzie. Sernik truskawkowy Składniki: 10-12 porcji Spód z ciastek 150 g ciastek digestive 50 g orzechów pekan 50 ml kokosowego oleju lub masła, roztopionego Masa serowa 400 g twarogu(...)Rozprowadź równomiernie i wstaw do lodówki. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Trzymając za szypułki zanurzaj truskawki w czekoladzie. Resztę czekolady rozprowadź na gładkiej powierzchni, u mnie to marmurowa deska. Kiedy czekolada zastygnie zdrapuj ostrym nożem, tworząc w wióry. Udekoruj tort truskawkami i czekoladowymi wiórkami. Spara Spara Spara Spara The post Sernik truskawkowy na zimno appeared first on Blog
codojedzeniagorącej dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, mieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji - czekoladę zdjąć na blat, ostudzić - czerwone porzeczki oczyścić, osuszyć - do miski przełożyć twaróg, dodać jajka, przesianą mąkę ziemniaczaną oraz domowy cukier waniliowy, składniki krótko zmiksować - do miksowanej masy serowej wlać ostudzoną, ale ciągle płynną czekoladę - krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników(...)formę z masą serową wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 60 minut, po tym czasie temperaturę obniżyć do około 120 stopni i piec do momentu ścięcia się sernika - sernik po upieczeniu pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia - po całkowitym ostygnięciu schłodzić przez noc w lodówce, dopiero wtedy wyjąć go z formy, odcinając brzeg cienkim nożem - sernik
Smakołyki BerenikiWarstwa właściwa to cudownie delikatna masa serowa z twarogu, sera mascarpone oraz kremówki z białą czekoladą i wanilią, skrywająca w sobie słodkie truskawki. Wierzch sernika zdobi bita śmietana i kolejna porcja rosnących w słońcu truskawek. Czy zdołacie się jemu oprzeć? ;) * SKŁADNIKI na sernik o średnicy 25-28 cm Kruchy spód (shortbread): 250 g masła 250 g mąki pszennej(...)brązowego cukru duża szczypta soli morskiej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią Sernik z białą czekoladą: 1 kg białego sera w wiaderku* 200 g sera mascarpone 200 ml śmietany kremówki 36% 500 g białej czekolady 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 6 łyżeczek żelatyny Dodatkowo
Food Squaretortownicę powyżej 20cm użyjcie podwójnej ilości składników (6 jajek M, 250g czekolady, 250g kremowego serka, 4 łyżeczek przyprawy do sernika Delecty). Rozgrzewamy piekarnik do 170⁰C. Szykujemy sobie tortownicę – dno wykładamy papierem do pieczenia, a całą tortownicę od spodu zamykamy szczelnie i dokładnie folią aluminiową – sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej, ważne, żeby do formy nie dostała się(...)woda z blaszki pod spodem. Gotujemy wodę, żeby gorącą móc wlać do blaszki. Jajka rozbijamy, oddzielamy dokładnie żółtka od białek. Serek mieszamy z przyprawą do sernika. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy ją do metalowej miski. Miskę stawiamy na rondelku z gotującą się wodą tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wody. Rozpuszczamy czekoladę, aż cała stanie się płynna
Karo in the Kitchentrzy kolorowy sernik. Jest to sernik pieczony na spodzie brownie zakończony żurawinowym musem. Dodatkowo udekorowałam sernik owocami żurawiny obtoczonymi w cukrze. Świąteczny sernik z czekoladą Ten sernik jest niesamowity. Bardzo lubię połączenie sera z czekoladą. W tym przepisie taka kombinacja świetnie się sprawdza. Polecam dodatkowo dodać wiśnie w zalewie do czekoladowego musu(...)ciasto udekorować czekoladowymi wiórami. Sernik jest bardzo efektowny i z powodzeniem może zastąpić świąteczny tort . Świąteczny sernik pomarańczowy Pomarańcza i czekolada to kolejne świąteczne połączenie, które bardzo lubię w serniku. Pomarańczowy sernik upiekłam na czekoladowym spodzie. Upieczony sernik posmarowałam pomarańczowym curdem. Kiedy curd zastygł pokryłam sernik czekoladową polewą – ganache. Jaka jest różnica między czekoladową
codojedzeniałyżki soku z cytryny 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki zimnej wody KREM CZEKOLADOWY 150ml śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru DEKORACJA kilka kostek gorzkiej czekolady 10-12 wiśni (w zależności, na ile kawałków pokroimy sernik) 1 łyżka cukru Wykonanie: SPÓD - masło i czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę ułożyć nad garnkiem z gotującą(...)wiśnie zmiękną (nie mogą się rozpaść) - wiśnie delikatnie wyjąć z syropu, ostudzić - czekoladę zetrzeć na wiórki - sernik posypać z wierzchu wiórkami czekolady i udekorować wiśniami z syropu (po jednej na każdy kawałek sernika) - sernik przechowywać pod przykryciem w lodówce
Smakołyki Berenikiprofilu Domowej cukierni Ewy :) Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem Makowiec na biszkopcie Makowa panienka Cycki murzynki Serniki: Sernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej Sernik gotowany z kokosem Sernik waniliowy z polewą Izaura Sernik Oreo S ernik cytrynowy Sernik z ajerkoniakiem i czekoladą
Domowa cukiernia Ewyzmielonego sera na sernik (u mnie z wiaderka) 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy) 200 g masy krówkowej / kajmakowej Pianka 330 ml zimnej śmietany (używam 18%) 200 g masy krówkowej / kajmakowej 1 lekko kopiasta łyżka żelatyny spożywczej 2 łyżki gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo kilka kostek gorzkiej czekolady 16 herbatników Formę(...)smaku. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać ją do śmietany z masą krówkową, ciągle ubijając. Piankę wyłożyć na sernik i równo rozsmarować. Wierzch sernika posypać tartą czekoladą. Sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin. Co pewien czas lubię przeczytać książkę z gatunku non fiction. Tym razem trafiła mi się "Gorzka pomarańcza" Nadii Hamid . Autorka jest
Weekendy w domu i ogrodziewiele! Poprzedni sernik z białą czekoladą cieszył się wśród Was tak wielką popularnością, że postanowiłem przygotować jeszcze jeden; bardzo podobny. ;) Tym razem wykorzystałem maliny, które powoli wypierają ze straganów truskawki. Poza tym, połączenie malin i białej czekolady jest wprost obłędne. W tym przepisie w samej masie serowej trochę zmieniłem proporcję, aby sernik był lżejszy i delikatniejszy, dzięki temu(...)galaretki malinowe lub truskawkowe 500 g malin Sernik z białą czekoladą: 1 kg białego sera w wiaderku* 200 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 300 g białej czekolady 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 6 łyżeczek żelatyny * PRZYGOTOWANIE Brownie Połamaną czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Pamiętaj, aby mieszać ją od czasu
Food Squaresztuk)20g czekolady deserowej30-40g masłamasy truskawkowa i czekoladowa 700g twarogu sernikowego250g truskawek100g czekolady mlecznej 3 łyżki cukru3 łyżki żelatyny6 łyżek wody0,5 opakowania bitej śmietany w proszku + 100ml zimnego mleka (lub 100ml śmietanki 30% + opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru)dekoracja 100g truskawekkilka kostek czekolady deserowej + 1-2 łyżki mleka Wykonanie:- herbatniki rozdrobnić na piasek- czekoladę i masło rozpuścić(...)rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, jeżeli czekolada jest zbyt gęsta, dodać jeszcze odrobinę mleka - konsystencja powinna być lekko lejąca- ostygniętą czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub papierowego rożka), dekorować wierzch sernika tworząc szlaczki- udekorowany sernik schłodzić około 30 minut, przechowywać w lodówce Sernik truskawkowo-czekoladowy ma delikatną konsystencję, nie przeszkadza to jednak w jego porcjowaniu
Smakołyki Berenikiczym polecam na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnione do połowy wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku „gdzieś tam niżej” ma stać naczynie z parującą wodą – bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony, nie urośnie wysoki a więc i nie opadnie). Uwaga! Należy się upewnić(...)wszelki wypadek lepiej uszczelnić ją w miejscu łączenia się góry ze spodem kilkoma warstwami folii aluminiowej. 5. Po upieczeniu sernik zostawić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie lekko ciepły przygotować polewę: śmietankę doprowadzić do wrzenia, wsypać połamaną na kawałeczki czekoladę, wymieszać aż będzie całkiem gładka. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Inspiracja z cudownego bloga kulinarnego http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com
Kocham Czekoladę