sernik w 20 minut - 7509 przepisów (strona:279/501)

Ciasto marchewkowe 184

łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka orzechów/migdałów/rodzynek 4 szklanki startej marchewki (ok. 5 średniej wielkości marchewek) Składniki na polewę: 150 g twarogu na sernik 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego Składniki na domową masę cukrową Jak zrobić ciasto marchewkowe? Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Bakalie (ja dałam orzechy włoskie, migdały(...)przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka (moje piekłam 1 godzinę i 10 minut). W czasie, kiedy ciasto jest w piekarniku, możemy przygotować polewę i ozdoby z masy cukrowej. Żeby przygotować polewę, wystarczy podgrzać na małym ogniu masło, twarożek i cukier. Mieszamy do połączenia

Ciastkozercy
Sernik z dynią i pomarańczą wg. technologii cukierniczej 169

Sernik przygotowałam z książki Technologie produkcji cukierniczej. Po przygotowaniu i spróbowaniu wiem, że dodałabym opakowanie mascarpone.To była próba przedświąteczna. Sernik w smaku i konsystencji ok. Z mascarpone będzie jeszcze lepszy.  Do świątecznego dodam 1,5 kg sera i odpowiednio więcej pozostałych składników. Użyłam: 700 gram tłustego twarogu, zmieliłam sama w malakserze opakowanie cukru ze skórką pomarańczową(...)Dynię piżmową obieramy, kroimy w kostkę ok 1-2 cm. Wkładamy do brytfanny, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy przez 40 minut. Po wyjęciu należny uważać ponieważ zbiera się para i można się oparzyć. Pure przekładamy do wyższego naczynia i blendujemy. Studzimy. Ser mielimy w maszynce trzykrotnie lub mielimy w malakserze. Żółtka oddzielamy

AZgotuj!
#5 Najlepszy murzynek 478

słyszę, że ktoś z domowników mówi "a zrobiłbyś jakieś ciasto..." to musi powstać murzynek albo sernik. Ten drugi już gościł na blogu, a teraz powitajcie murzynka! Składniki: kostka margaryny/masła (250g) 3 łyżki kakao 2 szklanki cukru aromat waniliowy 2 pełne szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja cukier puder do posypania lub tabliczka mlecznej czekolady(...)wlewamy masę kakaową i miksujemy. Dodajemy pojedynczo żółtka. Następnie dodajemy połowę białek i miksujemy tak długo, żeby cała masa się rozluźniła. Następnie dodajemy drugą połowę i miksujemy jeszcze około minuty. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180-185 stopni (w formie do keksa około 50 minut w moim przypadku). Całość

Taste of imagination
Pomysł na… dyniową pastę piernikową 149

wiem, ale napewno znajdziecie to, czego ja jeszcze nie znalazłam… Puree z dyni można wykonać na kilka sposobów: 1. Upiec dynię razem ze skórką (ok. 30-40 minut w 180 st. C), a następnie wybrać miąższ łyżką i go zmiksować. 2. Ugotować dynię w małej ilości wody, odcedzić, zmiksować – tu następują duże straty wartości odżywczych, ponieważ witaminy(...)przykryciem, aż zmięknie (jeśli zacznie się zbierać więcej płynu, zdjąć przykrywkę i odparować), a następnie zmiksować. Puree można wykorzystać, jako zagęstnik zupy ( z ciecierzycą ), dodać do ciasta ( babeczki, sernik ), dania wytrawnego ( kurczak curry ), albo… wymieszać z kakao i daktylami (uprzednio namoczonymi), co da pyszny krem czekoladowy lub, jak w tytule – wykonać pyszną pastę kanapkową, dodając do puree

Kucharzyca
Ciasto bananowe z wiśniami 164

Czas mazurków i serników powoli zbliża się, jednak na rozgrzewkę proponuję ciasto bananowe z wiśniami. Kwaśne wiśnie idealnie przełamują słodycz bananów, a dodatek mąki jaglanej i gryczanej doskonale wpasowuje się w charakter ciasta.  Składniki: - 100 g mąki pszennej - 100 g mąki jaglanej - 50 g mąki gryczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 cukru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 3 zmiksowane(...)misce wymieszałam sypkie składniki i dodałam je do miski z mokrą zawartością. Energicznie wymieszałam drewnianą łyżką. Ciasto wylałam do tortownicy o średnicy o średnicy 22 cm i piekłam 50 minut w temp

Receptura smaku
Wegańskie orkiszowe ciastka dla dzieci (dużych i małych) 269

Kolejny tydzień za nami więc czas na kolejne ciastka. Tym razem upiekłam „dwie pieczenie na jednym ogniu”, bo to ciacha dla Niny do szkoły i spód do sernika, który pojawi się jutro. Co Wam będę opowiadać, Dziewczyny (Gabi i Nina) wykorzystały moją chwilową nieobecność i zjadły mi kilka jeszcze gorących. Nina opisała je jako delicje, więc dla mnie(...)oleju kokosowego lub innego roślinnego (około 120 ml) 100 g cukru 120-140 orzechów czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Przygotowanie: Orzechy namocz w mleku (minimum 15 minut to ideał) po czym zblenduj na gładką masę. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i zagnieć z nich ciasto- powinno mieć konsystencję gliny, ale plastyczne. Ciasto rozwałkuj na grubość

greenscarf
Sernik śniadaniowy 173

Jednoporcjowy serniczek - idealny na śniadanie.. bo dziś nasze święto C : jednoporcjowy sernik waniliowy; serek homogenizowany, jagody, maliny Przepis: własny  / 1 porcja / 150 g twarogu /użyłam półtłustego, bardzo zwartego - "krajanki" białko jajka łyżka budyniu waniliowego (lub śmietankowego)  opcjonalnie: łyżeczka-łyżka cukru Jeśli zależy Wam, by serniczek nie popękał wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik(...)kokilka ceramiczna, filiżanka, mała miseczka), wysmarować masłem i wyspać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do naczynka przełożyć masę sernikową. Serniczek wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Uchylić drzwiczki i serniczek ostudzić. Przełożyć go lodówki, aby schłodził się całą noc. Rano wyjąć z formy i przybrać ulubionymi dodatkami. smacznego

tost z dżemem
Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami 175

Jak wiecie uwielbiam kaszę jaglaną!Na słodko , na ostro … do obiadu .. w postaci kotlecików … jako farsz … itd.Można z niej zrobić takie cuda

Ostra na Słodko
Sernik królewski 236

już kolejny nasz przepis inspirowany przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory:) Wypróbujcie... serniczek pycha...Polecamy sernik i blog;) Składniki: • 2 żółtka • 100 g zimnego masła • 125 g mąki tortowej • 3 łyżki cukru pudru  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao • 1 łyżka kwaśnej śmietany • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 400 g trzykrotnie mielonego twarogu - dałam tłusty • 1,5 łyżki mąki(...)śmietanę, żółtka i pokrojone  masło • zagnieść ciasto, dzielimy na dwie porcje, jedną jedną porcję dajemy na spód formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i wkładamy do zamrażalki, • twaróg, mąkę z cukrem pudrem miksujemy, • dodawać po kawałku miękkie masło, dokładnie zmiksować na średnich obrotach • dodajemy jajka, każde miksując około minuty, • na koniec

Anioły w kuchni
Sernik ze śliwkami 215

Stary wypróbowany przepis na sernik, ciasto jest wyśmienite, można przygotowywać go z różnymi owocami. Sernik ze śliwkami  Składniki: KRUCHE CIASTO żółtka jaj - 2 szt margaryna - 125 g cukier kryształ - 2,5 łyżki śmietana kwaśna - 1,5 łyżki mąka - 1,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy MASA SEROWA biały ser tłusty - 6 kostek(...)CIASTO Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać żółtka jaj i śmietanę, zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do torebki foliowej, odstawić na 30 minut do zamrażalnika. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować. MASA SEROWA Ser zmielić trzykrotnie w maszynce. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem, dodawać do utartej masy po łyżce sera, dalej ucierać

Kuchnia Danusi
Najlepszy sernik na świecie !!! 62910

czyli naszej najukochańszejBabci i Prababci.Jedyna modyfikacja to zastępowanie czasem rodzynek brzoskwiniami, gdyż funkcjonuje w rodzinie pewien mały Fusyt, który rodzynek nie jada i skutecznie je wygrzebuje z ciasta ;) Sernik jest jednak pyszny w obu wersjach i dosłownie rozpływa się w ustach !!! SKŁADNIKI 1 kg tłustego sera8 jaj kostka masła extra1 i 1/2 szklanki cukrucukier waniliowyolejek pomarańczowy1/2 puszki(...)ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki lub pokrojone brzoskwinie. Pieczemy w prodiżu (z górną grzałką) wysmarowanym masłem i bułką tartą przez 38 minut. Pozostawiamy w prodiżu jeszcze przez 15 minut i dopiero wyciągamy.W piekarniku pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i bułką przez ok 60 min. w temperaturze 180 stopni

Moje Kuchenne Rewelacje
Letni deser – serniczki na zimno z malinami 199

Zimny serniczek, rozpływające się w ustach maliny… Nic tylko zajadać ze smakiem. To kto się skusi na taki serniczek? Składniki: 0,5 kg gęstego sera sera na sernik z wiaderka 125 g sera mascarpone kilka biszkoptów około 1/3 szklanki cukru pudru (ilość cukru należy dostosować do własnych upodobań smakowych) ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru(...)Przygotowanie: Do każdej szklanki/pucharka wkładamy po 2 połamane biszkopty. Żelatynę zalewamy minimalną ilością zimnej wody (ja od razu przekładam ją do garnuszka), tylko do jej pokrycia. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Do miski dodajemy oba rodzaje sera, cukier puder i cukier wanilinowy lub nasiona wanilii. Można też dodać 1-2 łyżeczki soku z limonki (orzeźwiający akcent). Miksujemy składniki. Garnuszek

Słodkie okruszki
Francuskie bułeczki z serem 110

łyżeczka budyniu waniliowego 2 łyżki mleka cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ser biały wrzuciłam do miski. Użyłam sera białego w kostce, mielonego. Można wykorzystać również ser wiaderkowy na sernik, lub zwykły twaróg. Twaróg można samodzielnie zmielić lub dobrze rozgnieść widelcem. Będzie trochę inna konsystencja, ale powinno się udać. Do sera wbiłam całe jajko. Wsypałam cukier i proszek budyniowy(...)poukładałam na niej w odstępach przygotowane ciastka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam ciastka z wierzchu mlekiem. Ciastka/bułeczki piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu od razu wyjęłam je z piekarnika na metalową kratkę, przestudziłam i posypałam cukrem pudrem. Można również bułeczki polukrować lub ozdobić roztopioną czekoladą

Waniliowe Improwizacje
Sernik na kruchym spodzie z kruszonką 133

Sernik zawsze mi się kojarzył z niedzielą i tak będzie chyba na zawsze. Według mnie ten rodzaj ciasta należy do bardzo wykwintnych i cenionych przez wiele ludzi, również przez ze mnie. W moim wydaniu jest bardzo delikatny i aksamitny. :) Składniki: Spód i kruszonka: 1 szklanka mąki orkiszowej 5 łyżek oleju 2 łyżki erytrytolu 2-3 łyżki zimnej wody szczypta(...)aromat waniliowy Sposób przygotowania: Spód i kruszonka Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, erytrytol, wodę i sól. Dokładnie zagniatamy dłońmi. Formujemy w kulę. Odstawiamy do zamrażalnika na ok. 15 minut. Po upływie czasu kulę dzielimy na pół. Jedną połówkę rozprowadzamy w natłuszczonej formie. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.  Masa Białka oddzielamy od żółtek. Białka z szczyptą soli

Truskawkowa Fiesta
Najlepsze lody z masłem orzechowym, miodem i serkiem mascarpone (bez maszynki) 120

odkąd przygotowałam lody z masłem orzechowym, miodem i serkiem mascarpone - uzależniłam od nich siebie, rodzinę oraz znajomych. Naprawdę są obłędne w smaku i przyznam, że odrobinę przypominają orzechowy mrożony sernik. Ich konsystencja jest idealna, świetnie się kroją/nabierają łyżką do lodów oraz nie rozpływają się - nawet po przestaniu godziny w temperaturze pokojowej. Jeśli wolicie mniej słodkie lody - użyjcie(...)delikatnie połączyć z masłem orzechowym - uprzednio zmiksowanym z serkiem mascarpone oraz miodem. Całość przełożyć do pudełka, zamknąć i schłodzić w zamrażarce. Najlepiej, aby lody przed podaniem postały 2-3 minuty w temperaturze pokojowej

Di gotuje