Labneh z rabarbarem gotowanym w soku pomarańczowym 199słodkimi dodatkami, w konsystencji gęstego, kremowego twarożku – bardzo mi w tej formie przypomina francuski fromage frais, którym zajadałam się mieszkając we Francji. Można go też użyć do serników. Emilka bardzo polubiła jogurt w tej formie, zajada się takim z lodówki i mówi, że smakuje jak lody. Ona lubi bez dodatków, ja lubię coś dorzucić. A jako, że jest sezon(...)rabarbar proponuję Wam dodatek w postaci gotowanego w soku pomarańczowym rabarbaru z dodatkiem kardamonu i miodu. I już czekam na truskawki, bo będą idealne do niego. Labneh z pieczonym rabarbarem Drukuj Prep time 15 min Cook time 10 min Total time 25 min Labneh - czyli ser z jogurtu greckiego podany z gotowanym w soku pomarańczowm rabarbarem Author
Cooking for Emily
Labneh z pieczonym rabarbarem 135słodkimi dodatkami, w konsystencji gęstego, kremowego twarożku – bardzo mi w tej formie przypomina francuski fromage frais, którym zajadałam się mieszkając we Francji. Można go też użyć do serników. Emilka bardzo polubiła jogurt w tej formie, zajada się takim z lodówki i mówi, że smakuje jak lody. Ona lubi bez dodatków, ja lubię coś dorzucić. A jako, że jest sezon(...)rabarbar proponuję Wam dodatek w postaci gotowanego w soku pomarańczowym rabarbaru z dodatkiem kardamonu i miodu. I już czekam na truskawki, bo będą idealne do niego. Labneh z pieczonym rabarbarem Drukuj Prep time 15 min Cook time 10 min Total time 25 min Labneh - czyli ser z jogurtu greckiego podany z gotowanym w soku pomarańczowm rabarbarem Author
Cooking for Emily
Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 228drugim, kieliszkiem wykrawamy środek. Całość składamy i do dziurki dokładamy jeszcze odrobinę powidła. 12. Przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. 13. Po tym czasie, wyciągamy smalcówki z piekarnika i odkładamy do przestygnięcia. I to wszystko. Nasze bezglutenowe smalcówki są już gotowe. Teraz możemy je posypać cukrem pudrem(...)polecam w nim obtoczyć – będą jeszcze słodsze i smaczniejsze Koniecznie dajcie znać, czy lubicie takie wypieki! Smacznego! A jeśli szukacie innych inspiracji na świąteczne wypieki, polecam Wam mój sernik: Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie – przepis krok po kroku Artykuł Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
Sernik bez mielenia 230Prosty i zarazem smaczny, który zrobicie przy użyciu praski lub tłuczka do ziemniaków. Nie jest grudkowy i smakuje zupełnie jak zwykły sernik. O taką wersję pokusiła się kiedyś Mama, a ja z pewnością kiedyś powtórzę jak tylko będzie okazja ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 duże opakowanie herbatników maślanych 1,75 kg sera niemielonego 8 jajek 3 łyżki cukru(...)prawdziwą wanilią 2 budynie śmietankowe małe 200g masła 2 szklanki cukru pudru 1½ szklanki mleka 150g rodzynek np. sułtańskich Sposób przygotowania: Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami (jeden obok drugiego). Miękkie masło ucieramy z żółtkami i cukrami. Dodajemy biały ser przeciśnięty przez praskę oraz budynie rozpuszczone w mleku. Miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy
Kuchnia w czekoladzie
Sernik na orzechowym spodzie 157możemy ją rozłożyć na boki tortownicy. Spód podpiekamy ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po czym odstawiamy do ostygnięcia i zajmujemy się masą serową. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy z cukrem wanilinowym (duże opakowanie to 32 g) i dodajemy powoli powoli ser twarogowy. Na końcu mieszamy naszą(...)proszkiem budyniowym. Gotową masę wylewamy na wcześniej upieczony spód i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min. Po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. I tak pieczemy przez około godzinę. Jeśli zauważymy, że wierzch nam się zbyt rumieni, to przykrywamy go folią aluminiową lub papierem. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku, lekko uchylając drzwiczki. Wyjmujemy
Karczma Honorietty
Jak zrobić domową kruszonkę do ciasta?- przepis idealny 146Chcesz urozmaicić smak swoich wypieków? Spróbuj dodać pyszną kruszonkę! Świetnie smakuje również jako dodatek do zimnych deserów lub jako spód pod sernik (tylko wtedy należy dodatkowo kruszonkę wymieszać z miękkim masłem) Składniki: 30 dag mąki 10 dag cukru pudru 10 dag masła 6 ugotowanych żółtek jaja 10 dag wiórków kokosowych 1 opakowanie przyprawy do piernika tłuszcz do formy Wykonanie(...)Mąkę połączyć z masłem, żółtkami, cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość dokładnie zmiksować, połączyć z przyprawą do piernika i przełożyć do przygotowanej foremki. Piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu pokruszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Tradycyjna Kuchnia
Sernik na orzechowym spodzie 202możemy ją rozłożyć na boki tortownicy. Spód podpiekamy ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po czym odstawiamy do ostygnięcia i zajmujemy się masą serową. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy z cukrem wanilinowym (duże opakowanie to 32 g) i dodajemy powoli powoli ser twarogowy. Na końcu mieszamy naszą(...)proszkiem budyniowym. Gotową masę wylewamy na wcześniej upieczony spód i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min. Po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. I tak pieczemy przez około godzinę. Jeśli zauważymy, że wierzch nam się zbyt rumieni, to przykrywamy go folią aluminiową lub papierem. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku, lekko uchylając drzwiczki. Wyjmujemy
Karczma Honorietty
Sernik na spodzie brownie z musem czekoladowym 215puszysty i rozpływający się w ustach! Na mocno czekoladowym spodzie brownie, a dodatkowo pokryty na górze warstwą niebiańskiego musu, oczywiście - czekoladowego! Mmm, musicie tego spróbować! Na pewno - zakochacie się :) Sernik na spodzie brownie z musem czekoladowym Składniki na spód: 50 g masła 50 g mąki 2 łyżeczki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 olejek waniliowy Masło rozpuszczamy(...)kakao, zostawiamy do przestygnięcia. Jajko ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej pianki i dodajemy stopniowo mąkę oraz masło z kakao i olejek waniliowy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w temp. 175 st. przez 15 minut. Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na niego przygotowaną masę serową: Składniki na masę serową: 500 g twarogu białego (zmielonego) 1 olejek
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Torcik jabłkowy 201jesień dopiero pukała do naszych drzwi, jednak październik wydawał mi się najodpowiedniejszym miesiącem na podzielenie się nim z Wami :) Jeśli lubicie gładkie masy, to zamiast twarogu użyjcie serka na sernik. A zamiast samemu przygotowywać galaretkę możecie po prostu podgotować jabłka i użyć galaretki gotowej, np cytrynowej. Przepis (ze swoimi zmianami) znalazłam w archiwalnym numerze Sól i Pieprz. Przepis znajdziecie(...)Życie ze Smakiem. Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto: 2 jajka 100 g cukru 40 g masła 80 g mielonych orzechów włoskich 50 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny Masa serowa: 250 g twarogu 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 400 ml mleka 50 g cukru 1 budyń waniliowy
My simple kitchen
Sernik z serków homogenizowanych na pierniczkowym spodzie 262użyć serków o nazwie "Bieluch", aby mieć pewność, że wypiek zawsze się uda. Dzięki nim masa serowa jest bardzo lekka i puszysta. Jeśli nie lubicie rodzynek, można je pominąć. Sernik wykonany jest na znanym Wam spodzie z pierniczków i herbatników. Przepis na stałe wszedł na listę ciast obowiązkowych na spotkania rodzinnych :) Spód: 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem(...)herbatników maślanych 50 g masła, roztopionego Składniki wrzucamy do misy miksera i blendujemy do uzyskania mokrej masy o miałkiej konsystencji. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę i równomiernie rozkładamy. Dociskamy np. dnem szklanki. Wkładamy do lodówki, aby stwardniał. Masa serowa: 6 jajek, podzielonych na białka i żółtka 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie
Chocolate Muffin Blog
Tort czekoladowo-serowy z owocami i galaretką 278Jeszcze lato się nie skończyło, jeszcze pora na letnie ciasta i torty z owocami. Kuszący czekoladowo-serowy tort z owocami i galaretką przyciąga
kolorowotorcikowo
Puszysty serniczek z galaretkami 687Serniczki z galaretką zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Szybko znikają z talerza zwłaszcza gdy podajemy je dzieciom. Są proste w przygotowaniu i do tego dzięki kolorowym
Monia miesza i gotuje
Tort czekoladowo-śliwkowy 220Tort przygotowany z okazji urodzin mojego męża. Mój ukochany bardzo lubi śliwki w każdej postaci, więc wiedziałam że i ten tort przypadnie mu do gustu. Kakaowe
moj przepis na
Mini serniczki bananowe 184Od dawna miałam ochotę na coś z bananem i dziś nadszedł dzień w którym spełniłam swoją kulinarną zachciankę ;) przy wykonaniu przepisu potrzebne będą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto serowo-makowe 263Uwielbiam ser, lubię mak... Zawsze smakowało mi to ciasto. I nadal smakuje:) Składniki na masę makową: 10 dkg masła; 25 dkg maku (sparzonego i 2
In my kitchen
739. "Grecki" sernik na wynos. 212Serniczek z jogurtu greckiego z jagodami i miodem Uwielbiam robić zdjęcia o 11 w nocy, światło jest tak samo cudowne jak o 5 nad ranem
More food, love and dreams
Placuszki bananowe. 424My z rodziną bardzo lubimy placuszki i banany. Placuszki udają się pyszne, mięciutkie, smaczne i z lekko chrupiącą skórką. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego
Kuchnia Łukasza
Czekoladowiec bananowy z kaszą i śliwkami 185Szybkie i zdrowe ciasto z kaszy jaglanej i bananów. Bez mąki i bez glutenu. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 45-50 minut Koszt: Tanie Uwielbiam ciasta na bazie kaszy jaglanej. A w połączeniu z bananami (idealnie tutaj sprawdzą się mocno dojrzałe, wtedy nie trzeba będzie dużo dosładzać), czekolady i na koniec sezonowych owoców tworzą coś wspaniałego. Ciasto jest mokre, zbite(...)zdjęciu. To upieczona kasza, która właśnie dała taki fajny efekt. Wierzch wystarczyło posypać cukrem pudrem (zmielonym słodzikiem) dla kontrastu kolorystycznego.😀 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepisy na SERNIK BANANOWY oraz CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI , gdzie również wykorzystacie sporą ilość bananów. Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 16): 133 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik na zimno z truskawkami 177przygotowaniu przelać galaretkę do czystej miski w celu szybszego ostudzenia i odstawić. Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, oderwać szypułki. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spodzie poukładać biszkopty. Mleko zagotować, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić. Do większej miski włożyć twaróg sernikowy, dodać śmietankę, cukier puder(...)połówki truskawek, delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć na spód z biszkoptów, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie galaretka wystudzi się a sernik lekko stężeje. Wyjąć sernik z lodówki i powciskać w niego resztę truskawek pokrojonych na połówki. Łyżką wylewać galaretkę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
KUCHNIA POLSKA
Kajmakowo-kukułkowy sernik na zimno na spodzie z kaszy manny 405szklanka śmietany 36% 6 g śmietan fixu Spód: W garnku gotujemy mleko z cukrem. Gdy wrze wsypujemy kaszkę manną i energicznie mieszamy. Jeszcze ciepłą wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy masa nie chce nam się rozsmarować co jakiś czas moczymy łyżkę w zimnej wodzie. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa kajmakowa: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i czekamy kiedy delikatnie(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masą serową (wcześniej hartujemy około 2 łyżki). Przelewamy do tortownicy , czekamy aż masa stężeje (u mnie był w lodówce przez całą noc). Sernik dekorujemy ubitą śmietaną
VioletoweKucharzenie