przypominają popularne Oreo! Może być coś piękniejszego? 💗 Składniki: Czeko-białkowy biszkopt (śr: 18cm) -2 duże jajka -3 łyżki gorzkiego kakao -1 miarka odżywki białkowej (u nas nugatowa) Białkowy sernik -240g serka ricotty -750g jogurtu naturalnego -ksylitol (w ilości indywidualnej) -2-3 miarki odżywki białkowej (u nas waniliowa) -5 pełnych łyżeczek żelatyny + ¼ gorącej wody Dodatkowo -kilka kostek gorzkiej(...)pieczenia). Piec w 180’C (góra i dół) ok 20 minut (sprawdzić patyczkiem czy w środku się dopiekło). Ostudzony biszkopt oddzielić nożem od boków tortownicy i go wyjąć. Wyrównać górę i podzielić go na 3 blaty (nasze były równe ale można dół zrobić grubszy a dwa uciąć cieńsze). Dwa blaty zmniejszyć w średnicy na ok 13 cm. BIAŁKOWY SERNIK
Candy Pandas180C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach z 20 minut, następnie w formach w chłodnym miejscu najlepiej całą noc z podanych składników utrzeć lukier, mleka dać tyle aby lukier był nie za gęsty, polać wierzchy sernika, zostawić w lodówce do zastygnięcia - sernik tzw. oszukany jest bardzo smaczny, czasem lepiej smakuje
W Mojej Kuchni Lubięwidelcem. Na wierzch daję papier do pieczenia i obciążam kamykami. Ma być obciążone dokładnie. U mnie są to kamyki, ale możecie użyć ryżu, fasoli bądź ceramicznych kulek. Spód podpiekam 15 min. Farsz do tarty pęczek zielonych szparagów 7 plasterków szynki dojrzewającej lub dobrego bekonu jedna szalotka szklanka serka – ja użyłam takiego do serników 1 jajko sól, pieprz Szparagi obieramy, jeśli(...)słona! Dajemy sporo pieprzu, żeby farsz miał kopa, można dodać odrobinę płatków suszonego chilli. Farsz wlewamy na podpieczone ciasto, na nim układamy blanszowane główki szparagów i wkładamy tartę do pieca na 10 minut, temperatura 170 stopni. Tartę podałam z jajkiem w koszulce i czarną solą. Jeśli nie umiecie jajka w koszulce i nie macie czarnej soli, to jajko sadzone
ladykitchenSernik z borówkami na zimnoW ogrodzie mojej mamy pojawiły się już pierwsze borówki. Wyglądały tak zachęcająco, że szkoda by było ich nie wykorzystać, z drugiej
Ciastkozercywłożyć do lodówki na minimum 60 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 schłodzonego ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia. MASA SEROWA: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160-165 stopni. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło(...)masie serowej. Kratkę posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką mleka. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na kilkanaście minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Wystudzić. LUKIER: Cukier puder wsypać do miseczki, wymieszać z olejem i ucierać dodając stopniowo sok z cytryny. Kiedy osiągnie konsystencję gęstej śmietany, rozprowadzić go na wystudzonym serniku
Kuchenne zapiski Edytypiekarnik? Ciasto wprost rozpływa się w ustach i przyznam, że je bardzo, ale to baaardzo lubię! Jest takie kremowe w smaku, a jednocześnie zwarte i idealne do krojenia. Swój sernik wzbogaciłam o rodzynki w czekoladzie i nutę aromatycznej kawy. Takie połączenie niezwykle kusi! (U mnie forma 28 x 28 cm) Masa: 1 kg zmielonego twarogu 2 jajka 1 szklanka(...)wmieszać rodzynki w czekoladzie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia oraz herbatnikami. Na ciastka przelać ciepłą masę, a na jej wierzchu ułożyć kolejną ich warstwę. Ciasto ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem kawy i masła. Gotową polewą posmarować wierzch schłodzonego sernika oraz opcjonalnie całość obsypać wiórkami kokosowymi. (*) Jeśli lubicie świeżo
Di gotujeNiesamowicie delikatny …Niezwykle puszysty …Obłędnie kremowy …Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl o takim serniku?!Pewnie , że cieknie , dlatego też właśnie taki
Ostra na SłodkoLekki i smaczny sernik ze śmietanką i białą czekoladą. Idealny na domowe spotkania. Dla mnie strzałem w dziesiątkę było przełamanie słodyczy ciasta owocem granatu. 100 g okrągłych biszkoptów 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 350 g serków waniliowych 100 g białej czekolady 2,5 łyżki żelatyny 200 ml ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku(...)granatu Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy okrągłe biszkopciki. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serki waniliowe i miksujemy na wolnych obrotach. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Do czekolady wlewamy kilka łyżek masy i dokładnie mieszamy. Do masy przelewamy czekoladę oraz przestudzoną żelatynę. Miksujemy na wolnych obrotach
VioletoweKucharzenierozwałkowujemy na wymiar blaszki 26x36cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie można przygotować masę serową, kruszonkę i owoce. Masa serowa: 500 g sera Vitello (lub innego sprawdzonego twarogu na sernik) 1 żółtko 4 łyżki miękkiego masła pół szklanki cukru(...)wykładamy owoce, ja układam je w 3 rzędach w różnych kierunkach. Ciasto posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 30 minut Jeśli zdołacie wytrzymać, to pozwólcie mu wystygnąć, ja zazwyczaj jem pierwszy kawałek, gdy ciacho jest jeszcze ciepłe, co zawsze kończy się małym poparzeniem. ;) Ciasto jest bardzo
Cooking Monstertemu jest przy nim mniej pracy i zaoszczędzamy czas 😉 Serowa masa o smaku śmietankowym, dzięki dodatkowi śmietanki kremówki jest tak kremowa i delikatna, że rozpływa się w ustach. Sernik, wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany w wykonaniu i z pewnością uda się każdemu! Idealny na święta i nie tylko.... Składniki: Spód: 200 g biszkoptów 2 łyżki kakao(...)przygotowany spód wyciągnięty z lodówki, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temp. 160 stopni przez 60-75 min. Jeżeli wierzch zbyt mocno się przyrumieni, możemy przykryć go folią aluminiową. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy z łyżeczką masła w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią wierzch ostudzonego sernika. Zamiast polewy sernik możemy oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej przechowywać w chłodnym
Kuchnia MagdaLenyzapomnieć o żurku na bazie białej kiełbasy, z dodatkiem jajka , sałatce jarzynowej , pieczeniach (np. wieprzowych czy z królika) oraz przekąskach na zimno – jajkach lub wędlinach w galarecie . Ważnym elementem tradycji są również wielkanocne wypieki. Do najpopularniejszych należą: babki wielkanocne – cytrynowe, marmurkowe, marcepanowe lub drożdżowe, mazurki, serniki, keksy. Warto pamiętać, że w przypadku wypieków, jaki i innych potraw, dużo zależy
Kuchcik gotujepodwieczorek. Pokruszone świetnie się nadadzą do tortów, ciast, lodów i serników. Można je przełożyć bitą śmietaną, kremem lub czekoladą. SKŁADNIKI: - migdały mielone (200 g.) - cukier puder (150 g.) - 2 białka (60 g.) - likier amaretto (20 ml.) Potrzebne gadżety: ✔ Mikser ✔ Miarka kuchenna ✔ Blaszka do pieczenia: WYKONANIE: - Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich cukier puder
RITA food channelświęta nie może zabraknąć sernika. Delikatny, cytrynowy z kruszonką. Idealnie płaski, wilgotny i nie opada Składniki na ciasto: 1½ szklanki mąki krupczatki, ½ szklanki cukru, 1 żółtko, 125g margaryny, 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę twarogową: 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu ½ szklanki śmietany 30% 2 duże gęste jogurty naturalne 1 cukier waniliowy
Słodki ZakątekC zasami nie mamy zbyt wiele czasu, albo zwyczajnie mamy dwie lewe ręce do pieczenia i potrzebujemy nieskompilowanego przepisu. Dlatego na takie sytuacje mam coś ekstra
Food Squaremaślanym chociaż można też przygotować taki sernik na spodzie z galaretki. Sernik na zimno wyszedł lekki jak puch i słodki od owoców. Spód również wyszedł delikatny i puszysty. SPÓD CIASTA 1/4 kostki masła 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka MASA SEROWA 1 galaretka o smaku truskawkowym 3 łyżki
Kuchnia w oparach