Mój sernik pochodzi z mojego ulubionego źródła z przepisami gdzie często zaglądam czyli z zeszytu z przepisami mojej mamy. Składniki: ciasto kruche 2,5 szklanki mąki 250 g zimnego masła 1 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka masa serowa 1 kg sera białego (użyłam z wiaderka) 1,5 szklanki cukru 5 jajek
magiczna kuchnia Kasimuszkatołową i cynamonem, a na cząstce jabłka układamy po jednym goździku. Wstawiamy do pieca na godzinę. Ciasto rośnie ale próba na patyczek nic nie daje bo jest wilgotne Tu trzeba wyczuć. Ma się ładnie przyrumienić z góry. Po upieczeniu bezwzględnie zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto ma konsystencję sernika i jest pyszne Lekkie, mało słodkie, pachnące imbirem i przyprawami
ladykitchenMocno bananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą. Przygotowanie: 10 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie/Średnie Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A dzisiejsza wersja jest dodatkowo mocno czekoladowa i z dodatkami chrupiących orzechów. Ja wykorzystałam ulubione orzechy nerkowca, ponieważ są słodkawe i do takiego ciasta pasują w sam raz. Możecie oczywiście dodać inny rodzaj np. włoskie(...)DWUKOLOROWE CIASTO BANANOWE oraz SERNIK BANANOWY Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 16) 107 kcal B 3 g W 12 g T 5 g Składniki: ▸4 banany ▸2 jaja ▸70 g orzechów (u mnie nerkowce) ▸65 g mąki gryczanej ▸65 g mąki ryżowej ▸1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸3 łyżki kakao ciemnego ▸4 łyżki oleju ▸dosłodzić
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: 880 ml jogurt naturalny gęsty, 2 torebki budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukier, 1/2 szklanki olej, 4 sztuki żółtka, 4 sztuki białka, 1 opakowanie biszkopty, 1
W Mojej Kuchni Lubięidealnie zrownowazone.Schlodzony w lodowce jest idealnym deserem na upalne dni.Skladniki na spod sernika: ciasteczka owsiane kokosowe w czekoladzie-170 g40 g maslaSkladniki na mase serowa750g sera ( u mnie wiaderko z Piatnicy)puszka mleka kokosowego (85% Kokosnuss extrakt)220 g cukru4 jajka L1 budyn waniliowy1 lyzka maki ziemniaczanejWykonczenie sernika: 100 g pestek slonecznika100 g smietany kremowki50 g masla50 g cukru(...)forme z ciastem do nagrzanego piekarnika.Piec okolo 90 minut,do przyrumienienia masy smietanowo-slonecznikowej.Boki sernika beda sciete,natomiast sam srodek pozostanie drzacypoczatkowo studzic w uchylonym piekarnku,nastepnie wyjac z piekarnika na kratke kuchenna.Ciasto wystudzic w formie przez cala noc w lodowce.przed podaniem zdjac obrecz i przelozyc sernik na patere
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Delikatny sernik na zimno, z ukrytą w środku słodką niespodzianką . Jako że truskawki już zagościły na naszych stołach, użyłam ich dla kontrastu smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka biszkoptów) 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao(...)żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia
RAROSSADelikatny sernik na zimno, z ukrytą w środku słodką niespodzianką . Jako że truskawki już zagościły na naszych stołach, użyłam ich dla kontrastu smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka biszkoptów) 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao(...)żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia
RAROSSADziś mam dla Was kolejny przepis na sernik!A właściwie to ciasto serowo – czekoladowo – kokosowe.Połączenie tych 3 smaków tworzy fantastyczną całość , której nikt się nie oprze!Serowo – kokosowe kulki przykryte delikatnym czekoladowym ciastem zachwycają nie tylko oczy , ale i podniebienie.Idealny pomysł nie tylko na Święta!Spróbujcie! SKŁADNIKI:( tortownica 20 cm )CIASTO CZEKOLADOWE:* jajko(...)cukier – 100 g* gorzka czekolada – 50 g* mąka pszenna – 60 g* mąka ziemniaczana – 40 g* kakao – 2 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaMASA SEROWO – KOKOSOWA:* ser biały 3-krotnie mielony – 250 g* jajko – 1 szt* wiórki kokosowe – 80 g* cukier – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MASA SEROWO
Ostra na SłodkoSomeone z marką Electrolux, w której piekliśmy świąteczne pyszności przy pomocy piekarnika z funkcją pary. Teraz po raz kolejny mam ogromną przyjemność uczestnictwa w tej kampanii, tylko tym razem pieczemy dla naszych Mam! Dzień Matki już jutro, warto zaskoczyć ją pysznym, własnoręcznie zrobionym ciastem. Na pewno ucieszy się nie tylko z samego wypieku, ale doceni też wysiłek jaki w niego(...)pokrojonych na ćwiartki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 350 g serka na serniki 2 duże jajka, lekko rozbełtane 1 duże żółtko truskawki do dekoracji Przygotowanie: Wyłóż ciasto do natłuszczonej formy do tarty o średnicy ok. 25 cm, w kilku miejscach nakłuj widelcem i wyłóż na wierzch papier do pieczenia. Wsyp do tarty groch lub specjalne kulki w celu obciążenia ciasta
karmelowyciastek, które robiłam samodzielnie i do tego zawsze wychodzą. Nie potrzebuję do ich zrobienia miksera, co czyni moją pracę jeszcze szybszą. Do zrobienia kształtnych muffinek obowiązkowo potrzebuję formy do pieczenia! Dziś przedstawiam Wam wrażenia z testu formy ze sklepu Przyjemne gotowanie. Otrzymana forma ma wymiary 26x35x3 cm i idealnie nadaje się do upieczenia 12 babeczek. Producent zapewnia, że forma posiada(...)papierowe papilotki. Babeczki wyglądają w nich o wiele ładniej. Forma łatwo się czyści i myje. Oprócz słodkich babeczek możemy przygotować w niej także paszteciki, wytrawne muffiny, a także mini serniki i wiele innych wypieków. Oczywiście przy zakupie otrzymujemy samą formę bez zaprezentowanych na zdjęciach papilotek. Ja formę przetestowałam podczas przygotowywania muffinek na Piknik Smakoszy. Jak widać na zdjęciach
Pasja Smakuostudzony wylewamy masę serową, pieczemy w temp 170*C przez około 50 minut jabłka kroimy w kosteczki, skrapiamy sokiem z cytryny, miód podgrzewamy na patelni tak aby uzyskać złoty, karmelowy kolor, po czym wrzucamy jabłka. Podgrzewamy, uważając aby jabłka się nie rozpadły:) dodajemy łyżką masła oraz cynamon masę jabłkową wykładamy na ciepły sernik. Podajemy oproszony cynamonem SMACZNEGO
Luźna Kuchniadzień wcześniej, żeby dobrze stężała i nie zrobiła żadnej przykrej niespodzianki. Ja biszkopt też upiekłam wieczór przed składaniem całości, ale to nie jest konieczne - robi się go raz dwa, piecze chwilę, a stygnie naprawdę błyskawicznie. Przy masie serowej trzeba uważać - dość szybko tężeje, więc do lodówki spodnią warstwę wystarczy włożyć dosłownie na 5-10 minut. Inaczej reszta w misce, nawet(...)Przestrzeń między brzegiem formy a galaretką najłatwiej wypełnić za pomocą szprycy albo rękawa z dużą, okrągła końcówką - przy zabawie łyżeczką mogą zostać puste miejsca, które zaowocują dziurami w bokach sernika. Ja użyłam truskawek, więc etap przecierania przez sitko jest zbędny - na szczęście, bo nie znoszę tego robić.Hmm... I to chyba wszystkie rady. Reszta to już pestka - wymieszać i ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzechodził za mną od kilku lat, odkąd go zobaczyłam na blogu Gotuję, bo lubię. Sernik może nie wyszedł tak idealny jak pani Kasi, ale był pyszny.Polecam. SERNIK Z MALINOWĄ WKŁADKĄ Składniki: biszkopt: 3 jajka 2/3 szkl cukru szczypta soli 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao 2/3 szkl mąki masa serowa: 500 g sera białego 200 g mascarpone(...)formy i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Biszkopt wyjmujemy z formy i studzimy. wkładka malinowa: Maliny podgrzewamy z cukrem, aż puszczą sok, potem miksujemy je blenderem i przecieramy przez sito. Mus malinowy łączymy z rozpuszczoną w 3/4 szkl.gorącej wody galaretką i przelewamy do okrągłego naczynia o średnicy nieco mniejszej niż forma do sernika. Odstawiamy do stężenia. masa
Bon appetit mon amie