"Ostatnia niedziela wakacji szkolnych. Co dla mnie oznacza powrót do pracy - nie, nie pracuję jako nauczycielka - choć mam do tego prawo :) Wracam do dziecięcych animacji i
Słodkie PrzyjemnościPrzed wykonaniem przeczytaj cały opis przygotowania ciasta. Dzięki temu odpowiednia zagospodarujesz czas. Krok 1. Przygotowuję masę kajmakową Z puszki mleka skondensowanego słodzonego zdejmuję naklejkę i umieszczam w garnku z zimna wodą. Opakowanie mleka skondensowanego musi być oczywiście całe pod wodą. Gotuję pod przykryciem przez 2,5 godziny i sprawdzam oczywiście czy puszka jest cały czas pod wodą. Po ugotowaniu odstawiam(...)Ciasto musi przede wszystkim kilka godzin (najlepiej minimum 12h) poleżeć w lodówce. Przed podaniem możesz także dodatkowo oprószyć 3 bit startą czekoladą. Smacznego! Zobacz także inne ciasto bez pieczenia: Sernik Bounty bez pieczenia Artykuł 3 bit z krakersami pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny
Ania gotujeWitam Kochani, jako, że dzień zakochanych-Walentynki już niebawem przychodzę do Was z pysznym torcikiem bez pieczenia w kształcie serca, który możecie wykonać dla
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwegan, zwłaszcza tofu wędzone lub marynowane świetnie się tutaj sprawdzi. Co najważniejsze, takie paluchy z ciasta francuskiego śmiem twierdzić, że zasmakują każdemu! Możecie je podać na ciepło, lub na zimno, z dodatkiem sosu lub solo. Zobacz więcej przepisów na ciasto francuskie lub na przekąski Przepis na paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem Składniki opakowanie ciasta francuskiego(...)ziemniaków Mus czekoladowy Sushi z omletem Pieczone placki z cukinii (keto) Zobacz więcej przepisów grudniowych lub przepisów sylwestrowych Najnowsze przepisy Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem Sernik tradycyjny pieczony Bounty w słoiczkach przepisu Veganbanda (wegański) Konopno-orzechowe kulki czekoladowe (keto, bez cukru) Zupa kalafiorowa błyskawiczna (keto, wegańska) Ciasto czekoladowe leśne runo (bezglutenowe) Ciasto bananowe z polewą serową
WegePrzepisbardzo prosty przepis na ciasto dyniowe z gruszkami, a we wpisie poczytacie także o właściwościach dyni. Na blogu znajdziecie kilka smakowitych przykładów na wykorzystanie dyni w ciastach: Sernik dyniowy Dyniowe ślimaczki drożdżowe Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto z dynią, gruszką i figami Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Klasyczne(...)wytrawnej tarty lub wierzch do pizzy w duecie z serem feta. Dynia jest również wspaniałym składnikiem dań na słodko. Zmiksowana z miodem będzie podstawą smoothie lub jakiegoś deseru na zimno. Można ją wykorzystać jako słodki farsz do kruchej tarty lub składnik ciasta drożdżowego czy też ucieranego. Nasze wypieki zyskają wtedy nie tylko unikalny smak, ale także wyjątkowy kolor. Dziś zapraszam
Kulinarne przygody Gatityteksturą i konsystencją serniczka, co wbrew pozorom oprócz samego smaku jest bardzo istotne. Obiecuję, że to nie ostatni przepis na tofurnik! Tymczasem może jednak skusisz się na coś słodkiego? ; ) Sernik w polewie czekoladowej czyli tofurnik Drukuj Porcje: 4 porcje (2 naczynia żaroodporne o średnicy 12cm) Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 200g jedwabistego tofu (silken) 30g suchej kaszy jaglanej 140ml(...)jeszcze na 15 minut w piekarniku. 14 Po tym czasie wyciągam je z piekarnika, polewam czekoladą i posypuję płatkami migdałowymi. 15 Serniczki są do zjedzenia na ciepło lub na zimno. 16 Smacznego
Book of spellsWielkimi krokami zbliżają się święta. A jak wiadomo święta bez sernika, mazurka czy babki to nie święta ;) Z tej okazji chciałam się z Wami podzielić trikami, które ułatwią i umilą pracę. Triki kuchenne, będące w centrum mojego zainteresowania, pomagają łatwiej, sprawniej, szybciej przygotować zamierzony efekt kulinarny. Rozdzielenie białek od żółtka Kiedy zobaczyłam ten sposób pierwszy raz na jakimś filmiku(...)jest sprawdzony i skuteczny. O orzeszku! Uwielbiam orzechy i chętnie dodaje je do ciast i ciasteczek. Aby ułatwić sobie ich obieranie ze skórki warto przelać je wrzątkiem a następnie zimna wodą. Orzechy warto przeprażyć (ale nie spalić!) na suchej patelni (lub w piekarniku) przez około 10 minut. Jeśli gorące umieścimy na czystej ściereczce i będziemy pocierać o siebie to również
Pyry na GazSmażone placuszki serniczki to pyszna przekąska, którą łatwo przygotować i sprawić przyjemność swoim bliskim. Serniczki powinny posmakować osobom lubiącym dania przygotowane z białego sera. Placuszki serniczki
Kuchcik gotujeZazwyczaj serek mascarpone kojarzy się ze słodkimi daniami. Kremy do ciast czy tortów, nadzienia ciastek czy różnego rodzaju serniki, to jest pierwsze co przychodzi na myśl. Ale serek ten doskonale pasuje do dań wytrawnych. Można nim wykończyć sosy oraz zupy. Sprawdzi się podczas przygotowania dipów. Na gotować! wykorzystałam go również jako składnik pulpecików. Jednak największe wrażenie zrobił na mnie(...)wierzchu jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 min lub do momentu, aż ciasto zwiększy swoją objętość i będzie złotego koloru. Możemy zajadać je od razu (jak tylko wystygną ;)), ale na zimno też będą smaczne. Możemy je również podać z ulubionym sosem. Smacznego! Jeśli macie ochotę sprawdzić inne wytrawne przepisy z mascarpone to zapraszam na pulpety z indyka z boczkiem i mascarpone
gotować!Zazwyczaj serek mascarpone kojarzy się ze słodkimi daniami. Kremy do ciast czy tortów, nadzienia ciastek czy różnego rodzaju serniki, to jest pierwsze co przychodzi na myśl. Ale serek ten doskonale pasuje do dań wytrawnych. Można nim wykończyć sosy oraz zupy. Sprawdzi się podczas przygotowania dipów. Na gotować! wykorzystałam go również jako składnik pulpecików. Jednak największe wrażenie zrobił na mnie(...)wierzchu jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 min lub do momentu, aż ciasto zwiększy swoją objętość i będzie złotego koloru. Możemy zajadać je od razu (jak tylko wystygną ;)), ale na zimno też będą smaczne. Możemy je również podać z ulubionym sosem. Smacznego! Jeśli macie ochotę sprawdzić inne wytrawne przepisy z mascarpone to zapraszam na pulpety z indyka z boczkiem i mascarpone
gotować!siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch z olejem rzepakowym przygotowujemy na wigilie odkąd pamiętam, nie może być wieczerzy wigilijnej bez grochu! Oczywiście z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i podsmażoną cebulką. Takie smaki kojarzą mi się wyłącznie ze świętami, z dzieciństwem, z zaspami śniegu, przez które szło się na pasterkę. Groch musi być dobrze ugotowany, wręcz rozgotowany, by zrobiło(...)ciężkie jak większość przekładańców (choć te "cięższe" są też pyszne i mają swój urok). No i takie radosne, słoneczne, lekka namiastka lata w zimie :) Przepis jest TUTAJ 7. Sernik oreo To ciasto pokochałam odkąd je tylko zobaczyłam na blogu Pauli. Paula robi przepiękne zdjęcia i ten sernik zauroczył mnie od pierwszego wejrzenia. Z dodatkiem naszych ulubionych ciastek... Napatrzeć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTen kotlet schabowy w wykonaniu Madzi to istna poezja. Delikatny w smaku, z rumianą panierką, kruchym i wilgotnym mięsem. Pyszności… Możecie go podać z ziemniakami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wiem jak nazwać takie coś, bo przypomina sernik, ale sera w tym nie ma;) W każdym razie lekkie i truskawkowe, a o to teraz chodzi:) Robię w różnych wersjach, z jogurtem zwykłym albo greckim, ze śmietanką albo bez, z samymi truskawkami albo z dodatkiem bananów. Zawsze robię z galaretką na wierzchu, ale bez galaretki też pewnie będzie dobre. Spód(...)gorącej wody, studzę i wylewam na wierzch, a wcześniej jeszcze układam pokrojone truskawki. ***** Komentarze Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, dze187.neoplus.adsl.tpnet.pl 2010/06/27 21:20:46 Piękny ten jogurtowiec na zimno. A ile blogów, tyle widzę różnych wariacji na temat zimnych ciast z truskawkami. I wszystkie wyglądają pysznie. Tak jak Twój :) anytsujx 2010/07/02 21:53:32 Przepis rewelacyjny, zapisuję do wypróbowania, pozdrawiam :) sowa
Zdrowa Kuchnia Sowyuczę, a metodą prób i błędów dochodzę do perfekcji :) Dziś chciałabym Wam pokazać jak krok po kroku przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Idealne jako spód pod słodkie tarty, tartaletki, babeczki, sernik, szarlotkę, mazurka i co tylko sobie wymyślicie :) Proporcje i jakość składników: Podstawowe kruche ciasto wyrabiamy z czterech składników: mąki, masła, cukru i żółtek jaj. Po licznych konsultacjach ze znajomymi(...)niego papier do pieczenia, a następnie obrywam nadmiar ciasta i poprawiam w foremce brzegi. Resztki kruchego ciasta można zamrozić - po rozmrożeniu postępujemy tak samo jak ze świeżo przygotowanym ciastem. Zimno - ciepło, lodówka - piekarnik: Przed pieczeniem nakłuwamy ciasto widelcem - w ten sposób uwolnimy powietrze, które dostało się pod ciasto. Podczas pieczenia będzie ono podnosiło ciasto do góry - a tego chcemy uniknąć
W kuchni Katie