przygotowaniu spodu. Nic tylko jeść. A i przygotowanie takiego sernika nie sprawia problemów. Pamiętajcie, że smak i konsystencja sernika zależy przede wszystkim od użytego sera. Ja stawiam i serdecznie Wam polecam produkt Wieluń „Mój ulubiony” Twarożek kanapkowo-sernikowy . Ser jest gęsty, nie jest wodnisty, doskonale nadaje się do serników (i nie tylko). Składniki: (tortownica(...)pomarańczy. Miksujemy na puch. Następnie dodajemy łyżka po łyżce ser (gdzieś pomiędzy dodając łyżeczkę budyniu), cały czas miksując na małych obrotach. Na koniec dodajemy ubite białka, króciutko miksujemy na najmniejszych obrotach. Blaszkę z przygotowanym spodem wyciągamy z lodówki. Masę serową wylewamy na nasz spód. Sernik pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Czas pieczenia zależy od piekarnika
Słodkie okruszkiBiszkopt: : 2 jajka (jeśli małe to 3) 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki maki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( miałam w wiaderku) 6 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 pełne łyżki kaszy manny 1 kostka masła (200 g.) Wykonanie: Przygotować biszkopt. Jajka ubić z cukrem, na puszystą masę. Wsypać mąkę(...)stopniowo żółtka. Cały czas ucierać. Wsypać budyń i kaszę manną, a następnie porcjami dodawać ser, cały czas miksując. Kiedy masa będzie jednolita, dodać ubitą pianę z białek. Wymieszać łyżką. Gotową masę serową, wyłożyć na wystudzony biszkopt. Piec w temperaturze 160 stopni, około godzinę. Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na kolejną godzinę. Następnie uchylić drzwiczki
Agusiowe smakołykiłyżka śmietany 18%2 żółtka Sernik: 1,5 kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego) 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy laska wanilii 2 budynie waniliowe (jeżeli używamy budyniu z cukrem, wtedy należy użyć mniej zwykłego cukru) 2 jajka Opcjonalnie bakalie (zalać gorąca wodą i pozostawić na około godzinę następnie odsączyć ) PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę(...)oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy. Sernik: Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka (+ 4 żółtka z masy makowej) zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym
RAROSSAtaki jaki jest, nic nie trzeba zmieniać. Sekretem jest niska temperatura i długie pieczenie. Warto skorzystać! Składniki na sernik: 1 kg zmielonego twarogu 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru 8 jajek 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka kaszy mannej dodatkowo: 50 g migdałów 50 g suszonej(...)cukier puder / biała czekolada do dekoracji Sposób przygotowania sernika: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy i odstawiamy na chwilę. Miękkie masło ubijamy. Następnie dodajemy na przemian żółtko z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki. Do masy jajecznej dodajemy ser i cukier waniliowy, mieszamy a na koniec dodajemy mąkę, budyń, kaszę manną i bakalie. Ubite wcześniej białka dodajemy
Słodkie Przyjemnościrazem z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, przesiane budynie i chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy nasz ser oraz ostudzone masło. Miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy na herbatniki i pieczemy ok. 0,5 godziny tak żeby sernik nam się ściął. ZIELONE CIASTO: Szpinak rozmrażamy, umieszczamy na sicie i dobrze odciskamy. Miksujemy blenderem ( następnym razem(...)olejem, będzie łatwiej) Całe jajka ucieramy z cukrem na białą masę, powoli wlewamy olej, oraz dodajemy szpinak. Delikatnie miksujemy. Mąkę, budyń, proszek i sodę przesiewamy. Dzieląc na 3 porcje dodajemy do ciasta i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy. Podpieczony sernik wyciągamy z piekarnika i wykładamy nasze zielone ciasto. Wygładzamy i pieczemy kolejne 30 minut ja tym razem ustawiłam piekarnik
Pani na deserświąteczny stół. Sernik wychodzi lekki, wilgotny i puszysty. Ponieważ wykorzystujemy gotowy ser z wiaderka, omija nas trzykrotne mielenie twarogu, ponadto nie trzeba piec spodu z kruchego ciasta, gdyż zastępują go herbatniki. Składniki na domowy sernik z wiaderka: 1 kg sera z wiaderka (gotowy ser do sernika) 200 g masła 5 jajek rozmiar L półtora opakowania budyniu waniliowego(...)sera, a na koniec wsypujemy budyń. Na dnie blaszki (moja ma wymiary 24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy masę serową i wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Na ostatniej od dołu półce piekarnika układamy blaszkę z około 0,5 litra wody. Na środkowej półce układamy blaszkę z sernikiem. Pieczemy przez pół godziny
e-PrzepisyKulinarneproszku. Delikatny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory piekłam (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg sera wiaderkowego sernikowego 200 gram herbatników 6 jajek 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka cukru ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku(...)ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 60 minut. ostatnie 10 minut ciasto przykrywamy papierem do pieczenia aby za mocno się nie zrumieniło, upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, czekolady pokruszyłam do miseczek, do każdej wlałam 50 ml śmietanki i podgrzałam w kuchence mikrofalowej, rozpuszczone czekolady rozprowadziłam po wystudzonym serniku, sernik wstawiamy
Blog kulinarny S9.PLnich użyć. Sernik wyszedł wspaniały. Ma konsystencję pianki i nikomu by do głowy nie przyszło że to jest ciasto pieczone. Gdy piekł się, tak pachniało w całym domu malinami, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować . Jest przepyszny :-) Składniki: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2 budynie malinowe(...)herbatnikową i schłodzić w lodówce. Maliny rozmrozić i zetrzeć na miazgę (rozdrobniłam maliny za pomocą blendera), 2/3 rozdrobnionych malin zużyć do sernika a 1/3 porcji do kremu. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać jogurty , budynie, olej, cukier waniliowy, 2/3 rozdrobnionych malin i krótko zmiksować. Osobno białka ubić na sztywno , delikatnie wymieszać z masą jogurtową
Na słodko lub wytrawnieSernik kakaowy to ciasto, które od zawsze gościło w moim rodzinnym domu. Moja mama do dzisiaj bardzo często piecze właśnie to ciasto i zawsze smakuje tak samo dobrze. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, więc z tego przygotowaniem powinien sobie poradzić praktycznie każdy łasuch. Nadaje się zarówno na święta jak i na zwykły podwieczorek lub do popołudniowej kawy(...)pieczenia (małe opakowanie) 2 łyżki śmietany 12% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1 wiaderko sera (1 kg) 200 g margaryny 10 jajek 400 g cukru pudru 1 łyżka budyniu w proszku 1 opakowanie cukru wanilinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy 400 g mąki pszennej oraz 1 szklankę cukru, następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę (najlepiej w miarę
Blog kulinarny S9.PLPyszny Sernik kajmakowy na kruchym spodzie. Idealny dla wszystkich miłośników serowych wypieków i masy krówkowej. Prosty i dość szybki w przygotowaniu. Idealny na co dzień i od święta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruchy spód: 2 żółtka 1/2 szklanki cukru ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności 250 ml) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 130 gram margaryny(...)miękką margarynę/masło. Następnie dodajemy żółtka, ser z wiaderka, budyń i i masę kajmakową ( zostawiamy ok 3 łyżki do polewy ). Miksujemy do połączenia się składników. do masy serowej stopniowo dodajemy białka i mieszamy delikatnie szpatułką/łyżką. gotową masę serową wylałam i dokładnie rozprowadziłam po kruchym spodzie. tak przygotowany sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni grzanie (góra
Blog kulinarny S9.PLciężkie serniki (krakowski czy wiedeński). Od kilku lat jednak wolę serniki lekkie i puszyste. Taki efekt uzyskuje się np. z jogurtów greckich, o czym pisałam w pierwszym roku istnienia bloga. Dziś przedstawiam wersję jesienną tego deseru, nadal bezglutenową, bo nie zmieniło się moje upodobanie do serników bez blatów z ciasta. Składniki (na formę(...)jogurtu greckiego 100 g musu z dyni 6 jaj szczypta soli 0,75 szklanki cukru 0,75 szklanki oleju łyżka mąki ziemniaczanej 64 g budyniu waniliowego bez cukru 12 g cukru z prawdziwą wanilią 2 pigwy limonka lub cytryna Pigwy opłukać, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plastry. Od razu wycisnąć na nie sok z limonki
Weekendy w domu i ogrodzieSzarlotka - obok sernika - jest tym ciastem, które mogę jeść zawsze i wszędzie :-) w każdej postaci. Warunek konieczny to kruchutkie ciasto i soczyste jabłka doprawione cynamonem... prawdziwa radość dla podniebienia... Ciekawym dodatkiem do jabłek jest natomiast masa budyniowa - delikatna, lekko mazista (ale nie kapiąca z ciasta, Boże broń!). Przy takim połączeniu lubię dodać do ciasta cukier migdałowy, który w połączeniu(...)szklanki cukru pudru 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier migdałowy 100 g masła 1 jajko 1 żółtko Masa budyniowa: 750 ml mleka 2 budynie śmietankowe (takie na 0,5 l mleka każdy) 2 żółtka 4 łyżki cukru 50 g masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek cukier do smaku cynamon 4 - 5 łyżek wody Dodatkowo
Czary - gary w kuchnitwarogu sernikowego kilkanaście truskawek kilkanaście borówek amerykańskich 1 budyń waniliowy kilkanaście herbatników kakaowych Truskawki myjemy i kroimy na połówki. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier puder, zaczynamy miksować, powoli dodajemy twaróg. Cały czas miksując dodajemy kawałki truskawek i budyń. Ubijamy białka i przekładamy je do reszty składników delikatnie mieszając. Pojemnik na ryż wykładamy(...)układamy resztę pokruszonych na kawałki herbatników. Wstawiamy na 1 poziom do parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 40 minut. Po 40 minutach wystawiamy pojemnik z sernikiem z parowaru i czekamy aż ostygnie. Kiedy przestygnie zdejmujemy folię, dekorujemy połówkami borówek i kawałkami truskawek i wstawiamy do lodówki. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis
Parowar Facetaciasteczka Oreo 3-4 łyżki masła – roztopionego szczypta soli Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 1kg gotowego sera na sernik 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki budyniu w proszku bez cukru, waniliowego lub śmietankowego 4 duże jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2/3 szklanki likieru Bailey’s Spód: 1. Ciasteczka(...)dodać cukier, mąkę kukurydzianą, budyń i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. 5. Do masy serowej dodać aromat i w 3 partiach likier, wymieszać mikserem ( patrz FILM ). 6. Masę serową wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Uwaga: Pod tortownicę z sernikiem proszę włożyć blachę/blaszk
Mała Cukierenka