Wczoraj zupełnie nieświadomie celebrowałam Dzień Sernika, przygotowując poniższy deser. Ta nazwa jest bardziej właściwa niż ciasto, bo sernik jest bezglutenowy, nie zawiera ani grama pszenicy. Spód zrobiłam z czekolady z dodatkiem jagód (borówki czernicy). Puszystość zawdzięcza wiórkom kokosowym. Dla utrwalenia masy serowej użyłam niewielkiej ilości agaru, by nie rozpływał się po wyjęciu z lodówki. Sernik jest łatwy(...)Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Pilnować, by się nie usmażyły, bo będą gorzkie :( Zimne mascarpone i śmietanę zmiksować z erytrolem. W małym garnku zagotować 100 ml wody. Dodać agar i trzepaczką rózgową mieszać ok. 2 minut. Do serowej masy dodać wiórki kokosowe, a następnie zagotowany agar. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na czekoladowy spód. Wierz sernika posypać jagodami
Weekendy w domu i ogrodzieSerniki na zimno to idealne rozwiązanie na czas upałów. Choć te już za nami, to miło jest czasem przypomnieć sobie, jak smakuje lato... Torcik jest nie za słodki, nie za mdły, a do popołudniowej kawki w sam raz. Składniki: Tortownica o śr. 26cm Spód sernika: Opakowanie wafelków kokosowych (80g) np. firmy Skawa 2 garści płatków czekoladowo karmelowych Lion Sernik(...)dosypujemy pokrojone brzoskwinie i wylewamy na spód tortownicy. Odstawiamy do lodówki na ok 15 minut. 3. Na delikatnie zastygniętym serniku układamy winogrona. Wstawiamy ponownie do lodówki. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w ok 0.75 ml wrzątku. Przestudzone wylewamy na sernik i odstawiamy do całkowitego stężenia. Sernik najlepiej przygotować wieczorem i odstawić go na całą noc do lodówki. Można użyć
Kuchnia w czekoladziesoku). Wyłożone maliny posyp wiórkami kokosowymi. Na to wyłóż przygotowaną masę serową. Równomiernie rozsmaruj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st.C i piecz około 1 godziny. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto około 10 minut, aby "odpoczęło". Potem wyjmij i ostudź. Ostrym nożem oddziel brzegi ciasta od tortownicy. Wyjmij z formy. Sernik podawaj posypany wiórkami kokosowymi. Jeśli lubisz, możesz go posmarować polewą z gorzkiej czekolady. Moje uwagi: Jeżeli będziesz mieć trudności z połączeniem się składników na ciasto w całość, zawsze możesz dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Następnym razem wiórka kokosowe lekko rozdrobnię. Te nasze, polskie są trochę za grube i za twarde w serniku. Dobrze jest kupić (jeżeli masz
In my kitchenwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszne połączenie sera, gruszek i chrupiącego, kokosowego wierzchu. Ponadto sernik jest kremowy i bardzo delikatny. (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Wierzch kokosowy: 100g wiórek kokosowych 50g masła 50g cukru pudru Ciasto na spód: 3/4-1 szklanka mąki 60g margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku
Di gotujesernikiem. Jest natomiast ciekawą propozycją dla łasuchów. Można je zrobić w wersji lżejszej, zamieniając śmietanę w składzie na jogurt naturalny lub smakowy. Ciasto styropian Składniki: ciasto 240g mąki pszennej 150g margaryny 80g cukru 3 żółtka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa 660ml śmietany 12% 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych(...)typowy sernik, zwłaszcza, że ilość cukru w masie śmietanowej jest zdecydowanie mniejsza niż ta, którą sypiemy do sernika. Na pewno też trochę inaczej będzie smakować ciasto upieczone z jogurtem. W moim cieście delikatnie wyczuwalny jest smak wiórków kokosowych oraz leciutko kwaskowaty smak śmietany, który może uchodzić za smak twarogu dla mniej wprawnych smakoszy. Masa jest śnieżnobiała, co również odróżnia
Smakołyki Berenikikremowy, choć posmak kokosowy jest słabo wyczuwalny. Pomimo tego zdecydowanie go polecam - delikatny i smakowity, niezbyt słodki, jednak polewa z białej (bądź karmelowej) czekolady stanowi słodkie dopełnienie. SERNIK Z MLEKIEM KOKOSOWYM (tortownica o średnicy 28 cm) Kruche ciasto: 125 g kostki masła bądź margaryny (prosto z lodówki) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru szczypta soli(...)miksuję na jednolitą masę. Dodaję mleko kokosowe, łączę z mąką ziemniaczaną. Wylewam na podpieczony spód i wstawiam do piekarnika. Przez 15 minut piekę w 180 stopniach, następnie zmniejszam temperaturę do około 120 stopni i piekę kolejne 50-60 minut, aż wierzch delikatnie się zezłoci - nie może jednak mieć zbyt intensywnej barwy. To, czy sernik się dopiekł można sprawdzić potrząsając
W kuchni Karmel-itkibędzie ostatni przepis na sernik przed świętami, bo przydałby się jakiś mały detoks ;) Do tego ciasta wykorzystałam budyń malinowy, a spód powstał z mąki kokosowej i daktyli. Prosty i dość szybki w wykonaniu sernik, oczywiście bez cukru. Miałam opublikować ten post wcześniej, ale... Zapomniałam o nim. Pomysł wysłałam na konkurs z Bezbolesnego Usuwania Cukru z Diety i udało(...)się zająć 3 miejsce :) Malinowy sernik na kokosowo-daktylowym spodzie Spód: 100 g daktyli bez pestek 50 g mąki kokosowej 50 ml mleka Masa serowa: 250 g chudego twarogu 250 g półtłustego twarogu 4 jajka 1/3 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii w płynie 1 budyń malinowy bez cukru 1 szklanka mleka Daktyle zalać gorącym mlekiem, odczekać
FitKotrodzinne uroczystości. Jest niepowtarzalny i obok sernika "Złota Rosa" i "podwójnego sernika Oreo" jest jednym z tych najsmaczniejszych! Nie mogło go więc zabraknąć i w te święta. W tym roku zrobiłam go z dodatkiem ananasa, choć z brzoskwiniami czy truskawkami smakuje równie pysznie. Jest wilgotny, kremowy, pieczony na kruchutkim spodzie, przykryty słodką, kokosową pierzynką. Palce lizać.. Gorąco polecam(...)delikatnie wmieszać je do piany. Po tych 40-50 minutach otworzyć piekarnik i postępować dosyć szybko, by sernik nie opadł: na serniku ułożyć pokrojony w kostkę ananas. Na ananasie wysmarować kokosową pierzynkę. Piec dalej w 170 st.C przez około 15 minut, aż pierzynka się zarumieni. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku
Nastoletnie Wypiekanieteraz coś na deser :)Pyszny sernik, który dawniej piekłam na każde święta i nie tylko.Na jakiś czas odszedł w zapomnienie, ale dzisiaj sobie o nim przypomniałam. Nawet zdjęcie trochę wiekowe, ale jest Idealny na Wielkanoc! Zapraszam do zapoznania się z tym pysznym ciastem:) Emotikon wink Składniki na biszkopt : -4 jaja -po pół szklanki ziemniaczanej i pszennej -szklanka cukru(...)mieszaniu. Gorącą masę wylać na biszkopt ( można a nawet należy go wcześniej nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym ). Wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi i udekorować kratką z rozpuszczonej czekolady albo wylać czekoladę na cały sernik. Pychota ! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Kulinarne przemysleniakaszy jaglanej 800 ml mleka kokosowego śmietanka kokosowa, tj. stała część mleczka kokosowego z puszki 3 duże łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu + 2 dojrzałe banany Śliwki przełóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Następnie dodaj płatki owsiane i dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wysmarowanej olejem kokosowym. Rozprowadź ją tak, aby pokrywała równomiernie cały spód(...)przepłukaj na sitku by pozbyć się goryczki. Kaszę gotuj w wodzie lub mleku kokosowym do czasu aż będzie miękka. Ugotowaną kasze jaglaną zmlenduj z masłem orzechowym, śmietanką kokosową oraz miodem. Gotową masę wyłóż do formy, wyrównaj wierzch i ponownie wstaw do lodówki na ok. 3h. Sernik podawaj udekorowany wiórkami kokosowymi, świeżymi owocami lub innymi, ulubionymi dodatkami. Smacznego Czytaj więcej
365 dni dookoła kuchniwodą i odstawić na około 15 minut, następnie osączyć i zemleć) 50g wiórków kokosowych 120g mąki jaglanej lub gryczanej lub pszennej 3 czubate łyżki oleju kokosowego 70ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego lub syropu z agawy Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam ser Wieluński) 100ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36% 5 jaj 150g(...)gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60% Dodatkowo: migdały do ozdoby Spód: 1. Do miseczki przełożyć olej kokosowy, dodać zmielone daktyle i wymieszać mikserem ( patrz FILM ). Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Wsypać mąkę, wlać mleczko kokosowe, dodać cukier i wymieszać. 2. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego
Mała Cukierenkasama bym wybrała tak samo. Sprawdźcie sami, linki do ciast znajdziecie pod zdjęciem. Na pewno jesteście ciekawi, jakie ciasto wygrało i zajęło 1 miejsce w tym zestawieniu? Sernik z bezą kokosową Ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia Ciasto leśny mech Sernik z mascarpone bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia z galaretką z kawy Miodownik z kremem z kaszy
Kuchcik gotujeświetny przepis na lekki sernik na zimno, który wymyśliłam z okazji dnia dziecka dla naszej Rodzinki :) Sernik, a w zasadzie skyrnik - bo zrobiony z islandzkich jogurtów skyr, które są bogate w białko, dzięki dodatkowi mleka kokosowego pachnie i smakuje kokosem, jest w sam raz słodki - ale bez użycia cukru. Czyli ciacho pyszne, fit i w dodatku wysokobiałkowe(...)jogurtu naturalnego skyr (możecie zrobić też np. z borówkowego, będzie sernik jagodowo-kokosowy :)) 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 7-8 łyżek erytrolu (może być inne słodzidło) 2 łyżki żelatyny Na wierzch: 4 łyżki wiórków kokosowych ulubione owoce :) PRZYGOTOWANIE Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Ciastka rozdrabniamy blenderem i dodajemy masło. Dno tortownicy
Moje Kuchenne Rewelacjekokosową pianką Składniki na małą blaszkę; Kruche ciasto 1/2 kostki masła 1 i 1/3 szklanki mąki 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg sera dwukrotnie zielonego pół kostki masła 1/2 szklanki cukru (można dodać mniej) budyń śmietankowy 2 jajka 2 szklanki jeżyn Pianka kokosowa 3 białka 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki wiórek kokosowych Do dzieła(...)owoce. Ubijamy pianę z białek, gdy będzie sztywna i lśniąca dodajemy po łyżce cukru. Gdy cukier dobrze się rozpuści dodajemy po łyżce wiórek kokosowych. Ubitą pianę z wiórkami wykładamy na ser z owocami. Na przygotowany sernik ścieramy na tarce pozostałe kruche ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok godzinę - ciasto powinno się ładnie zarumienić Smacznego
sierotka maRysia w kuchni