sernik jajko - 500 przepisów (strona:27/34)

Jak zrobić ciasto kruche ? 181

ciasto kruche? Można powiedzieć, że ile kucharek tyle wersji. Ja jednak postaram się usystematyzować wiedzę oraz przepisy. Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche? Tak naprawdę(...)wyższej temperatury. Jaka jest różnica pomiędzy ciastem kruchym a półkruchym? Ciasto półkruche zawiera dodatek proszku do pieczenia. Przez to nieco rośnie pod czas pieczenia. Co daje obecność śmietany i jajek w cieście? Obecność jajek sprawia, iż składniki ciasta łatwiej się ze sobą łączą. Śmietaną możemy zastąpić połowę masła. Jaki powinien być czas chłodzenia? Możemy chłodzić zarówno w lodówce

Ciasta z tradycjami
Tarta serowa ze śliwkami 138

W lodówce miałam jeszcze ciasto francuskie, któremu kończył się termin ważności. Musiałam szybko coś wymyślić i wybór padł na tartę. W lodówce miałam jeszcze serek homogenizowany

Smakołyki Asi
Jak przechowywać żywność w lodówce? 151

przechowujemy produkty, których data ważności jest najdłuższa. Na szczytowej półce warto ustawiać żywności w słoikach jak dżemy, powidła itd. Jest to też odpowiednie miejsce do przechowywania ciast np. sernika na zimno. Środkowa półka. Idealna do przechowywania nabiału, wędlin, jak również gotowych zup w garnku czy innych tego typu potraw. Na dolnej półce lodówki należy przechowywać mięso i ryby. Uwaga! Należy(...)której wkładamy warzywa (np. sałatę i szczypior) oraz owoce. Na drzwiach lodówki najlepiej przechowywać takie produkty jak: napoje , ketchupy , musztardy , sosy w butelkach , oleje (najlepiej w ciemnych, szklanych butelkach), jajka, masło itd. W czym przechowywać żywność? Co nam pomoże w przedłużeniu jej przydatności do spożycia? Nie tylko odpowiednie ułożenie produktów w lodówce ma ogromne znaczenie. Ważne jest też

Słodkie okruszki
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i galaretką. 189

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - mały cukier waniliowy - szczypta soli  Masa serowa - 1 kg twarogu sernikowego mielonego ( u mnie z wiaderka ) - 1 szklanka cukru - 5 jajek - 10 dag miękkiego masła - 1 budyń śmietankowy - aromat cytrynowy Dodatkowo - puszka brzoskwiń - 3 galaretki ( u mnie malinowe ) - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Składniki na ciasto zagniatam i wkładam do lodówki(...)całość delikatnie mieszam. Ciasto przekładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blachę, nakłuwam widelcem. Na ciasto przelewam masę sernikową. Blaszkę z sernikiem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do ostudzenia. Galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej wody, studzę. Brzoskwinie kroję w mniejsze cząstki. Na ostudzony sernik układam

Kuchnia z widokiem na ogród
Dietetyczny sernik na opak ;) 123

Na opak dlatego, że spód jest do góry, a masa serowa na dole ;) To mój dzisiejszy poprawiacz humoru ;) smakowo przypomina "cielaka" którego robiłam wcześniej, jednak tu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sezon na truskawki już w pełni, dlatego dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszny sernik z truskawkami! 100

resztę składników.  Masa serowa: -850g zmielonego twarogu -3/4 szklanki cukru  -2,5 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka cukru wanilinowego -skórka otarta z połowy cytryny -1 jajko -1 żółtko  -500g truskawek -3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie masy serowej zacząć od zmielenia twarogu (można też użyć gotowego). Do miski miksera dodać twaróg oraz resztę składników(...)stopni Celsjusza a następnie 30 minut w temp.150 stopni Celsjusza. W celu sprawdzenia czy ciasto jest upieczone można włożyć wykałaczkę, jeżeli ser nie przykleja się do patyczka, to sernik jest upieczony ;) Smacznego

Receptura smaku
Sernik z malinami 154

składnikiciasto10 dag miękkiej margaryny12,5 dag cukru1 łyżka cukru waniliowego2 jajka15 dag mąki5 dag mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa twarogowa1/2 kg malin4 jajka15 dag miękkiej

Mix smaku
Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem. 191

 Ciasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do

Kuchnia Łukasza
Ciasto podwójnie czekoladowe 274

Przepis dla prawdziwych ,,czekoholików", czyli ciasto podwójnie czekoladowe. A tak naprawdę przepis nie tylko dla wielbicieli czekolady, a dla wszystkich łasuchów, bo mało kto mógłby się

Kuchnia Łukasza
KREMOWY SERNIK NA ORZECHOWYM SPODZIE 208

Pyszny, kremowy sernik, taki jakie lubimy najbardziej. Z dodatkiem ciasteczkowo-orzechowego spodu, który idealnie uzupełnia całość. Po naszym pozostało już tylko wspomnienie, ale za to jakie smakowite... Mam nadzieję, że zauroczy Was również swoim smakiem. Piekłam w tortownicy 24cm. Składniki spodu: - 150g pełnoziarnistych herbatników - 50g masła - 50g orzeszków ziemnych Herbatniki rozkruszyć, dodać rozdrobnione orzeszki ziemne i masło. Wszystko dokładnie(...)lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 500g mielonego twarogu (może być z wiaderka) - 250g mascarpone - 125ml słodkiej kremówki - 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu - 4 jajka - 30g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera ubić jajka z cukrem lub ksylitolem i ksylitolem z wanilią, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy

Smaczne Zdrowe
sernik 135

Składniki 1 kg sera ( president twaróg sernikowy wiaderko ) 1/2 kostki masła 1 łyżeczka rumu opcjonalnie 6-7 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka skórki cytryny startej na tarce 1/2 szklanki rodzynek opcjonalnie 1 pudding śmietankowy ,lub waniliowy proszek 1 budyń śmietankowy ,lub waniliowy proszek odrobina soli do ubicia białek herbatniki pokruszone na dno tortownicy opcjonalnie Wykonanie duża tortownica Piekarnik(...)Ubić białka na sztywno z odrobina soli . Do ubitych białek dodać ze 2-3 łyżki masy serowej ,wymieszać ,i następnie dodawać po trochu resztę , mieszając delikatnie do połączenia składników.Sernik jest puszysty ,wilgotny.Pozostawić w otwartym piekarniku do ostudzenia,a następnie do lodówki na 1-2 godziny ,lub dłużej. Piec około 50-60 minut do złotego koloru

w mojej kuchni
Sernik z masą kajmakową 165

prostu tak pyszny że zapominamy o wszelakich dietach ;) Jest tak delikatny jak chmurka a jeszcze jedna z warstw jest dodatkowo z masą kajmakową. Jestem wielbicielką kajmaku to ten sernik to prawdziwa rozkosz :) Do składników należało dodać sermixu , jak go nie mogłam nigdzie dostać i zrobiłam bez tego dodatku. Zamiast niego do mleka dodałam i wymieszałam z mlekiem cały budyń(...)margaryny szklanka mąki żółtko 2 łyżki kakao i cukru   Na masę serową: 50 g masła 750 g sera białego zmielonego może być z kubełka 100 g cukru 4 jajka opakowanie sermixu 125 ml mleka 250 g gotowej masy kajmakowej Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i mikserem wymieszać . Następnie wsypać do tortownicy o średnicy

Różne smaki w kuchni
Murzynek z serem 152

Murzynek z serem – masa serowa: 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego (może być także zmielony ser z wiaderka) 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 4 jajka 1/2 kostki miękkiego masła (100 g) 1 budyń waniliowy (proszek) Murzynek z serem – polewa: ok. 1/3 kostki masła (60-70 g) 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki(...)proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do ciasta i mieszamy łyżką. Wlewamy ciasto do formy ok. 24×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik: Cztery białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugim naczyniu pozostałe żółtka oraz cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo miękkie masło, a następnie

Poezja smaku
Dwa w jednym- sernik i szarlotka 107

Jakiś czas temu publikowałam przepis na szarlotkę z jabłkami - dziś bardzo podobny przepis Składniki na ciasto i szarlotkę: 20 mąki tortowej 14 dag masła 1 łyżka

Tradycyjna Kuchnia
SERNIK NA BISZKOPCIE Z CZEKOLADĄ 123

Miałam kiedyś okazję jeść ten sernik i tak mi posmakował, że postanowiłam go zrobić. Jedyne moje uwagi są takie, wzięłam za dużą blachę, trochę wyszedł za niski i słabo wyczuwalna była ta kakaowa warstwa. Poza tym wyszedł pyszny, po paru dniach smakował jeszcze lepiej. Na pewno upiekę go jeszcze nie raz, ale w mniejszej blaszce. Polecam :) PRZEPIS(...)pieczenia i octu POLEWA : 15 dag masła lub dobrej margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 2-3 łyżki gorącej wody SER : 1 kg zmielonego sera 4 jajka 0,5 szklanki cukru szklanka śmietany 30 % 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego sok i skórka otarta z połowy cytryny lub ulubiony aromat ROBIMY BISZKOPT : Na sztywno ubijamy białka

Pani na deser