żaden syrop klonowy! Te kropelki pojawiają się na wierzchu sernika dopiero po jego ostygnięciu! Ciężar bezy „wyciska” z sernika słodki płyn, który przebija się przez bezę i pokazują się kropelki rosy. SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) SPÓD: * mąka – 1 szkl * cukier – 120 g * margaryna – 120 g * jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 szczypta(...)sól – 1 szczypta MASA SEROWA: * ser biały 3 ktornie zmielony – 750 g * całe jajko – 3 szt * żółtko – 3 szt * cukier – 3/4 szkl * olej – 0,5 szkl * mleko – 1,5 szkl * budyń śmietankowy – 90 g BEZA: * białko – 4 szt * cukier – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Składniki dokładnie razem zagniatamy
Ostra na Słodkoswój smak, swoją "sernikowość", ma idealną konsystencję. Jeśli więc planujecie pieczenie sernika, lepiej upiec go nieco wcześniej (np. na niedzielny obiad najlepiej piec w piątek wieczorem). Składniki: 1 kg tłustego sera (może być w wiaderku, ale zwróćcie uwagę na skład, by nie zawierał żadnych zagęszczaczy) 5 jajek 100ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru 1 op. budyniu waniliowego (40g) ziarenka(...)krok). Jajka utrzeć z cukrem, wlać śmietankę, dodać ziarenka wanilii, wsypać budyń, dodać ser. Zmiksować na jednolitą masę, ale nie ubijać. Do masy serowej dodać rodzynki, wymieszać. w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180stC. Dno tortownicy (23cm) wyłożyć papierem, wlać masę serową. Tortownicę umieścić na środkowej półce piekarnika, a na dno piekarnika postawić naczynie z wrzącą wodą. Sernik piec
Obiad gotowyOreo Delikatny, aksamitny i rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem dyni, na spodzie z ciasteczek oreo i oblany obłędną polewą czekoladową to rewelacyjny deser, któremu ciężko się oprzeć. Polecam! Składniki: 300g puree z dyni (przepis poniżej) 1 kg zmielonego sera (użyłam ser z wiaderka) 3 jajka 250g mascarpone 200g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki(...)budyń (sam proszek) i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy *** *** Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej zmiksowanymi ciasteczkami *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około godziną. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu zdejmujemy obręcz i wkładamy do lodówki *** *** Czekolady roztapiamy w garnuszku wraz z mlekiem, mieszamy *** *** Polewą czekoladową polewamy sernik z wierzchu *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemśrednicy dwudziestu sześciu centymetrów, i mieć problem z głowy. Sernik dyniowo-cytrynowy z cytrynowym musem Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g orzeszków z pieprzem 40 g masła masa serowa: 500 g sera ricotta 250 ml śmietany kremówki (38%) 230 g musu z dyni 4 jajka 125 g cukru skórka otarta z 1 cytryny(...)minut, przestudzić. Ricottę, kremówkę, mus dyniowy, jajka, cukier, sok i skórkę z cytryny, imbir i budyń zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Przelać na przestudzony spód, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C. i piec jeszcze 60-70 minut, aż wierzch sernika się zetnie. Zostawić do ostygnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodać ser, wszystko ponownie zmiksować. Na koniec dodać obie mąki i aromat. Miksować jeszcze przez chwilę. Gotowy sernik przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 godzinę
Agusiowe smakołykiBożego Narodzenia nie może u mnie zabraknąć sernika z makiem, moja rodzina go uwielbia. Sernik jest szybki i prosty do przygotowania więc polecam. Składniki: 1 kilogram białego sera mielonego 200 gram masła 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 5 jajek 100 gram skórki kandyzowanej 100 gram rodzynek Dodatkowo: 1 puszka masy makowej Helio(...)białek, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na masę makową i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony sernik polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałów
Bajeczna KuchniaSernik to jedno z moich ulubionych ciast, tym razem upiekłam czekoladowo - waniliowy, taki jak lubię. Pyszny, pachnący i kremowy na spodzie z ciastek owsianych. Sernik śmiało może poleżeć w lodowce nawet kilka dni lub możemy go zamrozić, w kawałkach o ile nam jeszcze zostanie(...)SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 6 dużych jajek 4 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki dowolnego capuccino 1 paczka ciastek owsianych 250 g 150 g masla naturalnego 150 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka 300 g swierzych malin do dekoracji migdały do posypania
Kulinarne Fantazje Mariolibył to najszybciej zrobiony ale i najszybciej zjedzony sernik jaki robiłam-polecam gorąco do kawki..... Składniki: forma o śr. 23cm Spód: 200g markiz kakowych (ja użyłam ciastek Hit z kremem czekoladowym) 40g masła Masa serowa: 800g sera 1szkl cukru pudru 1 budyń waniliowy (proszek - 40g) 50g miękkiego masła 3 jajka Dodatkowo: 250g borówek amerykańskich tabliczka białej czekolady(...)końcu dodawać po jednym jajku. Gotową masę wylać na schłodzony spód i obsypać borówkami. Piec w 175 st przez 50 min (grzałka góra-dół) Po upieczeniu studzić najpierw w uchylonym piekarniku, później dopiero wyciągnąć.Białą czekoladę posiekać do miseczki,dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.Rozpuszczoną czekoladą polewamy nasz sernik. Gdy sernik będzie już
Swojskie jedzonkocieście, wykwintności dodaje mu biała polewa i pokrojone trufle. Arystokracja wśród serników. Mój ulubiony. Idealny na święta Bożego Narodzenia. Składniki: Tortownica 22 cm Ciasto: ½ szklanki mąki pszennej 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g twarogu w kostce 4 jajka 2 łyżki mleka w proszku ½ szklanki mleka skondensowanego 3 łyżki miodu(...)masy serowej. Masa serowa: Twaróg w kostce umieszczamy w misce, wlewamy mleko skondensowane , wsypujemy mleko w proszku oraz budyń, z wanilii wydrążamy ziarenka i dodajemy do masy serowej, wbijamy jajka wlewamy miód i całość misujemy blenderem do uzyskania gładkiej kremowej masy. Jeśli nie mamy blendera twaróg należy zmielić w maszynce do mięsa i zmiksować z resztą składników mikserem. Tak przygotowaną
Wanilia i KardamonObłędnie smaczny sernik! Lekki jak mgiełka, delikatny, kremowy. Pięknie wygląda, tak cudnie bieluśki z odrobiną pomarańczowego kremu ;) Nie jest pracochłonny, ale trochę trzeba się naczekać przed degustacją ;)) Nasze kubki smakowe oszalały! Polecam ;) Składniki na biszkopt: 2 duże jajka 40 g cukru 30 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta szczypta soli Białka oddzielić(...)stopni przez około 12 minut. Wystudzić. Masa serowa: 600 g twarogu, zmielonego minimum dwukrotnie 250 g jogurtu greckiego 3 duże jajka 100 g białej czekolady 1 duży budyń śmietankowy Delecta Orange curd: 1 duża pomarańcza 1 jajko 1 żółtko 50 g cukru 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa śmietanowa: 400 g gęstej śmietany 18% 2-3 łyżki cukru kilka kropel aromatu
Domowa cukiernia EwySernika mam dla Was puszysty sernik na kruchym cieście, ze świeżymi brzoskwiniami, bezą oraz kruszonką :) Składniki: ciasto - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - 250 g masła - 5 żółtek - szczypta soli masa serowa - 600 g twarogu podwójnie zmielonego - 70 g miękkiego masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 jajka - 1 budyń waniliowy piana - 5 białek(...)puszystą masę i stopniowo dodajemy jajka, twaróg oraz budyń. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pianę z białek ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Na ser wykładamy przygotowane brzoskwinie, na nie ubitą pianę z białek a na wierzch ścieramy zmrożone ciasto. Sernik pieczemy przez 1 godzinę
Zainspirowana w kuchniSerniki lubię w każdym wydaniu , ale ten z musem malinowym smakuje wyśmienicie. Porcja na małą blachę SKŁADNIKI 1 kg twarogu gotowy- wiaderko lub dwukrotnie zmielony 100 g serka homogenizowanego 5 jajek ½ kostki masła (100 g; stopione) ½ szklanki cukru cukier waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g herbatników ciemnych Mus owocowy:300 g malin (świeże/mrożone(...)łyżki cukruWYKONANIETwaróg ucieramy z cukrem, dodajemy stopione masło i dalej ucieramy na gładką masę. Do masy dodajemy serek homogenizowany i cukier waniliowy miksujemy całość.Wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je ucierając z masą, przed dodaniem kolejnego. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładko. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pokruszone
W kuchennym oknie EwyFantastyczny sernik w klasycznym nowojorskim stylu. Kremowy, puszysty i delikatny. Przepyszny :) Składniki: herbatniki bezglutenowe np. petit beurre 400 g masło 150 g tłusty twaróg mielony 750 g cukier puder 1 szklanka skórka cytryny 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki jajka 3 szt kurze lub 10 przepiórczych śmietana kremówka 3/4 szklanki sok cytrynowykonfitura jagodowa, z czarnej porzeczki(...)dnie i bokach, ugnieść mocno używając np. szklanki o gładkich ściankach. Przykryć folią i wstawić do lodówki do schłodzenia. Twaróg i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając, następnie skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy, a na końcu sok z cytryny i śmietanę. Ubić mikserem. Przelać masę na ciasteczkowy spód, wstawić do piekarnika i piec około
głodny alergikzmieniłam, ale nie za bardzo kilka detali. Sernik wyszedł bardzo smaczny, nie za słodki. Z racji użytego twarogu tłustego, a nie sera z wiaderka jak to było przy serniku czekoladowym ten wyszedł o trochę cięższej konsystencji. I już wiem jaki serniczek będzie królował w tym roku na naszym świątecznym stole Składniki: Spód: 190 g ciasteczek (np. typu(...)przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię i wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (sernik może znacznie urosnąć, ale na pewno równo opadnie
Państwo Wojtczuk gotująSkładniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 4 jajka 1kg sera mielonego 100g masła 150g cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki mąki 150g wiórków kokosowych Przygotowanie: Mąkę z masłem rozcieramy nożem lub rękoma, dopóki masło będzie w drobnych kawałeczkach. Następnie dodajemy cukier puder, żółtko i sól. Dokładnie wyrabiamy, zawijamy(...)Wiekszą częścią wyścielamy dno tortownicy i na to wylewamy masę serową. Pozostałe ciasto kruszymy lub ścieramy na tarce na górę sernika. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 1 godzinę. Po upieczeniu zostawiamy w wyłączonym piekarniku sernik jeszcze na 1 godzinę
Kuchnia Łukasza