naszej słodkiej serii NA SŁODKO ZE SWEET DECOR! 2 poprzednie przepisy zrobiły nieziemską furorę i jestem pewna, że i tym razem nowy przepis trafi na listę Waszych ulubionych! Był sernik? Był! Była szarlotka? Była! No to dziś przyszła pora na fantastyczne CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM Z CZARNEJ PORZECZKI. Idealne na rodzinne imprezy, weekendowy wypiek albo słodką zachciankę do niedzielnej(...)niskich obrotach. Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia ( boki zostawiamy suche! ). Pieczemy ok. 30 minut do suchego patyczka. Studzimy. MUS Z CZARNEJ PORZECZKI: Puree porzeczkowe gotujemy, zdejmujemy z palnika, dodajemy galaretkę oraz cukier, mieszamy, studzimy. Śmietanę ubijamy na 3/4. Dodajemy w 3 partiach do puree, delikatnie, ale dokładnie mieszając. Ciasto odwracamy ” do góry nogami”, dzięki
Ostra na Słodkociasto typu murzynek. Z dnia na dzień coraz smaczniejsze, jeszcze bardziej wilgotne. Długo zachowuje świeżość, więc na kilkudniowe święta doskonały.. Ten piernik się obronił, nie to, co świąteczny sernik, który pozostawiał wiele do życzenia (nie do końca udany eksperyment, ale kilka poprawek i będzie extra ;)). Polecam tego aromatycznego przekładańca nie tylko na Boże Narodzenie, w ciągu roku pomijając(...)składniki się rozpuszczą, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie w miseczce roztrzepać jajko, wlać syrop ananasowy, dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać by nie było grudek. Mieszaninę wlać do gotującej się masy ananasowej w garnuszku, cały czas mieszając gotować do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia, a po chwili wsypać cytrynową galaretkę, wymieszać. Krem pozostawić do całkowitego wystudzenia. Keksówkę
Nastoletnie WypiekanieJesień nieodzownie kojarzy się ze złotymi liśćmi, grzybami, orzechami i oczywiście dynią. Dynie w moim rodzinnym domu rosły od zawsze, ale służyły najczęściej jako ozdoba, a
Cynamonowe szczęścieCzyli sernik jaglany, choć mam wrażenie, że słowo „sernik” nie bardzo tutaj pasuje. Co prawda przypomina on swoją fakturą tradycyjnie serwowany na polskich stołach twarogowy deser, ale na tym kończy się podobieństwo obu tych ciast. Jednak nawet jeżeli jesteś tradycjonalistą, proszę, nie odwracaj głowy, ponieważ jaglarnik jest skierowany nie tylko do roślinożerców. Jestem w dużej mierze przekonana(...)mokry piasek. Wyłóż nim dno przygotowanej tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 min. W międzyczasie zabierz się za masę jaglaną. Kaszę przelej wrzątkiem i wrzuć do gotującego się mleka ryżowego. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec dodaj do kaszy ziarenka wanilii, olej kokosowy, syrop klonowy oraz likier pomarańczowy lub skórkę i zamieszaj
Roślinna - blog wegańskiSą chwile, które są częścią domowego rytuału, które są wpisane w dom i kojarzą się z domowym ciepłem. U nas w domu takim elementem są drożdżówki
dom-agi.plBlachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 15 minut . Przygotowanie masy makowej. Do garnka wsypać ziarna maku, zalać je wodą i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu przez 25 minut. Kolejno, mak wylać na gęste sitko wyłożone ścierką kuchenną, odstawić do wystygnięcia i kiedy zimny zawiązać ścierkę i ścisnąć kilka razy, aby pozbyć się(...)kruche ciasto piecze się w piekarniku wykorzystuję na zrobienie masy serowej. Warto jest mieć przygotowane wszystkie składniki ciasta po to, aby można było je ze sobą szybko połączyć. Lubisz serniki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik po wiedeńsku . Sero-mak The post Seromakowiec appeared first on MeCooks Blog
MeCooksmojprzepisna.pl | Makaroniki pistacjowe Witam wszystkich serdecznie po krótkiej nieobecności. Udało nam się wyskoczyć na parę dni w góry, pojeździliśmy na nartach, pojedliśmy trochę góralskiej kuchni a
moj przepis namojprzepisna.pl | Makaroniki pistacjowe Witam wszystkich serdecznie po krótkiej nieobecności. Udało nam się wyskoczyć na parę dni w góry, pojeździliśmy na nartach, pojedliśmy trochę góralskiej kuchni a
moj przepis naMasz ochotę na domowe ciasto? Szarlotka, makowiec, a może sernik (jagielnik)? Ciężki wybór? Nie ma problemu! Prezentuję torcik, który łączy te wszystkie ciasta. Jeśli dodam, że jest on bezglutenowy, bez rafinowanego cukru i, oczywiście, pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego, to musi on skraść Twoje serce i zachwycić kubki smakowe. Przy okazji tego przepisu warto zatrzymać się na moment przy(...)wodzie), orechy, pokrojone daktyle, olej i wanilię. Wszystko blendujemy. Masę wykładamy na spód ciasta. Masa "serowa": Kaszę moczymy przez kilka godzin. Następnie kilka razy przepłukujemy wodą. Zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu wsiąknięcia przez kaszę mleka. Dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę, którą wylewamy na masę makową. Masa jabłkowa: Jabłka kroimy na małe kawałki. Jedno z nich blendujemy
Jeść, by żyć w zdrowiuciastami w moim wykonaniu nie przepada: śmietankowo-kremowe- rosną w buzi, a te z pieczonymi owocami przywodzą na myśl nielubiane dżemy. W jej łaskach pozostają dokładnie trzy mamine ciasta: sernik krakowski, proste ucierane ciasto z cynamonem i gruszkami( inne owoce nie wchodzą w grę), oraz tarta z kremem pasticcera i świeżymi owocami. Ten ostatni wybrała sobie jako „tort” urodzinowy(...)mąkę. Mieszamy (również mikserem). Z mleka wyjmujemy skórkę cytryny. Cały czas mieszając, do masy jajecznej dodajemy gorące mleko. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min). Czesto mieszamy aby się nie przypalił. Do ugotowanego budini dodajemy sok z cytryny. Studzimy. Ostudzony krem przekladamy na spód tarty. Dekorujemy owocami
Mia Cucina Sofietazmyłka. Jeśli szukacie ciasta, którym zrobicie wrażenie, z dumą kładąc je na stole - to idealny przepis. Wykonanie kilkuetapowe, ale bez ryzyka popełnienia pomyłki. Kremowa masa serowa, jak z sernika na zimno, intensywnie miodowe w smaku kruche ciasto, wkładka wiśniowo - malinowa. To już trio idealne, ale wplątał się pomiędzy jeszcze jeden, czwarty element - polewa ajerkoniakowa. Procentowo - jajeczny akcent jest(...)naczynia w którym zastygała, wiśniową wkładkę galaretkową. Czynność tą ułatwi delikatne podgrzanie na parze dna talerza lub miseczki z żelką ( wystarczy położyć na kilka chwil talerz na garnku z gotującą się wodą ). Na ulokowaną w tortownicy galaretkę wykładamy masę serową ( znów tak około 1/3 ) i wykładamy drugi blat ciasta. Ponownie nasączamy herbatą i smarujemy pozostałą masą serową. Gdy przygotowana polewa
Kronika Piekarnikaktóry robiło się z ubitego niesłodzonego mleka skondensowanego i galaretki. Ta leciutka delikatna pianka była tak niepozorna i dobra, że można było ją jeść bez opamiętania. W sumie obok sernika to do dzisiaj jest moje ulubione ciacho na zimno i babcia zawsze przygotowuje je dla mnie na specjalne okazje. Jednak w trwającym boomie na nasiona chia, szczególnie te w formie(...)pokryj nim spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ptasiego mleczka. Ptasie mleczko Całe mleko przelej do garnka z grubym dnem. Wsyp ksylitol lub erytrytol oraz nasiona chia. Gotuj powoli na małym ogniu. Gdy mleko zgęstnieje, rozpuszczamy agar w niewielkiej ilości wody, a następnie wlewamy do garnka. Gotujemy 10 minut, cały czas mieszając. Gotowe ptasie mleczko odstawiamy do wystudzenia
Food SquareGotuj, aż masa zgęstnieje. Następnie zmiksuj i przecedź przez sitko, żeby otrzymać gładki mus. Jeśli mus malinowy będzie za rzadki, gotuj, aż lekko zgęstnieje. (Z 280 g mrożonych malin powinno wyjść ok. 140 g gładkiego musu malinowego). Wlej sok z cytryny do rondelka. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę i dodaj do rondelka. Dodaj mus malinowy i wymieszaj. Gotuj(...)nich jabłka. Przykryj je kremem, a następnie posyp obficie kruszonką. Piecz ok 15-20 minut w 180°C. Jako, że na moim blogu ostatnio największym powodzeniem cieszą się serniki to umówiliśmy się, że przygotujemy właśnie sernik. Taki, który jednocześnie będzie łatwy do przygotowania, ale będzie miał też “pazur”, który zachwyci Panią Anię. Zrobiliśmy więc sernik
Poezja smakuEkspresowe serniczki na zimno pomagają przetrwać ten trudny, deszczowy miesiąc. Powoli już chyba tracę nadzieję na to, że w końcu przyjdzie do nas prawdziwa, słoneczna wiosna
365 dni dookoła kuchni