Mojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz
moj przepis naMojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz
moj przepis naupieczeniu ostatniego sernika zostało mi pół puszki mleczka kokosowego a że trzeba było je wykorzystać (mleko kokosowe po otwarciu puszki może stać w lodówce 3 dni) to musiałam wymyślić coś na szybko. Kolejne ciasto by u nas już nie przeszło więc wykombinowałam szybkie placuszki z tego co akurat było pod ręką. Mój brat, ogromny wielbiciel wszelakich placków stwierdził(...)obrać i pokroić na płaskie kawałki. Dodać do ciasta, wsypać rodzynki i wymieszać. Na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu smażyć niewielkie placuszki. W czasie kiedy będą się smażyć przygotować sos czekoladowy: czekoladę połamać i razem z mlekiem (lub kremówką) umieścić w miseczce nad parą wodną i rozpuścić. Polać placuszki i posypać odrobiną wiórek kokosowych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajuż półtora tygodnia jestem w szkole, a do domu wracam dopiero po południu dwudziestego drugiego grudnia; mam ogromną ochotę upiec pierniczki, jakieś pachnąc korzennymi przyprawami ciasto, czy choćby przygotować sernik na zimno z musem żurawinowym. Nic z tego; po prostu nie ma mnie w domu. A weekendy albo w pracy, albo w innym zabieganiu. Poprzedni spędziłam na zakupach (brakuje(...)już niestety innej możliwości jak wstanie, umycie zębów i zjedzenie miski płatków z mlekiem, otrząśnięcie się z resztek snu i wyruszenie w kolejną podróż na Zelandię. A tutaj... Wielkanocne czekoladowe jajka i lody. I ja naprawdę doskonale rozumiem, że taki jest program i że każdy musi, ale w grudniu...? Naprawdę...?! Tak więc z kolędą na ustach i króliczkiem w głowie
Pożeraczka, czyli raz adobrzełatwo. W kuchennej szafce znalazłam jeszcze resztki kukurydzianej mąki, toteż pomyślałam, że będzie pasować do wyrazistego miąższu dyni. Wiecie co jest najdziwniejsze?... Z faktury ciasto przypomina bardziej dobrze upieczony sernik, a jeszcze dziwniejsze jest to, że w smaku równie bardzo go przypomina. Oczywiście nie ograniczyłam się do samej dyni, i postawiłam na smaki już wcześniej przetestowane, choć nie omieszkałam(...)połowy cytryny 80 g masła 130g jasnego cukru trzcinowego Ponadto : 50 g mascarpone 50 g dobrej jakości czekolady deserowej posypka czekoladowa Wykonanie : 1. Dynie obieramy, usuwamy pestki. Kroimy na 5 cm kostki. Wrzucamy do garnka i wyciskamy sok z pomarańczy .Zalewamy dynię i wstawiamy na mały ogień . Gotujemy do miękkości pod przykryciem
vaniliowoczekoladowaSernik z dodatkiem mleka w proszku. Przepis znaleziony dość dawno w internecie i dość mocno zmodyfikowany. Ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść palcami kruszonkę. 2/3 ciasta wysypać na blaszkę 25x36 wyłożoną papierem do pieczenia, lekko ugnieść. Masa serowa: 1,2 kg mielonego(...)ciasto, wyrównać, posypać pozostałym ciastem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Pozostawić w wyłączonym piekarniku na kilkanaście minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową wg dowolnego przepisu
Praktyczna plkakaowy sernik gotowany z chia z domowym dżemem malinowo-brzoskwiniowym ~ To dzisiaj...Jakoś dam radę, muszę, Ten najgorszy najcięższy dzień. W poniedziałek otrzymałam pokaźną paczkę od firmy Primavika . Kojarzycie tę firmę? Myślę, że na pewno każdy Was widział w sklepie kiedyś któryś z tych produktów. Sama do tej pory nie wiedziałam, że jest ich aż tyle...nie wiedziałam(...)keczup bez cukru BIO , strogonow , pasztet meksykański , pasztet warzywny z cieciorką , paprykarz z kaszą jaglaną , gulasz "weguś" , sznycelki a'la cielęce "weguś" , masło orzechowe z kokosem , masło orzechowe czekoladowe , musztarda łagodna BIO , buraczki BIO , tahini naturalne , masło sezamowe słodzone agawą , hummus naturalny oraz pulpety w sosie pomidorowym "weguś" Już niedługo recenzje produktów oraz przepisy z ich wykorzystaniem :) A Was zapraszam
breakfast of dreamsZamiany, zamiany również u mnie. Po tym jak przeprowadziłam 41 dniowy post dr Dąbrowskiej, postanowiłam wychodzić nową metodą czyli za pomocą diety ketogenicznej. Uwielbiam ten styl
moj przepis nadomu, ale pracowity tydzień nie pozwalał na znalezienie odpowiedniej ilości czasu na jego zrobienie. Wreszcie nadeszła sobota i z przyjemnością zabraliśmy się za przygotowania – ja zaczęłam robić sernik, a Bartek brownie. Oczekiwanie na upieczenie i wystygnięcie sernikobrownie bardzo się dłużyło, a zapachy roznoszące się po kuchni zapowiadały, że deser będzie wyśmienity. Połączeniem tych dwóch ciast rozpoczynamy urlop, który(...)Wsypać cukier, mieszając, chwilę jeszcze trzymać na malutkim ogniu, aż cukier się rozpuści – nie musi całkowicie, drobne kryształki mogą być wyczuwalne. Odstawić, pozostawić do przestygnięcia. Do ciepłej masy czekoladowej wbijać po jednym jajku, mieszając trzepaczką. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Masa serowa: Do misy miksera włożyć miękkie masło, ser, wsypać cukier oraz cukier wanilinowy
niecodziennikparyzblendowanie daktyli z masłem orzechowym. Mazurki polałam gorzką czekoladą osłodzoną miodem, ozdobiłam wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Mazurek to jedno z obowiązkowych ciasto na świątecznej liście wypieków, obok sernika i babki tworzy mój ulubiony wielkanocny zestaw. . SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki maki pełnoziarnistej 100 g. mielonych migdałów kostka masła (200 g.) 2 łyżki(...)masła orzechowego PRZYGOTOWANIE: daktyle wyciągam z wody, blenduję je ( najlepiej ręcznym blenderem) dodając 4 łyżki wody z daktyli dodaje masło orzechowe i blenduje do połączenia składników. SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: tabliczka czekolady 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE: w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę dodaję do niej miód, olej kokosowy i mieszam do połączenia składników odstawiam do ostygnięcia
Upiecz sobie babeczkęchyba każda dziewczyna kiedyś marzyła o mieszkaniu na paryskim poddaszu; a Barceloną, bo wydaje mi się tajemnicza i urzekająca. 2. Twoja popisowa potrawa to...? Tak ja napisałam wyżej - sernik. Zdecydowanie. 3. Dlaczego zaczęłaś gotować i interesować się kuchnią i kulinariami? Bo się nudziłam. Nie mając pracy przez kilka chwil, nie wiedziałam, co ze sobą robić. A że jeść trzeba(...)inwestuję w książki, nie tylko kucharskie. 6. Ulubiony produkt spożywczy. Dlaczego akurat ten? Hmm... Bo ja wiem? Chyba czekolada - bo sama w sobie jest pyszna, a i wszystko, co czekoladowe, zazwyczaj powala smakiem. 7. Potrawa, której nienawidziłeś w dzieciństwie, to...? Nienawidziłam to być może zbyt mocne słowo, ale naprawdę nie lubiłam galatu. Do dzisiaj nie jestem jego największą fanką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplus nasi goście. W tym poście postaram się Wam zdradzić kilka ważnych tajemnic, aby wyszły one pyszne. Mazurki powinny być kolorowe i kruche, babki muszą być puszyste. SERNIKI (ciasto królujące w te święta), aksamitne i wilgotne. Ważne, aby wszystkie składniki były świeże i wysokiej jakości. Parametry i czas pieczenia też są ważne, co przedstawi poniższa tabelka. Kolejnym(...)Warto wybrać to, co każdy z nas lubi. W internecie można spotkać wiele różnych i porządnych przepisów na ozdoby ciast. Można przebierać np. w masie marcepanowej, lukrze, polewie czekoladowej lub krokancie (posiekane orzechy). Warto do wszelkich pomocy zaprzęgnąć dzieci. Na pewno czas z nimi spędzony będzie spędzony miło, a dzieci nauczą się odpowiedzialności. Poprośmy o podlanie roślin
Gotuję Testujętwarogu zmielonego do serników · 250 g serka mascarpone · 3 jajka · 1 kartonik mleka skondensowanego light (ok. 450 g) · 2 łyżeczki cukru waniliowego · ½ opakowania fixu do sernika lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)żaroodporne naczynie z wrzącą wodą. Jeśli góra będzie zbyt przypieczona możemy ją nakryć folią aluminiową. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Posypać wiórkami czekoladowymi
Mania GotowaniaTort Milka to kolejna po Serniku Snickers propozycja na zbliżający się Dzień Chłopaka :) To połączenie puszystych biszkoptów, z delikatnym kremem z mlecznej czekolady i dekoracją z różnych milkowych słodkości. Tort piekłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki(...)także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc. Biszkopty przekrawamy na 4 spody. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia, wtedy
Ciastkozercy