sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym dresingiem z kiełkami 7. Zapiekane ryżowo-twarogowe śniadanie z owocami 6. Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami 5. Zapiekana kasza manna z jagodami i czekoladową słodyczą 4. Jaglane pucharki chałwowo-owocowe na słodkie zdrowie Podium: 3. Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie 2. Jabłkowo-cynamonowe
Słodkie okruszkiWracając do przepisów - zapraszam na oryginalny w smaku sernik (z brzydką fotką). Zawartość w masie serowej dużej ilości migdałów sprawia, że sernik ma niezwykłą konsystencję, jest nie tyle kremowy, co chrupiący, a wiśnie i polewa czekoladowa dodają wilgoci i przełamują tą chrupkość. Jedyna zmiana jakiej dokonam następnym razem, to zmniejszenie ilości dodanej mąki. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytydługo) nakładamy jeszcze jedną. Układamy na blaszce i wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Po ok. 15 minutach, delikatnie zdejmujemy gotowe listki czekoladowe. Gotowe ozdoby wykorzystujemy nie tylko do tortów. Z kwiatami z ananasa pięknie wyglądają serniki, muffinki… i nie tylko. Najprostsze ciasto nabierze zupełnie nowego wyrazu z taką dekoracją. Nie jest to ozdoba pracochłonna, ale czasochłonna – owszem
mojewypiekiinietylkopierwszy rzut oka ciasto przypomina sernik:) Jednak nic bardziej mylnego! Ciasto nie ma w sobie ani odrobiny sera;) Kruche czekoladowe ciasto przełożone masą ze śmietany i kaszy manny oraz kwaśnymi porzeczkami. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców, jednak kwaśne porzeczki wspaniale tutaj pasują:) Ciasto: 5 żółtek, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki
Z miłości do słodkościpieczenia. Cukier puder utrzec z jajkami. Dodac ser, make, olejek i mleko. Wszystko dokladnie wymieszac. Mase serowa wylac na przygotowany wczesniej spod. Sernik piec w temperaturze 180°C przez okolo 1 godzine. Przestudzic. Mozna udekorowac polewa czekoladowa lub gorzkim kakao. Przepis prezentuje w ramach zabawy Olgi Smile "Kuchnia Swiateczna i Noworoczna
Przysmaki Karolkinich koktajle , musy, ciasta i desery . … à propos właśnie ciast … Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( coś ala murzynek ) z dodatkiem gruszek nadziewanych bakaliami ( jak pewnie pamiętacie kiedyś robiłam już sernik z jabłkami nadziewanymi ). Podobne jadłam w zeszłym roku na urlopie i z przyjemnością brałam dokładkę! Niestety nie udało mi się wyciągnąć przepisu(...)Gruszki kroimy na pół ( nie obieramy ) i wydrążamy środek. Wszystkie bakalie dokładnie siekamy, mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy miód oraz cynamon. Nadziewamy gruszki, a następnie wkładamy do ciasta czekoladowego i wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 40 minut. ( do suchego patyczka ). Studzimy i zajadamy! Pycha
Ostra na Słodkoczasie), a efekt jest naprawdę rewelacyjny. Pieczenie zajmuje sporo czasu, pod koniec trzeba puddingu pilnować - powinien mieć konsystencję sernika - ścięty wierzch, ale przy poruszeniu blaszką powinien lekko drżeć. Ostudzony i dobrze schłodzony, z dodatkiem bitej śmietany smakuje rewelacyjnie - bardzo czekoladowy, choć czekolady jest tam niewiele, trochę słodki, w dużych ilościach mógłby być zamulający. Trochę jak budyń, ale gęstszy, bogatszy. Myślę
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo: biszkopty z błonnikiem Mamut garść pestek dyni garść płatków migdałów polewa czekoladowa Przygotowanie: Dynię gotujemy lub pieczemy w piekarniku, wszystko zależy od upodobań smakowych i rodzaju dynii. Do sernika jak i innych wypieków używam dyni hokkaido. Taką dynię po wydrążeniu pestek pieczemy w piekarniku 20-30 minut w temperaturze 180 stopni(...)Masę serową przelewamy na spód z biszkoptów i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 70 minut. Masę serową wkładamy do nagranego piekarnika. Wierzch sernika powstał z gęstej polewy i posiekanych płatków migdałów i pestek dyni. Sernik ozdabiamy dopiero po przestudzeniu
Życie zaczyna się w kuchniDelikatny, wilgotny i puszysty serniczek z polewą czekoladową. Po prostu rozpływa się w ustach. Pieczony w kąpieli wodnej jest po prostu rewelacyjny! 250 g twarogu 2 żółtka 6 białek Szczypta soli 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g mlecznej czekolady Twaróg miksujemy z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną (tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na sztywną pianę(...)przekładamy do tortownicy o śr. 18 cm. Jeżeli mamy nieszczelną tortownicę obkładamy ją folią aluminiową (na zewnątrz). Foremkę wstawiamy do większej prostokątnej blaszki. Wlewamy ok. 1,2 litra wrzątku. Sernik pieczemy w temperaturze 170*C przez 50 minut. Około 15 minut przed końcem wierzch ciasta przykrywamy folia aluminiową. Upieczony sernik wyjmujemy z kąpieli wodnej, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy
VioletoweKucharzenieStudzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 50 g masła Nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Ozdobić sernik. przepis stąd
Proste Potrawycukru – 2 op. cukru wanilinowego – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1 budyń wanilinowy – ok. 300 g puree z pieczonej dyni* propozycja podania: mus czekoladowy, konfitura z malin lub innych owoców. Przygotowanie: Przygotowujemy puree z dyni*. W dużej misce mieszamy mikserem zmielony twaróg, puree z dyni,serek mascarpone oraz cukier. Następnie dodajemy jajka, cukier wanilinowy oraz 2 łyżki(...)Mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy nimi tortownicę o średnicy 24 cm (w większej sernik będzie trochę niższy i będzie wymagał krótszego pieczenia) Następnie wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 1h i 10 minut. Podawać na zimno z ulubioną konfiturą, musem czekoladowym lub bez dodatków Smacznego. *Wskazówka Jak upiec dynię: umyć dynię i pokroić na kilka
I LOVE LIFEokazuje się, że nazw na ten deser jest wiele, gdyż po wstawieniu zdjęcia na FB-ku okazało się, że znany jest jako Domek Baby Jagi, Chatka Baby Jagi, miasteczkowy domek, sernik bez pieczenia, Chatka Puchatka, Domek Babuni , oraz zdecydowanie mniej wdzięczną nazwę, bo „psia buda” . Moim zdjęciem Domku Baby Jagi (my tak nazywałyśmy z koleżankami ten deser) obudziłam(...)kuchennego.. W kolejnych wpisach na blogu pojawią się też: blok czekoladowy, szyszki czekoladowe z ryżu preparowanego, „salceson” z bakaliami na waflu, Torcik z masą z kaszy manny. Kto dorastał w tym okresie, wie o jakie przepisy chodzi, ale czy pamiętacie jak to wszystko smakowało? Domek Baby Jagi. Sernik bez pieczenia: Składniki 40-50 dag twarogu (powinien być
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięschowany pomiędzy mocno czekoladowymi blatami biszkopta bezglutenowego i oblany genialną, czekoladową polewą . Jest pyszny. Przepis czeka na Ciebie tutaj, a nas z lodówki wołają ostatnie dwa kawałki. Niby wypadałoby się podzielić, ale... chyba obejmiemy je prawem producenta (kto stworzył, ten niechaj delektuje się smakiem 'ostatków'). SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: - 6 jajek, - 1 szklanka cukru, - 2 budynie czekoladowe (bezglutenowcy - czytajcie skład(...)sera mielonego (z wiaderka), - 200 g serka mascarpone, - 3 łyżeczki żelatyny, - pół opakowania cukru wanilinowego, - cukier puder 250-300 cukru pudru, - 100 ml wody, SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: - 130 ml śmietany 30%, - tabliczka czekolady mlecznej, - 4-5 łyżek słodkiego kakao. DODATKOWO: - owoce np. skórka pomarańczowa i żurawina, WYKONANIE BISZKOPTU: Całe jajka ubić z cukrem. Wymieszać budynie, mąkę, proszek
Wypisz Wymalujatawistycznych odruchów. Stek podany był z sympatyczną sałatką, fajnym i ostrym kimchi oraz domowego wyrobu masłem z palonym sianem, które cudownie podkreślało smak mięsa. Zwieńczeniem uczty była pomysłowa dekonstrukcja sernika podawana z figami i lodami hibiskusowymi. To był zdecydowanie przyjemny, nie za słodki i lekki deser, który mimo wciągnięcia przeze mnie funta mięsa, pozwolił jeszcze jakimś cudem wstać(...)antrykotu z kością. Stek Tomahawk z antrykotu z kością, podawany z marynowanymi cebulkami, kim chi oraz masłem z palonym sianem. Ciastko czekoladowe, mus z białej czekolady, słony kajmak. Beza, mus z mango i marakui, wasabi. Dekonstrukcja sernika z lodami z hibiskusem. * Menu Motto | ul. Hubska 54, Wrocław
Food Squareciasta w kąpieli wodnej, zmniejszenie temperatury pieczenia po 10 minutach, dodanie śmietany kremówki oraz pokojowa temperatura wszystkich składników. Tego typu serniki zawsze kroimy szerokim nożem, który zanurzamy za każdym razem w gorącej wodzie. Polecam wszystkim miłośnikom kremowych serników - zwłaszcza w okresie Wielkanocy 😊 Na spód: (tortownica 24 cm średnica) 200 g herbatników 2 łyżki kakao 60g roztopionego masła(...)kolejności. Miksujemy całość do połącznia się składników. Kiedy masa jest gotowa dodajemy do niej wiórki czekolady (startej na tarce), bądź czekoladowe kropelki lub skórkę pomarańczową - co tylko lubimy. Oczywiście dodatki te można spokojnie pominąć, jeśli lubimy "czysty" sernik. Masę serową wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy 10 minut, po czym
Walijskie Pichcenie