zimnego masła pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru 2 żółtka starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru 375 ml mleka 30 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka domowej esencji waniliowe j Rabarbar: 3 łodyżki rabarbaru 2 łyżki cukru Syrop: 125 ml wody 75 g cukru Wykonanie: Do malaksera wkładamy wszystkie składniki(...)cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułkę. Ciasto rozwałkowujemy na płat o średnicy nieco większej niż średnica formy. Formę wykładamy ciastem, pamiętając także o rantach formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wysypujemy na nie ceramiczne kuleczki lub suchą fasolę, aby ciasto w czasie pieczenia się nie wybrzuszało. Ciasto pieczemy przez około 10 minut (bez
Kulinarne przygody GatityDla mnie najlepszym sposobem na zachowanie letnich smaków jest korzystanie z nich ile się da w sezonie, lub zamykanie w słoikach warzyw i owoców by
Cynamonowe szczęście"Już trzeci dzień z rzędu po kuchennym blacie rozlewają się ciepłe promienie wrześniowego słońca, więc chwytam je i pakuję w słoiczek." - tak właśnie zaczynałam pisać tego
Kuchnia w Słońcu Skąpanajasnej orkiszowej + do obtoczenia szczypta soli olej lub masło klarowane do smażenia do podania np.: kwaśna śmietana, cukier puder, syrop klonowy, miód, dżem lub świeże owoce listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ser dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, cukier puder. Mieszamy. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Ponownie mieszamy. Ciasto powinno być lekko lepiące, ale nie dosypujmy(...)pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem, czy syropem klonowym. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Ja podałam je z cukrem pudrem i owocami (borówki i brzoskwinie – zerwałam też ostatnią, wrześniową poziomkę z mojej balkonowej hodowli), lecz są tak dobre, że można je również śmiało zajadać bez jakichkolwiek dodatków. * Ser musi być prawdziwy – grudkowaty
Poezja smakumąki pszennej 1/2 kostki masła 82% (100g) 1/3 szkl. brązowego cukru (może być też kryształ) 2 jajka 5 czubatych łyżek kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki konfitury z pigwy (sprawdzą się też powidła śliwkowe, dżem porzeczkowy, z róży...) Masa serowa: 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru (tu najlepiej biały, brązowy zmieni kolor masy) 1 jajko 1 płaska(...)kakao, dodajemy konfiturę pigwową i cukier. Dokładnie łączymy cały czas mieszając (aby cukier się rozpuścił), ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia i lekko studzimy, po czym dodajemy masę do miski z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Wbijamy też jajka i krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach. Do drugiej miski przekładamy mascarpone, dodajemy cukier, jajko i mąkę i całość łączymy (dobrze
Kolorowy PrzepisownikŻar się z nieba leje, człowiek chodzi jak trzepnięty kapciem, osowiały i bez życia. Przed oczami jak fatamorgana, przesuwają się złociste plaże, turkusowe fale i talerzyki pełne tiramisu... Tak chłodny serek mascarpone w niejednym włoskim deserze króluje. Chcę mascarpone, chcę sernika, chcę... Zaglądam do lodówki, to sprawia mi przyjemność i kalkuluję co mam. No niby mam wszystko(...)wyższy i bardziej spektakularny. Nie mniej jednak pozostaje fakt , że skoro sernik mniejszy-niższy- to..większy kawałek należy się, prawda? Wracając do przepisu. -Składniki: spód - 200 g petitków maślanych - 100 g roztopionego masła ciasto - 500 g serka mascarpone - 300 g jogurtu naturalnego - 200 g jeżyn - 5 łyżek cukru brązowego lub cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
Z Kuchni Do KuchniSernik tradycyjny czy może innowacyjny: czekoladowy, cytrynowy lub toffi. Okazuje się, że jednak dla większości z was jeżeli ma być sernik to raczej tradycyjny
RelaxtimeSernik kajmakowy na cieście orzechowym Witam was wszystkich w tym nowym 2017 roku. Przy okazji życzę wszystkim, aby był jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Podobno
Relaxtimebudynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (40 g), ok. 350 g herbatników Petit Beurre Co potrzeba na polewę: 8 łyżek mleka, 8 łyżek cukru, 4 łyżki ciemnego kakao, 2 łyżki masła Co potrzeba do dekoracji: Wiórki kokosowe Wykonanie: W większym rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mieszamy, aż cukier się rozpuści i powstanie(...)ciasto ostygnie a następnie wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Herbatniki zmiękną, a ciasto stanie się bardzo delikatne. Kroimy nożem moczonym w wodzie. Smacznego :)) herbatniki, ser, sernik, czekolada, wiórki kokosowe, mleko, budyń, masło, kakao
Bułka z ChlebemTorcik jogurtowy z czarną porzeczką. Dzisiaj mam dla Was przepis na wesoły torcik jogurtowy z czarną porzeczką. Bez pieczenia, słodko - kwaskowaty, mocno schłodzony jest idealny
Rita creativeMoja Mama w okolicy Bożego Narodzenia oglądała telewizję śniadaniową, gdzie przygotowywany był sernik z białą czekoladą i smażoną konfiturą z pomarańczy. Nie mogłam znaleźć tego
Słodkie inspiracjejasne: 2 szklanki mąki * 3 żółtka 1/2 kostki masła (100 g) 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na ciasto ciemne: połowa składników jak wyżej + 2 łyżki kakao Na masę serową: 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150 g każdy) 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła (100 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej * szklanka(...)Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 175 stopni C. Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie dodawać serki homogenizowane i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Na dno blachy (wcześniej wysmarowaną tłuszczem) położyć jasne ciasto
Domowa Cookierenka AgiUwielbiam smak truskawek w połączeniu ze śmietanką, więc postanowiłam trochę urozmaicić sprawę i zrobić z tego delikatny śmietankowy serniczek, który może i Wam przypadnie do gustu
Smakowy Rajklasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna jest praktycznie w każdym sklepie, można jednak zrobić ją samemu w domu. Przygotowanie skórki pomarańczowej smażonej w cukrze zajmie dosłownie pół godziny. Składniki na domową skórkę pomarańczową smażoną w cukrze Skórki z dwóch pomarańczy ¾ szklanki cukru 2 - 3 łyżki wody WAŻNE(...)wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody. Smażymy wszystko na średnim ogniu ok. 25 - 30 minut. Początkowo z cukru i płynu wytworzy się gość gęsty syrop, który w miarę kandyzowania będzie odparowywał. Skórka pomarańczowa w trakcie smażenia Ostatecznie syrop zupełnie wyparuje i zamieni się cukrową powłoczkę na kawałkach pomarańczowej skórki. Nie można dopuścić do przypalenia się cukru. Jeżeli syrop będzie
Gotujemy i jemyklasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna jest praktycznie w każdym sklepie, można jednak zrobić ją samemu w domu. Przygotowanie skórki pomarańczowej smażonej w cukrze zajmie dosłownie pół godziny. Składniki na domową skórkę pomarańczową smażoną w cukrze Skórki z dwóch pomarańczy ¾ szklanki cukru 2 - 3 łyżki wody WAŻNE(...)wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody. Smażymy wszystko na średnim ogniu ok. 25 - 30 minut. Początkowo z cukru i płynu wytworzy się gość gęsty syrop, który w miarę kandyzowania będzie odparowywał. Skórka pomarańczowa w trakcie smażenia Ostatecznie syrop zupełnie wyparuje i zamieni się cukrową powłoczkę na kawałkach pomarańczowej skórki. Nie można dopuścić do przypalenia się cukru. Jeżeli syrop będzie
Korniszonki