klasyki czyli sernik pieczony bez spodu. U mnie z rodzynkami i skórką pomarańczową (zdecydowanie moje ulubione bakalie!), na górę polewa z ciemnej czekolady i trochę ozdób :) Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki: 1 kg sera na sernik (użyłam drobno mielonego twarogu w kostce) 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru wniliowego
Ciastkozercyczarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Proporcje na 2 foremki o średnicy(...)Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy na 10 - 15 minut
Kulinarne przygody Gatitywypieków właśnie zakończyłam, w piekarniku stygnie jeszcze sernik i już wszystko prawie gotowe, zostanie dekoracja i można świętować ;) Dzisiaj ciasteczka z konfiturą, których nie może zabraknąć w świątecznym repertuarze, bo są lubiane przez wszystkich. Upiekłam dwie wersje - migdałową i orzechową, a do przełożenia wykorzystałam domowe przetwory. Całość naprawdę jest bez cukru - nawet przypudrowane są zmielonym ksylitolem :) Orkiszowo - migdałowe
FitKotżółtek szklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 szklanki mleka 3,2% 3 budynie śmietankowe opakowanie żurawiny 2 opakowania gotowej polewy mlecznej kilka łyżek dżemu z jagód 3 łyżki mielonych orzechów włoskich beza: 5 białek 2 opakowania cukru wanilinowego Przygotowanie: Dwa jajka i 5 żółtek utrzyj z cukrem, następnie dodawaj stopniowo budyń (proszek), ser, olej(...)mleko i żurawinę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej tam masę. Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce bez termoobiegu przez 50 minut. Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 5 białek, dodaj cukier wanilinowy, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze 15 minut w temp. 190C. Udekoruj polewą mleczną i dżemem
Zasmakuj Kuchniserniki :) co prawda nadal wole je bez rodzynek, co nie zmienia faktu ,że jeżeli je ktoś lubi to dlaczego by ich nie dodać ? Mam dla was jeszcze cieplutki przepis na Sernik Wiedeński ! Prosty i pyszny. Składniki: 1 kg zimelonego sera / 1 kg sera w wiaderku 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru kilka kropel aromatu
W Moim Magicznym Domuciast. Dziś zapraszam więc na udawany "sernik" bez pieczenia, który zaskoczy szczególnie zagorzałych przeciwników kaszy jaglanej! :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - sok z 1 pomarańczy - skórka starta z 1 pomarańczy (trochę odkładamy do posypania gotowego sernika) - 4 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 4 łyżki mąki kokosowej - 3 łyżki oleju(...)końcu mieszając wszystko i dodając rodzynki. Masę przełóż do formy (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia), mocno dociśnij. Przygotuj polewę: w rondelku rozpuść czekoladę, słód i masło. Polej sernik polewą i posyp odrobiną skórki. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę
Smakuje zdrowoprzyznać, że jest to jeden z lepszych serników jakie robiła, pewnie jest to związane z większą ilością tłuszczu w serze, ponieważ wyjątkowo nie użyłam chudej Emilki ;) Składniki: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam twarogu we wiaderku Pilos (z Lidla) 6,5% tłuszczu) 0,5 szklanki mleka 4 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru kilka kropel aromatu waniliowego 6 jajek stewia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmoim domu cieszy się dużym powodzeniem i bez względu na to jaki jest, przygotowany prawie natychmiast znika. Sernik łaciaty jest wilgotny, aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu. Składniki: ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 żółtka (białka
Kuchcik gotujeduża liczba składników. W smaku przypomina sernik na zimno, chociaż w składzie nie ma w ogóle sera. Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika vol 2 . Jeśli macie tradycyjną tortownicę - to proponuje podwoić ilość składników. Składniki na okrągłą formę o średnicy 18 cm: 440 jogurtu greckiego 80 g cukru pudru 120 g śmietany 30% 3 czubate
Ugotowaćdodatkiem kremowej słodkiej śmietanki! Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników! Nie jest przesadnie słodki , więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”. Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl? SKŁADNIKI: CIASTO: * ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg * masło – 175 g * cukier – 1 szklanka * żółtka
Ostra na SłodkoŚwięta bez Sernika to jak choinka bez prezentów. Przedstawiam Wam mojego sernika, który pojawił się na Świątecznym stole. Przepis pochodzi z Kwestia Smaku . W wykonani jest prosty i mało pracochłonny. Namawiam was do upieczenia tego sernika - warto! SKŁADNIKI: Spód brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) 2 duże jajka(...)sera w wiaderku President) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 jajka ziarenka z jednej laski wanilii lub 3 łyżki cukru wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Mus truskawkowy: 400 g mrożonych truskawek 1/4 szklanka cukru Wykonanie: Ser i jajka na sernik ocieplić do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 26 cm lub formę
Blondynka Gotujewaniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej) 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka 1 czubata szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) szczypta soli (do ubijania białek) opcjonalnie 1/2 szklanki rodzynek Przygotowanie Twaróg zmielić trzykrotnie (lub użyć twarogu sernikowego albo labnehu) a następnie utrzeć lub zmiksować (na niskich obrotach miksera) z żółtkami, cukrem, budyniami, mlekiem(...)serową wylać na lekko podpieczony spód lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 70-80 minut w temperaturze 160ºC Jeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży No i
fitolarun.blogspot.comzdziwcie się, że sernik jaki upieczecie będzie ciut inny. Nie jestem w stanie podać dokładnych ilości, będą to orientacyjne wartości. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. /autorski w pełni;/ spód: szklanka płatków owsianych 2/3 kostki margaryny 1/3 szklanki mąki masa: 800g białego twarogu 4 -5 tubek mleka zagęszczonego karmelowego* 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy(...)minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka oddzieliłam od białek, które ubiłam na sztywną, lśniącą pianę, dodając pod koniec ubijania podaną ilość cukru. Ser utarłam z żółtkami, mlekiem karmelowym, mąką i budyniem. Delikatnie, bez użycia miksera, wmieszałam pianę z białek i wylałam na podpieczony spód. Wstawiłam do gorącego pieca. Piekłam godzinę w 180 stopniach pilnując
W kuchni Karmel-itkimiękkiego masła - 10 jaj - 4 budynie waniliowe (bez cukru) - 1 laska wanilii - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - bakalie (rodzynki, suszona żurawina) ok. 120g + łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo (do posmarowania „kratki”): - 1 żółtko - 1 łyżeczka mleka Lukier: - 6 łyżek cukru pudru - sok z ½ cytryny Wieczorem, dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie(...)mnie na noc). Z cukru pudru i soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg, nie „z wiaderka”. Jeśli chcecie naprawdę dobry sernik – zaopatrzcie się w dobre
mojewypiekiinietylko