ser - 16500 przepisów (strona:872/1100)

Sałatka z tuńczykiem z winegretem na occie cydrowym. 185

pół -cykoria czerwona -ogórek zielony -tuńczyk z sosu własnego -straty parmezan Komponujemy kolejno sałatkę: sałata, szpinak, cykoria, papryki, ogórek zielony, tuńczyk, oliwki. Nad całością, przed polaniem sosem, ścieramy ser długo dojrzewający; u mnie parmezan. Sos: -dwie łyżki oliwy -łyżka octu cydrowego -sól, pieprz -świeże posiekane oregano -łyżeczka syropu z mandarynek, lub jabłek Wszystkie składniki mieszamy razem, solimy i pieprzymy

BaRepas
Zupa cebulowa 198

mnie to „jedzenie na pocieszenie”. Karmelizowana, brązowa cebula, soczysty, warzywny wywar, tymianek i biały pieprz. To wszystko, czego naprawdę trzeba do zrobienia doskonałej cebulowej. Podajemy z chmurką żółtego sera i chrupiącą grzanką. Proste, treściwe jedzenie. Dawno temu zupa spod strzech trafiła na salony i zyskała wyrafinowaną winną nutę

Gotuj z Blue Raven
Cebularze i wypiekanie na śniadanie 166

Cebulaki są już u mnie na blogu..i to nawet kilka wersji [ z pieczarkami , z makiem , z dodatkiem sera  i znów  z makiem ...] ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie , żeby był kolejny wpis z cebulakami.. te cebulaki były upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie  ..tym razem prowadzonego przez Pawła i Madzię .Polecam .. NA FARSZ

Moje domowe kucharzenie
Domowy pasztet 130

stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy  szynką. Ja  i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie  woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki: 1 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki wieprzowej b/k 0,5 kg podgardla wieprzowego

Gosia gotuje
Naleśniki z mascarpone, bitą śmietaną i sosem śliwkowym 226

Lubicie naleśniki? bo ja bardzo i to  w każdej postaci.  Wytrawne z mięsem i warzywami,  słodkie z bitą śmietaną i owocami ,  tradycyjne z serem i rodzynkami, czy też z duszonymi jabłuszkami. Dzisiaj padło na połączenie śmietany z mascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto

Gosia gotuje
Kopytka 175

kopytka. W garnku zagotować wodę, lekko osolić. Kopytka wrzucać  i gotować 3- 4 minuty, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze skwarkami  z boczku, białym serem, lub innym ulubionym dodatkiem w towarzystwie sałaty. Smacznego

Gosia gotuje
Domowy makaron 149

Niezbędny do zrobienia dobrego rosołu, choć lubię też ten z  lanymi kluskami . Makaronu robię zawsze więcej, gdyż następnego dnia, uwielbiam lekko podsmażony z serem i kwaśną śmietaną...polecam przepis. Składniki: 3 zółtka jajka 1/2 kg mąki pszennej wrocławskiej woda gazowana( tyle ile zabierze mąka, u mnie 3/4 szklanki )  szczypta soli 1 łyżka oleju Sposób przygotowania : Mąkę wsypać

Gosia gotuje
Sałatka z groszku cukrowego, fety i liści boćwiny 191

rucola, słodki groszek, truskawki i kwaśne liście boćwiny w polączeniu z miodowym winegretem. Jednym słowem...pycha. Składniki: 100 g rucoli 100 g groszku cukrowego garść liści boćwiny 100 g sera feta  100 g truskawek Sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnegp sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii Sposób przygotowania: Groszek

Gosia gotuje
Fioletowa tarta ze śliwkami, borówką 114

wykleić brzegi, nadmiar ciasta usunać  przejeżdżajac wałkiem  po foremce. Wstawić do   piekarnika  nastawionego na 180C i piec ok 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Jajka, ser, śmietanę i cukier połączyć za pomocą łyżki lub blendera i wylać na podpieczony blat, na to ułożyć borówki i poprzekrajane na pół śliwki. Wszystko posypać brązowym cukrem, wstawić do piekarnika

Gosia gotuje
Sałatka caprese 133

minut. Składniki: Jedna kulka mozzarelli 2 pomidory garść listków bazylii kilka  czarnych oliwek do dekoracji oliwa  1/3 łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz  czarny  Przygotowanie:  Ser i pomidory pokroić w dość grube plastry o jednakowej grubości i ułożyć na talerzu naprzemiennie. Obłożyć bazylią posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać pokrojone oliwki, polać oliwą połaczona

Gosia gotuje
Sernik jagodowo-malinowy 109

się lekko zarumieni. Owoce rozmrozić i zmiksować. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Ser przełożyć do dużej miski, dodać utarte masło,buduń w proszku, zmiksowane owoce, ekstrakt waniliowy i połączyć na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać

Gosia gotuje
Kremowy pęczak słodko-ostry 214

podlewamy wodą. Gdy pęczak będzie już lekko kremowy wlewamy wino, dorzucamy warzywa, a na koniec wlewamy sok pomidorowy. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawami i dodajemy rodzynki. Wskazane jest dodanie sera typu parmezan lub mozzarella. Smacznego

Sajkofanka smaku
Roladki ze świeżego ogórka z twarożkiem 1565

wziąć je po prostu w rękę. Można je podać właśnie na śniadanie, ale także podczas luźnej imprezy, do przegryzienia. Myślę, że będą smakowały niezależnie od miejsca i okazji. Biały ser jest wdzięcznym produktem do wykorzystania jako baza nadzienia do świeżych warzyw. Można przygotować z niego farsz do paprykowych łódeczek - równie wdzięcznych przekąsek jak dzisiejsze roladki. Myślami wybiegam już do jutrzejszego

Smaczna Pyza
Najprostsza zapiekanka z ziemniaków, szynki, cebuli i jajek 439

cebuli, jajek i szynki, która podsychała już i jakoś nikt nie chciał jej na kanapki. Przy okazji zauważyłam, ze w moim domu coraz mniej wędlin się je. Wypierają je sery i owoce. I chyba wychodzi to nam na zdrowie :) No to teraz myjcie rączki i siadajcie do stołu :) zapraszam na zapiekankę :) Składniki na 2-3 porcje: 7 większych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pocztątek historii :) 97

grubszą kostkę cebulę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut. Dodać nie pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Wymieszać z makaronem, można posypać tartym żółtym serem. Serwować z białym schłodzonym winem wytrawnym, np. Chardonnay, Sauvignon Blanc. Jutro kolejne propozycje :) Mamy nadzieję, że Was zainteresowała nasza historia i będziecie wiernymi czytelnikami naszych opowieści o dobrym i zdrowym

vegetanie

Proponowane wyszukiwania