pół -cykoria czerwona -ogórek zielony -tuńczyk z sosu własnego -straty parmezan Komponujemy kolejno sałatkę: sałata, szpinak, cykoria, papryki, ogórek zielony, tuńczyk, oliwki. Nad całością, przed polaniem sosem, ścieramy ser długo dojrzewający; u mnie parmezan. Sos: -dwie łyżki oliwy -łyżka octu cydrowego -sól, pieprz -świeże posiekane oregano -łyżeczka syropu z mandarynek, lub jabłek Wszystkie składniki mieszamy razem, solimy i pieprzymy
BaRepasmnie to „jedzenie na pocieszenie”. Karmelizowana, brązowa cebula, soczysty, warzywny wywar, tymianek i biały pieprz. To wszystko, czego naprawdę trzeba do zrobienia doskonałej cebulowej. Podajemy z chmurką żółtego sera i chrupiącą grzanką. Proste, treściwe jedzenie. Dawno temu zupa spod strzech trafiła na salony i zyskała wyrafinowaną winną nutę
Gotuj z Blue RavenCebulaki są już u mnie na blogu..i to nawet kilka wersji [ z pieczarkami , z makiem , z dodatkiem sera i znów z makiem ...] ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie , żeby był kolejny wpis z cebulakami.. te cebulaki były upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie ..tym razem prowadzonego przez Pawła i Madzię .Polecam .. NA FARSZ
Moje domowe kucharzeniestole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy szynką. Ja i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki: 1 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki wieprzowej b/k 0,5 kg podgardla wieprzowego
Gosia gotujeLubicie naleśniki? bo ja bardzo i to w każdej postaci. Wytrawne z mięsem i warzywami, słodkie z bitą śmietaną i owocami , tradycyjne z serem i rodzynkami, czy też z duszonymi jabłuszkami. Dzisiaj padło na połączenie śmietany z mascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto
Gosia gotujekopytka. W garnku zagotować wodę, lekko osolić. Kopytka wrzucać i gotować 3- 4 minuty, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze skwarkami z boczku, białym serem, lub innym ulubionym dodatkiem w towarzystwie sałaty. Smacznego
Gosia gotujeNiezbędny do zrobienia dobrego rosołu, choć lubię też ten z lanymi kluskami . Makaronu robię zawsze więcej, gdyż następnego dnia, uwielbiam lekko podsmażony z serem i kwaśną śmietaną...polecam przepis. Składniki: 3 zółtka jajka 1/2 kg mąki pszennej wrocławskiej woda gazowana( tyle ile zabierze mąka, u mnie 3/4 szklanki ) szczypta soli 1 łyżka oleju Sposób przygotowania : Mąkę wsypać
Gosia gotujerucola, słodki groszek, truskawki i kwaśne liście boćwiny w polączeniu z miodowym winegretem. Jednym słowem...pycha. Składniki: 100 g rucoli 100 g groszku cukrowego garść liści boćwiny 100 g sera feta 100 g truskawek Sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnegp sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii Sposób przygotowania: Groszek
Gosia gotujewykleić brzegi, nadmiar ciasta usunać przejeżdżajac wałkiem po foremce. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180C i piec ok 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Jajka, ser, śmietanę i cukier połączyć za pomocą łyżki lub blendera i wylać na podpieczony blat, na to ułożyć borówki i poprzekrajane na pół śliwki. Wszystko posypać brązowym cukrem, wstawić do piekarnika
Gosia gotujeminut. Składniki: Jedna kulka mozzarelli 2 pomidory garść listków bazylii kilka czarnych oliwek do dekoracji oliwa 1/3 łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz czarny Przygotowanie: Ser i pomidory pokroić w dość grube plastry o jednakowej grubości i ułożyć na talerzu naprzemiennie. Obłożyć bazylią posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać pokrojone oliwki, polać oliwą połaczona
Gosia gotujesię lekko zarumieni. Owoce rozmrozić i zmiksować. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Ser przełożyć do dużej miski, dodać utarte masło,buduń w proszku, zmiksowane owoce, ekstrakt waniliowy i połączyć na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać
Gosia gotujepodlewamy wodą. Gdy pęczak będzie już lekko kremowy wlewamy wino, dorzucamy warzywa, a na koniec wlewamy sok pomidorowy. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawami i dodajemy rodzynki. Wskazane jest dodanie sera typu parmezan lub mozzarella. Smacznego
Sajkofanka smakuwziąć je po prostu w rękę. Można je podać właśnie na śniadanie, ale także podczas luźnej imprezy, do przegryzienia. Myślę, że będą smakowały niezależnie od miejsca i okazji. Biały ser jest wdzięcznym produktem do wykorzystania jako baza nadzienia do świeżych warzyw. Można przygotować z niego farsz do paprykowych łódeczek - równie wdzięcznych przekąsek jak dzisiejsze roladki. Myślami wybiegam już do jutrzejszego
Smaczna Pyzacebuli, jajek i szynki, która podsychała już i jakoś nikt nie chciał jej na kanapki. Przy okazji zauważyłam, ze w moim domu coraz mniej wędlin się je. Wypierają je sery i owoce. I chyba wychodzi to nam na zdrowie :) No to teraz myjcie rączki i siadajcie do stołu :) zapraszam na zapiekankę :) Składniki na 2-3 porcje: 7 większych
Codzienna kuchnia niecodziennagrubszą kostkę cebulę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut. Dodać nie pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Wymieszać z makaronem, można posypać tartym żółtym serem. Serwować z białym schłodzonym winem wytrawnym, np. Chardonnay, Sauvignon Blanc. Jutro kolejne propozycje :) Mamy nadzieję, że Was zainteresowała nasza historia i będziecie wiernymi czytelnikami naszych opowieści o dobrym i zdrowym
vegetanie