Myśleliście już o obiedzie w Wielkanoc? Oto nasza propozycja na urozmaicenie rodzinnego obiadu. Troszkę inne wykorzystanie lubianej przez większość ,białej kiełbasy. Nadzienie pieczarkowo-porowe otulone żółtym serem. Składniki 600 g białej kiełbasy jajko bułka tarta (około 3/4 szklanki) łyżka majeranku 150 g żółtego sera 200 g pieczarek por (biała część) łyżka masła sól ziołowa pieprz bułka tarta do obtoczenia olej
R'n'G KitchenSezon na botwinkę trwa, a ja odkryłam kolejny pyszny przepis z botwinką w roli głównej. Tym razem sałatka na ciepło z żółtym serem. Idealna :) Składniki: 1 kg liści buraczanych, 1 ½ łyżki masła, 1 ½ łyżki mąki, 25 dag ostrego żółtego sera, 5 ząbków czosnku, 1 szklanka mleka, 1 żółtko, sól. Wykonanie: Liście botwinki dokładnie wypłukać, zalać małą ilością wody i obgotować
Tradycyjna Kuchniamoim domownikom. Przepis warty polecenia! Zapiekanka z tortellini Składniki: opakowanie tortellini z serem, 200 g szpinaku mrożonego, 400 g mięsa mielonego z indyka, puszka pomidorów krojonych, 20 dag żółtego sera, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, sól, pieprz, olej. Wykonanie: Makaron tortellini gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy, dusimy na maśle, dodajemy(...)wysmarowanej tłuszczem brytfanki nakładamy odcedzony makaron, który przykrywamy warstwą szpinaku. Na szpinak nakładamy sos pomidorowy z mięsem i całość posypujemy startym na grubych oczkach tarki serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Smacznego
paapilotkaaBardzo lubię robić takie roladki schabowe z różnym nadzieniem. Robi się szybko, nie są bardzo kaloryczne (jeśli jeszcze pozbędziemy się sera żółtego), a możliwości nadzienia są niezliczone. Są naprawdę pyszne. Składniki: 6 kotletów schabowych kilka pieczarek pół cebuli 1-2 małe ogórki korniszone 6 plasterków sera żółtego sól, pieprz olej woda Sposób przygotowania: 1. Kotlety cienko rozbijamy. Oprószamy solą
Kuchnia domowa AniSkładniki : 10 dag żółtego sera 1 - 2 jajka - ugotowane 10 rzodkiewek majonez + ewentualnie jogurt sól , pieprz Przygotowanie : Jeśli posiadamy resztkę żółtego sera i nie wiemy co z nim zrobić - zetrzyjmy go na tarce o grubych oczkach Dodajmy do tego drobno pokrojoną rzodkiewkę oraz posiekane drobno jajka - wymieszajmy całość 2 - 3 łyżki majonezu utrzemy z łyżką jogurtu Całość posolić , dodać
Proste Potrawygości, zostawiając ciasto w piekarniku by się upiekło. Po kwadransie serwujemy na ciepło pyszne, chrupiące przekąski. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie parówek opakowanie szynki wędzonej lub boczku kilka plasterków żółtego sera Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty. Na każdym z nich układamy kawałek szynki. Na to kładziemy żółty ser. Następnie układamy parówkę po skosie i zawijamy ruloniki. Całość wstawiamy na kwadrans
Kolizje Smakówdość charakterystyczny smak i aromat i w związku z tym pomaga w dodaniu naszej zapiekance wyrazu. Można go kupić w lepszych supermarketach, jednak w ostateczności możecie użyć innego żółtego sera o nieco bardziej wyrazistym smaku, np. tylżyckiego. Akurat taka podmiana z pewnością nie zrujnuje opisywanego dania, zwłaszcza że i sam gruyère potrafi znacznie różnić się właściwościami zależnie od odmiany(...)beszamel i ser zapiekły się na chrupko i lekko złoto. Podajemy na gorąco razem z ziołowym sosem pomidorowym i pozostałymi listkami bazylii. Uwagi Gruyère można ewentualnie zastąpić innym żółtym serem o wyrazistym smaku i aromacie. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-102 {margin: auto;} #gallery-102 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery
Kulinarna Pokusadania - zapiekanki są proste, robią się same i nie wymagają myślenia. Idealnie ;) Składniki: - 6 ziemniaków - 2 cebule - 6 pieczarek - 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej - 2 ząbki czosnku - 100 g startego żółtego sera - 2 kulki mozarelli - 1 jajko - duże opakowanie śmietany 18% - sól, pieprz, bazylia, oregano - szczypta gałki muszkatołowej - tłuszcz do smażenia i smarowania naczynia Ziemniaki gotujemy. W tym czasie doprowadzamy resztę(...)mozarellę w plastry, szynkę targamy na małe kawałki, a ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Mamy teraz czas na przygotowanie sosu - w misce mieszamy razem śmietanę, jajko, cały starty żółty ser i wszystkie przyprawy. Gdy nasz sosik się przegryza, szynkę wrzucamy na patelnię, na niewielką ilość tłuszczu. Powiecie, że wędzonej szynki się nie smaży, a ja powiem, że to rewelacyjnie
Kulinarne zapędy KokosaFaszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym Składniki: - cukinia - 1 1/2 woreczka ryżu białego - sos paprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek, bazylia, tymianek) - mielona słodka papryka Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Cukinię przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę
Kuchnia co dniaTradycyjnie zupę neapolitańską podaję z grubymi kluskami. Tym razem nieco zmodyfikowałam to danie, zastępując kluski domowymi pulpetami. PS. Ser żółty można zastąpić serkiem topionym. Smakuje równie dobrze Składniki: 6 szklanek wywaru z warzyw 25 dag śmietanki 18% 2 żółtka 4 łyżki startego sera żółtego ½ kg mięsa drobiowego 1 jajo ¼ szklanki grysiku Sól, pieprz ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka Wykonanie: Mięso
Tradycyjna Kuchniasera grana padano, 200 ml oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 100 g orzechów włoskich, sól, pieprz. pozostałe: makaron spaghetti Czaniecki, 1 łyżka masła, 20 g startego żółtego sera. Przygotowanie: pesto: Liście rukoli myjemy pod zimną wodą. Następnie rozkładamy je na ściereczce, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rukolę wkładamy do stojącego blendera lub malaksera i miksujemy. Dodajemy(...)miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy makaron i pesto. Mieszamy. Na koniec posypujemy makaron startym żółtym serem
Aga w kuchninajchętniej dodawałabym ją do wszystkiego. Składniki: - makaron rurki - 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - jeden średni kalafior - puszka kukurydzy - 500 g pieczarek - czerwona papryka - starta mozzarella - 20 g sera żółtego - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła Sos: - 300 ml śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 10 dag sera żółtego - płaska łyżeczka ziół prowansalskich - łyżeczka(...)smażymy na maśle z dodatkiem oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę smażymy. Kalafior gotujemy na pół twardo. Sos: śmietanę mieszamy z majonezem dodajemy przyprawy i ser. W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy: makaron, mięso, pieczarki z papryką, kalafior, kukurydzę i posypujemy startą mozzarellą zalewamy połową sosu i układamy ponownie 2 warstwę składników i na samą górę
Pan i Pani Smith w kuchniopakowanie ciasta francuskiego (1 duży płat) 1 mała cukinia lub pół dużej 4-5 dużych pieczarek 150g wędzonego surowego boczku (można kupić już pokrojony w kostkę) 1/2 opakowania fety ser żółty do posypania przyprawa do pizzy Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Płat ciasta rozwijamy i zostawiamy na papierze w który było zawinięte. Kładziemy na blasze do pieczenia. Dziurawimy widelcem(...)Delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie posypujemy boczkiem oraz serem feta. Posypujemy przyprawą do pizzy (jeżeli nie mamy to: oregano, bazylia, papryka słodka, tymianek, rozmaryn) . Na koniec możemy posypać jeszcze żółtym serem. Całość zapiekamy jeszcze 15-20 min. Podajemy z: sosem czosnkowym - gęsty jogurt + przeciśnięty przez praskę czosnek + S&P sosem ziołowym - gęsty jogurt + świeże zioła: szczypiorek, natka pietruszki, bazylia
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Pycha! Składniki: 1 kg większych ziemniaków (łatwiej będzie wydrążyć środek) 250 gramów mięsa mielonego (rodzaj wedle uznania) 1 cebula 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka rozmarynu 1 garść listków bazylii ser żółty - opcjonalnie (początkowo chciałam posypać ziemniaki z wierzchu, ale zrezygnowałam) sól pieprz Ziemniaki gotujemy al dente w osolonej wodzie (z półtwardych łatwiej wydrążyć środek; ja to robiłam łyżeczką do melona(...)mamy po wydrążeniu można zrobić słone placuszki - są bardzo fajne do piwa albo po prostu jako przekąska podczas oglądania tv:) ) Listki bazylii posiekać. Jeśli chcemy ziemniaki zrobić z serem żółtym, to ucieramy go na tardce o dużych oczkach, przykrywamy nim mięso na ziemniakach i posypujemy z wierzchu bazylią. Ser może być równiez plasterkach - wtedy kroimy go na mniejsze kawałki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrednie ) Sól Pieprz kolorowy 1 łyżka oliwy Farsz pomidorowy Pomidory z puszki bez skóry krojone 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki Sól Pieprz kolorowy Łyżka oleju Ponadto: 200 gram sera żółtego typu gouda 1 świeży pomidor Wykonanie: Z podanych składników na ciasto, smażymy naleśniki . Ugotowane jajka ścieramy na tarce warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego, odsączonego tuńczyka w kawałkach(...)szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem. Lekko odparowujemy nadmiar płynu. Przekładamy do miski. Cebulę dymkę siekamy i łączymy z pomidorami. Ser żółty ścieramy na tarce warzywnej do oddzielnej miseczki. Na natłuszczoną okrągłą formę kładziemy naleśnik, rozprowadzamy część masy z tuńczykiem. Posypujemy lekko serem. Układamy kolejny naleśnik, smarujemy masą pomidorową, posypujemy serem
Smaki EwySKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki, 2 dag drożdży, 150 ml wody, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru, 5 cebuli, 1,5 łyżki czarnuszki ze sklepu SKWORCU , 10 dag sera żółtego, oliwa, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, olej oraz szczyptę soli. Zagniatam ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką(...)Oprószam solą oraz pieprzem. Ser ścieram na tartce o dużych oczkach. 3. W wyrośniętego ciasta formuję owalne placuszki. Układam je na blaszce. Na ciasto nakładam porcję cebuli. Wierzch posypuję żółtym serem oraz czarnuszką. 4. Cebularze piekę 20 minut w temperaturze 220 stopni. Do przygotowania cebularzy użyłam czarnuszki, którą otrzymałam od sklepu SKWORCU . Ziarna czarnuszki mają wiele właściwości leczniczych
Tradycyjna kuchnia Kasijakoś nie było nam po drodze. Do minionego weekendu :) Burrito to nic innego jak mięso mielone a'la chilli con carne zawinięte w tortillę. Ja dodałam od siebie jeszcze żółty ser, który podczas podsmażania tortilli ładnie się rozpuścił. Polecam. Najlepsze jest w tym daniu to, że wszystko może być przygotowane dużo wcześniej :) Do burrito idealnie pasuje guacamole(...)żółta) - 1 duża cebula - oregano, bazylia, świeży czosnek, suszona papryka ostra i słodka, kminek mielony - sól & pieprz - pełnoziarniste tortille (mogą być kupne lub zrobione z tego przepisu *) - starty ser żółty Paprykę dokładnie przypalić palnikiem lub podsmażyć na patelni (ma być czarna). Jeszcze gorącą wrzucamy do torebek i szczelnie zamykamy. Wystudzić. Po wystudzeniu obrać ze skóry i usunąć gniazdo nasienne
CookYourselfkremowy serek topiony (100g) 1 jajko 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku 2 łyżki oleju Wierzch: 4 łyżki śmietany 30 dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy cieniutkie naleśniki. Nie mogę być grube, bo będą pękać przy składaniu:) 2. Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w drobną(...)Blendujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony. Wlewamy do jarzyn, mieszamy aż do zagotowania i odstawiamy do przestudzenia. 5. Farsz nakładamy na naleśniki. Zwijamy w trójkąty. Połowę sera żółtego ścieramy na drobnych oczkach i mieszamy ze śmietaną. Smarujemy każdego naleśnika, a wierzch posypujemy resztą startego na dużych oczkach sera. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i zapiekamy
Kuchnia w czekoladziepięknie nie roztapia się w piekarniku! Wykorzystałam tu mozzarellę przeznaczoną do pizzy (sprzedawaną już startą), a nie taką w kulkach. Jeżeli nie możecie takiej dostać, zamieńcie ją na żółty ser. Mój przepis może nie jest wyszukany, ale bezbłędnie pyszny! Proste połączenie aromatycznych dodatków i ciągnącego się sera, oto co mam dziś dla Was :) Pieczarki zapiekane z mozzarellą świetnie(...)mozzarellą Składniki: 6 dużych pieczarek, portobello lub o białych kapeluszach 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli pęczek natki pietruszki sól 150 g tartej mozzarelli (takiej do pizzy) lub sera żółtego Przygotowanie: Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i odetnij nóżki (moje grzyby były sprzedawane już z odciętymi nóżkami). Czosnek, chilli i natkę pietruszki drobno posiekaj i nałóż do kapeluszy grzybów, lekko posól
Chilli Czosnek i Oliwa