Wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, obcinamy nóżki, wydrążamy środki. Nózki i środki siekamy. Na patelni przesmażamy cebulę posiekaną drobno, dokładamy posiekane pieczarki. Kiedy zaczną się przyrumieniać wrzucamy mięso. Mieszamy, dorzucamy starkowany żółty ser, odkładamy połowę do posypania potem na wierzch.Zabieramy farsz z patelni, wkładamy do kapeluszy pieczarek. Układamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy ok 15 minut, po tym czasie posypujemy resztą żółtego sera
Z Majeczką w kuchnipodawać na ciepło i na zimno, same lub z dipami. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu 5-6 plastrów szynki lub innej chudej wędliny 4-5 plastrów żółtego sera przyprawa do pizzy Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować cienko keczupem. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć obok siebie plastry wędliny. Nad plastrami wędliny ułożyć obok siebie plastry żółtego sera. Oprószyć delikatnie
Monia miesza i gotujedelikatne , chrupkie i doskonale łączą się z ostrymi smakami. Czas: 15 minut Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 5 dag parmezanu lub innego twardego , ostrego w smaku sera żółtego garść świeżych kiełków fasoli mun ( lub mała puszka konserwowych ok. 20 dag) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta(...)pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć ser żółty na tarce jarzynowej ( duże oczka).Kiełki pokroić na mniejsze kawałki ( jeśli były to kiełki konserwowe to odcedzić je przedtem). Wymieszać mięso z serem, jajkiem, kiełkami, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Masa na placki będzie luźna - tak ma być. Na patelni
Buniabaje w kuchnioliwek, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 ząbki czosnku, pozostałe składniki: 250 g krojonych pomidorów z bazylią (w puszce), 50 g szynki szwarcwaldzkiej, 100 -150 g startego żółtego sera, kilka pomidorków koktajlowych, ok 10 szt. całych zielonych oliwek, 1 łyżka kapary, szczypta cukru, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, garść rukoli, świeże oregano. Przygotowanie: Ciasto(...)krążek o średnicy 40 cm, przełożyć blachę podsypaną mąką. Krojone pomidory z bazylią miksujemy za pomocą blendera, dodajemy cukier i sól do smaku, mieszamy. Na obrzeżach pizzy układamy ser żółty, który przykrywamy ciastem, skręcając i sklejając do środka. Zamiast skręcać ciasto, wystarczy brzegi zagiąć do środka. Dzięki temu uzyskamy brzeg wypełniony serem, a sosu będzie można dodać więcej
Moniki Smakołykitarta na cienkim cieście z dodatkiem jogurtu. Nie jest wysoka, by ciasto utrzymało ciężar nadzienia. Składniki: kruche ciasto z jogurtem - przepis tutaj - ( mąka pszenna , jajka, jogurt naturalny, sól) 300g żółtego sera gouda 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól pieprz Tartę(...)dodajemy do sosu szpinakowego, cały czas mieszając zagotowujemy sos i zdejmujemy z ognia. Ser ścieramy na tarce, połowę wysypujemy na wystudzoną tartę, wlewamy sos szpinakowy i posypujemy go resztą żółtego sera. Zapiekamy w temperaturze 180*C przez 25 minut
Gotowanie i blogowanieMyśleliście już o obiedzie w Wielkanoc? Oto nasza propozycja na urozmaicenie rodzinnego obiadu. Troszkę inne wykorzystanie lubianej przez większość ,białej kiełbasy. Nadzienie pieczarkowo-porowe otulone żółtym serem. Składniki 600 g białej kiełbasy jajko bułka tarta (około 3/4 szklanki) łyżka majeranku 150 g żółtego sera 200 g pieczarek por (biała część) łyżka masła sól ziołowa pieprz bułka tarta do obtoczenia olej
R'n'G KitchenSezon na botwinkę trwa, a ja odkryłam kolejny pyszny przepis z botwinką w roli głównej. Tym razem sałatka na ciepło z żółtym serem. Idealna :) Składniki: 1 kg liści buraczanych, 1 ½ łyżki masła, 1 ½ łyżki mąki, 25 dag ostrego żółtego sera, 5 ząbków czosnku, 1 szklanka mleka, 1 żółtko, sól. Wykonanie: Liście botwinki dokładnie wypłukać, zalać małą ilością wody i obgotować
Tradycyjna Kuchniamoim domownikom. Przepis warty polecenia! Zapiekanka z tortellini Składniki: opakowanie tortellini z serem, 200 g szpinaku mrożonego, 400 g mięsa mielonego z indyka, puszka pomidorów krojonych, 20 dag żółtego sera, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, sól, pieprz, olej. Wykonanie: Makaron tortellini gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy, dusimy na maśle, dodajemy(...)wysmarowanej tłuszczem brytfanki nakładamy odcedzony makaron, który przykrywamy warstwą szpinaku. Na szpinak nakładamy sos pomidorowy z mięsem i całość posypujemy startym na grubych oczkach tarki serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Smacznego
paapilotkaaBardzo lubię robić takie roladki schabowe z różnym nadzieniem. Robi się szybko, nie są bardzo kaloryczne (jeśli jeszcze pozbędziemy się sera żółtego), a możliwości nadzienia są niezliczone. Są naprawdę pyszne. Składniki: 6 kotletów schabowych kilka pieczarek pół cebuli 1-2 małe ogórki korniszone 6 plasterków sera żółtego sól, pieprz olej woda Sposób przygotowania: 1. Kotlety cienko rozbijamy. Oprószamy solą
Kuchnia domowa AniSkładniki : 10 dag żółtego sera 1 - 2 jajka - ugotowane 10 rzodkiewek majonez + ewentualnie jogurt sól , pieprz Przygotowanie : Jeśli posiadamy resztkę żółtego sera i nie wiemy co z nim zrobić - zetrzyjmy go na tarce o grubych oczkach Dodajmy do tego drobno pokrojoną rzodkiewkę oraz posiekane drobno jajka - wymieszajmy całość 2 - 3 łyżki majonezu utrzemy z łyżką jogurtu Całość posolić , dodać
Proste Potrawygości, zostawiając ciasto w piekarniku by się upiekło. Po kwadransie serwujemy na ciepło pyszne, chrupiące przekąski. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie parówek opakowanie szynki wędzonej lub boczku kilka plasterków żółtego sera Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty. Na każdym z nich układamy kawałek szynki. Na to kładziemy żółty ser. Następnie układamy parówkę po skosie i zawijamy ruloniki. Całość wstawiamy na kwadrans
Kolizje Smakówdość charakterystyczny smak i aromat i w związku z tym pomaga w dodaniu naszej zapiekance wyrazu. Można go kupić w lepszych supermarketach, jednak w ostateczności możecie użyć innego żółtego sera o nieco bardziej wyrazistym smaku, np. tylżyckiego. Akurat taka podmiana z pewnością nie zrujnuje opisywanego dania, zwłaszcza że i sam gruyère potrafi znacznie różnić się właściwościami zależnie od odmiany(...)beszamel i ser zapiekły się na chrupko i lekko złoto. Podajemy na gorąco razem z ziołowym sosem pomidorowym i pozostałymi listkami bazylii. Uwagi Gruyère można ewentualnie zastąpić innym żółtym serem o wyrazistym smaku i aromacie. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-102 {margin: auto;} #gallery-102 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery
Kulinarna Pokusadania - zapiekanki są proste, robią się same i nie wymagają myślenia. Idealnie ;) Składniki: - 6 ziemniaków - 2 cebule - 6 pieczarek - 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej - 2 ząbki czosnku - 100 g startego żółtego sera - 2 kulki mozarelli - 1 jajko - duże opakowanie śmietany 18% - sól, pieprz, bazylia, oregano - szczypta gałki muszkatołowej - tłuszcz do smażenia i smarowania naczynia Ziemniaki gotujemy. W tym czasie doprowadzamy resztę(...)mozarellę w plastry, szynkę targamy na małe kawałki, a ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Mamy teraz czas na przygotowanie sosu - w misce mieszamy razem śmietanę, jajko, cały starty żółty ser i wszystkie przyprawy. Gdy nasz sosik się przegryza, szynkę wrzucamy na patelnię, na niewielką ilość tłuszczu. Powiecie, że wędzonej szynki się nie smaży, a ja powiem, że to rewelacyjnie
Kulinarne zapędy KokosaFaszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym Składniki: - cukinia - 1 1/2 woreczka ryżu białego - sos paprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek, bazylia, tymianek) - mielona słodka papryka Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Cukinię przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę
Kuchnia co dniaTradycyjnie zupę neapolitańską podaję z grubymi kluskami. Tym razem nieco zmodyfikowałam to danie, zastępując kluski domowymi pulpetami. PS. Ser żółty można zastąpić serkiem topionym. Smakuje równie dobrze Składniki: 6 szklanek wywaru z warzyw 25 dag śmietanki 18% 2 żółtka 4 łyżki startego sera żółtego ½ kg mięsa drobiowego 1 jajo ¼ szklanki grysiku Sól, pieprz ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka Wykonanie: Mięso
Tradycyjna Kuchnia