nakładu pracy jest wyrazista w smaku idealnie komponuje się z porem. Smakowitym dodatkiem do zupy zamiast grzanek może być groszek ptysiowy . składniki na 3 porcje 1 por 20 dag żółtego sera łyżka mąki 1/2 litra bulionu ( może być z kostki ) szklanka mleka 4 łyżki masła łyżeczka oliwy z oliwek 3 kromki chleba gałka muszkatołowa pieprz przepis Umytego i osuszonego pora(...)kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojonego pora dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Pozostałe masło topimy w garnku wsypujemy mąkę i mieszając, podsmażamy, wlewamy bulion oraz mleko, całość mieszamy i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wsypujemy starty ser żółty i wszystko mieszamy, zupę
Smakowite DaniaSałatka z cyklu czyszczenie szafek. W szafce od dawna stał słoik marynowanych pieczarek, znalazłam też czerwoną fasolę oraz woreczek ryżu. Dodałam fasolkę z własnych zapasów oraz trochę żółtego sera i tak powstała ta pyszna sałatka. składniki: 1 średni słoik marynowanych pieczarek (700ml) 1 słoiczek zielonej fasolki szparagowej (500 ml) 1 puszka czerwonej fasoli 1 woreczek brązowego ryżu(...)żółtego sera 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki majonezu Ryż ugotować, osączyć i wystudzić. Czerwoną fasolę przepłukać i osączyć na sicie. Zieloną fasolkę konserwową pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki drobno pokroić, moje były małe więc przekroiłam na cztery. Ser żółty pokroić w drobną kostkę. Wszystkie przygotowane składniki dokładnie wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Następnie połączyć z majonezem
Monia miesza i gotujePrzyszedł mi do głowy pewien pomysł, a mianowicie upieczenie bułek z kiełbasą. W międzyczasie postanowiłam dodać również do środka ser żółty. I tak powstały w mojej kuchni bułki serowe z kiełbasą. Domyślam się, że są osoby, które również już takiego połączenia spróbowały. Jednak mam nadzieję, że komuś przyda się przepis. Bułeczki są bardzo smaczne. Składniki: 6g drożdży, 8g cukru, 150ml(...)lekko ciepłej wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, 100g kiełbasy, 120g sera żółtego. Przygotowanie: Drożdże z cukrem i solą wymieszać z połową ilości wody podanej w przepisie. W misce przygotować mąkę, odgarnąć ją na boki by środek był pusty. Wlać tam rozpuszczone drożdże i powoli okrężnymi ruchami palca mieszać, łącząc je z mąką. Powoli dodawać resztę wody
W kuchni u MonikiBułeczki nadziewane ziemniakami Dzisiaj zapraszam na bułeczki z mojego dzieciństwa , w naszym domu w każdy piątek babcia piekła właśnie takie bułeczki . Pyszne nadziewane ziemniakami z serem żółtym . Każdą bułeczkę moczyło się w osolonej oliwie z czosnkiem co to był za smak :) myyy pycha. :) Jeśli Was zaciekawiły moje bułeczki to zapraszam :) Składniki :) 1 kg mąki pszennej(...)drożdży 1/2 kostki margaryny Kasi 2 szkl mleka ciepłego 5 żółtek 1lub 2 łyżeczki soli Mała miseczka ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę kawałek sera żółtego szczypiorek suszony sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku Wykonanie : 1. Do ciepłego mleka dodać drożdże , sól i troszkę mąki , rozmieszać . 2. Dodać żółtka , resztę mąki , wymieszać . 3. Wlać roztopioną margarynę i wyrobić ciasto . Musi odchodzić
Sama słodycz i szczypta chiliMamy jesień, więc potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, co doda nam energii na cały dzień. Zrobiłam więc zupę cebulową z grzankami i żółtym serem, której warto poświęcić odrobinę czasu, ponieważ efekt na pewno Was zadowoli. Zupa jest sycąca, aromatyczna, pyszna… Składniki: 9 średnich cebul, pokrojonych w piórka 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła(...)niewielka ilość oleju około 100 g startego żółtego sera (wyrazistego w smaku) 2 l bulionu mięsnego 4 kromki białego chleba sól pieprz Przygotowanie: W dużym i szerokim garnku rozgrzewamy masło i niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone cebule i smażymy na średnim ogniu często mieszając, tak długo, aż cebula się zkarmelizuje (musi mieć ładny jasno-brązowy kolor). Następnie
Oryginalny smakzamiast tłustego mięsa wieprzowego, kupcie udziec z indyka i za pomocą maszynki zmielcie na mielone z indyka, możecie też kupić gotowe mięso mielone z indyka. Użyjcie znacznie mniej sera żółtego, ja ścieram tylko na sam wierzch, dodajcie dużo warzyw, pomidory są na prawdę niskokaloryczne, a smakują obłędnie. Dla zaostrzenia smaku dodajcie szynki wędzonej surowej, sporą ilość świeżych ziół, a zamiast(...)lasagne - puszka pomidorów -1/2 koncentratu pomidorowego - paczka pomidorków koktajlowych - 300 g mięsa z udźca indyka - gruby plaster szynki wędzonej surowej - zioła świeże: bazylia, pietruszka, kolendra - sól, pieprz, chili - ser żółty - czosnek - oliwa z oliwek Na patelni usmaż mięso z oliwą z oliwek, czosnkiem i solą. Dodaj połowę koncentratu pomidorowego i 150 ml wody. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą
SMYKWKUCHNItakże tych, którzy jeszcze nie mieli okazji jej spróbować. Składniki 200 g kaszy bulgur (drobnej) 500 ml wrzątku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka oleju z pestek winogron 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki garam masala sól ziołowa Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, przykrywamy i ostawiamy(...)minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Umieszczamy w misce i posypujemy solą ziołową. Cebulę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Użyłam oleju z pestek winogron firmy Oleofarm , który ma delikatny smak, a potrawy na nim smażone
My Chcemy Jeśćobecnie jest to już danie międzynarodowe;-). Oryginalny włoski przepis bazuje na sosie z samych jajek, jednak w większości polskich przepisów znajdziemy dodatek czosnku i śmietany. Pyszny parmezan często zastępujemy serem żółtym. Mimo tych różnic danie jest nadal przepyszne. Jest niezwykle aromatyczne, swoim smakiem i zapachem przenosi nas do słonecznej Italii.To prawda, że danie jest bardzo kaloryczne, ale jakie dobre(...)Składniki: o,5 kg makaronu spaghetti, 200 g boczku wędzonego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 4 żółtka, 300 ml śmietanki kremówki, starty parmezan ( lub ser żółty), sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy do miękkości lub al dente w osolonej wodzie. 2. Boczek kroimy w drobne plasterki. Wrzucamy go na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy
Kuchnia Pełna Pasjizrobienia, nawet jak goście już w progu. Ładnie wyglądają i szybko znikają z talerza. Goście z pewnością będą zadowoleni a domownicy również. Składniki: 10 plasterków szynki konserwowej 10 plasterków żółtego sera 100 g serka topionego 1 łyżeczka koperku (u mnie mrożony) ogórki konserwowe Przygotowanie: Serek topiony wymieszać z koperkiem. Rozłożyć plasterek szynki cienko posmarować serkiem topionym, przykryć krótszym(...)szynki plasterkiem sera żółtego. Ser cieniutko posmarować serkiem, położyć kawałek ogórka i zwinąć roladki. Odłożyć do stężenia w chłodne miejsce. Przed podaniem roladki pokroić na mniejsze części
Ala piecze i gotujefarsz! Składniki na farsz: 3 cebule 450 g szpinaku mrożonego w liściach 1 papryka 1 puszka czerwonej fasoli 2 piersi z kurczaka 6 ząbków czosnku 300 g sera żółtego jogurt naturalny (duży) przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma, curry, imbir, papryka słodka - po jednej łyżeczce Rozpoczynamy od posiekania cebuli w drobną kostkę, a papryki w paski. Cebulę szklimy (dodając łyżeczkę(...)zgniecione ząbki czosnku oraz ugotowanego już kurczaka. Przyprawiam solą himalajską, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem oraz słodką papryką. Całość gotuję około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaję garść startego sera żółtego i mieszam. Gdy farsz i naleśniki są już gotowe, czas przygotować z nich danie :) Umieszczam w blaszce jedną sztukę naleśnika, do którego dodaję kilka łyżek farszu oraz zawijam w rulonik
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Łowicza po bolońsku. Nie potrzebuję przypraw (oprócz soli do ugotowania makaronu), mięso rozmrażam dzień wcześniej, a potem tylko gotuję makaron, podsmażam mięso i zalewam sosem. Można posypać startym "zwykłym" żółtym serem lub parmezanem (ja wolę zwykły, np. gouda). Składniki: słoik gotowego sosu po bolońsku (u mnie Łowicz) 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie garmażeryjne, ale bardzo dobra będzie łopatka wieprzowa(...)makaron typu spaghetti (ilość wedle uznania, u mnie na trzy porcje - pół paczki) sól do ugotowania makaronu 6 łyżek startego żółtego sera (po 2 łyżki na porcje) Zagotowujemy wodę z solą - soli nie żałować, ale nie przesadzać:) Nie wlewać oliwy! Sama woda i sól Jak woda zacznie się gotować to włożyć makaron i gotować ok. 15 minut - sprawdzić czy jest
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKotlet schabowy nadziewany szynką, żółtym serem i korniszonem. Składniki: 3 plastry schabu 3 plastry szynki 3 plastry sera żółtego 3 plastry ogórka korniszon sól i pieprz do smaku jajko, mąka i, bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: Kotlety schabowe rozbić oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kawałek schabu położyć plaster szynki, ser żółty i plaster ogórka
Darcia w kuchniPasta jajeczna z tuńczykiem... Wiórki ugotowanych na twardo jaj i żółtego sera. Drobne kostki kiszonego ogórka i cebuli. W towarzystwie dostojnego tuńczyka. Doprawione majonezem i musztardą. Pyszna pasta kanapkowa. Polecam! Składniki: 4 jaja; Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 100 g żółtego sera (u mnie gouda); 1 duży, kiszony ogórek; 1 mała cebula(...)łyżki majonezu; 1 łyżeczka musztardy (u mnie delikatesowa); Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Ogórka kiszonego pokroić w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki pasty wymieszać
Gospodyni Miejskasmaczna. Często mam w zapasie gotowe ciasto francuskie i jak nie mam już pomysłu na kolację, wtedy szykuję właśnie to. Chłopaki uwielbiają. Z czym podaję ? Najczęściej podaję ze startym żółtym serem, wędliną i warzywem np. papryką, pomidorem, czy oliwkami. Ostatnio z salami, oliwkami i pomidorem. Lubię też z serem kozim i czarnymi oliwkami, ale kombinacja jest dowolna. Ciasto francuskie jest(...)delikatne, więc zbyt wiele dodatków może spowodować, że porcje będą się rozpadać. Polecam zatem kilka, 2-3 składniki. Przepis : opakowanie ciasta francuskiego 30 dag. startego żółtego sera kilka zielonych oliwek Pomidor około 12-14 plasterków salami Wykonanie : Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Smaruję olejem blachę do pieczenia, kładę na nią płat ciasta francuskiego. Na ciasto nakładam starty ser żółty, pokrojone
Niebieski kubek z kawaskładniki: 250 g makaronu 400-500 g filetów z moszczuka 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 kubek śmietany 18% 150 g sera żółtego 1 łyżeczka soli czosnkowej 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko majeranek olej do smażenia mąka woda ok 100 ml Filety ryby oprószyć majerankiem potem panierować w roztrzepanym jajku i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor(...)Ser żółty zetrzeć na tarce. Makaron ugotować, ja użyłam wstążki ząbkowanej ale może byc tez inny . Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ugotowany makaron wymieszać z dwoma garściami startego żółtego sera i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na makaronie ułożyć kawałki usmażonej ryby. Szpinak podsmażyć na patelni, doprawić solą czosnkową i czosnkiem, dodać dwie łyżki śmietany, dokładnie wymieszać.Zestawić
Monia miesza i gotujeoleju łyżka cukru łyżeczka soli sos pomidorowy (passata) sól, pieprz, oregano ok. 250 g łososia wędzonego ok. 100 g oliwek ok. 30 g kaparów (jeśli lubimy) ok. 100 g żółtego sera (np. edamski, gouda) ok. 100 g mozzarelli ok. 100 g serka brie lub innego pleśniowego garść oliwek (opcjonalnie) garść kaparów (opcjonalnie) Domowa Pizza z Trzema Serami i Wędzonym Łososiem(...)wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli i niewielką ilością pieprzu oraz oregano. Pizzę posypujemy startym żółtym serem, mozzarellą i pokrojonym w kostkę serkiem pleśniowym. Następnie wykładamy oliwki i kapary (możemy także od razu wyłożyć kawałki łososia lub ułożyć go dopiero po upieczeniu pizzy, według mnie druga
Słodka Strona