desce, rozpada w nieregularne grudy, zamiast schludnej kostki? Z tymi nożami bez problemu dało się pokroić ją w piękne równe kosteczki. Plastry z mozzarelli śmigały spod ostrza, aż miło. Żółty ser również dał się nimi przerobić na piękne plasterki. Noże testowałyśmy w domu i podczas pobytu na działce. Świetnie mi się nimi kroiło. Przypadły mi do gustu do tego stopnia
Kolizje Smakówlubią lżejsze sałatki, polecam TĄ sałatkę. Składniki: 1 puszka ananasa 1 słoiczek selera konserwowego 200 g sera żółtego 1 ogórek zielony 1 puszka kukurydzy 100 g makaronu 1/2 pęczka koperku 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente,przelewamy wodą i odcedzamy. Ananas, seler i kukurydzę odcedzamy
magiczna kuchnia Kasizbyt długo tym bardziej, że miałem w domu ciasto francuskie - gotowe niestety, ale jest. Czego użyłem? -ciasto francuskie jeden płat -wołowina mielona ok 150 gram -kilka plastrów szynki i sera żółtego -oregano, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka mielona, sól, pieprz -rozbełtane jajko Wołowinę wyrabiamy z przyprawami. Smażymy kilka minut na wysokim ogniu. Odstawiamy do wystudzenia. Cisto rozkładamy, posypujemy wołowiną, z jednej
BaRepasżeby zrobić ciepły posiłek to nie czekaj tylko do dzieła. Składniki na 1 porcję: 150 g makaronu wstążka (cienka), 1 jajo, 30 g sera żółtego, świeży tymianek, 1 łyżka masła klarownego, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy makaron, igiełki tymianku, mieszamy, na środku robimy
Moniki Smakołykisłodko. Spaetzle (cz."szpecle") z gulaszem z warzyw. (4 osoby) Składniki: 300 g mąki 3 jajka 100-150 mln wody sól 20 dkg boczku 1 cebula 50 gramów twardego żółtego sera (najlepiej parmezanu) Mąkę, jajka, wodę i trochę soli wymieszać w misce i wyrobić dużą, drewnianą łyżką na gęstą, jednolitą masę. Ciasto powinno się dobrze rozciągać i nie rozrywać
vegetaniedania, które w połączeniu np. z sałatą czy ulubioną surówką stanowią dla mnie pożywne danie obiadowe. Do takich faszerowanych ziemniaków możemy oczywiście sporządzić dowolny farsz, możemy użyć też sera żółtego zamiast fety, jednak ja lubię farsz właśnie z fetą, gdyż jest lżejszy i mniej kaloryczny niż z dodatkiem pięknie ciągnącego się serka :-) W każdym razie polecam przepis
Walijskie Pichceniewydrążyć pestki, posolić i odstawić. Z mięsa, cebuli, papryki, bułki, czosnku, jajka i przypraw wyrobić jednolitą, gładką masę. Tak przygotowany farsz nałożyć do wydrążonych połówek cukinii. Każdą posypać startym żółtym serem, udekorować plasterkami pomidora i posypać tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 35-40 minut w 170 stopniach
Kuchnia w opałachproblem pod tytułem "coś bym zjadła ale sama nie wiem co". - 4 kromki pieczywa (niekoniecznie musi być dzisiejsze) - 1 jajko - 1 chlust mleka - pieprz, sól, chilli lub pieprz cayenne - ser żółty - opcjonalnie ulubiona wędlina - łyżka masła Jajko rozbełtujemy, dodajemy mleko i przyprawy. Maczamy w tym kromki chleba i kładziemy na gorącą patelnię z łyżką masła. Trzymamy pod pokrywką na małym
Z butelką mleczka w tlePork tenderloin Składniki: 0,5 kg polędwica wieprzowa 3 plastry ser żółty gouda 3 plastry szynka wieprzowa 5 dag masło liście szpinaku sól pieprz sambal oelek Wykonanie: Polędwicę oczyścić z błon, rozciąć wzdłuż, rozklepać przez folię na prostokątny płat. Posolić, oprószyć pieprzem i posmarować masłem. Dodać odrobinę sambal oelek. Na połowie polędwicy rozłożyć ser, szynkę i świeże liście szpinaku
Kulinarny karnet Christopherainnych blogach kulinarnych. Zobaczymy... A jeszcze dziś chciałabym dodać przepis na schab faszerowany serem i warzywami w sosie porowo-serowym. Składniki: 1200 g chudego schabu 120 g tartego sera żółtego ok. 200 g mrożonych warzyw - groszku, marchewki mini i fasolki szparagowej sól, pieprz, suszony czosnek, majeranek, przyprawa do pieczeni gałązka posiekanej natki pietruszki olej Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka
Czerwień i błękitkluski o dziwo mu bardzo smakowały i zjadł ze smakiem. Kluski szpinakowo-serowe są świetnym dodatkiem do obiadu. Składniki: 250 g mrożonego szpinaku 250 g twarogu 150 g żółtego startego sera 3 łyżki mąki 2 jajka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej 50 g masła kilka listków bazylii Wykonanie: Szpinak nie rozmrożony włożyć do rondla i dusić około 10 minut(...)następnie odcedzić na sicie i przestudzić. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać szpinak, jajka i żółty starty ser (odłożyć dwie łyżki na posypanie). Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać mąkę i wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąkę, ale maksymalnie 1 płaską łyżkę. W garnku zagotować wodę , posolić. Kluski można formować rękoma lub za pomocą łyżki. Wrzucać
O kuchni z uczuciembiałej cykorii 8 szt plastrów szynki gotowanej 1 łyżka masła pół szklanki wody Sos : 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 2 żółtka 100 g startego żółtego sera sól pieprz biały sok z cytryny Przygotowanie Cykorie oczyściłem, usunąłem gorzkie głąbiki. Opłukałem, włożyłem do garnka ze stopionym masłem, posoliłem, skropiłem sokiem z cytryny. Wlałem wodę, dusiłem 5 minut
R'n'G Kitchenmożna go przegapić. Trzeba korzystać z niego na maksa:P Makaron z kurkami i kurczakiem SKŁADNIKI: 250g kurek 1 pierś z kurczaka 400ml śmietany natka pietruszki 1 cebula tarty ser żółty makaron kokardki sól, czarny pieprz, 1 ząbek czosnku, szczypta kurkumy, lubczyk Na oliwie zeszklić cebulę posiekaną w kostkę następnie podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w kostkę i czosnek. Następnie dodać
MarciochaKucharzyblogu intrygujące ciasto, które okazało się być sałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy. Oddzielamy białka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałastrony. 700 g mąki pszennej 25 g miękkiego masła 300 ml ciepłej wody 150 ml mleka 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli dodatkowo : tarty żółty ser
Polska Zupasię sprytnie ukryć witaminy z pietruszki, czosnku i brokuła! Zapraszam! Zielone placuszki z brokułem i pietruszką w roli głównej duży pęczek świeżej pietruszki średni brokuł mąka 4 jajka ser żółty (ok 10 dag) pieprz, sól czosnek ( 3 ząbki) cebula olej lub oliwa z oliwek Brokuła dzielimy na spore "różyczki" i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 10 minut. Następnie
Kuchnia moimi oczamiobiadu, przekąskę lub kolacje. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 6 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 12 zielonych szparagów (około pół pęczka) 6 plastrów szynki (użyłyśmy szynki Szwarcwaldzkiej) 6 kawałków żółtego sera Ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na 6 kwadratów. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Na cieśnie układamy po skosie kawałek szynki, na to dwa szparagi i kawałek sera. Jeśli
Kolizje SmakówSkładniki - 1 kg schabu bez kości - 1 słoik suszonych pomidorów w oleju - 15 dag sera żółtego w plasterkach - przyprawa do pieczeni - sól, pieprz - olej Wykonanie Mięso umyć i osuszyć. Rozkroić tak, żeby powstał duży płat. Lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 1 h. Pomidory osączyć i ułożyć na mięsie. Przykryć serem
Świat Smaku