Czekoladowe babeczki z nutą piernikową z delikatnym kremem ze śmietanki i sera mascarpone, polane konfiturą z jeżyn i borówek, to propozycja na wspaniały słodkie deser! Muffinki podane na talerzu Kamila- BOGUCICE Składniki: Babeczki: 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wanilia i Kardamonwykonaniu i bardzo smaczne Składniki 100 g mąki 150 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru kryształu 3 jajka 1/2 gorzkiej czekolady 1/4 l śmietany kremówki 1 serem mascarpone truskawki Wykonanie 1 . Jajka wbić do miski dodać 100 g cukru pudru ,miksować . partiami wsypywać mąkę cały czas miksować aż masa będzie puszysta. 2 . Cukier kryształ wsypać
Eli Gotowanierodzinnego domu, gdzie na każde święta musiały być rurki z kremem budyniowym postanowiłam je odtworzyć. Z taką różnicą ze nie z kremem budyniowym a z bitą śmietaną i serem mascarpone a dodatkowo z dżemem porzeczkowym. Oczywiście dżem czy powidło możecie dodać wedle własnych upodobań. A więc zapraszam! Składniki; 2,5 szkl. mąki pszennej 20 dag margaryny lub masła 1 szkl
Radość kipiąca uśmiechem.Dlatego co jakiś czas próbuję wyczarować w kuchni coś, co by smakowało tak jak ona, a jednocześnie było do jedzenia, a nie do picia. Spróbowałam połączyć ją z gęstym serem mascarpone. Poszłam też na łatwiznę, bo nie chciało mi się niczego piec. I tak jest gorąco, więc po co dodatkowo podnosić temperaturę? ;) Poza tym po pracowitym weekendzie człowiek zasługuje
Weekendy w domu i ogrodzietemperaturze pokojowej ) oddzielnie żółtka i białka 2 szklanki (320 g) cukru pudru 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej Masa : 500 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremowej do deserów 30% lub 36%, dobrze schłodzonej 1 szklanka cukru pudru (ja wolę mniej słodkie masy i dodaję tylko 1/2 szklanki cukru
cucinareciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 100 ml nalewki z czarnej porzeczki 100 ml przegotowanej wody Krem śmietanowy: 1/2 litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową
Wanilia i Kardamonwyśmienicie...:) Składniki Ciasto: 5 jaj 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru zielony barwnik w żelu -opcjonalnie Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 zielona galaretka Dekoracja: 60 g wiórek kokosowych białych użyłam PIĄTNICA zielone wisienki koktajlowe
Wanilia i Kardamonnutką słodkiego alkoholu będzie strzałem w dziesiątkę. Składniki 1 galaretka cytrynowa 400 ml słodkiej śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 150 ml likieru jajecznego 250 g sera mascarpone 2 andruty świeże owoce -banany,pomarańcze,winogrona do dekoracji złoty krokant do dekoracji Sposób przygotowania Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku tak jak w przepisie na opakowaniu. Krem mascarpone przekładamy
Wanilia i Kardamonłyżki budyniu śmietankowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru Krem limonkowy: 1/2 litra śmietany kremówki 2 limonki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: 3/4 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru 1/2 limonki Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe lub kiwi 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
Wanilia i Kardamonłyżki budyniu śmietankowego 3 duże jajka 1 białko ½ szklanki cukru 50 g masła Krem z białej czekolady: 250 ml śmietany kremówki 15 dag białej czekolady Goplana 2 łyżki sera mascarpone Dekoracja: 30 g startej klasycznej gorzkiej lub mlecznej czekolady Goplana-jak kto woli :) 50 g startej białej czekolady Goplana 8-10 sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać
Wanilia i Kardamontorebka żelfiks 3:1 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego Szczypta mielonego cynamonu Szczypta mielonych goździków Szczypta mielonego kardamonu Masa czekoladowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g sera mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 czubata łyżka cukru pudru Dekoracja: Płatki czekoladowe Sposób przygotowania: Ciasto: Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę , wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia
Wanilia i Kardamoncukru 1 opakowanie cukru waniliowego 80 ml oleju 100 g świeżego twarożku 300 g maślanki Na krem 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki cukru 250 g sera mascarpone 1 opakowanie śmietan-fix WYKONANIE Krem: W misce ubić żółtka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać śmietan
Passions hobbies lifeNajsłynniejszy deser świata w małej porcji do pucharków - tylko dla osób, które się nie odchudzają :) Biszkopty zanurzone w kawie z dodatkiem amaretto a do tego pyszny krem na bazie sera mascarpone. Z pozoru prosty do wykonania wymaga jednak sporo uwagi i staranności. Nie zrażajcie się jeżeli nie wyjdzie za pierwszym razem. W końcu się uda a efekt zrekompensuje trudy
Milion Smakówmusem truskawkowym. Spód przygotowałam z zbożowych herbatników przez co oszczędziłam sobie pracy związanej z zagniataniem ciasta. Masa serowa taka jak lubię najbardziej - delikatna i kremowa, dzięki połączeniu twarogu z serem mascarpone. Koniecznie bez rodzynek, których nie znoszę. A jako wisienka na torcie - pyszny, gęsty mus z mrożonych truskawek. Sernikowi co prawda trzeba poświęcić nieco uwagi ale nakład pracy jest niewspółmiernie
Milion Smakówwytrawnego wina 250 g szpinaku / świeże liście sparzone i odsączone/ ok. 700 ml bulionu warzywnego ok. 50 g masła 2 łyżki startego parmezanu 80 g sera mascarpone lub gorgonzoli sól i pieprz /do smaku ostra papryczka /do smaku Wykonanie: -Ugotować lub podgrzać bulion warzywny /powinien być gorący podczas gotowania risotto/ -W rondelku / z grubym
Zakamarki mojej kuchni