ser feta - 6431 przepisów (strona:274/429)

Pęczak z boczkiem, pieczarkami i Fetą 184

szklanka kaszy Pęczak 2 szklanki wody łyżka masła 5 plasterków wędzonego boczku pół zielonej papryki 10 mniejszych pieczarek kilka suszonych pomidorów 1 mniejszy por sól, pieprz 1/3 kostki sera Feta 3 łyżki groszku konserwowego Przygotowanie: Do osolonej gotującej się wody ( z łyżką masła ) wsypać kaszę i gotować do miękkości ok 30 - 45 min. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel

Gaździnka warzy
Penne z kurczakiem i szpinakiem 151

Składniki: 450 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 300 g makaronu Penne 3 mniejsze cebule ser Feta  3 łyżki śmietany pół szklanki bulionu warzywnego 300 g piersi z kurczaka  sól, pieprz, tymianek 10 plasterków wędzonego boczku łyżka smalcu Przygotowanie: Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny

Gaździnka warzy
Tarta z włoską kapustą i łososiową metką 130

Poukładać plastry metki i kapustę.  Zalać składniki śmietaną zmiksowaną z jajkami, łyżką kaszki manny, solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem . Piec ok 50 - 60 min w 180st C. Posypać Fetą i szczypiorkiem............................ Smacznego

Gaździnka warzy
Krem z zielonej fasolki z gotowanym drobiem 138

mrożonej ziel onej fasolki bulion warzywny 1 marchewka 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego kilka kropel Maggi, kilka łodyg natki pietruszki szczy pta imbiru, só l, pieprz ser feta ( opcjonalnie ) szczypiorek Przygotowanie: Jedną cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać dwie łyżki oleju , z jednym ząbkiem czosnku zeszklić na nim cebulę, dodać mrożoną fasolkę . Chwilę smażyć

Gaździnka warzy
Zupa - krem z selera naciowego 173

Składniki: opakowanie selera naciowego bulion drobiowy łyżka masła serek topiony czosnkowy  50g sera Feta 2 zi emniaki ugotowane w mundurkach   natka pietruszki sól, pieprz   Przygotowanie: Seler umyć, obrać z nitek. Pokroić na mniejsze kawałki. W garnku roz topić masło. dodać pokrojony seler i chwilkę podsmażyć na małym ogniu.  Wlać bulion (t yle , aby seler był

Gaździnka warzy
Faszerowana cebula 157

Składniki: 100 g mielonej łopatki 6 większych cebul  kilka pieczarek kilka suszonych pomidorów ser feta 2 łyżki masła szklanka bulionu warzywnego łyżka oleju sól, pieprz, imbir, tymianek łyżka sosu sojowego ząbek czosnku Przygotowanie: Cebulę obrać, włożyć do garnka z solą i masłem. Gotować do miękkości (tak, aby się nie rozgotowała). Mięso z grzybami i pomidorami podsmażyć na łyżce

Gaździnka warzy
Pieczone buraki z ziołami i ziemniakami 242

obrać, pokroić na ćwiartki. Skropić lekko olejem, przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Dodać czosnek zawinąć w folię, piec godzinę w 160 st C. Na talerzu oprószyć natką i serem feta

Gaździnka warzy
Hamantaschen 250

wieku, wypełniane były głównie nadzieniem makowym. Z czasem zaczęto je urozmaicać i zmieniać. Dziś piecze się je nawet w wersji wytrawnej z nadzieniem z ziemniaków i nasion sezamu lub fety i buraków.  Monika wybrała przepis Marcy Goldman. Właściwie nie przepis, a chyba cały rozdział. Ustaliłyśmy, że nie zdradzimy sobie, jaką wersję kapeluszy pieczemy. Zatem pisząc te słowa nadal

KUCHARNIA
Jeśli spotkacie Kiwaczka.... Arbuz z patelni. 190

doktora" i przy pomocy strzykawki nasączać go dobrym winem lub szampanem - kto próbował wie, jakie to pyszne i jak łatwo stracić przy tym głowę;) Wersja w sałatce z fetą i miętą, wspaniałomyślnie rozpowszechniona przez Nigellę, to już klasyka w naszym letnim menu.  Nie licząc drinków, koktajli i chłodnika, arbuz jawi się jako dość mało użyteczny w kuchni. Wiem, wiem

KUCHARNIA
Smak Lata - relacja z warsztatów 173

prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z miętą i fetą Tabbouleh kalafiorowe Owocowy kogel-mogel z bazyliowo-limonkowymi lodami Menu „w słoiku” – „Konfitura z pomidorów” Szczęśliwie udało nam się ugotować wszystko zgodnie z planem dzięki dużemu zaangażowaniu i umiejętnościom uczestników, nawet

KUCHARNIA
SZPINAK dla opornych - DANIE Z MAKARONEM 226

kolor zielony zielonym; ogrzanie szpinaku w towarzystwie soli i czosnku z łyżką tłuszczu jest wszystkim, co trzeba zrobić, żeby doprowadzić go do formy obiadowej. I nie jest potrzebny ser feta, nie :)) Kiedy przyjdzie już sezon na młode liście, będziemy wcinać go na surowo, w postaci sałatowej, np. takiej jak  ta . A póki co możecie zacząć próbować obiadowo

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kasza gryczana&pieczone warzywa&wieprzowina w sosie sojowym 263

były kompletnie surowe. Do naczynia żaroodopornego przekładamy warzywa, posypujemy je przyprawami, następnie polewamy oliwą i mieszamy. Pieczemy w piekarniku ok. 25-30 minut. 5 minut przed wyciągnięciem posypujemy mozarellą (fetą lub innym żółtym sere, wg uznania). Mięso grillujemy.    Nielubiana przez Naczelnego kasza gryczana zyskuje powoli jego uznanie! Cóż, może kiedy się pokochają

Kitchens Alphabet
Sałatka grecka inaczej 234

Greckie klimaty w naszej kuchni, choć nieco inaczej... Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety, 1 pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie; Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę

LEjDIS
Sałatka z kuskusem i fetą 199

osolonym wrzątku przez 2 minuty. Przelewamy zimna wodą. Dymkę drobno siekamy. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki. Kaszę, groszek, rzodkiewki i dymkę mieszamy. Na wierzchu sałatki wykładamy plastry sera feta. Przygotowujemy sos sałatkowy i polewamy nim całość

Pyry na Gaz
Salatka z miodowym kurczakiem, grillowaną cukinią i szparagami 260

łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki sos  vinaigre   opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy

Kitchens Alphabet