ser feta - 6431 przepisów (strona:271/429)

Wiosenna tarta z fetą i sosem jogurtowym 225

jeszcze lepiej. Jak co sobotę wybraliśmy się na działkę moich rodziców aby odpocząć po intensywnym tygodniu. Na kolację zjedliśmy tam przepyszną wiosenną tartę z botwinką, ogórkiem, rzodkiewkami i serem feta. Zapiekaną ze śmietanką i podaną z delikatnym sosem jogurtowym. Niebo w gębie! Poza tym, że jest pysznie to jeszcze zdrowo :) Botwina jest bardzo cennym źródłem błonnika, zawiera dużo kwasu

Mienta blog
Roladki z bakłażana z kozim serkiem 152

grilla. Szybko się ją przygotowuje i spokojnie można ją zrobić parę godzin wcześniej i przechować  w lodówce. Jeśli  nie lubicie koziego serka, do przygotowania roladek możecie wykorzystać fetę lub zwykły serek śmietankowy. Roladki z bakłażana z kozim serkiem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 duży bakłażan 1 opakowanie koziego serka pomidorki koktajlowe rukola oliwa z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
Roladki z bakłażana z kozim serkiem 195

grilla. Szybko się ją przygotowuje i spokojnie można ją zrobić parę godzin wcześniej i przechować  w lodówce. Jeśli  nie lubicie koziego serka, do przygotowania roladek możecie wykorzystać fetę lub zwykły serek śmietankowy. Roladki z bakłażana z kozim serkiem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 duży bakłażan 1 opakowanie koziego serka pomidorki koktajlowe rukola oliwa z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
Tortilla z tuńczykiem 112

Składniki: tortilla pszenna tuńczyk w oleju suszone pomidory ser feta roszponka kiełki brokuł Sposób przygotowania: Na placek tortilli wyłożyć wszystkie składniki.Pamiętając,że jeszcze musimy ją zwinąć, w związku z czym nie może być ich za dużo.Układamy je jak najbliżej strony,którą będziemy zwijać. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Sałatka z gyrosem 143

właśnie przygotowałam. Składniki: 2 podwójne piesi z kurczaka pekinka 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 250g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula kukurydza z puszki ser Feta 2 łyżki majonezu 2 duże jogurty naturalne 4 ząbki czosnku przyprawa do Gyrosa (u mnie Kamis) sól pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Sos czosnkowy: majonez mieszamy z jogurtem i wyciśniętym czosnkiem.Dokładnie

Wielki apetyt
Tarta na kruchym cieście z botwinką, cukinią i serem feta 194

temperatury 190 stopni i piec ciasto do lekkiego zrumienienia. Upieczone przestudzić bez wyjmowania z formy. Farsz: 1 średni pęczek botwinki , 1 średnia cukinia lub 2 mniejsze, 1/3 opakowania sera feta , 1 jajko , 5 łyżek kwaśnej śmietany , 1 łyżka płynnego miodu , 2 łyżki oliwy z oliwek , sól , pieprz . Botwinkę dokładnie wypłukać i osuszyć. Odciąć liście

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałata grillowa Duet 144

Prosta, świeża sałata z niewielką ilością składników, ale bogatym smakiem. Idealnie pasuje do mięsa z grilla. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 niewielka czerwona cebula 200 g sera feta pokrojonego w kostkę Dressing: 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól Składniki dressingu wymieszać. Sałatę pokroić lub porwać na niewielkie kawałki

Trzeci talerz
Mini pizza 152

ząbek czosnku 1/4 łyżeczki chili (może być świeże) 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki cukru S&P Na pizze proponuję m.in.: Pomidorki koktajlowe Papryka Ser feta, mozarella,kozi Pomidory suszone Ananas (jeżeli ktoś lubi na słodko) Po 20 min. jak ciasto wyrośnie, odrywamy kawałek formujemy małą pizze, smarujemy sosem i obkładamy dodatkami według uznania. Pizze pieczemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Wiosenna sałatka warstwowa 395

Składniki: 2 garście roszponki 3 jajka 100 g sera feta 1  długi ogórek 1 pęczek rzodkiewek 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warstwy sałatki. 1. roszponka 2 rzodkiewka pokrojona w plasterki 3 połowa porcji majonezu 4 ogórek pokrojony w dużą kostkę 5 serek feta pokrojony w kostkę 6 pozostały majonez 7 jajko ugotowane

O kuchni z uczuciem
Lasagne ze szpinakiem i gorgonzollą 174

prawdziwe, idealnie i do tego śliczne naczynia żaroodporne do lasagne z koszykiem:D SKŁADNIKI:   8 płatów lasagne 500-600 g szpinaku mrożonego 3 ząbki czosnku ser gorgonzola ser feta 1oliwy z oliwek Sos beszamelowy: 60 g masła  50 g mąki pszennej (4 płaskie łyżki) 400 ml mleka 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu

MarciochaKucharzy
Klops z indyka z nadzieniem 171

mielonego mięsa z udźca indyka -> Garść roszponki/rukoli -> 1 paprykę czerwoną -> Sól, pieprz, chilli, -> Natkę pietruszki -> 1 łyżkę musztardy francuskiej  -> 1/3 opakowania sera feta Wykonanie:  Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz chilli. Siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do mięsa i wszystko ze sobą łączymy. Nie potrzebujemy jajka gdyż ten rodzaj mięsa jest wystarczająco

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pancakes z warzywami 228

wyspać i zaserwować sobie inne śniadanie niż płatki z mlekiem. Przy dzisiejszej analizie „co mogę znaleźć w mojej lodówce” powstały śniadaniowe pancakes z papryką, cebulą i serem feta. Sam pomysł takich placków na słono, zaczerpnęłam od Kaś, u której

Pink Envelope
Pomidorowe pęczotto z marynowaną fetą 171

otarta z 1/4 cytryny 1/4 łyżeczki płatków chili 400 g pomidorów z puszki, posiekanych 700 ml bulionu warzywnego 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżka nasion kminku 300 g sera feta, pokruszonego na dwu-centymetrowe kawałki świeże listki kolendry sól Przygotowanie: Pęczak płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z 2 łyżkami oliwy (resztę

Smakowity Blog Kulinarny