długo dojrzewającej (np. serrano) 2 łyżki oliwy (np. olej po suszonych pomidorach) sól, pieprz Nadzienie: 1 średnia cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 30 g sera grana padano 50 g sera feta 40 g tartego sera mozzarella 1 łyżka tymianku 1 pęczek natki pietruszki 4 łyżki oliwy (np. olej po suszonych pomidorach) sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte(...)wystygnięcia. Uformowany i doprawiony wcześniej filet rozkładamy na blacie. Na jego środkową część nakładamy farsz z cukinii, a na jego wierzchu układamy wiórki lub cienkie plastry sera grana padano, pokruszoną fetę a na koniec posypujemy tartą mozzarellą. Brzegi mięsa zawijamy na siebie (można spiąć je wykałaczkami). Roladę przykrywamy plastrami szynki, tak aby łączenia brzegów fileta były nimi szczelnie przykryte. Roladę
Qchnia po prostututaj przepisy z tej książki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka z cukinią składniki: 2 ziemniaki 1 czerwona cebula 2 żółtka 150 ml śmietany 30% 1/2 cukinii 50 g sera feta garść czarnych oliwek Zapiekanka z cukinią wykonanie: Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Cukinię kroimy w plasterki około 0,5 cm grubości i grillujemy na grillu elektrycznym(...)grillowej. Cebulę, ziemniaki i oliwki kroimy w plasterki. Żółtka i śmietanę mieszamy trzepaczką w misce, doprawiamy oregano, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Warzywa układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pokruszonym serem feta, wylewamy masę jajeczną i posypujemy oliwkami. Zapiekamy 30 - 40 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinezapiekane. Możemy dodać do farszu to co mamy w lodówce. Proste a jakie dobre jesienne danie. 2 bataty 4 plastry szynk wędzonej 1 pomidor 2 pomidory suszone ser feta natka pietruszki 1 cebula czerwona marynata: 4 łyżki oliwy sól 1/2 łyżeczki bazylii, oregano 1 ząbek czosnku Bataty dokładnie szoruję, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję czosnek sprasowany, sól, bazylię(...)stopni i piekę około godziny i piętnaście minut.Bataty piekłam przy okazji pieczenia chleba. Upieczone odwijam z foli kroję na pół, układam a każdej połówce kawałki szynki, pomidora, pomidora suszonego, ser feta, piórka cebuli. Wstawiam na 10 minut jeszcze do piekarnika. Przed podaniem posypuję natką pietruszki
wesoła kuchniagruszką miłosną (też pięknie :) w końcu jeden z najlepszych afrodyzjaków - wygląda pięknie... a smakuje rewelacyjnie. Wszystkim niezdecydowanym na próbę, my polecamy! Smażony bakłażan Składniki: bakłażan 10 dag sera feta 1 duży ząbek czosnku suszony koperek sól pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Bakłażana trzeba umyć i osuszyć ręcznikiem, oczyścić z szypułek i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać(...)stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je na papierowym ręczniku, przekładamy na półmisek, oprószamy to solą i pieprzem. Smażone bakłażany posypujemy koperkiem i pokrojonym drobno serem fetą. I już można jeść - do mięska wybitne
Lawendowe Niebozakochałam się w bakłażanie :) Jeśli jeszcze nie znacie smaku tego cudownego warzywka, polecam spróbujcie, warto. Pssst.. dodam, że bakłażan to afrodyzjak SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1/2 kostki sera feta 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego pomidory suszone pieprz kolorowy sól. A jak to zrobić: Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry około(...)wypocić tzn. pozbyć goryczki. Przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana delikatnie posolić i oprószyć kolorowym pieprzem, zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu. Ser feta, połączyć z jogurtem, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną pieprzu kolorowego. Zgrillowane plastry bakłażana po przestygnięciu smarujemy przygotowana fetą, układamy na każdym kawałku po 1 suszonym pomidorze
Kuchnia w opałachczego szukałeś. Smakujesz szczęście. CHŁODNIK ARBUZOWO-POMIDOROWY 1/2 kg pomidorów 1,5 kg miąższu z arbuza (bez pestek) 1 duży zielony ogórek garść świeżych listków mięty ser feta 4-5 łyżek oliwy z oliwek sok z cytryny do smaku szczypta soli Pomidory i wypestkowanego arbuza pokroić na kawałki. Ogórek obrać ze skórki i także pokroić. Wrzucić(...)smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli. Jeśli arbuz i pomidory nie były wcześniej schłodzone, przełożyć do lodówki. W przeciwnym wypadku podawać od razu posypując z wierzchu serem feta i resztą posiekanych listków mięty. Boskie! *przepis na chłodnik pochodzi z tej strony - klik
KUCHARNIAłyżeczki soli 2,5 szklanki mąki 1 szklanka letniej przegotowanej wody olej do posmarowania blachy Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 1opakowanie sera feta masło sól,pieprz Sposób wykonania: Do miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam olej,sól i drożdże rozpuszczone w szklance letniej wody, dokładnie wymieszałam. Wyrabiałam tak długo, aż ciasto zaczęło odchodzić(...)placek. Blachy posmarowałam olejem,ułożyłam placki. Szpinak zblanszowałam, odcedziłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, solą i pieprzem, przestudziłam. Na placki rozłożyłam startą mozarellę, szpinak i ser feta. Piekłam w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut
Darcia w kuchninaszej codziennej diecie - nie zapominajcie o ich spożywaniu! Serdecznie zapraszamy do spróbowania! (; Składniki: 1kg młodych, średniej wielkości ziemniaczków 250g nasion ciecierzycy (trochę ponad pół opakowania) 3/4 opakowania sera feta 3 łyżeczki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 2-3 średnie ząbki czosnku pół natki pietruszki garść ulubionych świeżych ziół pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki(...)ostudzoną ciecierzycę rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, do uzyskania konsystencji pasty. Ostudzone ziemniaczki przekrawamy na połówki, wydrążamy z nich upieczony miąższ i dodajemy go do rozdrobnionej ciecierzycy. Ser feta rozdrabniamy na mniejsze części, i dodajemy do farszu wraz z jogurtem lub śmietaną. Czosnek, natkę pietruszki oraz ulubione świeże zioła kroimy na bardzo drobno, wsypujemy do farszu. Wszystkie surowce
Symfonia Smakówpracy, świetnie smakują w podróży czy na pikniku. Zapraszam do dzieła. KOTLETY Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW I CUKINII Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 1 średnia cukinia pół opakowania sera feta 1 jajko 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. otrąb pszenno - żytnich 3 łyżki mąki ziemniaczanej pęczek koperku łyżeczka mielonej słodkiej papryki szczypta płatków chilli (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony(...)roztłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków) przekładamy do dużej miski. Cebulę i czosnek obieramy. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser feta dokładnie rozdrabniamy. Ziemniaki i pozostałe składniki, oprócz soli i pieprzu, dokładnie mieszamy ręką w misce na gładką masę, staramy się aby nie było grudek. Jeśli masa jest za rzadka
Naturalna Kuchniakurczak to podstawa, więc dzisiaj na obiad roladki z kurczaka w sosie pomidorowym. Porcja 6 roladek Składniki: 2 duże piersi kurczaka 6 suszonych pomidorów 130 g sera feta sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów 100 ml śmietany 30 % 0,5 szklanki bulionu 3 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku, oregano(...)poprzek, na trzy równe części ( powinno wyjść 6 kotletów). Kotlety delikatnie rozklepujemy, posypujemy solą i pieprzem. Na połowę kotleta układamy pokrojonego w paski suszonego pomidora, i łyżkę pokruszonego sera feta, zwijamy w roladę i zakończeniem do dołu układamy w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Roladki układamy obok siebie. Pomidory blendujemy na gładką masę, mieszamy z pozostałymi składnikami doprawiając do smaku
Niezły Młyneklodowa · Papryka czerwona · Ogórek · Pomidor · Ser feta · 2 łyżeczki oliwy z oliwek · 1 łyżeczka ziół greckich · Duży(...)Następnie układamy pokrojonego pomidora. · Między pomidorem kawałki kurczaka. · Następnie obranego i pokrojonego ogórka oraz pokrojony ser feta. · Pozostał nam do zrobienia sos, do naczynia wlewamy jogurt. · Dodajmy pokrojony drobno czosnek lub przeciśnięty przez praskę
Kulinarna Chwilazabrać ze sobą do pracy, na piknik i grilla. Wyśmienite do czerwonego barszczyku. Przepis starcza na ok. 16 szt. Co potrzeba: 1 duża mięsista czerwona papryka, 1 opakowanie sera feta (200 g), 400 g maki tortowej typ 450, 125 g masła, 250 ml mleka, 2 jajka, 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka(...)pieczemy 35 – 40 minut na funkcji góra-dół do złotego koloru i suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z blachy na talerz, zostawiamy w papierowych foremkach do całkowitego wystudzenia. Smacznego :)) ser feta, masło, mleko, papryka, papryka wędzona, jajka
Bułka z ChlebemSkładniki (na 1 porcję) - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - 4 garście świeżego szpinaku (ok. 100 g), - ząbek czosnku, - 1/3 opakowania sera feta (ok. 89 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 39 g), - 1/4 szklanki mąki pszennej(...)pieprzu i podsmażamy na patelni. 2. Do mięsa dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dusimy kilka minut (aż szpinak zmięknie). 3. Do kurczaka i szpinaku dodajemy pokruszony ser feta. 4 . Miksujemy jajko z mlekiem. 5. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 6. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 7. Farsz
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachnieco łagodniej i dajcie im drugą szansę ;) PIECZONE ZIEMNIACZKI Z ZIELONYM PESTO Kilka małych ziemniaków z delikatną skórką Oliwa Pieprz, sól Szklanka zielonego groszku (mrożonego) 30-40 g sera feta Ząbek czosnku Pieprz Mięta (świeża lub suszona) Ziemniaki umyć dokładnie, ale nie obierać ze skórki Ugotować ziemniaki al dente Ugotowane i jeszcze gorące położyć na desce i każdego ziemniaka(...)solą i pieprzem Piec około 20 minut aż skórka ziemniaków się przypiecze Podawać z zielony pesto Zielony groszek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut Groszek odcedzić, zblendować z serem feta, czosnkiem, miętą Doprawić pieprzem
HealthyCreationsUwielbiam makaron! Dania z nim są najszybszą propozycją obiadową w moim menu. Składniki: 1 opakowanie makaronu muszelki 1/2 opakowania sera feta (ok. 135 g) 1 kulka mozzarelli 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 łyżka oleju 450 g mrożonego szpinaku 2 jajka 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz bazylia, chili, oregano Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie(...)patelni na małym ogniu.Podsmażać jeszcze przez jakiś czas, aż odparuje woda. Dodać posiekane ząbki czosnku i lekko podsmażyć całość. Szpinak wymieszać z ugotowanym makaronem i pokrojonym w kostkę serem feta. Makaron ze szpinakiem przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim pokrojoną w plastry mozzarellę i polać jogurtem wymieszanym z jajkami i przyprawami. Zapiekać ok. 20 minut
Pasja Smaku