ser feta - 6431 przepisów (strona:131/429)

Salad with chicken & roasted figs 133

główki salaty lodowej lub jak miało być początkowo 1 opakowanie mixu sałat z roszponką 2 piersi z kurczaka 8 pomidorów koktajlowych zebra 1/2 cebuli czerwonej 1 opakowanie sera feta z ziołami 1 papryka czerwona 1 ogórek zielony 4 figi 1 opakowanie Knorr Kurczak z Patelni  Zobacz bazylia Warzywa, owoce i mięso myjemy. Mięso oczyszczamy i marynujemy wedle zaleceń(...)Umytą sałatę kroimy w paski. Jest to pierwsza warstwa sałatki. Później dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę. Przekrojone na pół pomidory oraz pokrojony w kostkę ser feta. Cebulę kroimy na krążki. Umyte figi przekrawamy na 4 równe części, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Wsadzamy do piekarnika na 30 minut 80 stopni z opcja góra-dół. Gdy figi będą

ClauditteMissCooking
Carpaccio z buraka 112

zmartwiło – będzie okazja do zrobienia nowego carpaccio z buraczkami i poprawienia zdjęcia. Składniki na carpaccio z buraka 2 duże buraki czerwone 1 garść świeżej rukoli 1 / 2 opakowania sera feta 2 łyżki łuskanego słonecznika 2 łyżki oleju 2 łyżki jasnego octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. W szklane wymieszać olej, ocet, miód, musztardę oraz sok z cytryny. Na półmisku ułożyć plastry buraczków czerwonych, na środku umieścić listki rukoli, pokruszyć ser feta, posypać ziarnami słonecznika. Carpaccio z buraczków oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz solą, polać przygotowanym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Carpaccio z buraka pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Buraki pieczone z rukolą, serem feta i pestkami dyni 185

krokietów i od dziś uwielbiam buraki pieczone. Pierwszy raz je zrobiłam i są wyśmienite. Zrób je ze mną :)  Składniki dla 2 osób: 6 średnich buraków rukola ser feta pestki dyni sos do pieczenia ( 30 ml octu balsamicznego, łyżka miodu, szczypta cynamonu, 30 ml oliwy z oliwek, szczypta papryki czerwonej słodkiej, sól, pieprz) sok z połowy cytryny i starta(...)Mieszam go razem z burakami, przekładam na blaszkę i wkładam do piekarnika na około godzinę. Gdy będą miękkie, czekam aż lekko ostygną i mieszam razem z rukolą, serem feta i pestkami dyni. Polewam wszystko sokiem z cytryny i małą ilością oliwy. Posypuję startą skórką.  Gotowe

Bike By Life
Rolada z indyka i cukinii 196

długo dojrzewającej (np. serrano) 2 łyżki oliwy (np. olej po suszonych pomidorach) sól, pieprz Nadzienie: 1 średnia cukinia  1 cebula 2 ząbki czosnku 30 g sera grana padano 50 g sera feta 40 g tartego sera mozzarella 1 łyżka tymianku 1 pęczek natki pietruszki 4 łyżki oliwy (np. olej po suszonych pomidorach) sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte(...)wystygnięcia. Uformowany i doprawiony wcześniej filet rozkładamy na blacie. Na jego środkową część nakładamy farsz z cukinii, a na jego wierzchu układamy wiórki lub cienkie plastry sera grana padano, pokruszoną fetę a na koniec posypujemy tartą mozzarellą. Brzegi mięsa zawijamy na siebie (można spiąć je wykałaczkami). Roladę przykrywamy plastrami szynki, tak aby łączenia brzegów fileta były nimi szczelnie przykryte. Roladę

Qchnia po prostu
Zapiekanka z cukinią 143

tutaj przepisy z tej książki.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka z cukinią składniki: 2 ziemniaki 1 czerwona cebula 2 żółtka 150 ml śmietany 30% 1/2 cukinii 50 g sera feta garść czarnych oliwek Zapiekanka z cukinią wykonanie: Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Cukinię kroimy w plasterki około 0,5 cm grubości i grillujemy na grillu elektrycznym(...)grillowej. Cebulę, ziemniaki i oliwki kroimy w plasterki. Żółtka i śmietanę mieszamy trzepaczką w misce, doprawiamy oregano, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Warzywa układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pokruszonym serem feta, wylewamy masę jajeczną i posypujemy oliwkami. Zapiekamy 30 - 40 minut w 180 stopniach.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Zapiekane bataty 164

zapiekane. Możemy dodać do farszu to co mamy w lodówce. Proste a jakie dobre jesienne danie. 2 bataty 4 plastry szynk wędzonej 1 pomidor 2 pomidory suszone ser feta natka pietruszki 1 cebula czerwona marynata: 4 łyżki oliwy sól 1/2 łyżeczki bazylii, oregano 1 ząbek czosnku Bataty dokładnie szoruję, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję czosnek sprasowany, sól, bazylię(...)stopni i piekę około godziny i piętnaście minut.Bataty piekłam przy okazji pieczenia chleba. Upieczone odwijam z foli kroję na pół, układam a każdej połówce kawałki szynki, pomidora, pomidora suszonego, ser feta, piórka cebuli. Wstawiam na 10 minut jeszcze do piekarnika. Przed podaniem posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
Smażony bakłażan 250

gruszką miłosną (też pięknie :) w końcu jeden z najlepszych afrodyzjaków - wygląda pięknie... a smakuje rewelacyjnie.  Wszystkim niezdecydowanym na próbę, my polecamy! Smażony bakłażan Składniki: bakłażan 10 dag sera feta  1 duży ząbek czosnku suszony koperek sól pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Bakłażana trzeba umyć i osuszyć ręcznikiem, oczyścić z szypułek i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać(...)stron na złoty kolor.  Po usmażeniu  odsączamy je na papierowym ręczniku, przekładamy na półmisek, oprószamy to solą i pieprzem. Smażone bakłażany posypujemy koperkiem i pokrojonym drobno serem fetą.  I już można jeść - do mięska wybitne

Lawendowe Niebo
GRILLOWANY BAKŁAŻAN 137

zakochałam się w bakłażanie :) Jeśli jeszcze nie znacie smaku tego cudownego warzywka, polecam spróbujcie, warto. Pssst.. dodam, że bakłażan to afrodyzjak SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1/2 kostki sera feta 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego pomidory suszone pieprz kolorowy sól. A jak to zrobić: Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry około(...)wypocić tzn. pozbyć goryczki. Przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana delikatnie posolić i oprószyć kolorowym pieprzem, zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu. Ser feta, połączyć z jogurtem, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną pieprzu kolorowego. Zgrillowane plastry bakłażana po przestygnięciu smarujemy przygotowana fetą, układamy na każdym kawałku po 1 suszonym pomidorze

Kuchnia w opałach
Ciepło - zimno. Lato - chłodnik. Arbuzowo-pomidorowy. 169

czego szukałeś. Smakujesz szczęście. CHŁODNIK ARBUZOWO-POMIDOROWY  1/2 kg pomidorów 1,5 kg miąższu z arbuza (bez pestek) 1 duży zielony ogórek garść świeżych listków mięty ser feta  4-5 łyżek oliwy z oliwek sok z cytryny do smaku szczypta soli Pomidory i wypestkowanego arbuza pokroić na kawałki. Ogórek obrać ze skórki i także pokroić. Wrzucić(...)smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli.  Jeśli arbuz i pomidory nie były wcześniej schłodzone, przełożyć do lodówki. W przeciwnym wypadku podawać od razu posypując z wierzchu serem feta i resztą posiekanych listków mięty. Boskie! *przepis na chłodnik pochodzi z tej strony - klik

KUCHARNIA
Pizza z fetą i szpinakiem 172

łyżeczki soli 2,5 szklanki mąki 1 szklanka letniej przegotowanej wody olej do posmarowania blachy Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 1opakowanie sera feta masło sól,pieprz Sposób wykonania: Do miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam olej,sól i drożdże rozpuszczone w szklance letniej wody, dokładnie wymieszałam. Wyrabiałam tak długo, aż ciasto zaczęło odchodzić(...)placek. Blachy posmarowałam olejem,ułożyłam placki. Szpinak zblanszowałam, odcedziłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, solą i pieprzem, przestudziłam. Na placki rozłożyłam startą mozarellę, szpinak i ser feta. Piekłam w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut

Darcia w kuchni
48.Wiosna na talerzu: czyli pieczone młode ziemniaczki w mundurkach nadziewane pikantym farszem z ciecierzycy! 217

naszej codziennej diecie - nie zapominajcie o ich spożywaniu!  Serdecznie zapraszamy do spróbowania! (; Składniki: 1kg młodych, średniej wielkości ziemniaczków 250g nasion ciecierzycy (trochę ponad pół opakowania) 3/4 opakowania sera feta  3 łyżeczki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany  2-3 średnie ząbki czosnku pół natki pietruszki garść ulubionych świeżych ziół pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki(...)ostudzoną ciecierzycę rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, do uzyskania konsystencji pasty. Ostudzone ziemniaczki przekrawamy na połówki, wydrążamy z nich upieczony miąższ i dodajemy go do rozdrobnionej ciecierzycy. Ser feta rozdrabniamy na mniejsze części, i dodajemy do farszu wraz z jogurtem lub śmietaną. Czosnek, natkę pietruszki oraz ulubione świeże zioła kroimy na bardzo drobno, wsypujemy do farszu. Wszystkie surowce

Symfonia Smaków
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą 331

kurczak to podstawa, więc dzisiaj na obiad roladki z kurczaka w sosie pomidorowym.   Porcja 6 roladek Składniki: 2 duże piersi kurczaka 6 suszonych pomidorów 130 g sera feta sól, pieprz  sos 1 puszka pomidorów 100 ml śmietany 30 %  0,5 szklanki bulionu 3 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku, oregano(...)poprzek, na trzy równe części ( powinno wyjść 6 kotletów). Kotlety delikatnie rozklepujemy, posypujemy solą i pieprzem. Na połowę kotleta układamy pokrojonego w paski suszonego pomidora, i łyżkę pokruszonego sera feta, zwijamy w roladę i zakończeniem do dołu układamy w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Roladki układamy obok siebie. Pomidory blendujemy na gładką masę, mieszamy z pozostałymi składnikami doprawiając do smaku

Niezły Młynek
Sałatka Afrodyta 103

lodowa ·        Papryka czerwona ·        Ogórek ·        Pomidor ·        Ser feta ·        2 łyżeczki oliwy z oliwek ·        1 łyżeczka ziół greckich ·        Duży(...)Następnie układamy pokrojonego pomidora. ·        Między pomidorem kawałki kurczaka. ·        Następnie obranego i pokrojonego ogórka oraz pokrojony ser feta. ·        Pozostał nam do zrobienia sos, do naczynia wlewamy jogurt. ·        Dodajmy pokrojony drobno czosnek lub przeciśnięty przez praskę

Kulinarna Chwila
Babeczki wytrawne z papryką i serem feta 140

zabrać ze sobą do pracy, na piknik i grilla. Wyśmienite do czerwonego barszczyku. Przepis starcza na ok. 16 szt. Co potrzeba: 1 duża mięsista czerwona papryka, 1 opakowanie sera feta (200 g), 400 g maki tortowej typ 450, 125 g masła, 250 ml mleka, 2 jajka, 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka(...)pieczemy 35 – 40 minut na funkcji góra-dół do złotego koloru i suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z blachy na talerz, zostawiamy w papierowych foremkach do całkowitego wystudzenia. Smacznego :)) ser feta, masło, mleko, papryka, papryka wędzona, jajka

Bułka z Chlebem
Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą 157

Składniki (na 1 porcję) - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - 4 garście świeżego szpinaku (ok. 100 g), - ząbek czosnku, - 1/3 opakowania sera feta (ok. 89 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 39 g), - 1/4 szklanki mąki pszennej(...)pieprzu i podsmażamy na patelni. 2. Do mięsa dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dusimy kilka minut (aż szpinak zmięknie). 3. Do kurczaka i szpinaku dodajemy pokruszony ser feta. 4 . Miksujemy jajko z mlekiem. 5. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 6. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 7. Farsz

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach