Sernik krakowski Tradycyjny sernik z kratką, typowy dla naszego kraju, zbity, na kruchym cieście. Trochę ciężki, ale każdy smakosz serników powinien go choć raz spróbować.
My sweet a lifeSkładniki na 8 sztuk Krokiety: 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta pieprzu Nadzienie: 500g pieczarek 1 cebula biała 200g sera żółtego Dodatkowo: Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Wodę odlewamy
Kuchnia w czekoladziełyżka oliwy z oliwek około 20 surowych krewetek 2 – 3 garście szpinaku 200 g śmietany kremówki 1 średnia cebula 3 – 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wina ser grana padano 1/2 słoiczka suszonych pomidorów (u mnie wyszło 9 sztuk) sól, pieprz, suszony tymianek Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Szpinak umyj i osusz. Cebulę pokrój w drobna kostkę, czosnek
Moja pasja smakuPyszna pasta na kanapki z wędzonej ryby i twarogu, nazywana często awanturką. Zamiast makreli można użyć innej wędzonej ryby. Pastę można wzbogacić dodatkiem szczypiorku lub natki
Monia miesza i gotujeCiasta składające się z wielu warstw niestety nie za bardzo mi wychodzą ale cały czas ćwiczę żeby było lepiej. Zawsze problemem jest biszkopt. Nie ważne czy
Monia miesza i gotujeblaszkę 25x35 cm (najlepiej użyć blaszki z wysokim, pionowym rantem): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1szklanka cukru 1łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1120 g białego, zmielonego sera 260 g cukru 260 g masła (lub margaryny) 9 jajek 1 budyń śmietankowy olejek pomarańczowy (kilka kropli) Polewa: 200 g margaryny 4/5 szklanki cukru pudru 1 łyżka wody 2 łyżki
Trzeci talerzPrzepis autorski (mój). Ostatnio w mojej lodówce musi być jakiekolwiek ciasto na zimno, a czasami dla różnorodności to i dwa... A że od pewnego czasu wszystko
Di gotujeTo chyba najszybsza wersja jednego z najpyszniejszych serników. Składniki należy wymieszać, zagotować, przelać do formy, schłodzić i już! I po co piekarnik? Ciasto wprost rozpływa się
Di gotujeŚnieżny puch to ciasto, które jakiś czas temu było hitem internetu. I wcale się temu nie dziwię, ponieważ jest naprawdę rewelacyjne i delikatne w smaku
Di gotuje