herbatników, ale można przygotować ciasto kruche, jak kto woli. Sernik z chałwą, słodziutki i przepyszny, spróbujcie bo warto, od święta i bez okazji, polecam !!! herbatniki 1 kg sera białego ( mielony) 15 dag masła 15 dag cukru pudru 7 jajek (L) 2 budynie waniliowe 15 dag chałwy waniliowej 15 dag chałwy czekoladowej masa krówkowa ozdoby cukiernicze Na blaszkę wyłożoną papierem
Takie tam pichceniejeszcze są dostępne, o dziwo!) lub mrożonych. W przypadku tych drugich, ułożyłabym je na cieście gdy są lekko rozmrożone i dobrze trzymają swój kształt. Szklanka = 250ml Składniki: 1 kg sera białego śmietankowego (trzykrotnie mielonego) 10 jaj 1 szklanka cukru brązowego pół kostki masła 2 budynie waniliowe (proszek) 15-16g cukru waniliowego (opakowanie) 3 łyżki skórki pomarańczowej
Gotowanie i blogowanieschładzamy w lodówce. Przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy do dużej foremki (24cmx40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy. składniki na masę serową: 1400 g sera białego (3 krotnie zmielonego) 300 g cukru 250 ml śmietany, kwaśnej 125 ml oleju 2 jajka 4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej) 250 ml mleka 2 budynie waniliowe
Domowy Smak Jedzeniaczęsto. Można go jeść na dwa sposoby: na talerzyku z jakimś dodatkiem i wziąć w rękę . Składniki na 4 porcję 4 jajka 1/2 kostki sera białego 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka koperku 1 ogórek gruntowy , może być szklarniowy 2 łyżki bułki tartej 1/2 szklanki mleka 3 łyżki oleju
Eli Gotowaniewymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na masę serową: 1500 g sera białego (zmielonego) 12 jajek 300 g masła 300 g cukru 1 budyń waniliowy (bez cukru) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli 1 puszka brzoskwiń wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek
Domowy Smak Jedzeniaskładników możecie zamiast mini serniczków zrobić sernik w wysokiej tortownicy o średnicy 20 cm. Tylko wtedy musicie co najmniej podwoić ilość składników w "Żelce Advocatowej". Masa serowa: 500 g sera białego półtłustego (2 kostki) 150 g jogurtu naturalnego gęstego (użyłam Bacoma) cukier ( zabijcie mnie, nie ważyłam, dodawałam do smaku) sok z połowy cytryny 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczona
Blondynka Gotujesię trzymamy. Zawsze z Mamą robimy mały zapasik do zamrażarki i gdy nasz niejadek ma już co jeść, my możemy sobie poeksperymentować :) Składniki na farsz: 40 dkg sera białego półtłustego 1.2 kilograma ziemniaków 2 średnie cebule 2 sztuki oleju 10 dkg słoniny sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto: 1 kg mąki wrocławskiej 2 żółtka 1 łyżeczka(...)Ziemniaki ugotować i razem z serem przepuścić przez praskę. Cebulę i słoninę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na złoto i 2/3 przełożyć do farszu. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Z w/w składników w międzyczasie zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, wyciąć
Gosia gotujemargaryny Herbatniki zmielić na piasek , dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać , wyłożyć obłożoną papierem do pieczenia tortownicę 24 cm . Odstawić na 10 min do zamrażalki. Składniki na masę serową : 600g sera białego trzykrotnie zmielonego 1 całe jajko 2 żóltka 1/3 szk, cukru 2 łyż. mąki pszennej 250 g śmietany 18 % skórka z 1 limonki sok z 1 limonki Wszystkie składniki umieścić
Wypieki Uliodrobiną sproszkowanej ostrej papryczki. Postawić na pół godziny w lodówce, żeby wchłonął dobrze przyprawy. Arbuza i ogórki obrać ze skórki i też pokroić w kostkę .Wszystko dodać do białego sera. Skropić oliwą z oliwek, dodać pestki słonecznika i delikatnie wymieszać. Sałatkę odstawić na godzinę do lodówki
Moje domowe kucharzenierozpływające się w ustach. Polecam :) składniki: ciasto czekoladowe 200 g margaryny 200 g gorzkiej czekolady 200 g cukru pudru 3 jajka 110 g mąki masa serowa 450 g białego sera Wieluń 150 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 2 jajka 5-6 połówek brzoskwiń z puszki Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Margarynę utrzeć
Monia miesza i gotujesłodko. Składniki: 230g buraczki puree Hortex 500g ziemniaków (waga po ugotowaniu) 1 jajko około 380g mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru szczypta soli Farsz: 400g białego sera półtłustego 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 2 łyżeczki soku z cytryny Posypka: 60g bułki tartej 45g masła 4 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu
Szalona Kuchnia Ewelinycannelloni 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 cebula 300-400 g szpinaku ( może być mrożony ) 400 g sera ricotty ( lub twarogu ) sól, pieprz do smaku 200 g żółtego sera(...)PRZYGOTOWANIE : Na patelni na maśle podpiekamy drobno pokrojona cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy rozmrożony szpinak. Dodajemy sól i pieprz, podpiekamy aż płyny odparują. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy podpieczony szpinak i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rurki makaronowe nadziewamy farszem i układamy jedna obok drugiej. Sos beszamelowy- w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy mleko
Kulinarne Fantazje Marioliwykorzystać mrożone. Miałam mrożone węgarki i one były tu użyte :) Składniki na ciasto naleśnikowe: ok.210 g mąki pszennej ok. 380 ml mleka 2 jajka sól, olej do smażenia dodatkowo ser biały i ewentualnie śmietana Przygotowanie : Do mleka wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli i roztrzepane dokładnie jajka, połączyć. Pozostawić na kilka minut, jesli wyjdzie nam za gęste mozna dodać odrobinę wody
Proste Potrawynależy pamiętać, że to co wkładamy do wnętrza nie może być zbyt rzadkie i w ilości, która pozwoli pieczonemu ciastu na listkowanie. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g białego sera twarogowego (nie może być rzadki) 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 żółtko 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego do posypania mleko
Kuchcik gotujeużywam do tego cukru. Uważam że bita śmietana jest słodka i to wystarczy. Deser przygotowałam z herbatnikami biszkoptowymi od Cukry Nyskie. Deser sernikowy w pucharkach Składniki : Krem : ser biały tłusty - 250 g bita śmietana - 1 opak ( 60 g) mleko - 150 ml ajerkoniak - 3 łyżki kakao - 1,5 łyżeczki Do nasączenia biszkoptów: kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka woda gotowana
Kuchnia Danusi