ser biały - 7461 przepisów (strona:10/498)

Seromakowiec 131

Dzięki takim firmom jak Helio możemy śmiało skorzystać z gotowego już do spożycia maku. Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować delikatny sernik z przewagą mascarpone na masie z maku połączonego z serem białym oraz prawdziwą, ciemną czekoladą. Wszystko powstało na spodzie z maślanych herbatników. Gorąco polecam na Święta. 1 godzina blaszka 24×26 składniki: spód: 500 g herbatników 20 g masła(...)masa makowa: 500 g gotowej masy makowej HELIO 250 g białego sera do serników 2 jajka 60 g ciemnej, 80% czekolady deserowej lub gorzkiej część serowa: 500 g mascarpone 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 jajko 1 żółtko 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy polewa: użyłam gotowej polewy mlecznej HELIO wykonanie: Herbatniki zblendować, dodać roztopione masło i pomieszać. Blaszkę wyłożyć papierem

Ania i Marcin gotują
Pierogi ruskie 29

oczywiście z kapustą i suszonymi grzybami, a drugie ruskie. Dzisiaj podam Wam przepis właśnie na pierogi ruskie. Klasyczne i tradycyjne pierogi ruskie mają w sobie tyle samo ziemniaków co białego sera. Oczywiście jeśli wolicie, aby ser był bardziej wyczuwalny możecie w dowolny sposób zwiększyć proporcje. Polecam Wam przygotowanie ich w większej ilości i zamrożenie ich. Dzięki temu w każdej chwili(...)będziemy mogli przygotować błyskawiczny obiad. Pierogi ruskie (około 80 sztuk) Składniki: podwójna porcja ciasta na pierogi z TEGO PRZEPISU Farsz: 500 g tłustego lub półtłustego sera białego 500 g ziemniaków łyżka suszonego majeranku 2 ząbki czosnku pieprz sól Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy je i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków

PatiGotuje
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 25

Pierogi jak to pierogi, można powiedzieć :-) Ale różnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję(...)koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką.  Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko.  Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch. Pychotka

Wielopokoleniowo
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 20

Pierogi jak to pierogi, można powiedzieć :-) Ale różnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję(...)koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką.  Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko.  Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch. Pychotka

Wielopokoleniowo
Trójkolorowy makaron z sosem pomidorowym w dwu wersjach 55

bazyliiPulpety z indyka:40 dkg piersi z indykacebulagarść natki pietruszkisól i pieprz do smaku (nie mam pojęcia ile - bo podobno moje były mało słone:) )mąka do obtoczenia Placuszki z białego sera:20 dkg białego sera2 łyżki bryndzygarść natki pietruszkijajkosól i pieprz do smakubułka tarta do obtoczeniaPrzygotowanie:Mięso umyłam i razem z cebula przepuściłam przez maszynkę do mięsa. Dodałam natkę pietruszki

Magiczna kuchnia Darii
Pikantna pasta serowa 29

Bardzo smaczna pasta serowa z dodatkiem kminku o lekko pikantnym smaku. Często robię tą pastę na śniadania. Składniki: 250 gram półtłustego sera białego 100 gram sera rokpol 2 jajka ugotowane na twardo 0,5 szklanki śmietany 18% 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki musztardy ¼ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka kminku sól Sposób przygotowania: Do miski przekładamy ser biały,ser rokpol

Bajeczna Kuchnia
Ser zgliwiały - kuchnia podkarpacka 20

zgliwiały - kuchnia podkarpacka Do kuchni podkarpackiej tradycja smażenia białego sera i wytwarzania z niego sera żółtego dotarła z Galicji. Był to sposób na wykorzystanie nadmiaru tego cennego składnika, ale równie ważne było przedłużenie jego trwałości. Biały ser pozostaje świeży zaledwie kilka dni, a jeśli przechowywany jest w cieple, jedynie dzień lub dwa. Dzięki smażeniu z dodatkiem masła i jajek konsystencja(...)swoich zwolenników. Najbardziej popularny jest jednak na Śląsku, w Wielkopolsce i na Pomorzu, jako specjał zaczerpnięty z kuchni niemieckiej. Gliwienie to proces dojrzewania sera na skutek naturalnego procesu fermentacji. Biały ser nabiera wówczas specyficznego, ostrego zapachu, a jego konsystencja zmienia się w lekko mazistą. Po usmażeniu zarówno smak, jak i zapach zgliwiałego sera są specyficzne, ale nie tak intensywne

Trzeci talerz
Makaron penne z pięcioma serami. 47

okazji mam dla Was taki bardzo fajny przepis, który jest nie tylko bardzo smaczny, ale także szybki w wykonaniu. Do makaronu przygotowałam sos oparty na czterech różnych serach: białym, topionym, żółtym i mozzarelli. A piątym, pikantnym posypałam całe danie. Wszystko jest mocno serowe, delikatnie pietruszkowe i wprost rozpływające się w ustach :-) Składniki: makaron penne pełnoziarnisty Lubella(...)śmietany kremowej 12% 100 g serka topionego śmietankowego 100 g żółtego sera np. gouda 100 g białego sera drobno mielonego kostka mozzarelli 150 g czosnek granulowany, pieprz i sól jako przyprawy pęczek natki pietruszki ostry żółty ser np. z chili do posypania wierzchu Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.  Do garnka włożyć: serek topiony, pokrojoną mozzarellę, biały

Poezja Smaków - blog kulinarny
Naleśniki z serem 39

Dzisiaj jedno z moich ulubionych śniadań- naleśniki! Podsmażane naleśniki z białym serem, to niewątpliwie mój smak dzieciństwa. Naleśniki bardzo często były u Nas w domu, być może dlatego, że moje dzieciństwo to końcówka lat 80 tych i początek 90 tych, a wtedy większości z Nas się nie przelewało, w sklepach nie było też nic ciekawego. Dlatego dżemy domowej roboty(...)rozmiar M - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - ziarenka z laski wanilii + odrobina oleju do smażenia, zazwyczaj tylko na pierwszego naleśnika W/w składniki wymieszaj trzepaczką, naleśniki smaż na jasno złoty kolor. SER BIAŁY: - 400 g białego półtłustego lub tłustego sera - 2 żółtka - 1-2 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku budyniowego W/w zmiksuj w blenderze. Na usmażone naleśniki, nakładaj ser biały, złóż

SMYKWKUCHNI
Knedle ziemniaczano-serowe z borówkami 114

czemu nie próbować Knedle z borówką smakują wybornie, a jeszcze lepiej kolejnego dnia, kiedy to borówki, nieco mało wyraziste solo, nabierają smaku Tym razem w cieście oprócz ziemniaków, znajdziecie ser biały, przez co ciasto jest jeszcze delikatniejsze niż w wypadku tradycyjnego ciasta na knedle. Warto eksperymentować z nadzieniem, ja w planach mam jeszcze knedle z serem i wiśniami oraz wiśniami(...)typu klusek. Drukuj Knedle ziemniaczano-serowe z borówkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Farsz 600 g borówek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki Ciasto 1 kg ziemniaków 250 g sera białego (dałam półtłusty) 250 g mąki szczypta soli 2 jajka Sposób przygotowania Farsz Składniki mieszamy Ciasto Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę Ser biały mielimy lub przeciskamy przez praskę. Z sera

Mieszam w Garnku
Sernik Królewski 82

trzeba go odcedzać, jest serowy w smaku, doskonale smakuje sam w sobie, nie jest kwaskowy i nie trzeba go mielić Ufff, zalet pewnie znalazłoby się więcej. Jeśli używacie zwykłego sera białego, to trzeba go trzykrotnie zmielić. Jeszcze kwestia kakao. Ja miałam kakao kupione na wagę w sklepie z herbatami. Nie było bardzo ciemne, więc dałam go coś koło(...)łyżek śmietany 200 g masła 4-5 łyżek kakao Warstwa serowa 5 jajek 3 łyżki domowego cukru waniliowego 180 g drobnego cukru do wypieków 1-1,2 kg sera białego 1 łyżka kaszy manny 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 100 g masła kilka kropel aromatu migdałowego Sposób przygotowania Ciasto Składniki ciasta łączymy i zagniatamy ciasto

Mieszam w Garnku
Domowy ser żółty 22

Przepis jest bardzo prosty i każdy może go przygotować w domu. Wymaga tylko dobrych składników, oczywiście najlepiej jeśli wykorzystacie do tego produkty od lokalnych dostawców (zwłaszcza jeśli chodzi o biały ser i jajka), to właśnie dzięki nim uzyskacie piękny żółty kolor. Jeśli nie macie dostępu do takich produktów to nic straconego, zawsze możecie skorzystać z produktów dostępnych w sklepach, smak(...)kanapek. Ja podaję Wam przepis podstawowy, ale jeśli macie ochotę to możecie dodać do niego Wasze ulubione zioła, czy inne dodatki. Domowy ser żółty: Składniki: 1 kg tłustego białego sera 1 litr mleka 3,2% 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1 łyżka masła ok. pół łyżeczki soli Dodatkowo; Garnek z grubym dnem Drewniana łyżka Biały ser i mleko podgrzewamy

PatiGotuje
Sernik wiedeński 18

jest przepis na tradycyjny sernik będący u mnie w rodzinie od dawna, robiła go moja babcia. Składniki: 1 kg sera białego, 10 jajek, 1/2 szklanki cukru, 1 kostka masła, zapach waniliowy lub cytrynowy, rodzynki. Przygotowanie: Ser biały zmielić w maszynce do mięsa.  Masło rozpuścić, ostudzić i dodać do sera. Żółtka utrzeć z cukrem dodać do sera, do tego dołożyć(...)robić ten sernik z sera z wiaderka, ale nie za bardzo mi odpowiada. Ser wychodzi zbyt wilgotny, rozpadający się i od tego czasu wróciłam do starego sposobu mielenia zwykłego białego sera w maszynce. Biorę ser tłusty lub półtłusty. Skład ciasta krótki bez dodatku zapychaczy typu mąka, budyń. można ten sernik udekorowac lukrem cytrynowym lub masą czekoladową

Państwo Wojtczuk gotują
SERNIK DO KAWY! 56

SERNIK CYTRUSOWY Chodził za mną sernik taki bez ciasta na spodzie. Sernik z sera białego, a nie z zmielonego sera w wiadereczku. Treściwy, aromatyczny i z dodatkiem skórki pomarańczowej. Serniki to ciasta, które mogą kilka dni być przechowywane w domu i z każdym dniem są lepsze. Lubię je też bardzo do kawy. Ten sernik jest bardzo klasyczny w smaku(...)przepisie jest jednak piana z białek i sernik trochę opadł po upieczeniu, ale dzięki napowietrzeniu jest puszysty. Polecam Wam, do kawki jak znalazł! składniki na sernik: - 1 kg białego sera tłustego - 7 jaj rozmiar L - 150 g masła - 2 łyżki proszku budyniowego o smaku wanilii - 2 łyżki mąki pszennej - sok z 1 cytryny - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - ziarenka z laski

SMYKWKUCHNI
Aksamitny sernik z chałwą 61

type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Spód: 250-300 gr chałwy domowej lub 250 - 300 gr maślanych ciasteczek zblendowanych z 50 gr rozpuszczonego masła Masa sernikowa: 1 kg sera białego (u mnie 250 gr sera ricotta, 250 gr sera twarogowego chudego z Lidla, 500 gr sera mascarpone ) 1/2 szklanki cukru brązowego albo może być zwykły biały 4 duże jajka(...)document.write(" "); Składniki na tortownicę 23 cm: Spód: 250-300 gr chałwy domowej lub 250 – 300 gr maślanych ciasteczek zblendowanych z 50 gr rozpuszczonego masła Masa sernikowa: 1 kg sera białego (u mnie 250 gr sera ricotta, 250 gr sera twarogowego chudego z Lidla, 500 gr sera mascarpone ) 1/2 szklanki cukru brązowego albo może być zwykły biały 4 duże jajka

moj przepis na