przestałam szukać dalej. Zakupy zostały poczynione, a w sobotę rano przystąpiłam do działania: Składniki: 1 golonka wieprzowa (ok 1,2 kg) 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 średnia cebula 2 łyżki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziaren pieprzu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 owoce jałowca 2 ząbki czosnku (moja modyfikacja) łyżka majeranku (moja(...)wykonaniu mojej Mamy (o której może też kiedyś będzie okazja napisać). Jedno jest pewne: receptura prosta i udana, a z jednej golonki można wyczarować pyszny męski obiad oraz sałatkę jarzynową i krupnik na wywarze w gratisie ;) P.S. Ilości soli jednak nie warto zmniejszać, bo ja musiałam odrobinę wywar dosalać w trakcie gotowania
Kuchnia po mojemunaprawdę bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Jedną(...)zmielony czarny pieprz papryczka chili (opcjonalnie) Składniki na bulion: 2szt. skrzydełek z kurczaka / 1 udko z kurczaka 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 szt.marchewki kawałek selera / lub nać pietruszka kawałek pora Zacznijmy od bulionu. W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Użyłam młodej włoszczyzny. Obrałam ją,umyłam
potrawyregionalne800g czerwonych buraków 500ml zakwasu buraczanego 3 spore marchwie 2 pietruszki 1 mały seler 1 nieduży por 1 duża czerwona cebula sól, majeranek kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego ok. 6 goździków 3 liście laurowe olej do smażenia Buraki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej(...)Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyalwowska Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z torellini i pesto Sałatka z fenkułem i orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa(...)łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa
Codziennik KuchennyPrawdziwy barszcz ukraiński Tradycyjny barszcz ukraiński, narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze
Cztery Fajeryksiążka Laury Osęki Miska szczęścia . Jest to propozycja dla wszystkich którzy lubią niebanalne, ale jednocześnie proste posiłki.Miska- w tym niepozornym naczyniu możesz podać: pożywne, pyszne i kolorowe dania.Zupy sałatki,owsianki.Autorka utwierdza w przekonaniu że inspiracją do pysznego i zdrowego gotowania może być wszystko.Pora roku, wspomnienia, wycieczka na targ. Miska-to pierwsze naczynie z którego jedzą dzieci. Idealna na każdą(...)dania z sezonowymi warzywami czy owocami. Macie ochotę na coś niecodziennego? albo poznać nowe dania. Jak zrobić oszukany sernik,pieczone warzywa z kaszą,piknikową kaszę z truskawkami,gulasz z selera, ziemniaków i fasoli a może smoothie bowl z truskawkami. Jesteście ciekawi? to zapraszam. Książkę bardzo polecam i sama skorzystam z przepisów które są w niej przedstawione, pyszne, aromatyczne i proste
Sama słodycz i szczypta chilimiski. Warto taką sałatkę przygotować na różne spotkania – rodzinne, koleżeńskie. Smacznego! ps. jeżeli chcecie przyspieszyć przygotowanie sałatki, ryż możecie zastąpić kuskusem. Dla czego warto przygotować sobie taką sałatkę? Przede wszystkim jest ona bogatym źrodłem kwasu foliowego. Foliany to duża grupa związków, które muszą być dostarczane człowiekowi z zewnątrz. W naturze występują w połączeniu cząsteczkami kwasu glutaminowego tworząc cząsteczki kwasu(...)mikrogramów. Znajdziemy go w szpinaku, szparagach, owocach cytrusowych a ponad to w roślinach strączkowych takich jak zielony groszek, różne rodzaje fasoli, soczewica, awokado, brukselka, kalafior, buraki, marchew, dynia, seler oraz orzechy
Szybko Tanio SmacznieSurówka z marchewki, jabłka i kukurydzy...Soczyste wiórki jabłka i chrupiącej marchewki.Słodkie ziarna kukurydzy.A całość doprawiona chrzanem.Dodatek do obiadu z nutką pikanterii.Pycha!Składniki:4 duże
Gospodyni Miejskaopisane w poście o zimowej sezonowości trwa. Staram się przygotowywać dania, w których będą one grały główne skrzypce. Zostały mi jeszcze Czosnek, Jarmuż, Pasternak, Pietruszka, Por, Roszponka, Szalotki i Seler. A dziś pora na brukselkę. Brukselka to dla mnie jedno z tych trudnych warzyw. Nie że jej nie lubię – w zupie jarzynowej jest pyszna. Ale podobnie jak bakłażan(...)płatków migdałów podsmażonych na patelni sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu i szczypty czarnuszki Jak przygotować sałatkę z brukselki i sera? Z brukselki odcinamy końcówki tak, żeby uwolnić listki i oddzielamy je, żeby uzyskać pojedyncze listki brukselki. Mieszamy brukselkę z plasterkami rzodkiewki i polewamy sosem winegret. dekorujemy
Ugotowane pozamiataneprzykryciem. W tym czasie szykujemy warzywa. Pietruszkę, marchewkę, selera i pora myjemy i obieramy. Kapustę obieramy z kilku zewnętrznych liści, obieramy też cebulę i czosnek. Pietruszkę, marchewkę i selera kroimy na kilka mniejszych części i podsmażamy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony, do zarumienienia. Dzięki temu bulion będzie bardziej aromatyczny. Obrane ząbki czosnku również podsmażamy do zrumienienia(...)przyprawy warzywnej, bo tak przygotowany wywar jest już wystarczająco aromatyczny i intensywnie żółty. Bulion przelewamy przez sitko. Mięso oraz warzywa możemy wykorzystać do zrobienia np. potrawki z indyka lub sałatki jarzynowej
Zawsze głodna!micha jest pełna zdrowia – składniki, które w niej znajdziecie zawierają wszystkie potrzebne składniki! Jeśli chodzi o smak, to w tej sałatce najważniejsza jest pieczona cieciorka, wspaniałe warzywo, które smakuje lepiej niż chipsy! Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia: 25 minut Liczba porcji: 2 Pyszna pieczona cieciorka Nazwa misa obfitości brzmi jak tani chwyt marketingowy, ale tak nie jest. Chodzi(...)sól i natka pietruszki. Cała misa polana jest lekkim sosem majonezowym, który dobrze pasuje i do warzyw i do jajka. Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki 1 papryka Mały kawałek selera Mały kawałek białej rzodkiewki lub rzepy Puszka cieciorki 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki (lub słodkiej papryki) 1/2 łyżeczki pieprzy kajeńskiego Mieszanka ziół włoskich (tutaj jest przepis) lub dowolne suszone zioła
Niedzielny kucharzużywam mięsa pieczonego kurczaka. Ostatniego dużego, zagrodowego kurczaka jedliśmy przez trzy dni – pierwszego dnia na ciepło, chrupiącego, zaraz po upieczeniu. Drugiego dnia – jak prawie zawsze – piersi kurczaka wykorzystałam w sałatce. A na trzeci dzień czekał na nas ten „rosół z odzysku” – ugotowany na pieczonym korpusie kurczaka i sokach, które wypłynęły z mięsa podczas pieczenia. Nic się nie zmarnowało! To chyba(...)gęsta, mocno kolagenowa, ciemna i pełna smaku. To właśnie ona jest perfekcyjną, skondensowaną bazą smakową tej zupy. Naszykujcie sobie garnek o pojemności 2,5 litra, z pokrywką. Obieramy marchew, seler, pietruszkę i kroimy na mniejsze kawałki. Nie bardzo drobno, wystarczy pokroić jarzyny na 2-3 części. Mały pęczek natki pietruszki składamy na pół, obwiązujemy białą nicią razem z liśćmi laurowymi
Karo in the Kitchenwafli GoodFood więc dzisiaj ich mała recenzja. Wafelki ryżowe te zwykłe często sobie chrupiemy tak po prostu aby zaspokoić głód, robię z nich kanapki czy podaje jako dodatek do sałatki. Smakowe słone czy też słodkie chrupiemy same bez żadnych dodatków, zazwyczaj gdy mamy ochotę na chipsy czy też coś słodkiego. Dlatego też byłam ciekawa nowych smaków. Do przetestowania dostałam(...)smaku Mango Chutney składniki:pełnoziarnisty ryż brązowy 34%, ryż biały 25%, grys kukurydziany 25%, olej rzepakowy, cukier, naturalne aromaty, sól, laktoza, dekstroza, kminek, czosnek, przyprawy i zioła (olej z selera), barwniki: ekstrakt z papryki, E160c.Wafelki te mają bardziej łagodny smak, słodko-kwaśny w którym wyczuwa się posmak mango. Z pierwszym kęsem wydaje mi się, że dominuje kminek ( którego niestety
Monia miesza i gotujeSkładniki: 6 łodyg selera naciowego ½ puszki kukurydzy konserwowej 6 ogórków kiszonych 1 czerwona cebula (może być też zwykła) 200 – 250 g szynki 4 łyżki majonezu sól
kulinarnyswiatdomi