Kochani czy schabowy musi być nudny? W żadnym wypadku nie :) By nasz kotlet nie był nudny nie bójmy się dodawać wszystkiego co lubimy- eksperymenty w kuchni są wskazane - by nie było nudno i monotonnie. Poszalałam i do obiadu podałam bajecznie kolorowy makaron- i wiecie co? nie wiem kiedy obiad zniknął z naszych talerzy :) Polecam szaleć i eksperymentować w kuchni
Smaki EdytyDzisiaj propozycja dla mięsożerców;) Czasem warto dla odmiany zamiast tradycyjnego schabowego podać roladki ze schabu. Ja nadziałam je serowo-ziołowym farszem, bardzo smacznym i aromatycznym. Możecie też schab zamienić na filet z kurczaka czy indyka. Składniki: 4 plastry schabu bez kości, 1 mała cebula, 3 ząbki czosnku, 30g sera rokpol, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, 2 łyżki posiekanych liści bazylii
Z miłości do słodkościSchab najczęściej kojarzy nam się albo w postaci kotletów schabowych albo nadziewany śliwką. Tymczasem może być równie smaczny w innych połączeniach np w sosie śmietanowym. Niestety danie nie należy do dietetycznych, dzisiaj kuchnia mało zdrowa dla tych co nie liczą kalorii. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMetoda do stosowania nie tylko przy tradycyjnych schabowych, ale również do kotletów z piersi kurczaka. Składniki: 1kg schabu lub piersi z kurczaka - mięso pokrojone na porcje sól, pieprz, przyprawa do mięs lub kurczaka - do przyprawienia 3 średnie jaja 2 łyżki zimnej wody bułka tarta i mąka - do panierowania, u mnie proporcje pół na pół, sypane "na oko" smalec - do smażenia
Grunt to przepis!Macie dość zwykłego schabowego? Oto wspaniała dla niego alternatywa i w dodatku bogato nadziana grzybami. Oczywiście farsz możecie dowolnie zmienić pod własne kubki smakowe. Świetnie sprawdzą się w tej roli wszelkie sery i warzywa. A może zrobicie go na słodko? Zaszalejcie z własną wyobraźnią. Według mnie już sam wygląd przemawia za ich przygotowaniem, gdyż prezentują się o wiele lepiej niż
Fabryka pomysłówgościł na blogu. Smacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi się w lodówce oraz już niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki: 6 kotletów schabowych papryka czerwona 5 pieczarek 100g sera żółtego pół cebuli przecier pomidorowy 5 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki) bazylia oregano zioła prowansalskie papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku masło
Czerwona PorzeczkaKolejny wtorek - kolejne danie z wieprzowiną. Z kawałka schabu można przyrządzić pyszne i w miarę dietetyczne danie. Mój Mąż twierdził, że "schab i fit - to się
Kolorowy PrzepisownikTe roladki przygotowałam w ramach zabawy w testowanie przepisów innego użytkownika portalu Przyślij Przepis. Jolanta KG, która była aktywną testerką podczas testów moich przepisów jest aktualnie
Kolorowy PrzepisownikRoladki są proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Mięso jest kruche, a pozostałe składniki nadają mu wyrazistości.
Symfonia smakowaMoje potrawy są proste, jednakże smaczne i dobrze doprawione. Tym razem schab w cebulowym sosie, czyli pomysł na pyszny obiad. 500 g schabu Keczup pikantny Sól
VioletoweKucharzenieSkładniki: 800 g schabu bez kości, 3 duże cebule, 2 jajka, 3/4 szklanki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, sałatka szwedzka. Przygotowanie: Mięso myjemy
Aga w kuchniFot. Krzysztof Jaracz Składniki : na 5 porcji 80 dkg schabu 6-7 łyżek oleju 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka
Przepisy i porady kulinarneSchab z chrzanem i delikatną nutą pomidorową okazał się strzałem w 10;) Roladki są bardzo miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Idealnie spiszą się podczas ważnych
Krakowskie smaki AniSkładniki: 10 grubszych plastrów schabu 10 plastrów żółtego sera 10 plastrów szynki sól pieprz 1 szklanka mleka 2 serki topione naturalne ( w kiełbasce ) sól, pieprz 1
A Ty Smakuj MnieSzpinak - niezbyt miłe wspomnienie z dzieciństwa. Osobiście przekonywałam się do tej rośliny blisko 30 lat. Teraz uważam ,iż odpowiednio doprawiony
Kuchnia w opałachSkładniki: 800 g schabu 60 g orzechów włoskich 2 żółtka 1 jajko 2 płaskie łyżki masła (temp. pokojowa) 2 łyżki chrzanu tartego 2 łyżki tartego parmezanu
O kuchni z uczuciemOto przepis dla mega antytalentów kulinarnych:-) Boczniaki wyhodowałam sama dlatego nie podaję gramatury potrzebnej do tego przepisu, zresztą każdy ma większy lub mniejszy apetyt na grzybki
IMPRESJA SMAKUOstatnio stałam się szczęśliwą posiadaczką oscypków. Uwielbiam je za ich niepowtarzalny, wyrazisty smak. Oscypki to sery niezwykłe, oryginalnie wyrabiane z mleka owczego są naszą dumą
Zofianaskładniki* 4 plastry schabu bez kości* 4 cienkie plastry szynki lub polędwicy* 2 ogórki konserwowe* 1/4 papryki żółtej* 1 papryka czerwona* 2 średnie cebule* sól, pieprz
Mix smakuCzyli coś specjalnego dla naszych facetów :)Składniki:4 plastry karkówkisól, pieprzsłodka mielona paprykaczosnek granulowanyPanierka:jajko + odrobina mlekamąkabułka tartaolej do smażeniaSposób wykonania:1. Umyte i osuszone kotlety
Kuchnia domowa AniSaltimbocca*, to rodzaj popularnej włoskiej potrawy, która przyrządzana jest z rozbitego płata cielęciny oraz szynki, z dodatkiem szałwii,
Kraina Miodem PłynącaRobiłam już piersi z kurczaka z brzoskwinią a tym razem postanowiłam wypróbować połączenie schabu i czereśni. I jak się okazało był to smaczny eksperyment. Dla lubiących
Ewa w kuchniZnowu przyszedł czas na kilka wpisów z przepisami jeszcze sprzed założenia bloga. Myślę, że warto je dodać. Może akurat któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu
Ewa w kuchniMiały być roladki panierowane ale tyle razy już były w ten sposób robione, że chciałam coś innego. Co prawda zawsze są z innym farszem ale dziś
Ewa w kuchniSezon na gruszki w pełni. A że są to moje ulubione owoce, to zajadam się nimi na różne sposoby. Do mięsa również pasują, gdyż
Codzienna kuchnia niecodziennaPierwszy post - więc się przedstawię. Jestem Iza :) 16 letnia miłośniczka fotografowania, gotowania i robienia wszystkiego co ciekawe/dziwne i interesujące. Co jeszcze? Najważniejsze chyba wiecie. A po
CzarnawisienkaPyszne a'la roladki z masłem czosnkowym... pieczone w piekarniku... Składniki: 500 g schabu, 2 łyżki oleju, czosnek granulowany, pieprz, sól, tymianek, kolendra, 3 łyżki
Aga w kuchniOd czasu do czasu przygotowuję mięso w postaci roladek. W tej wersji użyłam schabu i aby zaostrzyć nieco smak mięsa do środka dałam salami, marynowaną paprykę
Czerwień i błękitJest to wersja schabu dla tych którzy lubią eksperymenty z tym mięsem. Mojej rodzinie tak przyrządzone mięso bardzo smakowało :) składniki : 4 kotlety ze schabu po połowie
Proste PotrawyDziś u mnie mięso wieprzowe - schab w nowej odsłonie. Więcej propozycji na www.wieprzopedia.pl U mnie zamiast tradycyjnie przyrządzonego
Proste PotrawyCzasem bywają takie dni, że brak albo chęci albo czasu na przygotowania obiadu...i czasem..oj rzadko tak bywa..ale jak córka prosi..to trza zrobić
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1 op. marynaty szlacheckiej Prymat 3 plastry schabu (ok. 1 cm grubości) 1 opakowanie warzyw na patelnię 2 łyżeczki oleju do smażenia Sól, pieprz
Emcia PichciMoja mama zdradziła mi, że jadła niedawno bardzo pyszne roladki nadziewane kapustą kiszoną i grzybami. Tak mnie to zaciekawiło, że musiałam sama zrobić coś takiego. Akurat
Z miłości do słodkościTrochę inna wersja roladek. Tym razem farsz jest o zdecydowanie cebulowym smaku i jest rozdrobniony . Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniObiad na szybko. Koleżanka opowiadała mi o jednym przepisie, który często robi. Podchwyciłam temat, jednak zmodyfikowałam trochę i nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od
Blondynka Gotuje6 plastrow schabu 8 duzych ziemniakow 6 listkow salaty ( do dekoracji) sol pieprz panier ( maka, jajaka, bulka tarta) Schab myjemy, osuszamy
Klaudynkowa kuchniaZbierałam się jak sójka za morze z tym przepisem. Jakoś tak najpierw nie miałam pomysłu, potem czasu, ale jestem i przedstawiam Wam bardzo smaczne danie. Wbrew
Smaczna PyzaDzisiaj przedstawiam Wam proste danie, które zadowoli tych, którzy mają dość nudnego obiadu. Nadchodzi także sezon wiosennych owoców i warzyw, dlatego warto go wykorzystać i
Fabryka pomysłówSkładniki 6 grubych plastrów schabu olej vegeta 10 dag mozzarelli 400g przecieru pomidorowego 4 pomidory bazylia, oregano, tymianek, sól i pieprz Farsz z pieczarkami 10 dag
Czerwona Porzeczka