schabowe - 3359 przepisów (strona:178/224)

Zasmażana biała kapusta 274

jabłko 2 średnie cebule kawałeczek słoniny ocet spirytusowy sól biały pieprz cukier 2 łyżki mąki Zasmażana kapusta to tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki albo do schabowego. Kapusta jest najpierw duszona, a następnie podprawiana zasmażką. Można ją przyrządzić z kapusty kiszonej, świeżej białej albo czerwonej. Dziś zaprezentuję przepis z wykorzystaniem białej świeżej kapusty.  Kapustę

Świat Domowej Kuchni
Wiem, co jem- wędliny domowe 233

pewno warto poświecić trochę czasu i zrobić wędliny domowe. Polecam kilka przepisów. Rolada schabowa Pasztet domowy Schab pieczony Szynka z szynkowara SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 194

Schab lub mięso z szynki nie musi być suche. I nie trzeba podawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :) Składniki na pulpety: 30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa), 1 jajko , 1 sucha bułka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 566

pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też nim nie jest.  Kotlet de volaille podobno stworzył Marie-Antoine Carême, kucharz i cukiernik cara Aleksandra I. Najbardziej fantazyjna chyba  forma takiego kotleta to przygotowany z piersi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab w śmietanie 205

Dzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa. Zrobimy to ciszej. Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %, przyprawa barbecue, delikat do mięs, warzywko i olej. Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią.    Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju. Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku.    Na tak przygotowany półmisek

Maminek kulinarny
Kalafior w cieście 198

zrumienienia.    Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i gotowe.    Jeśli zostanie nam ciasto możemy również usmażyć je w oleju. Kalafior w tym wydaniu idealnie pasuje do popularnego schabowego, ale nie tylko. Smacznego

Maminek kulinarny
Kapuśniaczek z młodej kapusty 164

Nareszcie pojawiła się młoda kapusta odpowiedniej jakości i w odpowiednim rozmiarze. Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek. Składniki: -główka młodej kapusty -kawałek wędzonki ( np. wędzona kość schabowa ) -2 marchewki -1 pomidor -łyżka koncentratu pomidorowego -pęczek koperku -przyprawa warzywna i sól    Na początku z wędzonki "wydobywamy" właściwy smak i zapach, czyli: -gotujemy ją do miękkości w wodzie przyprawionej warzywkiem

Maminek kulinarny
Schabowe sakiewki z kaszą gryczaną 255

Proponujemy schab w zupełnie nowym wydaniu. Niespodzianką jest kasza gryczana " spakowana" w sakiewkę z kotleta schabowego.    Składniki: -ok. 10 plastrów schabu -10 dkg kaszy gryczanej -5 dkg masła -2 jajka -2 ząbki czosnku -2 czubate łyżki mąki -1/4 szklanki mleka -sól, pieprz, warzywko -bułka tarta -olej do smażenia    Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą

Maminek kulinarny
Aromatyczne krewetki koktajlowe na maśle z natką pietruszki i czosnkiem 207

Czasem nachodzi mnie ochota, żeby zjeść na obiad coś innego niż kurczak czy schabowy. Ten przepis na aromatyczne krewetki koktajlowe na maśle z natką pietruszki i czosnkiem jest bardzo prosty i co najważniejsze bardzo szybki w przygotowaniu (coś dla głodomorów takich jak ja kiedy jestem bardzo głodna i obiad muszę mieć na za chwilę, bo inaczej umrę z głodu :-) ). Zachęcam

Anielska Kuchnia Ani
Co to jest deser? I mój pierwszy suflet 284

kawy . Hmpf... I co Wy na to? Wpadłby ktoś na to, że deser może być niesłodki...? Mi się taka idea w głowie wręcz nie mieści, no chyba, że zjemy schabowego po naleśnikach z bitą śmietaną i truskawkami.  Piszę o tym, bo zaczęłam się zastanawiać, jak zupełnie inne znaczenia nadajemy tym samym słowom. Dla jednego deser musi być w pucharku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kuchnia gruzińska 394

się smakiem w zależności od tego, jaki ser znajdziemy w środku – warto popróbować i znaleźć ten najlepszy. Nie w każdym miejscu chaczapuri mi smakowało – ale w Polsce schabowego też trzeba umieć przyrządzić. Za to jak natrafiłam na ten jedyny – niebo w gębie. Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się

Poezja smaku
Podsumowanie listopada 223

dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..zapraszam także do  wspólnego pieczenia . . Popularna dziesiątka listopada: Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Rogale"marcinskie" Orzeszki z masą z mleka w proszku Kinder pingui Gulasz z piersi kurczaka Sałatka z czerwonych buraków Mięso wekowane Pierniczki

Moje domowe kucharzenie
Schab z cukinią zapiekany pod sosem serowym 318

Pyszny schabik na obiadek. Taka wersja dla odmiany a nie ciągle ten kotlet schabowy. Do schabiku dodałam cukinię i całość zapiekłam pod sosem serowym. Mięsko wyszło pyszne. składniki: 700 g schabu 1 mała cukinia sól,pieprz olej do smażenia 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka 2 garście startego sera gouda gałka muszkatołowa Schab pokroić w dużą

Monia miesza i gotuje
Schab w sosie musztardowym 298

Klasyczny schabowy? Nieee. ;) Lubię schab, staram się urozmaicać go na różne sposoby. Pomysł na smaczny obiad - schab w sosie musztardowym, podany z sałatką warzywną i puree z batatów. Batatów nie pokochaliśmy, ale całą resztę - bardzo! 5 niezbyt grubych plastrów schabu musztarda (dowolna) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa mąka, olej przyprawy: pieprz, papryka: ostra

Szefowa kuchni
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNE KOTLETY 2509

bardziej ulubiony. Ja choć wielką fanką kotletów nigdy nie byłam, to niekiedy jednego zjem i to tylko z kurczaka (w wersji "gazetowej"- tzn.cienki jak ona i chrupiący), typowych schabowych nigdy nie lubiłam i tak mi już zostało. Właściwie to kotlety można robić z różnych gatunków mięsa, część rodzinki np.uwielbia kotlety z łopatki, są chude i bardzo soczyste, ale to już

Smaczne Zdrowe