szczególnie w chłodne dni. Dzisiaj miałam ochotę na zupę ogórkową. Szast prast i była gotowa. Zupy gotuję zawsze na wywarze z kości, rosole lub wywarze warzywnym. Składniki: 1 kość schabowa 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela
O kuchni z uczuciemWreszcie pojawiły się grzybki! A wśród nich kanie :) Pewnie sporo z Was już robiło tradycyjnego schabowego z kani więc przepis zamieszczam tak dla przypomnienia :) Szybkie i smaczne danie np. na kolację. W dodatku bardzo sycące. Tylko najpierw upewnijmy się, że na pewno zebraliśmy kanie :) Składniki: kanie jajko bułka tarta sól pieprz Sposób przygotowania: Kani nie płuczemy w wodzie, nie namaczamy
Na Ciasteczkowych PapierachBlueberry Corner by "jagodzianka" Mizeria to wspaniały dodatek polskiej kuchni. Pasuje do wielu dań. Do kotleta schabowego, mielonego, do klopsików, do żeberek, do pieczonego … Przeczytaj cały artykuł Post Mizeria na jogurcie oraz trochę zabawy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerłyżki masła - sól jodowana - pietruszka Gotujemy i solimy ziemniaki, cebulę i pokrojone na kawałki marchewki. Po ugotowaniu dusimy wszystko, dodajemy mleko, masło, dekorujemy pietruszką. Możemy podać z kotletem schabowym, o którym wyżej wspominałam, a także ze smaczną sałatką, której przepis był tutaj: Sałatka z charakterkiem . SMACZNEGO
WielopokoleniowoKapusta zasmażana ze słodkiej kapusty Jest idealna jako dodatek do obiadu, przede wszystkim do kotletów schabowych. Dziś niedziela, pewnie w wielu domach rozchodzić się będzie dźwięk tłuczka, więc mam nadzieję że przepis się przyda. Jest to też sposób na pozbycie się resztek wędlin ale można po prostu zrobić z wędzonym podgardlem czy boczkiem. Składniki: kapusta spory kawałek wędzonego podgardla
Pelusiowa KuchniaSmaczna odmiana tradycyjnego kotleta schabowego. Tym razem w cieście z serków topionych. Pysznie i soczyście. Do tego ziemniaczki i jakaś smaczna surówka i mamy super danie obiadowe. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniByły czasy kiedy mortadela była wędliną bardzo użyteczną . Dawano ją na kanapki, smażono skwarki , dodawano do zup, zastępowała kotlet schabowy a moja mama smażyła ją w mundurkach . Inaczej mówiąc w cieście naleśnikowym . Szybka i łatwa przekąska . Składniki 1/2 szklanki mleka( kefiru lub zsiadłego mleka) 1/2 szklanki wody 1 jajko 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Eli GotowanieCiekawy smak to komentarz mojej rodzinki. Składniki na 3 porcje 3 kotletów schabowych 1 jajko 1 kefir 200g 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól,pieprz do smaku oliwa do smażenia Sałatka kapusta pekińska średnia 1 cebula sos ( 2 lyżki oliwy ,sól,pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, ocet balsamiczny - wymieszać) Sposob wykonania Z jajka ,kefiru
Eli Gotowaniesię zlepić makaronu.Mąka kukurydziana nadaje makaronowi kruchości ,delikatności i najważniejsze taki makaron lekko się zagniata . Raz-raz ; i już jest zrobiony. Zrobię go dzisiaj do schabowych pałeczek. Skladniki na makaron
Eli Gotowaniewymyślony i tak też zrobiony . na szczęście w smaku idealny . Moja rodzinka już od dawna przyzwyczajona ze nie ma u nas zwykłego kotleta cz to z kurczaka ,czy schabowego. Oczekują że coś tam w środku siedzi . Nie mogłam ich rozczarować. Skladniki 3 sztuki filetu z piersi kurczaka 3 plastry sera żółtego ( lub innego ale roztapialnego ) 20 dkg fasolki
Eli Gotowaniepodawanym na obiad. Niestety ze względu na długi czas ich robienia, nie są często podawane u mnie w domu. Wielka szkoda, gdyż wszyscy je bardzo lubimy. Składniki: 660g schabowych ( 6 sztuk), 2 ogórki kiszone, 250g boczku ( 6 plastrów), cebula, sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra,ewentualnie musztarda. olej, mąka. Przygotowanie: Schab podzielić na 6 części, rozbić. Posolić
W kuchni u MonikiSkładniki: kość schabowa, kilka ziemniaków, kalafior, 2xmarchew, por, korzeń pietruszki, natka pietruszki, śmietana 30% do zup i sosów, sól, pieprz, ewentualnie vegeta( jarzynka). Przygotowanie: Kość od schabu zalać wodą, dodać obraną i umytą marchew, por, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie vegetą (jarzynką). Gotować na mniejszym ogniu. Po kilkunastu minutach dodać podzielony na różyczki
W kuchni u Monikimiłośnicy? Składniki: ok 750g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka 8 średniej wielkości ziemniaków 2 listki laurowe ok 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek 40 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pieprz do smaku opcjonalnie 1 opakowanie mrożonki "Kapuśniak" Hortexa 1 kostka rosołowa drobiowa 1 kostka rosołowa o smaku wędzonych
Kuchnia w czekoladzieogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. Zima nieodzowne, kto ich nie robi niech żałuje, bo nie ma nic lepszego jak domowy, chrupiący kiszony ogórek na zimowej kanapce czy do schabowego z ziemniakami. Nie podaję wam dokładnych proporcji, bo każdy z nas zaprawia różną ilość ogórków, ma różne wielkości słoików. Ważna jest proporcja wody do soli oraz to co w każdym
Bernika - moj kulinarny pamietnikWydaje się to być trudne - ponieważ efekt zawsze zadowala. Prawda jednak jest taka, że nasza praca przy tego rodzaju daniach jest mniejsza niż przy smażeniu zwykłych i pospolitych kotletów schabowych, tyle, że rozłożona w czasie. Jaka jest sama pieczeń? Krucha i wilgotna jednocześnie, bardzo delikatna. Niezwykle aromatyczna, odpowiednio doprawiona także w środku - a nie tylko przy brzegach. Brzmi smacznie
Poezja Smaków - blog kulinarny