schabowe - 3359 przepisów (strona:146/224)

SURÓWKA Z TARTEGO KALAFIORA I MARCHEWKI 229

minerałów i witamin. Można ją przygotować wcześniej, przełożyć do zamykanego pojemnika i do czasu spożycia przechowywać w lodówce.  Spróbujcie wykorzystać ją do kanapek z szynką lub kotletem np. schabowym. Sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/2 główki kalafiora 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku DRESSING

cool and minty
Rolada z grzybami i serem pleśniowym 195

Składniki dwa kotlety schabowe kilkanaście pieczarek 100 g suszonych borowików ogórek kiszony czosnek, sól, pieprz sos sojowy Przygotowanie Kotlety rozklepać, oprószyć solą, pieprzem i nasmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem (z dwóch stron). Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Następnie przełożyć na kotlety (ok łyżkę) dodać ćwiartkę ogórka i plasterek sera

Gaździnka warzy
Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym 317

Podajemy z ziemniaczkami, puree, kaszą lub makaronem – co lubimy. Zobacz także: Placuszki z dyni (dyniowe pancakes) Dynia to królowa jesieni. Nie każdy za nią przepada, jednak ... Świąteczna pieczeń schabowa z żurawiną Na uroczysty obiad z okazji pierwszego lub drugiego dnia Świ... Kedgeree - jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby Kedgeree (czyt. kedżeri) to jednogarnkowa potrawka z wędzone... Łosoś w porach Ryba

Poezja smaku
Tradycyjna Zasmażana Kapusta Kiszona z Boczkiem 41404

Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem to idealny dodatek do niemal każdego mięsa jednak w połączeniu z tradycyjnym kotletem schabowym tworzy jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych polskich dań.  Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 200 g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli łyżeczka soli 2 liście laurowe 4 ziela

Słodka Strona
Schabowe ruloniki z papryką i bazylią 256

wykonania dania potrzebne będą: Składniki : 6 kotletów schabowych 2 średnie papryki czerwone 20 dag sera typu parmezan 1 strąk papryczki chilli  1 pęczek bazylii 4 łyżki musztardy 1 łyżeczka kminku sól pieprz 1 łyżka oleju kolorowy pieprz   Przygotowanie: Mięso opłucz, osusz i mocno rozbij. Posyp pieprzem i solą. Papryki umyj, rozetnij , wyjmij gniazda nasienne. Strąki papryki pokrój

Różne smaki w kuchni
Piegowate mielone 269

pomysł zrobienia mielonych w tej wersji wpadłam trochę przypadkiem, robiąc farsz do schabowych pierożków. Została mi odrobina farszu, więc pomyślałam czemu by nie zrobić z niego kotletów. Dodałam bułkę i jajko i wyszył bardzo dobre kotleciki mielone. PIEGOWATE MIELONE Składniki: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego garść grzybów mun 1/2 pora 1 jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (+ trochę

Bon appetit mon amie
Aromatyczne pieczone kotlety 189

mielonego są obecne chyba w każdej kuchni na całym świecie. Z różnych rodzajów mięs, w różnej postaci, ale są. Na polskich stołach kotlet mielony króluje, dzieląc się dominacją ze schabowym. Mielone, czy klopsiki- uwielbiam i wprost ubóstwiam je modyfikować. Dla tych, którzy nie przepadają ze względu na ciężkostrawność smażonych potraw, mam propozycję kotletów pieczonych w piekarniku. Są o wiele zdrowsze

Pichceniomania
Smażone kanie (czubajki) 178

wszystkie grzyby zawierają także ciężkostrawną chitynę , dlatego białko w nich zawarte  jest trudno przyswajalne. Kania najlepiej smakuje panierowana w jajku i smażona. W smaku przypomina trochę kotlet schabowy. natomiast ja zrobiłam z niej też pyszną  przyprawą grzybową . ------------------------------------------------------------- Smażone kanie (czubajki) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 kanie 2 jajka sól pieprz klarowane masło do smażenia Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Bezglutenowe, wegańskie kotlety z kań 214

uwielbiałam wycieczki do las z rodzicami i poszukiwanie pięknych okazów, które później przerabiało się a coś pysznego do jedzenia. Jednym z moich ulubionych dań, były oczywiście kanie à la schabowy, wtedy jeszcze w normalnej panierce. Teraz nie mam niestety czasu na grzybobranie, ale na widok kań w hali targowej, zatęskniłam za smakiem dzieciństwa. Postanowiłam więc opracować nowy przepis

Quinoa Raz!
Mizeria 197

Mizeria, to mój ulubiony  letni    dodatek do obiadu. Pasuje niemal do wszystkiego, ale mi najbardziej smakuje z sadzonym jajkiem i kotletem schabowym. Zapraszam dzisiaj na moją jej wersję z odrobiną mięty. Składniki: 500 g ogórków gruntowych 1 mała cebulka kilka listków drobniutko pokrojonej mięty 150 g kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka otu 1 łyżeczka cukru sól

Gosia gotuje
Kapucha Rodzicielki czyli kapusta ze śmietaną 255

łeb (z handlówki) pusty! A przepis prosto z kajetu Mamy. Dyktowany z sapiącym z gorąca owczarkiem w tle.  Z dwoma telefonami dodatkowymi czy aby na pewno zrobię P. schabowego. Voila! Składniki: 1/2 główki kapusty 2łyżki śmietany 18% 2łyżeczki soku z cytryny szczypta cukru 1łyżeczka mąki pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku sól pieprz Wykonanie: 1. Zdejmij zewnętrzne liście kapuchy

U Fiolki
Spaghetti z cukinii 199

menu jest bardzo ograniczony - najczęściej na talerzach ląduje to, co da się szybko przygotować.  Pamiętajcie jednak, że szybko wcale nie oznacza nudno albo źle. Szybko nie oznacza też schabowego albo mielonego, choć też nie mam nic przeciwko... Wystarczy odrobina wyobraźni, pomysł ... I danie w mniej niż 30 minut gotowe!  Mam dziś dla Was taki właśnie przepis

Garniec Magalie
Mizeria z ogórków 206

wlać 1/2 łyżeczki octu, dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać lekko chłodne (ja używam zimnej śmietany, dzięki czemu mizeria jest idealna) w miseczkach do obiadu (np. do schabowego z ziemniakami

Passions hobbies life
Surówka z kapusty 184

Najprostsza, najsmaczniejsza surówka z kapusty. Świetny dodatek do obiadu i kanapek. Podałam ją z ziemniakami i kotletem schabowym. Pyszny obiad. Na blogu znajdziecie również inne pomysły i przepisy na surówki. Szczególnie polecam surówkę z kapusty pekińskiej z ananasem . A jakie Wy lubicie surówki do obiadu? Życzę smacznego! Składniki 1 mała główka białej kapusty 1 średnia marchewka 1 czerwona cebula

O kuchni z uczuciem
Zasmażane buraczki na ciepło 356

Zasmażane buraczki to świetny dodatek do mięsnych potraw. Doskonale smakuje nie tylko z bitkami wołowymi czy strogonowem, ale także z klasycznym kotletem schabowym. Przygotowanie buraczków zajmie około 1,5 godziny, ale zapewniam, że nie napracujecie się przy tym. 2 buraki 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 2 łyżeczki miodu 1 cytryna sól Nieobrane buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową

Dieta bez mleka