"Każdemu przyda się czasem drobna ściągawka, jakieś przypomnienie albo fajna inspiracja. Szczególnie na taką noc jak Sylwester, gdy nie chcemy spędzić zbyt dużo czasu w kuchni
Słodkie Przyjemnościjakieś mięso na kanapce, przygotowuję je sama.Najprostszym i najszybszym sposobem jest przyrządzenie go według poniższego przepisu. Mięso praktycznie robi się samo.Składniki:dowolna ilość mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, schab...)ulubione przyprawy (sól, pieprz, chilli, czosnek, zioła)lub gotowa mieszanka przypraw ( do grilla, taco's, do marynowania mięsa - ważne! warto przeczytać skład i wybierać te mieszanki, które nie zawierają glutaminianu
chwile dla mnieŻYCZENIA NOWOROCZNEźródło: kartkolandia.plSzczęścia, zdrowia, pomyślności,miłości, pieniędzy, radości.By uśmiech co dzień zawitał na twarzy. Byście mieli wszystko, co Wam się wymarzy. Aby
My Culinary Artchwili zagotowania wody. Po ugotowaniu zostawiamy w tej wodzie do całkowitego ustudzenia. Sam pomysł na ugotowanie szynki – w woreczku do pieczenia - wzięłam od Aleex (przepis na najdelikatniejszy schab – też robiłam i polecam). W tak przyrządzonej szynce drobiowej jest na pewno 100% szynki. Jest pyszna, soczysta i aromatyczna. Dodatkową zaletą jest to, że przygotowując ją używamy takich przypraw, jakie
mojewypiekiinietylkomięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”. Składniki na ok. 6kg wyrobu: - 2 kg łopatki- 1 kg karkówki- 1 kg boczku- 1 kg podgardla (w miarę chudego)- 100g soli
mojewypiekiinietylkoMięso gotowane na parze jest bardzo soczyste a cały tłuszcz z niej wypłynął. czas gotowania uzależniony jest od rodzaju mięsa. Możemy przygotować również szynkę, schab oraz karczek. Mięso na zimno idealne do kanapek :)Składniki:1 kg łopatki wieprzowej1 litr przegotowanej i wystudzonej wody10 dag solicała główka czosnku 5 listków laurowych6 kulek ziela angielskiego4 kulki jałowcasuszona kolendrasuszony tymianeksuszony
Bon Appetit Małgorzatylistopada to patetczyne święto, które spędzamy w gronie rodzinnym przy suto nastawionym stole z tradycyjnymi potrawami. Z mamą przygotowałyśmy: zimne nóżki, rosół, schab, sałatkę jarzynową, ciacho, bigos, oraz rybę po grecku. Pierwszy raz dodałam goździki i nie żałuję. Nadały bardziej wysublimowanego smaku. Idealna propozycja także na święta Bożego Narodzenia. Zdjęcia robiłam w pięknych promieniach listopadowego słońca....Składniki
Bon Appetit Małgorzatypapryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkamiJajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycjeChrzan świątecznyGomółka serowa ŻurekPieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowyGalaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem
Kuchnia domowa Anikrokiety są gotowe. Będą jeszcze francuskie paszteciki z pieczarkami i serem żółtym. Jutro nastawiam barszczyk. Będzie sałatka ale z kurczakiem więc zjemy w pierwszy dzień świąt. Do tego schab pieczony z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Propozycje na blogu znajdą się na pewno w tym roku jeszcze :) Zapraszam na podsumowanie tygodnia w zdjęciach :* pyszny kurczak z kuskusem i papryką plus nadziewane
Magiczne Życie Martyświęta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy
Czerwień i błękitczerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry
W kuchni KatieZapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem mały mix świątecznyMięsne kwiatyKiełbasa wiejskaRoladki z szynkąCiasteczka orzechoweŚledzie po ŻydowskuRyba po greckuSałatka wielowarstwowafilet z indykaSzynka drobiowaNalewka świątecznaPieczona karkówkaRoladki z łososiaRoladki wieprzowePasztet domowySernik z malinamiRafaello ciasto bez pieczeniaPierogi z kapustą i grzybamiCiasto makoweSzynka z szynkowaraCiasto
W kuchennym oknie EwyKassler (Kasseler) to zapeklowana i lekko podwedzana wieprzowina,ktora mozemy upiec,ugotowac usmazyc i podac w towarzystwie kapusty,jarmuzu,brukwi badz kapusty kiszonej.Moga to byc zeberka,schab,karczek lub boczek.Kassler obok Sauerbraten to dwa sztandarowe dania kuchni niemieckiej.Nazwa nie pochodzi jednak od miasta Kassel,ale od pana Cassel,pewnego masarza z Berlina,ktory jest jego autorem.Ten berlinski klasyk podbil swoim
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaku. Czerwona czubryca to jedna z moich ulubionych przypraw. Używam jej w kuchni bardzo często. Szkoda, że opakowania są małe, bo zanim ją otworze to już jest koniec.1 kg schabu bez kościDo oprószenia kotletów :sól himalajskaczerwona czubryca ostrapieprz czarnyDodatkowo :bułka tarta do panierowaniaolej do smażenia6 jajek50 ml mlekasólRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnibigos dietetyczny… dietetyczna to jest surówka! Bigos ma być pyszny…Przepis na bigos – składniki:3 kg kapusty kiszonejok. 1,5 kg wieprzowiny (np. karkówka, ale nie schab)ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej)ok. 0,5 kg boczku wędzonego3-4 cebulegarść suszonych grzybówok. 15 śliwek suszonychsól, ziarnka pieprzu, ziele angielskie, papryka, majeranek, owoce jałowca, nasiona kminuoliwa1
UgotujmyTo.pl