schab suszony - 1128 przepisów (strona:25/76)

Roladki schabowe z szynką i serem zapiekane w sosie serowym. 453

serka topionego kremowego - pół szklanki śmietany 12 lub 18 % - 3/4 szklanki bulionu lub wody - 1 łyżka mąki pszennej - pół łyżeczki mielonej papryki - sól do smaku - suszony szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Plastry schabu rozbijam jak na kotlety, na każdym z nich układam po plasterku szynki i sera. Zwijam w roladki i układam w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. W garnuszku mieszam

Kuchnia z widokiem na ogród
Schab z morelami i śliwkami 165

moreli. Owoce ładnie się komponują i mają ciekawe, trochę kontrastowe smaki. Schab z pewnością będzie ozdobą stołu, obok nudnych i tradycyjnych wędlin.  Składniki: 1 kg schabu bez kości 1/2 opakowania suszonych śliwek kalifornijskich 1/2 opakowania suszonych moreli kilka ziaren owoców jałowca pieprz ziołowy niewielka ilość oleju majeranek Zalewa: ziele angielskie liście laurowe pieprz ziarnisty majeranek owoce jałowca(...)czosnek Wykonanie: Wszystkie składniki zalewy zagotować w niewielkiej ilości wody. Następnie przelać do dużego garnka (jego wielkość zależy od ilości schabu) pełnego wody z solą. Włożyć do garnka schab i marynować przez noc. Po wyciągnięciu schabu z zalewy należy go umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Długim, ostro zakończonym nożem naciąć kieszeń w środku. Zrobić to z jednej i z drugiej strony

Pasja Smaku
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 231

suszonych śliwek (lub żurawiny)  Przygotowanie: Krojenie schabu: Schab myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Nie ma potrzeby wykrawania tłuszczu,on się wytopi. Następnie kładziemy mięso na desce do krojenia i nakrawamy na grubość ok. 1-1,5 cm, ale nie docinamy do końca. Następnie odwracamy schab, aby można było nakroić kolejną część z prawej strony (jeżeli jesteśmy(...)czosnku i wszystkie przyprawy. Następnie przekładamy wszystkie składniki do blendera, dodajemy suszone śliwko (lub żurawinę) i miksujemy razem na średnich obrotach. Masa nie musi być idealnie gładka, a nawet nie powinna być taka (zdj. nr 5). Nadzienie odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, a schab wyciągamy z lodówki. Przygotowanie rolady: Mięso wyjmujemy z marynaty, otrzepując

bistro mama
suszony schab 111

lodówki na 4-5 dni :) codziennie odlewamy soki,  które się wydzieliły i wycieramy naczynie papierowym ręcznikiem... Po 4-5 dobach już nie ma cieczy... ...teraz schab wyjmujemy z lodówki i suszymy w ciepłym, przewiewnym miejscu... Najpierw jednak nakładamy pończochę :) przewijamy podwójnie zawiązując na końcu... Wieszamy na minimum 5-7 dni :) ale  może wisieć i 4 tygodnie :) Można oprócz

chleba naszego
Schab ze śliwką w galarecie.-zaproszenie do akcji 149

śliwki ,zrobiłam go za duży . Po upieczeniu farsz śliwkowy wypadał przy krojeniu cienkich plastrów.  Jedynym sposobem uratowania pysznej przystawki ,była galareta . Składniki 1 kg schabu bez kości 200g śliwek suszonych 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka majeranek 4 ząbki czosnku pomarańcz do dekoracji  3 łyżki żelatyny 1 litr bulionu lub rosołu rękaw do pieczenia Wykonanie(...)Krok 1 . Czosnek rozdrobnić dodać sól,pieprz,majeranem . Razem wszystko wymieszać. Krok 2 . Umyć i osuszyć schab . Długim ,cienkim nożem zrobić otwór w schabie . Pojedyńczo wkładać śliwki. Krok 3 . Wypełniony schab dokładnie natrzeć mieszanka przypraw. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Krok 4 . Włożyć schab do rękawa i piec ok 40-50 minut w temperaturze 200 stopni Krok

Eli Gotowanie
Boczek suszony,dojrzewający-a'la włoska Panchetta 243

Boczek  A'la Panchetta-to kolejna wędlina suszona która przygotowałam,był już schab(przepis na niego znajdziecie  TUTAJ ),Robiłam również karczek(przepis znajdziecie  TUTAJ ) Wszystkie wyszły naprawdę rewelacyjne.....polecam gorąco Płat boczku o wadze 1,5 kg Przyprawy : 3 łyżki czarnego pieprzu młotkowanego ( 2 łyżki dajemy do mieszanki peklującej, a 1 łyżkę po opłukaniu boczku(...)soli kuchennej 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżka ziaren jałowca  1/2 skl  cukru 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno) 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu Przygotowanie: Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Karkówkę przekładamy do metalowej lub szklanej  foremki,przykrywamy np.foli

Swojskie jedzonko
Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej 104

Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 opakowanie suszonych moreli Marynata: 100 ml białego wina 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanego rozmarynu 1 płaska łyżka soli kilka ziaren pieprzu Wykonanie: Schab myję

Bea(u)ty kitchen
Zrazy wieprzowe z suszonymi pomidorami i pesto 148

pomidory, cebula i czosnek. Pesto i ser pleśniowy podczas duszenia przenikają przez mięso i razem z sokiem pomidorowym tworzą wspaniały, aromatyczny sos. 4 plastry schabu grubości około 1,5 cm 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju (około 8 dużych pomidorków) 4 plastry sera pleśniowego blue (wąskie, długie kawałki, patrz. foto) 2 ogórki kiszone 2 cebule szalotki (ewentualnie(...)drobiowego bulionu 200 ml soku pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie, duże kotlety, posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć posiekanym świeżym czosnkiem. Ogórki pokroić w paski. Suszone pomidory również pokroić w paski. Szalotki przekroić wzdłuż na 4 części. Każdy kotlet posmarować pesto. Na jednym końcu ułożyć ¼ wszystkich

Trzeci talerz
Schab pieczony ze śliwką i morelą 164

Pyszny Świąteczny schab z morelami i śliwką Schab pieczony ze śliwką i morelą SKŁADNIKI: schab b/k -1,5 kg morele suszone - 50 g śliwki suszone- 50 g tymianek -1 łyżka czosnek granulowany -1 łyżka sól i pieprz olej - 5 łyżek miód -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Schab opłukać, osączyć. Morele i śliwki opłukać w ciepłej wodzie, osączyć. W schabie długim

Kuchnia Danusi
"Grzyby i warzywa jesienne 3." - podsumowanie akcji 173

Woziłam arabskie księżniczki" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Kaszotto z brokułami i "Lokatorka" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów autorka: justyna9220   | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Zupa grzybowa autorka: czarrna  | blog: czarrna od kuchni Kopytka z brukselką i dynią autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni(...)czarrna od kuchni Kaszotto z podrobami i grzybami autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni Gulasz wołowy z pieczarkami autorka: cybog   | blog: Dad in the Kitchen Schab duszony w sosie z suszonych leśnych grzybów autorka: okawrosoleczylikafkagotuje  | blog: Oka w rosole czyli KaFk gotuje Barszcz z kiszonych opieniek i jesiennych warzyw. autor: Robert_DPZ  | blog: Dom Pachnący

Weekendy w domu i ogrodzie
Szynka w ziołach 95

śniadanie zjedliśmy prawie połowę.  Składniki: 1 kg schabu Składniki na marynatę: 1-1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 5 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 łyżki oliwy Ponadto: garść suszonych śliwek Marynata:  Mięso dokładnie natrzeć i wymasować(...)którym będziemy piec. Zostawić w chłodnym miejscu na ok 24godziny. W tym przypadku mięso było pieczone od razu bez wcześniejszego marynowania. Pieczenie:  W  schabie robimy nakłucie nożem. W dziurkę napychamy suszone śliwki. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120- 130 stopni C (grzanie góra - dół bez termoobiegu) pieczemy przez

Słodki Zakątek
Kopytka z sosem 241

Składniki:   kopytka: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 1 szklanka mąki, szczypta soli, sos: 500 g schabu, 1 cebula,  1 kostka grzybowa, 1 garść suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, Przygotowanie:      Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto(...)rozgrzanym tłuszczu, aż do złotego koloru. W garnku podgrzewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby i kostkę grzybową- gotujemy. Do garnka wkładamy usmażone kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do garnka. Gotujemy ok. godziny. Następnie sos zagęszczamy mąką.  Przepis na kopytka pochodzi

Aga w kuchni
Schab faszerowany pieczarkami, papryką, groszkiem i serem 201

Składniki: 2/3 szklanki zielonego groszku pół czerwonej papryki ok. 8 średnich pieczarek 150 g sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki oraz sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka i zioła do pizzy Schab umyć, osuszyć, ostrym nożem wyciąć w środku szeroką kieszeń. Posypać solą, ziołami do pizzy, papryką i suszonym czosnkiem. Pieczarki pokroić w kostkę, obsmażyć na niewielkiej(...)oleju. Paprykę także pokroić w kostkę, ser zetrzeć na grubej tarce. Paprykę, pieczarki, groszek i ser wymieszać z posiekaną natką, doprawić solą, pieprzem i ziołami do pizzy. Nafaszerowań farszem schab, a brzegi mięsa spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5-2 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Podawać z sosem pomidorowym

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania