sprawdza się świetnie zarówno w sałatkach jak i w surówkach. Pysznie łączy się z innymi warzywami, wędliną oraz ziołami. W surówkach pora zestawiać można z jabłkiem, marchewką, rzodkiewką, kukurydzą czy chociażby kapustą. Tego typu zestawienia smakują rewelacyjnie z dodatkiem lekkiego dressingu na bazie oliwy lub doprawione jogurtem, majonezem bądź kwaśną śmietaną. Surówka z pora, jabłka i rzodkiewki to sprawdzona propozycja(...)porem, jabłkiem i rzodkiewką Warto wiedzieć robiąc surówkę z pora, jabłka i rzodkiewki. Jabłko dodałam wraz ze skórką. Przed pokrojeniem dokładnie je umyłam, osuszyłam i usunęłam ziarna. W tej sałatce najlepiej sprawdza się miękka, słodka i soczysta odmiana jabłek. Orzechy pekan zastąpić można orzechami włoskimi. Sól himalajską zastąpić można solą jodowaną, jednak sugeruję użyć jej mniejszą ilość. Lubisz dania
MeCooksNajpierw mieszamy miód z sokiem z cytryny, aż zrobi się płynny. Dodajemy oliwę oraz po około pół łyżeczki soli, pieprzu i bazylii, dokładnie mieszamy *** *** Tak powstały sos wlewamy do sałatki, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem *** *** Całość odstawiamy na minimum pół godziny w chłodne miejsce, aby smaki wzajemnie się przegryzły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM(...)TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Chrupiąca surówka obiadowa pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemsałatkę z przepisu koleżanki Jagody robię od kilkunastu lat i zawsze jest tak samo pyszna. Idealna zimą, gdy mało jest świeżych owoców, stąd sałatka zimowa. Ale zawsze kontrowersje budzi dodatek majonezu. Zapewniam, że jest to składnik idealny. Składniki na 8 osób: ? 5 bananów ? 5 sztuk kiwi ? 3 pomarańcze ? 1 puszka ananasów ? 1 puszka kukurydzy ? 1 cytryna ? 1 łyżka majonezu Wykonanie
To co kochamPrzedstawiam Wam dzisiaj sałatkę, która od bardzo dawna gości u nas na świątecznym wielkanocnym stole. Jest wielowarstwowa, ładnie się prezentuje, dobrze smakuje i jest bardzo popularna. Jajka, tuńczyk, ser żółty i majonez to cała tajemnica jej wyśmienitego smaku. Dodatek tuńczyka sprawia, że na Wigilię również można ją podać. Składniki: ? 5 jajek ? 1 puszka tuńczyka w sosie własnym ? 5 ogórków konserwowych(...)Nastepnie pokroić ogórek konserwowy w kostkę i wysypać jako nastepną warstwę. ? Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na ogórka. ? Resztę majonezu rozłożyć na serze. ? Na wierzch sałatki zetrzeć na tarce żółtka
To co kochamPierwszy raz jadłam taką sałatkę u kuzynki Gosi w Chicago – owoce ze śmietaną i piankami marshmallows. Osobiście nie przepadam za słodkimi piankami ale w tej sałatce są prawie niezauważalne, lekko pęcznieją i dodają słodkości kwaśnym owocom, a bita śmietana puszystości. Pianki bardzo często występują w amerykańskim menu, popularne są grillowane na patykach lub oblewane czekoladą z fontanny. Składniki: ? kiść
To co kochamJest to bardzo smaczna sałatka imprezowa. Czosnkowy kurczak, ananas, rodzynki i makaron w kształcie ziaren ryżu to cała jej tajemnica. Większość osób degustujących tę sałatkę myśli, że jest z ryżem, ze względu na kształt makaronu. Kolorystycznie jest zbyt monotonna, doskonałym jej uzupełnieniem są więc czerwone pestki granatu. Składniki: ? makaron w kształcie ryżu – Orzo 250 g ? 1 duży filet
To co kochamMakaronowe sałatki zawsze wszystkim smakują, szczególnie z dodatkiem mięsa. Kurczak o smaku curry i kukurydza razem z makaronem doskonale się uzupełniają. Szybka sałatka dla gości zapowiadających się w ostatniej chwili. Składniki: ? 250 g makaronu w kształcie ryżu ? 2 piersi kurczaka ? 1 puszka kukurydzy ? 3 łyżki majonezu ? 2 łyżeczki curry ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżka natki pietruszki ? olej do smażenia
To co kochamZdrowe połączenie w sałatce kaszy pęczak z warzywami. Jest dość ostra za sprawą sosu, a właściwie musztardy i czosnku. Chrupiąca papryka i kukurydza nadaje jej ciekawą teksturę. Następnego dnia równie smaczna jak świeżo przygotowana. Składniki: ? 2 torebki kaszy pęczak ? 1 puszka kukurydzy ? 1 czerwona papryka ? garść pomidorków koktajlowych ? pęczek szczypiorku Sos ? 3 łyżki oliwy ? 1 łyżka musztardy ? 1 łyżka sosu(...)przelać zimną wodą. ? Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na połówki. ? Połączyć kaszę, paprykę, kukurydzę, pomidorki i posiekany szczypiorek. ? Wymieszać płynne składniki sosu z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić. ? Wymieszać sałatkę z sosem i odstawić do lodówki na godzinę
To co kochamSałatka z młodych ziemniaków to prawie obowiązkowe danie o tej porze roku i to najczęściej jako samodzielne danie do zsiadłego mleka albo dodatek do mięsa na grillu. Sałatkę Amiszów znalazłam na blogu Kitchen Nostalgia i nie mam pojęcia, skąd wzięła się nazwa. Może dlatego, że taka skromna jak Amisze i małoskładnikowa. Gwarantuję, że pomimo skromnego wyglądu smakuje przepysznie, a najlepiej
To co kochamSałatka z serii sezonowa, czyli ze świeżego szpianku baby z dodatkiem truskawek.Jeśli nie znacie tego połączenia smaku to koniecznie musicie spróbować. W takim doborowym tawarzystwie szpianak nie smakuje jak szpinak, bo słodkie truskawki ze słoną fetą tworzą doskonałą bombę smakową z gęstym sosem balsamicznym, przy okazji słodkim i kwaśnym. Uwielbiam takie sałatki i takie mezalianse smakowe. Składniki: ? 2 garści
To co kochamDostałam ogórki i niektóre były dość duże. A te większe mają niesmaczne, łykowate nasiona, które notabene i tak nie są trawione w naszym organiźmie, tylko go zaśmiecają. Powstała więc sałatka z półplasterków ogórków pozbawionych nasion. Sałatka pachnie koperkiem i czosnkiem, jest kwaskowa i bardzo mało kaloryczna. Składniki: – 6 większych ogórków – 4 łyżki jogurtu greckiego – 1 czubata łyżka
To co kochamSałatka z sałatą rzymską w zupełnie innym wydaniu, nie posztakowana tylko w całości, posypana różnymi dodatkami. Bez soli, bo boczek i feta są już dostatecznie słone, za to z oliwą i sosem balsamicznym, który nadaje sałatce wyrazistości. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu oraz całoroczna. Składniki na 4 porcje: ? 2 małe główki sałaty rzymskiej ? 4 plastry pomidora ? 100 g plastrów
To co kochamPóźnym latem wiosenno-letnie kolory na talerzu napawają bardzo optymistycznie. Zielona sałata, cykoria i ogórek z sosem śmietanowym i ziołowym serem to udane połączenie smaków. Lekka, orzeźwiająca, kwaskowa sałatka z nutką cykorianej goryczy może być dodatkiem do wykwintnego obiadu lub kolacją z pajdą chleba ziarnistego z masłem. Pycha! Składniki: • 1 krucha sałata masłowa • 1 duży ogórek szklarniowy(...)obrać i pokroić w kostkę. • Wymieszać w salaterce sałatę, cykorię i ogórek. Posypać kostkami sera. • Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem, przyprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę
To co kochamBardzo chrupiąca, bardzo aromatyczna i bardzo sycąca sałatka Anyi. Pod taką nazwą widnieje u mnie w starym zeszycie, bo moja siostra kiedyś często ją robiła na różne okazje. W oryginale są piersi kurczaka, ale biorąc pod uwagę, że kurczak na farmie rośnie 30 dni, po czym trafia do sklepu i na nasze stoły, więc dziękuję bardzo, wolę indyka(...)pokroić na drobniejsze kawałki. ? Łodygi selera pokroić w cienkie plasterki. ? Jabłka obrać i pokroić w kostkę. ? Wymieszać mięso z orzechami, selerem i jabłkiem. ? Wymieszać składniki sosu i połączyć z sałatką
To co kocham