samo pureé jest znakomite) i rewelacyjne boczniaki, pełne smaku umami, podawane również z takim samym pureé. Te ostatnie zdecydowanie zdobyły moje uznanie. Jako dania główne Korba proponuje dwie lekkie sałatki: jedną z serem rougette, a drugą z grillowanym kurczakiem. Dość proste i smaczne. Zaś dalej są te nieszczęsne makarony. W sumie jeden jest tylko nieszczęsny, bo drugi jest okej(...)podawane na pureé selerowo-pietruszkowym. Tagliatelle al nero di seppia z krewetkami, pak choi i pomidorkami koktajlowymi. Makaron strozapretti z carpaccio z ośmiornicy z orzechami w sosie serowo-śmietanowym. Sałatka z serem rougette, prażonymi orzechami w sosie miodowo-musztardowym. Sałatka z grillowanym kurczakiem, bekonem i grzankami oraz sosem jogurtowo-czosnkowym. * Korba Kuchnia | ul. Św. Mikołaja 18-20, Wrocław
Food SquareCałkiem nie dawno robiłam taką sałatkę, w necie jest mnóstwo wersji więc w końcu i ja postanowiłam ją przygotować. Hmmm.... co mogę powiedzieć, w smaku bardzo przypomina znaną już sałatkę gyros, więc dla mnie bomba! Idealna na imprezy. Składniki; 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 słoik majonezu kilka łyżek ketchupu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki(...)wierzch wykładam pokrojone w kostkę ziemniaki. Delikatnie dociskam i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia tortownicę nakrywam talerzem, odwracam ją do góry dnem wykładając sałatkę na talerz. ściągam folię i gotowe. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.drugiego dania :) Taką surówkę robi często moja Mama, to od niej pomysł. Napisałam surówka, bo tak ją w domu nazywam. Choć wymieszanie z majonezem powoduje chyba, że staje się sałatką? :) surówka czy sałatka - ważne, że pyszna! :) Cebulę czerwoną można zastąpić białą, ja lubię z czerwoną, bo sałatka nabiera wtedy też trochę koloru. W składnikach nie piszę o soli
Kolorowy Przepisownikpomagają w leczeniu kaca 😃 nie wypróbowałam tego jeszcze, ale w najbliższym czasie postaram się sprawdzić 😊 Uwielbiam pory w różnych odsłonach, dzisiaj podsuwam przepis na sałatkę z porem w roli głównej. W moim rodzinnym domu taka sałatka gościła na stole w porze wiosennej, niestety zima jeszcze trwa, ale chociaż na talerzu możemy(...)kroimy w półplasterki. Następnie pora nasalamy, aby zmięknął. Paprykę czerwon ą , ogórki kiszone i obrane jabłko kroimy w kostkę, następnie dodajemy do pora. Do sałatki dodajemy kukurydze, majonez, jogurt naturalny oraz musztardę . Przyprawiamy do smaku sol ą i pieprzem
kulinarne odsłony patiLatem sałatki ze świeżymi warzywami i owocami są najpyszniejsze. Zdrowe owoce,warzywa pyszny sos i kolacja gotowa. Smakuje obłędnie :) Prosta sałatka podana inaczej czyni ją wyjątkową. Nie wiem jak inni ale ja bym jadła ją oczami. Inspiracją do podania sałatki w ogórki była restauracja hotelowa.„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo
Kulinarne pyszności MolkiZmieniając nawyki żywieniowe posiłki przygotowuję w domu do pracy. Bardzo często robię różnego rodzaju sałatki. Jednym ze składników jest makaron pełnoziarnisty Lubella, który jest bardzo zdrowy. Zgodnie z hasłem „1000 pomysłów, jedna Lubella”. Polecam sałatki z makaronem :) Składniki 1szkl makaronu razowego penne Lubella sałatka lodowa pomidorki koktajlowe czerwona papryka czerwona cebula
Kulinarne pyszności Molkiimprowizowanie. Co bym ugotowała z pierwszej części książki? Uwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem(...)gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa, Jaki lunch zabrałabym do pracy po lekturze drugiej części “Jedz i pracuj”? Pysznie wyglądają kotleciki z soczewicy vade, sałatka z komosy i dyni, izraelska zupa z białej fasoli, paella z komosy, tortille z awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa
Ugotowane pozamiataneskomponowaną smakowo sałatkę miałam ochotę już od dłuższego czasu. Dzisiaj wreszcie nadszedł ten moment i zrobiłam ją na śniadanie. Dodałam ząbek czosnku i posiekaną natkę z pietruszki, niebo w gębie! Całość wzbogaciłam typowo włoskimi składnikami, bo parmezanem i suszonymi pomidorami i tak powstała inspirowana słoneczną Italią, nie tylko weekendowa, przepyszna i prosta sałatka. Koniecznie do powtórzenia! Sałatka z fasoli
Moja smaczna kuchniaPodobno proste rzeczy są najlepsze - ta właśnie sałatka idealnie ilustruje tę teorię :) Uwielbiam młode ziemniaczki, uwielbiam buraczki, zwłaszcza z botwinką, składniki ogólnodostępne i dosyć banalne, zwłaszcza w tym okresie. Połączone- zaskoczyły mnie. Nie spodziewałam się aż tak smacznej sałatki. Zrobiłam więc kolejną porcję. Na jutro :) Składniki 4 młode ziemniaki 1 pęczek młodych buraków z botwinką 1 ząbek czosnku 3 łyżki(...)Dodajcie do smaku ocet jabłkowy (lub sok z cytryny), cukier, sól i pieprz, wymieszajcie i połączcie dokładnie z ziemniakami i burakami. Posypcie posiekaną botwinką (możecie ja również wmieszać do sałatki). inspiracją był lipcowo-sierpniowy Kukbuk
OliveandThymeDziś chciałabym zaproponować coś lekkiego na kolację , dla tych co dbają o linie , a czasami pod wieczór lubią sobie co nie co na ząb wrzucić , bardzo smaczna sałatka ogórkowo-pomidorowa , taką sałatkę można przygotować do obiadu , ale i także świetnie smakuje bez żadnych innych dodatków . Składniki 2 ząbki czosnku 2 ogórek zielony ( wężowy ) 2 pomidory 1 średnia(...)imbir ścieram na tarce o drobnych oczkach , kiedy mamy dodane wszystkie nasze składniki , dodaję nasz jogurt grecki , i doprawiam do smaku naszymi przyprawami , oraz chilli , i mamy gotową pyszną sałatkę
Mój SmakSałatka z czerwonych buraków. Edyta Guhl. Czerwony burak jest moim kulinarnym faworytem wśród warzyw zimowych. Smakuje mi w każdej postaci. Jako zupa, smarowidło na chleb, w czekoladowych brownies, których dotad jeszcze nie podawałam Wam na blogu, no i oczywiście jako główny składnik sałatek. Dzisiejsza sałatka jest dość szybka do zrobienia, pod warunkiem, że mamy buraki. Moga być pieczone
dolcevitainmykitchenDacie się skusić na sałatkę z mozzarellą, awokado i pomidorami? Kolorowa, w smaku delikatna, pachnąca bazylią, z chrupiącymi nasionami słonecznika i zaskakująca w smaku. A dzieje się tak za sprawą oleju dyniowego, którym ją doprawiłam. Olej dyniowy ma smak mocno orzechowy, dzięki czemu nadaje charakteru całej sałatce. Pachnie również dość intensywnie, jednak po zmieszaniu(...)sałatce, jego zapachu nie wyczujemy. Tu prym wiedzie aromat bazylii. Intensywnie zielony kolor oleju, dodatkowo podkreśla naturalną barwę awokado. Czy dacie się zaprosić na miseczkę? :) Składniki: dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny 1 kulka sera mozzarella 10 pomidorków koktajlowych 2 czubate łyżki słonecznika 1 łyżka siekanych listków bazylii sól, pieprz do smaku 2 łyżki
Smak mojego domuProsta sałatka warzywna z sosem Winegret. Minimalizm składnikowy i samo zdrowie. Potrzeba naprawdę niewiele. Składniki na sałatkę z sosem Winegret (3 porcje): duży pomidor 4 - 5 liści sałaty lodowej 4 zielone łodygi cebulki (opcjonalnie) Sos Winegret: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2017/01/sos-winegret.html Warzywa umyć. Sałatę potargać na mniejsze kawałki, a pomidor pokroić w średniej wielkości kostkę. Drobno pokroić zielone części cebulki. Wymieszać(...)Polać sałatkę wcześniej przygotowanym sosem Winegret. Całość ponownie dokładnie wymieszać
Karola gotujeSałatka z komosą ryżową, tuńczykiem, karmelizowana czerwoną cebulką oraz posiekaną zieloną pietruszką to pomysł na sycącą oraz bardzo smaczną przekąskę na słono. Warto dodać, że komosa ryżowa (inaczej zwana quinoą) jest źródłem pełnowartościowego białka, dlatego też jest alternatywą do białka pochodzącego ze zwierząt. Quinoa ma lekko słodki smak, w związku z tym nada się idealnie do słodkich jak i słonych(...)sojowy. Całość wymieszać. Z tuńczyka odsączyć odrobinę oleju. Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do miski przesypać ugotowaną komosę, tuńczyka, cebulę oraz zieloną pietruszkę. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie sałatkę doprawić odrobiną soli oraz pieprzem. Gotowanie komosy ryżowej oraz smażenie czerwonej cebuli Sałatka przed wymieszaniem
Ugotować