sałatki - 52833 przepisów (strona:643/3523)

BURAKI Z CZOSNKIEM | kuchnia grecka 115

Dzień 25 marca to dla Greków najważniejsze święto  narodowo-kościelne. W ten dzień, we wszystkich domach greckich, tradycyjnie ,podawany jest smażony dorsz (bakaliaros), puree czosnkowe (skordalia) oraz  sałatka z buraczków . Moi domownicy chyba byli bardzo głodni, bo od razu wzięli się do jedzenia, a ja nie zdążyłam zrobić zdjęc ;-) Tylko sałatkę uchwyciłam w obiektywie. Dlatego, podaję przepis(...)buraczki  z czosnkiem. (sałatka z buraczków z czosnkiem) SKŁADNIKI: 1.5 kg. buraczków średniego rozmiaru wraz z liśćmi 4 duże ząbki czosnku 1 cebula 70 ml. octu winnego 70 ml. oliwy z oliwek sól WYKONANIE: Buraczki myjemy, obieramy, odcinamy grube łodygi i wyrzucamy, zachowujemy liście. Gotujemy buraki z liśćmi w osolonej wodzie. Gdy bedą miękkie odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia

RITA food channel
Sałatka z fasolką szparagową, kurczakiem z sosem czosnkowym 138

Sałatka z żółtą fasolką szparagową powstała na skutek dużej ilości fasolki w ogrodzie , a teraz przedstawiam wam efekty pracy w postaci sałatki. Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej 0,5 brokuła 1 duża pierś z kurczaka 3 suszone pomidory  Przyprawa do kurczaka / sól, pieprz odrobina oleju mała śmietana 12 % 1 ząbek czosnku Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, dzielimy na mniejsze(...)Kurczaka oczyszczamy z błonek jeżeli są, kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju doprawiając przyprawą do kurczaka bądź tradycyjnie solą i pieprzem. Studzimy Mając ostudzone składniki możemy sałatkę podać warstwowo albo wymieszać od razu z sosem. Sos: Do śmietany przeciskamy czosnek i doprawiamy solą

W Moim Magicznym Domu
Sałatka buraczana z mietą 91

Sałatka buraczana to moja ulubiona sałatka, robię ją często a smakuje wybornie. Pierwszy raz odkryłam ją jak byliśmy w Ciechocinku, podali ją na wielkanocny obiad i mnie urzekła, zrobiłam według własnych proporcji i jemy ją często od tamtej pory. Polecam wszystkim gorąco. Sałatka buraczana z miętą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Quinoa z ogórkiem, pomidorem i miętą 188

Inspirację do stworzenia tej sałatki znalazłam w książce „CasaMia” Cristiny Bottari. To zbiór fantastycznych, nie tylko tradycyjnych, włoskich przepisów. Połączenie bogatej w białko komosy ryżowej (quinoa) i świeżych warzyw sprawia, że mamy doskonały i pełnowartościowy posiłek. Jeśli chcecie podać sałatkę maluchom, możecie pominąć dodatek ostrej papryczki. 200 g komosy ryżowej (quinoa) 2 pomidory 1 ogórek zielony 1/2 cebuli

Dieta bez mleka
Czereśniowa sałatka ze stekiem 100

Letnia sałatka z czereśniami i porzeczkami oraz krwistym stekiem. Sałatka powstała dzięki inspiracji bloga Just a Salad. Zawiera ona wszystko to co uwielbiam. Jest lekka, zdrowa i pożywna. Dużo sezonowych smakołyków na talerzu.                      2 garście rukoli 4 szparagi zielone 150 g czereśni 1 garść porzeczek 50 g sera lazur(...)osolonej i odstawiam na 10 minut, nie gotuję już ich. Na talerzu układam rukole, dodaję plastry mięsa, czereśnie, porzeczki, ser lazur. Składniki sosu mieszam w słoiczku i polewam nim sałatkę

wesoła kuchnia
Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków 162

Typowa sałatka z pozostałości warzywnych. Proporcje warzyw dowolne, zależy ile nam czego zostało. Do sosu użyłam tym razem oleju kujawskiego z dodatkiem cytryny i bazylii. Jest znakomity i nadaje sałatce dodatkowego, świeży smaku. Bardzo polecam! składniki 200 g ugotowanego i obranego bobu garść żółtej fasolki szparagowej 3 ugotowane ziemniaki 1 czerwona cebula 3-4 zielone części dymki (szczypior(...)posiekać. Fasolkę i ziemniaki podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa włożyć do miski. Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i wymieszać poprzez energiczne potrząsanie. Doprawić jeśli trzeba, do smaku, polać sałatkę, wymieszać. Smacznego

Stare Gary
Ziemniaczana sałatka z rzodkiewkami 104

Dopadła mnie ostatnio kulinarna niemoc. Niemoc jeśli chodzi o gotowanie, a tym bardziej robienie zdjęć i blogowanie. Dlatego obiad dziś dość skromny u nas – sałatka ziemniaczana z rzodkiewką otulona mieszanką jogurtu greckiego, niewielkiej ilości majonezu oraz musztardy francuskiej, a do tego kiełbasa. I tyle. Na 2-3 porcje: 6-8 średniej wielkości młodych ziemniaków 1 mały pęczek rzodkiewek kilka(...)ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy, kroimy na plasterki. Jogurt grecki mieszamy z majonezem oraz musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekany drobno koperek. Składniki sałatki mieszamy razem. Odstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia. Podajemy jako samodzielne danie lub w towarzystwie np pieczonej kiełbasy

Smaki Na Talerzu
Sałatka makaronowa ze szparagami 115

Sałatki kochają wszyscy, pewnie bez wyjątku. Ja mogłabym zajadać się nimi bardzo często. Na dzisiejszą kolację polecam sałatkę z makaronem i szparagami ( zielone to moje ulubione ). Smacznie jak zawsze :) Składniki: Mały pęczek zielonych szparagów 2 jajka ½ czerwonej papryki 2 szklanki ugotowanego makaronu kokardki ( ilość po ugotowaniu ) 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 1-2 łyżki majonezu light Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy(...)zimnej wody z lodem, dzięki temu pozostaną chrupiące. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę, podobnie jak paprykę. Wykładamy do makaronu. Szparagi dzielimy na kawałki i również umieszczamy w sałatce. Dodajemy majonez, czosnek przepuszczony przez praskę,  doprawiamy solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Sałatka z dressingiem miodowo-musztardowym 158

Polecam przepis na expresową sałatkę z czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi. Całość polana jest dressingiem miodowo-musztardowym, który stanowi świetną i zdrową alternatywę dla majonezu. Składniki na 3-4 porcje: 1 opakowanie mix sałat 1 czerwona cebula (średnia) ok. 15 szt. pomidorków koktajlowych lub cherry kilka listków bazylii składniki na dressing: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy(...)dzielimy od razu na 4 osobne miseczki). Cebulę kroimy w krążki a pomidorki przekrawamy na połówki - wrzucamy do sałaty. Składniki na dressing wlewamy do kubka i mieszamy. Sosem zalewamy sałatkę, delikatnie mieszamy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Ps. Do sałatki można dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.       Doskonale pasuje do mięs z grilla

Alutka-Gotuje
Sałatka ziemniaczana z bobem 116

pojawia się w nim mięso, a coraz więcej jest świeżych warzyw, koktajli i owoców. Dania są coraz prostsze, niewymagające czasu, jednak bardzo pożywne i zdrowe. Hitem ostatnich tygodni jest sałatka ziemniaczana z bobem . Prosta, aromatyczna i sycąca. Przygotowuję ją na obiad lub kolację. I mimo, że nie jestem fanką ziemniaków, mogłabym ją jeść codziennie Wam pewnie także posmakuję Tylko śpieszcie(...)się, póki trwa sezon na bób Sałatka ziemniaczana z bobem przepis dla dwóch osób 6 średnich, młodych ziemniaków 200 g ugotowanego bobu 6 plastrów szynki parmeńskiej gałązka świeżego tymianku 2 łyżki masła klarowanego szczypiorek sól, pieprz Ziemniaki obierz, umyj i gotuj, tak aby były al dente. Następnie pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej masło klarowane z gałązką świeżego tymianku

365 dni dookoła kuchni
Przepisy na cukinię 195

krucha i chrupiąca z zewnątrz, no i posiada ten wspaniały, niepowtarzalny smak.   CUKINIA W CIEŚCIE PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczne krążki cukinii obtoczone i usmażone w cieście   SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ Kolorowa sałatka na zimę z cukinią i papryką w roli głównej, w zalewie octowej. Smakuje tak samo rewelacyjnie jak wygląda.   KETCHUP Z CUKINII PRZEPIS(...)OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI

Blog z Apetytem
Sałatka z brokułem i fetą. 184

Wczoraj naszła mnie ochota na taką sałatkę. Bardzo ją lubię, dlatego robię ją dość często. Warzywa i sos czosnkowy to moje ulubione połączenie. Dodatkowo warzywa są grubo pokrojone, więc robi się ją szybko. Polecam Wam tym bardziej, że właśnie teraz jest najlepszy czas na robienie takich sałatek, ponieważ warzywa są najsmaczniejsze. Składniki: 1 brokuł 1/2 opakowania sera feta(...)miski. Dodać odsączoną kukurydzę i pokrojony w kostkę ser feta. Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i wlać do sałatki. Wymieszać. Doprawić sola i pieprzem do smaku

Agusiowe smakołyki
Śródziemnomorska sałatka ze szparagami 111

znajdę to kupuję i gotuję a potem zajadamy. Tym razem szparagi zostały połączone z fetą, miętą i oliwkami, efekt super. Może nie wygląda najpiękniej, bo tak jest z sałatkami w których jest feta ale smakuje wybornie, polecam. Idealna sałatka na lipcowy dzionek jako obiad, czy śniadanie, właściwie i na kolację będzie wyborna. Sałatka ze szparagami w stylu śródziemnomorskim. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z fetą 157

Najsłynniejsza sałatka💚 z serem feta to sałatka grecka. Jenak jeśli się komuś już znudziła to proponujemy bardziej polską wersję takiej sałatki...😁      Jeśli ktoś chce, to można potraktować ją jako wersję posiłku i dokładnie w takiej postaci serwuje mi ją Agnieszka. Mówiąc krótko, posiłek wegetariański z porcją białek... Może nie koniecznie jest tak dużo białka jak w chudym

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
SAŁATKA Z OGÓRKÓW W ZALEWIE POMIDOROWEJ 495

Przepyszna sałatka w zalewie pomidorowej, zamknięta w słoiku która, w zimie przypomni swym smakiem oraz aromatem letnie dni. SKŁADNIKI 1 kg małych ogórków 700 g cebuli 200 g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka octu 1/4   szklanki oleju  2 liście laurowe 2 ziela angielskiego łyżki soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte i starte na szatkownicy ogórki odstawiamy na dwie(...)cebule pokrojoną w plastry, gotujemy około 10 minut, często mieszając. Po tym czasie do gotujące się zalewy wraz z cebulą dodajemy, ogórki, często mieszając gotujemy 10 minut.   Gorącą sałatkę przekładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy w nagrzanym do 125C piekarniku około 20 minut. (słoiki podczas pasteryzacji nie powinny się dotykać) Odstawiamy do przestygnięcia, można zajadać tuż po   przestygnięciu

RAROSSA