Uwielbiam ryż i tuńczyka. Dziś zapraszam Was na pyszne połączenie tych dwóch wspaniałych składników w szybkiej sałatce ryżowej z tuńczykiem . Taka sałatka ryżowa z tuńczykiem sprawdzi się równie dobrze na przyjęciu, do zabrania do pracy, a nawet w formie kolacji. Jeśli będziecie mieć wcześniej ugotowany ryż jej wykonanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. A resztę zaoszczędzonego czasu możecie spokojnie(...)pysznych, szybkich i niedrogich dań do wypróbowania. Niedługo na blogu pojawi się przepis na risotto z zielonym groszkiem i łososiem (inspirowany wspomnianą książką). Ale póki co zapraszam na moją sałatkę ryżową z tuńczykiem Składniki: 1 szklanka ryżu brązowego długiego BIO (u mnie z eSłoneczko ) puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju 185 g 1 czubata łyżka posikanej zielonej pietruszki 3 łyżki kukurydzy
Słodkie okruszkiSałatka awokado z kumkwatem 1 awokado 1 kumkwat w słodkim syropie kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g dodatki: żurawina kurkuma pestki prażonej dyni suszona pokrzywa sos: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora pokroić(...)kostkę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżeczki przełożyć miąższ do sałatki. Owoc kumkwatu umieścić na środku sałatki. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz udekorować dodatkami: żurawina, kurkuma, pestki prażonej dyni, pokrzywa
Pij soki wyciskaneTrenujecie już jadłospis na Święta? Ja tak :) I to wielce intensywnie! Nie tylko wymyślam, układam, ale też praktykuję, no i przede wszystkim testu ję i spożywam :) Sałatka jarzynowa to z decydowanie królowa mojego świątecznego stołu . Przyrządzę wtedy na pewno jej tradycyjną wersję z majonezem, bez której nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Dziś jednak skłaniam się ku eksperymentom i typową(...)sałatkę jarzynową połączyłam z sosem czosnkowym od FOLWARK - dostępny w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru w prawej szpalcie bloga) . Jaki efekt? Rewelacja! Do czosnku generalnie mam dość ambiwalentny stosunek , a mianowicie nie cierpi ę jego świeżej wersji. Za to czosnek smażony i generalnie w jakikolwiek sposób przetworzony - wprost uwielbiam! :) St ąd z wielkim smakiem zajadałam się czosnkow
Grunt to przepis!gotuje Eliza Mórawska? Jej kuchnia to proste dania, ale wykwintnie podane. Zwykłe smaki jak sałatka ziemniaczana, stają się wyrafinowanymi kompozycjami w skandynawskich stylu, bo zamiast zwykłej cebuli użyto szalotki, a dekorowanie talerza, by wyglądał naturalnie, zajęło tyle samo czasu co ugotowanie. Gotowanie ma pomóc nam dojść małymi kroczkami do zdrowej kuchni, ale bez ślepego podążania za trendami. Sporo jest(...)Jakie dania gotuje whiteplate.com? Sporo jest jaglanek i owsianek. Wspomnienia z podróży do Indii zmaterializowały się jako przepisy na rozgrzewające napoje. Jest trochę wegetariańskich klasyków typu “steki” z kalafiora, sałatek i zdrowych słodkości. Niektóre przepisy są tak proste, że można wstać od czytania książki, wymieszać widelcem banana z miodem i kakao, wstawić do zamrażarki, żeby mieć lody za godzinkę, kiedy
Ugotowane pozamiataneszklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę. I gotowe! 6. Sałatka śledziowa z burakiem Jaką sałatkę zrobić, by zmieścić się w czasie 30 minut? I by kojarzyła się ze świętami? To było wyzwanie! Spróbowałam zrobić warstwową sałatkę śledziową, też w wersji(...)Jajka obrać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Majonez wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Wyłożyć na śledzie. Żółtka pokruszyć. Posypać sos majonezowy na sałatce. I gotowe! 7. Pakieciki z łososiem i szpinakiem Podobno łosoś to teraz bardzo popularna ryba na Wigilię. O ile się Wam nie przejadła, to polecam przygotować pakieciki z łososiem
dobra gospodyni dom wesołym czynidomu są mieszanką różnych kuchni śródziemnomorskich (greckiej, cypryjskiej, egipskiej, a nawet włoskiej). Calombaris proponuje nam m.in. popcorn o smaku taramosalaty, chlebek fenkułowy z salsą w stylu greckiej sałatki (mój numer 1 z książki :)), ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, gnocchi avgolemono, czy cypryjskie keftedes. Książka "Kuchnia grecka" podzielona jest na 10 rozdziałów : greckie przekąski, sosy i dipy, makarony(...)souvlaki, street food, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów, oraz dań z ryb i owoców morza. Jednak wegetarianie z pewnością również znajdą wiele swoich typów w tej publikacji. Do moich ulubionych rozdziałów należą "greckie przekąski", "sosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam szybkie, improwizowane sałatki. Mam czasem wrażenie, że takie są najlepsze. Dziś zapraszam Was na sałatkę w lekkim czosnkowym sosie, którą dodatkowo wzbogaciłam pestkami dyni. Pysznie, zdrowo i szybko. Spróbujcie. Składniki: 2-3 garście miksu sałat (u mnie z sałata lodową) 1/4 pomarańczowej papryki 3 rzodkiewki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka pestek dyni (u mnie(...)miski przekładamy 2-3 garście miksu sałat. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany szczypiorek, pokrojone w kostki rzodkiewki, pestki dyni i pokrojonego (bez skórki) w półplasterki zielonego ogórka. Mieszamy. Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzch można położyć listki świeżej bazylii. Smacznego
Słodkie okruszkiCiasto ,,Makowa Panienka", to właśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasto biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową
Kuchnia ŁukaszaTrudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć. Sam bardzo lubię pierniczki
Kuchnia ŁukaszaKolejny przepis z cyklu bez soli, bez cukru. Sałatka owocowa z kosteczką serową. 200 g białego sera typu krajanka 5 łyżek jogurtu 2 łyżki kakao pół łyżeczki cynamon 1 banan 1 pomarańcza 3 mandarynki 2 jabłka 10 dag bakalii (śliwek suszonych i moreli) sok z cytryny listki mięty do dekoracji Jogurt wlewamy do słoiczka, dodajemy kakao i cynamon – zakręcamy(...)wstrząsamy do uzyskania gładkiego sosu, którym będziemy polewać sałatkę. Biały ser kroimy w kosteczkę. Owoce obieramy po czym kroimy w kosteczkę. Część bakalii siekamy drobno, pozostałymi udekorujemy sałatkę. Pokrojone jabłka i banan skrapiamy sokiem z cytryny. Łączymy wszystkie składniki sałatki, polewamy sosem kakaowym a następnie dekorujemy bakaliami i listkami mięty
Gotuj Sam!Dziś zapraszam Was na kolejną, zdrową i sycącą sałatkę. Taka sałatka z Multigrano doskonale sprawdzi się również w formie obiadu, który możecie zabrać ze sobą do pracy. Czym jest Multigrano? To połączenie 4 pysznych i zdrowych składników, jakimi są kasza owsiana prażona, kasza jęczmienna mazurska, ryż parboiled oraz ryż czerwony. Pyszne zestawienie kasz, ryżu i warzyw, to idealna porcja zdrowia(...)siekamy zieloną pietruszkę. Z przestudzoną mieszaną kasz i ryżu (Multigrano) mieszamy pozostałe składniki. Całość skrapiamy olejem, dodajemy soku z cytryny do smaku i przyprawy, próbujemy. Podajemy. Jeśli taką sałatkę podamy jeszcze lekko ciepłą może stanowić pełnowartościowy, zdrowy obiad. Multigrano z warzywami można również (bez dodawania oleju i przypraw) podać np. polane sosem pieczeniowym jasnym – smakuje wybornie w formie obiadu
Słodkie okruszkiWegetarianie oraz osoby dbające o linię również znajdą w Tajlandii coś dla siebie. Jest tu ogromny wybór warzyw duszonych/smażonych w różnych sosach (np. curry, tamaryndowcowym, słodko-kwaśnym) oraz sałatek. Na uwagę zasługuje popularna papaya salad. Słodko-kwaśno-pikantna z dodatkiem suszonych krewetek. Papaya salad jedzona na plaży Kolejnym hitem okazały się być desery ryżowe. Ten najbardziej znany - sticky rice(...)tajskia bazylia, trawa cytrynowa, galangal, kaffir, chili, ocet ryżowy i… cukier. To chyba jedyny minus tajskiej kuchni - Tajowie do wszystkiego dodają cukier. Nawet do shake’ów owocowych i sałatek. Również napoje są mocno przesłodzone, np. Fanta czy Sprite są tu dużo słodsze niż u nas. Dla mnie nie do przełknięcia. Jeśli chodzi o pikantność - słyszałam wiele plotek
Zawsze głodna!moja pierwsza sałatka z wykorzystaniem makaronu tortellini. Trochę bałam się smaku, bo nigdy nie jadłam, ale nie potrzebnie, bo sałatka znikła tego samego dnia. Makaron połączyłam ze zdrowym brokułem i kurczakiem. Wyszła bardzo smaczna. Nadaje się na wizyty gości, na imprezowy stół i na świąteczny stół. Jest szybka i prosta, a do tego nie trzeba wielu składników. Składniki: tortellini(...)rozdrobnić na malutkie różyczki. Dodać do tortellini. 2. Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Dodać do sałatki. 3. Dodać majonez, musztardę, jogurt oraz posiekany czosnek. Dokładnie wszystko wymieszać i wstawić do lodówki, aby sałatka nabrała smaku
Kuchnia PaulettesPierwszy raz spróbowałam tej sałatki na swoim weselu. Szef kuchni bardzo zachwalał tą sałatkę, ale nie dziwie się. Jest tak dobra, że mogłabym ją jeść codziennie ! I dziwne bo seler jest w smaku dość ostry, oryginalny i specyficzny a w połączeniu ze słodką żurawiną tworzy coś pysznego ! Cały ten mocny smak selera gdzieś znika a w dodatku seler mięknie, dzięki(...)dodatkowi jogurtu i majonezu. Sałatka pięknie się komponuje w dużych kielichach przyozdobiona natką pietruszki. Można ją stawiać na stół imprezkowy :D Składniki: seler naciowy 400 gram żurawina suszona 100 gram por ok. 8 cm. filet z kurczaka 2 szt. majonez 3 łyżki jogurt grecki 3 łyżki vegeta lub kucharek 1 łyżka pieprz do oprószenia kurczaka olej do smażenia
Kuchnia Paulettesktórego bardzo często używam. Możemy wzbogacić jego smak dowolnymi dodatkami, np. odrobiną musztardy, ziołami, kaparami, suszonymi pomidorami. Wszystko zależy od tego jaki smak sałatki chcemy uzyskać. Jeżeli w sałatce mamy już dużo ziół, polecam winegret podstawowy. Natomiast do sałatki o mało wyrazistych składnikach proponuję sos wzbogacony. Ilość dodatków zależy od naszych kubków smakowych. Zróbmy sos podstawowy, a później komponujmy własny(...)odpowiedniej konsystencji. Zobaczycie jak fajnie gęstnieje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Żeby sos stał się wyrazisty powinien postać godzinę przed polaniem sałatki
Kulinarne przemyslenia