nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza, sodu, potasu, selenu oraz cynku. Czarnuszka może mieć szerokie zastosowanie w kuchni, możemy ją dodawać do sałatek, past, gulaszu, zup, sosów lub do domowego pieczywa. Oprócz walorów zdrowotnych i smakowych dodaje potrawom atrakcyjnego wyglądu. Polecam! Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa
Smak mojej kuchniUwielbiam fasolkę szparagową. Rośnie ładnie w moim ogórku, ale jeszcze nie jest na tyle duża, by ją zbierać. Tymczasem zapraszam po przepis na sałatkę, którą robiłam w ubiegłym roku. Składniki (na jedną porcję): garść fasolki szparagowej 1 jajko kilka pomidorów koktajlowych 1 ogórek gruntowy sól, pieprz odrobina majonezu Sposób wykonania: 1. Fasolce odciąć końcówki, ugotować al dente w osolonym wrzątku
Kuchnia domowa Anikubeczku mieszamy śmietanę z majonezem i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, ja doprawiam trochę mocniej bo warzywa nie solone, dodajemy też szczyptę cukru do smaku i polewamy sałatkę naszym sosem
KUCHNIA POLSKAmiastem. Na takie wyprawy większe czy mniejsze, czy choćby nawet spotkanie przy grillu w ogrodzie warto upiec taki aromatyczny, pachnący pietruszką i czosnkiem chlebek. Będzie doskonałym dodatkiem do piknikowej sałatki, świeżych chrupiących warzyw czy mięsa z grilla. Uroku dodają mu odrywane warstwy. Polecam na piknik :) Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko
Smakołyki Asitrzymamy mięsko tak długo,aż brzegi po jednej stronie zrobią się białe,przewracamy na drugą stronę i czekamy aż mięsko się dopiecze. Karkówka najlepiej smakuje z sosem czosnkowym i sałatką z pomidorów. Przyprawa grill ognisty Galeo przypadła nam do gustu,gdyż jest bardzo wyrazista.Polecam Wam serdecznie
Niespełnione zdolności kulinarneSznycle po zanurzeniu w cieście, smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością tłuszczu. Tak przygotowane kotleciki podaję na obiad z ryżem i japońską sałatką z ogórków (Sunomono
Kuchcik gotujeJedna z moich ulubionych sałatek do obiadu. Jako że kapusta jest praktycznie dostępna cały rok, to można ją przyrządzać na okrągło i mnie się nie nudzi Polecam! Składniki: 1/2 niewielkiej główki kapusty (białej lub czerwonej) 2 łyżki octu winnego 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy (opcjonalnie) kilka łodyg świeżego koperku lub pietruszki (opcjonalnie) pieprz i sól do smaku Wykonanie: Kapustę drobno
Lamarida.plpieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę. Najpierw pieczemy przez 30 min pod przykryciem a potem kolejne 30 minut bez przykrycia. Upieczone udka i podudzia podajemy z sałatkę i ryżem lub ziemniakami
słodkie i nie tylko historie kulinarnezeszłym roku zachwycałam się połączeniem bobu z orzechami włoskimi. W tym sezonie będę często podjadać go z ananasem. Dawno żadna sałatka nie smakowała mi tak bardzo, jak ta, którą prezentuję poniżej :) Czytaj więcej
Kasia Sarnadolegliwości żołądkowe. Dziś wielu lekarzy zaleca regularną konsumpcję rukoli by dopomóc w regulacji procesów trawiennych, zwalczać nadkwasotę, wrzody żołądka, wzdęcia itd. Ma szerokie zastosowanie - nadaje się do wszelkich sałatek, twarogu, sosów, makaronów... Można ją spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno, a poniżej moja propozycja: Korzystamy ze standardowego przepisu na naleśniki - z dodatkiem soli, kolorowego pieprzu oraz tymianku
wege i kropkaprzeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. Kochani! Pochwalę się! Wczoraj jadłam jabłka pieczone nad ogniskiem - polecam, bo są rewelacyjne! Długo pieczone, lekko 'wędzone' niczym mus rozsmarowują się na kromce chleba ^_^ ...a dziś rano
wege i kropkaodcedzony makaron. 7. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze przez chwilę na patelni, aż wino utworzy gęsty, oblepiający makaron sos. Gotowe! Jeśli lubicie krewetki sprawdźcie również jak przygotować sałatkę z krewetkami w pomarańczowym sosie . SMACZNEGO
Bez Cebulipierwszy rzut oka widać, że będzie pysznie - delikatnie słodkie, pieczone młode ziemniaczki , do tego zielona fasolka szparagowa i soczyste pomidorki . Idealny, letni obiad. Zgodnie z Waszą prośbą, przepis na sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową wbił się na sam początek kolejki czekającej na publikację. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu, bo ja zakochałam się od pierwszego spróbowania. Więcej
Okolice Palnikalodówce. Smaku nabierają po mniej więcej 2 dniach, a na dobre "znikają" u nas po maksymalnie 4-5 dniach. Potem taką oliwę można wykorzystać ponownie lub zużyć np. do sałatek. Jest to tzw. tabat labneh lub labneh bil zayit . Twarożek jogurtowy jest fantastycznym składnikiem wszelkich deserów. Serniki na zimno, mini serniczki w pucharkach, ale także
Codzienna kuchnia niecodziennachudej śmietany (użyłam 9%, ale może być też jogurt naturalny) 2 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego sól, pieprz 1 łyżka płynnego miodu 1,5 łyżeczki suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też zioła do pizzy Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Pomidory pokroić w kostkę, a dymkę i selera w paski. Wszystkie warzywa wymieszać w misce lub salaterce. Składniki
Czerwień i błękit