potrawami z Indii, ale również tajskimi, japońskimi, czy greckimi. Sos oparty na mieszance curry idealnie komponuje się z drobiem oraz rybami. Oprócz tego przyprawę można wykorzystać do zup, sałatek, potraw z ryżem, czy urozmaicenia kuchni wegetariańskiej. Curry nadaje naszym potrawom egzotycznego smaku. Warto to docenić i wypróbować w kuchni nowe pomysły oparte na egzotycznej kuchni. Nowe smaki mogą się
Trochę smakunich nowych farszów aby "w tym roku" pojawiły się na stole świątecznym w nowej odsłonie. Zaraz po farszach poszukujemy przepisów na sosy do jajek, do mięs, do sałatek. Sosy są tak uniwersalne, że naprawdę pasują do wszystkiego. Dzisiaj zapraszam po przepis na sos tatarski z prawdziwkami :) i sos tysiąca wysp. Składniki: Sos tatarski 3 ogórki konserwowe lub kiszone
Życie zaczyna się w kuchniMoja wersja klasycznej nicejskiej sałatki rodem z południowej Francji, która była przygotowywana dla powracających z morza rybaków. Zdrowa, lekka i pożywna zawierająca świeże warzywa, jajka na twardo, aromatyczne czarne oliwki oraz tuńczyka i małą rybkę anchois świetnie komponuje się z przygotowanym winegretem. Składniki: 80g mix sałat z rukolą 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka filecików anchois 12 pomidorków
Szalona Kuchnia Ewelinycharakteryzuje się lekko słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem i oczywiście czerwono brązową, ciekawą barwą. Gotujemy go w proporcji 1 porcja ryżu i 2 porcje wody. Świetnie sprawdza się do sałatek, dań obiadowych, śniadań. Lubią go dzieci. 100g suche ryżu ma ok 360 kcal. Oto moja propozycja na obiad – klopsiki z ryżem czerwonym. PRZEPIS NA KLOPSIKI Z RYŻEM CZERWONYM Składniki
Dorota Smakujezawija się klasyczne sushi. Jeśli macie je w domu – a naprawdę warto je kupić i trzymać w spiżarce – pokrójcie je w cienkie paski i dodajcie do całej sałatkę. Nawet niewielki dodatek wodorostów niebywale aromatyzuje danie, dodając mu czegoś szalenie nieuchwytnego, lekkiego posmaku morza, który delikatnie pieści kubki smakowe, jak stara pocztówka z wakacji przyjemne wspomnienia:) Misa sushi
Niedzielny kucharztradycyjnej pieczeni rzymskiej? Moim zdaniem to miła odmiana. Lżejsza, delikatniejsza, ciekawsza. Baaardzo smaczna. Smakuje zarówno na ciepło (doskonała z sosem pieczarkowym jak i pomidorowym), jak i na zimno (do sałatki, czy na kanapkę,polana ketchupem). Może wypróbujecie na Wielkanoc? 750 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie udka bez skóry i kości oraz pierś kurczaka) 7-8 jajek duży pęczek cebulki
Smaki Na Talerzucałkowitego stężenia *** *** Przed podaniem roladki w galarecie kroimy w prostokąty i przekładamy na talerz (najlepiej za pomocą łopatki do ciasta) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Faszerowane roladki z szynki
Blog z Apetytemdoprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru *** *** Gotowy sos odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sos tatarski z jajkiem
Blog z Apetytemprzyjaciółmi, jak również na święta wielkanocne. No cóż, jajka faszerowane to jedno z podstawowych dan jakie serwuje się na Wielkanoc. Tradycyjnie na stołach wielkanocnych nie może zabraknąć najróżniejszych sałatek i jajek. Poza prostymi jajkami z majonezem, warto też postawić na stole najróżniejsze faszerowane jajka . Dzisiejsza wersja może nie należy do lekkich, ale jest naprawdę pyszna. I co równie ważne, takie
Słodkie okruszkiuroczy kolor zawdzięczają gotowanym buraczkom, które sprawiają też, że kotlety są fajnie wilgotne w środku. Drugim głównym składnikiem kotletów jest kasza gryczana. Dzięki niej są sycące i w towarzystwie sałatki mogą stanowić pożywny obiad. Buraczane kotlety przyprawiłam przyprawą zaatar. Uwielbiam tą bliskowschodnią mieszankę przypraw za cudowny aromat i wyrazisty smak. Znajdują się w nim między innymi tymianek, sezam
HealthyCreationsNależąc do różnych kulinarnych grup fejsbukowych, natknęłam się na sałatki, w których głównym składnikiem był kurczak i seler naciowy. Poszperałam, pomyślałam i jest. I tak na dobrą sprawę można tutaj kombinować do woli: kurczaka zastąpić indykiem, ryż kaszą lub makaronem, żurawinę rodzynkami, zrezygnować z majonezu, dodać por i co tylko chcecie. Zresztą, co ja Wam tutaj - sami wiecie co lubicie
Kardamonovyskładnikach. Składniki na ok. 3l zupy: - ok.220g zakwasu bezglutenowego - 125g kwaśnej śmietany - 200g wody od parzenia szynki (lub bulionu, rosołu, itp.) - 200g bulionu wege (od warzyw na sałatkę) - 1 cebula - ok.100-150g wędzonego boczku - 2 ząbki czosnku - majeranek - sól, świeżo mielony pieprz - 3-4 białe kiełbasy - kilka suszonych grzybów, ale nie jest to mus (ostatnio zapomniałam i też było super
Smaczne ZdrowePotrzebujesz tylko kilka łatwo dostępnych składników. Przepis jest dziecinnie prosty. Robienie majonezu to czysta przyjemność! Serdecznie zapraszam. - tylko kilka składników - majonez gotowy w pięć minut - idealny do wielu sałatek, jajek na twardo
AniaGotuje.plrównież rukolę. Pesto chlebek to drożdżowe zawijasy, idealne na wielkanocny bufet. Pięknie się prezentuje i super smakuje. Oczywiście obok chleba będą i inne rarytasy. Moja rodzina przepada za jarzynową sałatką , więc jest to numer jeden na świątecznym stole. Śledzie to z kolei moje ulubione wielkanocne danie. W tym roku zrobiłam tradycyjne rolmopsy . Co jeszcze przyrządzę na Wielkanoc dowiecie się jutro
codojedzenia