Odpowiednio skomponowaną mieszanką przypraw, która podkreśla smak i wręcz go wzbogaca. A może ktoś wyobraża sobie musztardę czy popularny ketchup bez przypraw? Czy sięgnęlibyśmy po taki produkt? A zupa, sałatka czy inne danie warzywne – czy one mogą istnieć bez przypraw? Na pewno nie. Bo bez przyprawy nic nie miało by smaku. Dobre, naturalne i ekologiczne przyprawy, to podstawa Jednak
Słodkie okruszkijuż minie sezon dyniowy możemy również cieszyć się jej smakiem. Z dyni możemy przygotować zupę krem, możemy ją oddać do gulaszu, do curry, do zapiekanki, do sałatki z makaronem czy też z kaszą. Idealnie sprawdzi się jako farsz do wytrawnej tarty lub wierzch do pizzy w duecie z serem feta. Dynia jest również wspaniałym składnikiem dań
Kulinarne przygody Gatityzapas kiszonek w postaci kapusty, ogórków, rzodkiewek, marchewek, bo nie wiem czy wiecie, ale kisić można wszystkie warzywa, nie tylko ogórki i kapustę. Przygotowuję z nich surówki, dodaję do sałatek, kanapek. Kiszonki są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zakwas z buraków czy z kapusty to naturalne napoje probiotyczne, bogate w witaminy, żywe kultury bakterii, które regulują metabolizm, wzmacniają odporność
Smakowity Blog KulinarnyZajrzyjcie też do tych kilku przepisów na dania z dynią, zarówno na słono jak i słodko: 5 przepisów na ciasta z dynią Chilli con carne z dynią i kalafiorem Sałatka z pieczoną dynią i serem feta Pasta z dyni i koziego sera Bruschetta z dynią i kozim serem Pierogi z dynią Krem z dyni z jabłkiem Ciasto dyniowe z czekoladą
nietylkopasta.plchleba można również pokroić w niewielkie kosteczki, dodać niewielką ilość oleju, ulubionych ziół i krótko zapiec w piekarniku. W ten sposób uzyskamy grzanki idealne np. do zupy krem czy sałatek. Fajnym rozwiązaniem na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest zupa chlebowa. To takiej zupy najlepsze jest pieczywo razowe. Aby ją przygotować wystarczy zalać pieczywo bulionem i gotować około 15 minut. Następnie doprawić
ProstePesto.plkwasy omega-3. Orzechy włoskie mogą dostarczać pełnowartościowe i doskonale przyswajalne przez ludzki organizm białko. Istnieje wiele przepisów, które pozwalają na wykorzystanie orzechów włoskich. Można dodawać je do owsianki, sałatek albo spożywać samodzielnie. Sprawdzają się też jaki dodatek do ciast lub do przygotowania orzechowego mleka. Czosnek – nie tylko na przeziębienie Prozdrowotne właściwości czosnku były znane już w starożytności. Stosowały
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePobiłam własny rekord w jedzeniu smażonego sera, knedlików, czekolady Studentskiej i piciu Kofoli. Nic zdrowego, ale kuchnię naszych sąsiadów kocham bezgranicznie i jak tylko mam okazję, to nie zamawiam sałatki z tofu, tylko biorę hranolki, smażeny syr i tatarską omaćkę. Na kapustnicę trafiłam przypadkiem . Było za wcześnie na konkretne drugie danie, a w karcie brakowało ulubionej czosnkuli. Stanęło więc
bistro mamaburakami przelewam przez duże sito do miski zlewam do słoiczków i przechowuje w lodówce. (Można doprawić płynnym miodem). Buraczki przecieram na grubych oczkach tarki ( w robocie kuchennym) i przygotowuję sałatkę do obiadu w słoiki. Smacznego i na zdrowie
Andzia PichciBardzo lubię jesień za jej bogactwo kolorów. To też dla mnie sezon na wszelkie sałatki, w których dominuje u mnie mizuna lub rukola w towarzystwie pieczonych buraków. Dziś do nich serwuję mango i mozzarellę. A żeby coś chrupnęło, dodaję seler naciowy. Nie może też zabraknąć chili i dobrego, polskiego oleju. Składniki (na 2 porcje): 2 garści mizuny lub rukoli pół
Weekendy w domu i ogrodzieponadczasowe i przyjazne dla środowiska przedmioty. I aby to zrobić, preferowanym materiałem jest nadal drewno. Nawet naczynia i sztućce dostają się do niego! Talerze, miski, sztućce, miski do sałatek… drewno jest bardziej niż kiedykolwiek częścią sztuki stołu, ku naszej wielkiej radości! Spójrz zamiast tego… Zalety drewnianych naczyń – Nowy „must-have” w zastawie stołowej. Talerze, sztućce, miski, naczynia
sierotka maRysia w kuchniWiecie co to jest kamut? To starożytny rodzaj pszenicy, charakteryzujący się delikatnym, orzechowym posmakiem. Kamut pszenica coraz częściej pojawia się w przepisach jako dodatek do sałatek
codojedzeniawspaniałych pomysłów na dania z owocami i warzywami, które są charakterystyczne dla tej pory roku. Śliwki są u nas bardzo popularne. Używamy do dań mięsnych, jako dodatek do sosów, sałatek, wypiekamy rozmaite ciasta owocowe, bardzo popularne i lubiane ze śliwkami i kruszonką. Gnocchi ze śliwkami w sosie karmelowym, u mnie w domu cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Wybieram śliwki
gotuj ze mnączasie pierwszej kąpieli po porodzie, a później dba, żeby rodzącej nic nie brakowało (np. gdy ta zgłodnieje w nocy, to przynosi jej z lodówki dla pacjentek zestaw kanapek albo sałatkę przygotowane wcześniej przez catering szpitala) . Po przewiezieniu do sali poporodowej, w kalifornijskim szpitalu konieczne było podpisanie oświadczenia, że obejrzę w wewnętrznej telewizji dwa konkretne programy (w nowojorskim szpitalu już
Lamarida.plwymagane jest użycie obróbki cieplnej, a więc z powodzeniem możesz używać go do pieczenia, smażenia, duszenia czy gotowania, ale także stosować na zimno, jako bazę do sosów czy do sałatki. Na rynku dostępny jest także olej rzepakowy nierafinowany i tego powinno się używać tylko do potraw na zimno. Pod względem zawartości i struktury kwasów tłuszczowych oraz witamin, pomiędzy olejem rafinowanym
Zdrowie na języku :P