sałatki - 52922 przepisów (strona:1719/3529)

Ryż z pieczarkami na pomidorze 39

poddusić ok. 5 minut. ? Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zmielić przez maszynkę. ? Połączyć ryż z mielonymi pieczarkami i posiekaną natką pietruszki. ? Pomidory pokroić na plastry, na każdy ułożyć sałatkę, najlepiej w okrągłej foremce lub kulkę łyżką do lodów. ? Udekorować zieloną pietruszką i kawałkami pomidorów. ? Podawać jako osobne danie na zimno lub jako dodatek do mięsa do obiadu.{jcomments

To co kocham
Pstrąg pieczony z migdałami 36

płatkach migdałowych i układać na blasze stroną z płatkami do góry. ? Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. ? Podawać z limonką i zieloną sałatą lub dowolną sezonową sałatką

To co kocham
Pieczone krokieciki z dorsza z bobem 39

Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. ? Dodać obrany bób, posiekaną miętę i przyprawić do smaku. ? Podawać krokieciki i pulpeciki na ciepło z sałatką z bobu

To co kocham
Grillowany filet z sarniny z sosem żurawinowym 39

każdej strony, zależy jaki lubimy stopień wysmażenia. ? Warzywa wymieszać z połową sosu, wyłożyć na talerze. ? Na to położyć pokrojony zgrillowany filet i polać resztą sosu. ? Podajemy w formie sałatki na zimno. Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Dary lasu. Jesień

To co kocham
Mięsne smakołyki 39

szaszłykową. – Zapiec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut. Wszystkie smakołyki podawać na zimno, razem ułożone na półmisku. Do tego ulubione sosy lub sałatki

To co kocham
Pikantna sałatka z kalmarem 37

Najlepsza sałatka na poświąteczne przejedzenie dla pasjonatów kuchni Orientu. Lekka, pikantna i na pewno nie przysporzy dodatkowych kilogramów, wręcz przyspieszy spalanie kalorii. Składniki dla 2 osób: ? 1 kalmar ? 2 garści mixu sałat ? świeża kolendra Napar do gotowania kalmara ? liść laurowy ? kilka ziaren ziela angielskiego ? sól, pieprz ? 1/3 limonki – sok Sos ? 2 ząbki czosnku ? 3 plastry imbiru ? 1/2 papryczki chili

To co kocham
Roladki z łososia wędzonego z musem z awokado 48

Karnawał w kuchni kojarzy się najczęściej z przekąskami. Najbliższy czas będzie więc obfitował w przeróżne przekąski, większe i mniejsze typu finger food, sałatki, pasztety i desery. Na blogu również tego nie zabraknie. Na pewno coś dla siebie wybierzecie. Składniki: ? 6 plastrów wędzonego łososia ? 1 papryka czerwona Mus z awokado ? 1 awokado miękkie ? 1 serek Filadelfia

To co kocham
Rosół z lanymi kluseczkami 40

ponownie rosół, ciasto wlewać powoli cienkim strumieniem, aby powstały ładne kluseczki. ? Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki posiekać i dodać do rosołu. Z gotowanego kurczaka przygotowuję sałatkę, która pojawi się w następnym poście

To co kocham
Indyk pieczony w całości 48

Odstawić upieczonego indyka na 30 minut i dopiero przenieść na półmisek i podawać. ? My nie jedliśmy farszu, służył on tylko do nadania odpowiedniego smaku podczas pieczenia. Podany został z sałatką z ryżem i pieczarkami, marchewką z sezamem

To co kocham
Sałatka brokułowa z czosnkiem 35

Dzisiaj jest światowy Dzień Czosnku ! U nas sałatka z podwójnym czosnkiem, marynowanym i świeżym w sosie czosnkowym. Polecam, bo bardzo smaczna. Składniki: ? 1 brokuł ? 2 garści mixu sałat ? 150 g sera feta ? 1/2 słoiczka czosnku marynowanego ? 3 łyżki płatków migdałowych Sos czosnkowy ? 4 łyżki śmietany 18% ? 2 łyżki majonezu ? 2 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Brokuła podzielić

To co kocham
Szaszłyki z kurczaka, cukinii i papryki 39

nabijać mięso kurczaka naprzemian z warzywami, do wykończenia składników. ? Posmarować gotowe szaszłyki oliwą. ? Położyć na tacce aluminiowej na rozgrzany grill i usmażyć z każdej strony. Idealnie pasuje do szaszłyków sałatka z młodych ziemniaków i sos tzatziki. {jcomments

To co kocham
Szparagi z winegretem 35

Szparagowego szaleństwa ciąg dalszy… tym razem na zimno, w sałatce z pomidorem i papryką w musztardowym sosie winegret. Szybkie, orzeźwiające, eleganckie i smaczne. Składniki: ? pęczek białych i zielonych szparagów ? sól, cukier do gotowania szparagów Sos winegret ? 3 łyżki oliwy ? 3 łyżki octu winnego ? 3 łyżeczki musztardy ? sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku ? 1/2 papryki żółtej ? 1 pomidor ? kilka listków

To co kocham
Torcik arbuzowy 54

jest ktoś, kto nie lubi arbuza? Myślę, że nie ma. Oczywiście najlepiej smakuje schłodzony, w plastrach lub w sałatce owocowej. Jego wodnista, zimna i chrupiąca konsystencja świetnie zaspakaja pragnienie w upalny dzień. Ja zrobiłam torcik arbuzowy z biszkoptu, aksamitnego kremu serowego, masy z miąższu i świeżych kulek arbuza. Składniki: Biszkopt ? 3 jajka ? 1/2 szklanki cukru ? 1/2 szklanki mąki pszennej Masa

To co kocham
Kopytka z bobu 43

najwięcej składników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: ? 1 kg bobu ? 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania ? 1 jajko ? kilka listków bazylii – opcjonalnie

To co kocham
Sałatka Caprese 44

Caprese to sałatka pochodząca z południowych Włoch. Przyrządza się ją z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Te trzy kolory – zielony, biały i czerwony, mają odzwierciedlać włoską flagę. Bardzo popularna na naszych polskich stołach. Składniki: ? 4 pomidory ? 4 kulki mozzarelli

To co kocham